Skip to main content

Τζιτζικώστας: Πονηρή πρόταση το Ίλιντεν - Φοβάμαι την εξέλιξη

Ο τρόπος χειρισμού μιας τόσος σοβαρής υπόθεσης δεν έγινε από την αρχή σωστά και φοβάμαι ότι δεν θα καταλήξει σε κάτι καλό, τόνισε ο Περιφερειάρχης

Πονηρή πρόταση χαρακτήρισε την πρόταση της ΠΓΔΜ για την ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι καλή. 

«Διαφωνώ ότι επειγόμαστε και εμείς. Εμείς θέλουμε μια ειρηνική συνύπαρξη με τη γειτονική αυτή χώρα, θέλουμε τη λύση, αλλά όχι όποια λύση. Τα Σκόπια είναι που επείγονται, τα Σκόπια είναι που θέλουν και σωστά θέλουν- και εμείς το θέλουμε- να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να τηρηθούν κανόνες καλής γειτονίας και να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με οτιδήποτε αλυτρωτικό και να υπάρξει σεβασμός στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας», τόνισελ, μιλώντας στον Realfm 97.8.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες δεν έγιναν και έγιναν λάθη από την πρώτη στιγμή. Ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς η κυβέρνηση να επιδιώξει να έχει συναινέσεις εντός Ελλάδος και να διαμορφώσει μια εθνική γραμμή μαζί με τα άλλα κόμματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει ως γραμμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση την κόκκινη γραμμή του 2008. Αυτό είναι λάθος. Ξεκινάς με τον βέλτιστο στόχο. Και αυτή τη φορά οι συνθήκες στα Σκόπια θα ευνοούσαν να βρεθεί μια λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία, που κατά την άποψή μου είναι και το μόνο που θα λύσει οτιδήποτε αλυτρωτικό. Βλέπετε από την πορεία των διαπραγματεύσεων ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Σκοπιανοί επιχειρούν να συντηρήσουν τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις . Ακόμη και η πρόταση – πονηρή κατά την άποψή μου – για τη Δημοκρατία του Ίλιντεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται εν κρυπτώ.

«Ο τρόπος χειρισμού μιας τόσος σοβαρής υπόθεσης δεν έγινε από την αρχή σωστά και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταλήξει σε κάτι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την επίθεση κατά Μπουτάρη, τόνισε: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκίνησε την περίοδο των μνημονίων όταν κάποια πολιτικά κόμματα και κάποιες πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να διαχωρίσουν τους Έλληνες, να μιλήσουν για τους παλιούς και τους νέους, τους εμείς και τους εσείς. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα διχασμό και αυτός ο διχασμός που ξεκίνησε τότε, τώρα αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά και πρέπει να σταματήσει … Είναι απαράδεκτο να έχουμε τέτοια φαινόμενα, η δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται στα επιχειρήματα και οι διαφωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα, όχι με μπουκάλια και με γροθιές. Λυπάμαι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι είναι απόλυτα καταδικαστέο».

Σχετικά με τον «Κλεισθένη», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση μετά από οκτώ χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη έχει πλέον συγκεκριμένα προβλήματα και πως κανένα από αυτά δεν λύνει η περιβόητη αυτή “μεταρρύθμιση” που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Το μόνο που αντιμετωπίζει επί της ουσίας είναι το εκλογικό σύστημα για το οποίο είμαι πολύ ανοιχτός να συζητήσω έναν πιο δημοκρατικό τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά να καθίσουμε να συζητήσουμε για να είναι κάτι που μπορεί να σταθεί… Υπάρχουν πολλά σε αυτό το σχέδιο τα οποία αποδεικνύουν ότι γράφηκε στο πόδι, ότι ήταν μια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης για το πώς θα ελέγξει την αυτοδιοίκηση, για το πώς θα μπει από το παράθυρο σε έναν θεσμό που μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να μπει από την πόρτα», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικωστας δήλωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία γιατί έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο στην Περιφέρειά μας όμως χρειαζόμαστε άλλη μια θητεία για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό» είπε.