Skip to main content

Τζιτζικώστας: Τερατούργημα οι αλλαγές της κυβέρνησης στον «Καλλικράτη»

Σκληρή κριτική στις προτάσεις περί απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση και στις προτάσεις της επιτροπής για την αναμόρφωση του Καλλικράτη.

Για «νομοθετικό έκτρωμα» και «τερατούργημα» της κυβέρνησης ενάντια στην αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο σήμερα σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο σχέδιο αναθεώρησης του «Καλλικράτη».

Ο κ. Τζιτζικώστας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για τις προτάσεις της επιτροπής που συνέταξε το σχέδιο αναμόρφωσης του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι συντελεί στην καταστροφή της αυτοδιοίκησης, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «προμοτάρισμα» αδιαφωνών συναλλαγών και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι...

«Οι προτάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί κινούνται σε πολύ λάθος κατεύθυνση. Υποβαθμίζουν το ρόλο των περιφερειακών ενοτήτων, με την κατάργηση των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών. Η κυβέρνηση αντί να μειώνει τις δαπάνες, προκρίνει την αύξηση της φορολογίας των πολιτών. Προτείνεται ο 'απεγκλωβισμός', όπως τον χαρακτηρίζουν, των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών όμως είχε γίνει για την εξοικονόμηση εξόδων και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας της χώρας και των πολιτών από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης είπε ότι στην κυβέρνηση –πονηρά σκεπτόμενοι- θέλουν να προχωρήσουν σε δήθεν «απεγκλωβισμό» αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, ενώ στην ουσία θέλουν να φέρουν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νωρίτερα από το προβλεπόμενο, τον Οκτώβριο του 2018, σε μερικούς μήνες από σήμερα.

«Ποιον κοροϊδεύουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που εξελέγησαν το 2014, σχεδίασαν και υλοποιούν το έργο τους με ορίζοντα το 2019; Τι υπηρετεί η επίσπευση των εκλογών; Τις τοπικές κοινωνίες δεν τις υπηρετεί, διότι οι διοικήσεις Δήμων και Περιφερειών δεν πρόκειται να προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Μήπως υπηρετεί αυτή η επίσπευση τα κόστη της χώρας και την εξοικονόμηση δαπανών ή τελικά πρόσκαιρους μικροκομματικούς σχεδιασμούς; Οι προτάσεις τους αποτελούν την καταστροφή και το τέλος της αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε όμως και στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτηρίζοντάς τη καταστροφική, διότι, όπως τόνισε «εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα ενός κόμματος που είναι στην κυβέρνηση και καταρρέει. Ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, που θέλει να ρημάξει φεύγοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο σ' αυτή τη χώρα».

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ελληνική Βουλή είναι εφικτή, αφού αν δεν μπορέσουν να συνεργαστούν τα κόμματα υπάρχει πάντα η διέξοδος των εθνικών εκλογών και τη λύση τη δίνει ο λαός με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Στην αυτοδιοίκηση θα δίνεται η δυνατότητα για πρόωρες εκλογές ή θα πάμε σε παρατεταμένη ακυβερνησία; Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι εκτός από τα μεγάλα ζητήματα διαχειριζόμαστε και καθημερινά προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Μήπως... προμοτάρει ανταλλαγή θέσεων και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι η Κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση; Πρόκειται περί καταπάτησης της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών. Η απλή αναλογική όπως προσπαθούν να την εφαρμόσουν δείχνει δημοκρατική, αλλά δεν είναι. Ο κίνδυνος η αντιπολίτευση να έχει περισσότερους συμβούλους από την παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου είναι ορατός. Αυτή είναι δημοκρατικότητα;», αναρωτήθηκε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξανασκεφτεί σοβαρά το τερατούργημα που πάει να εφαρμόσει. Αυτό το τερατούργημα δεν αφορά μόνον εμάς που σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε την αυτοδιοίκηση και μετά το 2019, αλλά πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε καθεστώς αδυναμίας λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση μη διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων τους».

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Γιάννης Ιωαννίδης, είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρώτο μέλημα όλων των αυτοδιοικητικών είναι πώς μέσα από ένα τέτοιο σχέδιο για την αυτοδιοίκηση θα υπηρετηθεί ο λαός και το δημόσιο συμφέρον. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε και να υπάρξει πρόταση και από την ΕΝΠΕ για να δείξουμε από εκεί και πέρα ότι παρά τα όσα τραβά η χώρα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν αντίσταση σε ο,τιδήποτε άλλο διαλυτικό θα υπάρξει», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης, συμφωνώντας ότι οι προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι «ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα για μια φημολογία που έχει προκύψει από τη σύσταση μιας επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο και την εκλογική διαδικασία στην αυτοδιοιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αν θέλουμε να είμαστε επί της ουσίας σωστοί νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους κριτική σήμερα με την έννοια ότι δεν υπάρχει σε επεξεργασία έστω ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο που να προβλέπει όλα αυτά. Αντιλαμβάνομαι τους φόβους που εξέφρασε ο κ. περιφερειάρχης και επειδή διάβασα και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και όλων των συλλογικών φορέων της αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έλεγα να τοποθετηθούμε εφόσον αποκτήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία απτά κι όχι απλώς προτάσεις, σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, χαρακτήρισε το θέμα «σοβαρό και υπαρξιακό» για την αυτοδιοίκηση και ζήτησε να εισαχθεί το θέμα ως τακτικό στο περιφερειακό συμβούλιο για να γίνει εξαντλητικός διάλογος. «Η ανάγκη αλλαγών είναι διαρκής, διότι διαπιστώνονται δυσλειτουργίες στον 'Καλλικράτη' και αν αυτές αντιμετωπιστούν θα είναι σε όφελος του θεσμού. Αντιδράσεις σε αλλαγές πάντα υπάρχουν και πολλές από τις προτάσεις ισχύουν ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες. Η απλή αναλογική ως παράταξη εμάς μας εκφράζει, ενώ άλλες παρεμβάσεις περί συντόμευσης της θητείας, σύμπτωσης αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών ή μη μπορούν να συμπληρωθούν με προτάσεις αύξησης χρηματοδότησης. Θεωρούμε μια αναθεώρηση χρήσιμη, σε συμφωνία όμως με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, εξήγησε ότι «η πολιτική δεν είναι στατική, δεν μπορεί να είναι η πολιτική της ΕΕ. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εργαλείο υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής και της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί την εξέλιξη της πολιτικής. Θα φορολογείται πλέον ο κοσμάκης κι από την κυβέρνηση κι από την αυτοδιοίκηση, αφού έχει συμφωνηθεί η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μαζί δουλεύουν για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, σημείωσε ότι «οι προτάσεις αυτές χτυπούν ένα καμπανάκι για όσα θα έρθουν και οφείλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης από την περιφέρειά μας απέναντι στις αλλαγές που προγραμματίζονται».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης δεν είναι κανένας λαϊκός θεσμός. Έχει αποδειχτεί ότι οι θεσμοί αυτοί προσαρμόζονται στις κυρίαρχες πολιτικές, οι οποίες επιβάλλουν και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό είναι ο 'Καλλικράτης'».