Skip to main content

Τζιτζικώστας κατά Μπουτάρη για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας

Διαφοροποίηση του περιφερειάρχη από τον δήμαρχο. Οι συζητήσεις για την Α΄προβλήτα καθυστερούν και την ιδιωτικοποίηση, είπε ο Τζιτζικώστας.

Διαφοροποιήθηκε από το αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για την απόδοση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο Δήμο.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε σε δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι συζητήσεις όπως αυτή καθυστερούν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που έπρεπε, όπως είπε, να είχε γίνει χτες και παραλλήλισε το θέμα της παραχώρησης της Α' προβλήτας με τα εμπόδια που βάζει ο Δήμος επίσης στο έργο του μετρό, με την ιστορία του σταθμού Βενιζέλου.

«Τι θα πει να μείνει η Α' Προβλήτα στην πόλη; Δηλαδή αν παραμείνει στον ΟΛΘ δεν μένει στην πόλη; Δεν μπορεί να είναι ανοιχτή και να χρησιμοποιείται από την πόλη; Μας ενοχλεί ο ιδιώτης επενδυτής που θα μπει στο λιμάνι να διαχειρίζεται και την Α' Προβλήτα;», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα επισήμανε ότι η Α' Προβλήτα χρειάζεται χρήματα για τη συντήρησή της και οι Δήμοι λόγω υποχρηματοδότησης δεν μπορούν καν να συντηρήσουν τα έργα που έχουν στην αρμοδιότητά τους σήμερα...

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Λόγω αυτής της ιστορίας με την Α' Προβλήτα καθυστερούμε και την ιδιωτικοποίηση, όπως γίνεται και με την ιστορία των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, που καθυστερεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην πόλη, το μετρό. Φτάνει πια σε αυτή την πόλη να βρίσκουμε λόγους για να καθυστερούμε καθετί σημαντικό».

Ο περιφερειάρχης τόνισε παράλληλα ότι πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού: «Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποδείξει ότι απέτυχε ως επιχειρηματίας. Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης έπρεπε να έχει τελειώσει, όμως εμείς την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν το μόνο που κάνουμε είναι να καθυστερούμε. Η Α' Προβλήτα πρέπει να γίνει επισκέψιμη, να έχει χρήσεις αναψυχής και να αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Σε ποιον θα ανήκει είναι δευτερεύον».

Πάντως, συμφώνησε με τον Δήμο ότι πρέπει να διεκδικήσει χρήματα από τη λειτουργία του Λιμανιού ως ανταποδοτικά για να υλοποιήσει με αυτά έργα για την πόλη. Ανταποδοτικό τέλος από τη λειτουργία του λιμανιού είχε αιτηθεί και ο Δήμος, ενώ ο κ. Μπουτάρης είχε προτείνει τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για έργα στην πόλη κι όχι αναγκαστικά μόνο για έργα του Δήμου.