Skip to main content

Ύπατη Αρμοστεία: 16.000 οι πρόσφυγες στη Β.Ελλάδα - Απουσία plan B

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα. Οι νέες προκλήσεις για το ελληνικό κράτος.

Η δυνατότητα φιλοξενίας στα camps αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η εκτίμηση της Sabine Wahning, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην προσωρινή αύξηση στους αριθμούς των προσφύγων που ήρθαν από τον Έβρο, η κ. Wahning υποστήριξε ότι χρειάστηκε κάποιος καιρός ώστε να καταφέρει το κράτος είτε να αυξήσει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων δομών φιλοξενίας είτε να ανοίξει καινούρια. «Πρέπει να έχεις ένα σχέδιο Β’», σημείωσε η ίδια αφήνοντας αιχμές για έλλειψη ετοιμότητας από πλευράς του ελληνικού κράτους. «Η κατάσταση μας θύμισε αυτά που συνέβαιναν το 2016», πρόσθεσε η κ. Wahning.

Στην παρουσίαση των στοιχείων του Ιουνίου που έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 16.000 πρόσφυγες από τους συνολικά 58.100 που ζουν στην Ελλάδα. Το 67% των 16.000 διαμένει στην Κεντρική Μακεδονία, με τη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί το 45% αυτών.

Σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, 8.000 άτομα μένουν σε 15 camps: οκτώ στην Κεντρική Μακεδονία και δύο στην Ανατολική Μακεδονία, τέσσερα στην Ήπειρο και δύο στη Θεσσαλία. Στην ίδια περιοχή, 5.800 πρόσφυγες διαμένουν σε 6.000 διαμερίσματα, 1.300 μένουν αυτόνομα σε κατοικίες ενώ περίπου 500 άτομα δεν έχουν κατάλυμα.

Λόγω του αυξημένου αριθμού των προσφύγων, ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει το camp στο Βαγιοχώρι, για το άνοιγμα του οποίου έχει συμβάλει ο οργανισμός δωρίζοντας τέντες, στρώματα και υπνόσακους.

Πέραν της διαμονής των προσφύγων, σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο προσφυγικό είναι η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου αλλά και η εκπαίδευση των προσφύγων, ένας τομέας στον οποίο η Κεντρική Μακεδονία καταγράφει θετικό ρεκόρ.

Όπως ανέφερε, η κ. Wahning στην Κεντρική Μακεδονία το 80% των προσφυγόπουλων πηγαίνει σχολείο, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο στην Ελλάδα.

Η επόμενη ημέρα

Όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση των στοιχείων του UNHCR, η διεθνής ομάδα σταδιακά θα αρχίσει να αποχωρεί παραδίδοντας πλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα τόσο στους δήμους και τις κρατικές αρχές όσο και σε μέλη της Ύπατης Αρμοστείας από την τοπική κοινωνία.

Το σχήμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το 2019 και η πορεία του από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από τους παρεχόμενους πόρους.