Skip to main content

Βακάκης: Ακούμε τους τριγμούς της αγοράς, σύντομα θα μεγιστοποιηθούν

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά ο κλάδος του λιανεμπορίου καταγράφει πτωτικές τάσεις, οι οποίες μάλιστα τείνουν να παγιωθούν, λέει ο Βακάκης.

"Ακούμε τους τριγμούς της αγοράς που σύντομα θα μεγιστοποιηθούν” ήταν η εισαγωγική φράση του επικεφαλής της Jumbo Απόστολου Βακάκη κατά τη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των αναλυτών της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, δίνοντας το στίγμα της σημερινής εικόνας στο λιανεμπόριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης, σύμφωνα με το capital.gr, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά ο κλάδος καταγράφει πτωτικές τάσεις, οι οποίες μάλιστα τείνουν να παγιωθούν, με τον ίδιο να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το εάν η παραπάνω καθοδική πορεία θα είναι τελικά αναστρέψιμη. 

"Το πρόβλημα με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα αρχίσει να φαίνεται όταν σταθεροποιηθεί αυτή η καθοδική τάση. Είναι θέμα χρόνου προτού κάποιος πανικοβληθεί και πατήσει φρένο στην αγορά. Προσωπικά φοβάμαι πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη” τόνισε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις για πάγωμα στο χώρο του λιανεμπορίου λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών, που μετά το καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο έντονη εξαιτίας της φορο-λαίλαπας, των υποχρεώσεων του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, μέσα στο παραπάνω κλίμα, ο επικεφαλής της εισηγμένης δήλωσε πως θα ήταν πολύ ικανοποιημένος αν καταφέρει να διατηρήσει την υπάρχουσα κερδοφορία και στη νέα χρήση. "Το ζητούμενο πλέον είναι να μην χάσουμε λεφτά, όχι να κερδίσουμε” σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα καλά νούμερα δεν είναι μόνιμα κατοχυρωμένα. Βέβαια το πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) της οικονομικής χρήσης που ξεκίνησε για την Jumbo παραμένει θετικό, με τις πωλήσεις του ομίλου να ανέρχονται σε 170,23 εκατ. ευρώ από 152,62 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αυξημένες κατά 11,53%. Εντούτοις τα βλέμματα της διοίκησης είναι στραμμένα στο δεύτερο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και θα κριθεί κατά πόσο τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών θα στιγματίσουν τις φετινές επιδόσεις της αγοράς. "Ελπίζουμε πως το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο και θα εξισορροπήσει την καθοδική τάση” ανέφερε ο Α. Βακάκης.