Skip to main content

UNESCO: Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη, η Αγία Σοφία είναι μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα είπε ο γενικός διευθυντής της UNESCO

Τη στήριξη της UNESCO ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με αφορμή την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Φραντσέσκο Μπανταρίν κατήγγειλε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός του μνημείου, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

Η πράξη αυτή, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- και ζήτησε την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν. Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και έκανε γνωστό ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που είχε στειλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO, καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό.

«Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.