Skip to main content

Τζιτζικώστας: Μπροστά η αυτοδιοίκηση για να μην επικυρωθεί η συμφωνία

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τετελεσμένα, μπορούμε ακόμα να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εγώ ξέρω ένα πράγμα: ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικυρωθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουν ευθύνη όλοι οι βουλευτές, όλα τα πολιτικά κόμματα ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία όταν έρθει στη βουλή».

«Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τετελεσμένα σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας, θεωρώ όμως ότι θα δημιουργηθούν αν επικυρωθεί από την ελληνική βουλή και πρέπει να δώσουμε μάχη», τόνισε.

Ακόμη, αναφερόμενος στον κ. Λαζαρίδη που αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε: «Βλέπω βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να αποχωρούν επειδή δεν θέλουν να επικυρώσουν με την ψήφο τους αυτή την κατάπτυστη, την απαράδεκτη, την εθνικά επικίνδυνη συμφωνία». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση έτσι όπως επέλεξε να προχωρήσει τη συμφωνία, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του λαού ή να πάει σε δημοψήφισμα - που είναι αίτημα όλων μας - επιλέγει την ευθεία σύγκρουση με το 80% των Ελλήνων».

«Ψάχνουν τώρα να βρουν ποιος είναι πίσω από τις φασαρίες και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη βία», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ας μην ψάχνουν για σκοτεινές δυνάμεις ή για πολιτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση που αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση».

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, για αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», τόνισε ο Περιφερειάρχης και στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Τι θα σημάνει αυτό γεωστρατηγικά για το μέλλον; Τι προβλήματα θα δημιουργήσει στην αστάθεια της περιοχής μας αλλά και στις επιχειρήσεις της περιοχής μας;».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια και το αν αυτά εκφράζουν το σύνολο των πολιτών, ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «Ας μην παίρνουν λάθος το γεγονός ότι κάποιοι φορείς διοργανώνουν μεμονωμένα κάτι που μπορεί να μην έχει επιτυχία επειδή δεν επικοινωνείται σωστά. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος είναι αντίθετος. Δεν είναι ο κόσμος τρελός. Είναι η συμφωνία λάθος».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προτελευταία παράγραφο της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία ακυρώνεται στο σύνολό της εάν δεν κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. «Έτσι, εφόσον δεν κυρωθεί, μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σιγά σιγά και με προσπάθεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης. 

«Η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά και γσήμερα το βράδυ ξεκινάμε με σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με όλους τους φορείς με σκοπό να εκδώσουμε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο θα λέει ότι είμαστε εναντίον αυτής της συμφωνίας, ότι ζητάμε από τα κόμματα να μην επικυρώσουν τη συμφωνία και ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πρόταση δυσπιστίας που δεν εγκρίθηκε, ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «Η ψήφος δυσπιστίας δεν έγινε με μόνο θέμα την συμφωνία. Ο καθένας είπε ότι "εγώ δεν θέλω να ρίξω την κυβέρνηση για οικονομικούς λόγους", δικαίωμά του. Δεν έφερε τη βουλή ενώπιον των ευθυνών της».

«Ευτυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και κατέληξε: «Η συμφωνία είναι προβληματική, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα εθνικά και οικονομικά».