Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 28 Μαρτίου-1 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

28.3.2016: Η αλβανική αστυνομία απέτρεψε την παράνομη είσοδο έξι Σύρων προσφύγων στο αλβανικό έδαφος, συλλαμβάνοντας και τον Αλβανό διακινητή. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν με θερμικές κάμερες κοντά στο Τελωνείο της Κακαβιάς, και είχαν προορισμό την Ιταλία.

28.3.2016: Μιλώντας στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μπουσάτι, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, έθεσε θέμα «αλβανικών περιουσιών των Τσάμηδων», επέμεινε να αρθεί το Εμπόλεμο και με νόμο, και έκανε λόγο για επανακαθορισμό των θαλασσίων συνόρων.

28.3.2016: Ενώ το μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου στις Δρυμάδες καταρρέει η αλβανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να επισκευαστεί, υποστηρίζοντας πως η εκκλησία αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και δεν ανήκει στην Αλβανική Εκκλησία. Ούτε η ίδια όμως φροντίζει για την επισκευή του.

29.3.2016: Στην αλβανική πρωτεύουσα διανέμονται φυλλάδια με την έκκληση να σκοτωθούν όλοι οι άπιστοι. Απίστους φυσικά, θεωρεί τους χριστιανούς, ορθοδόξους και καθολικούς.

29.3.2016: Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας στράφηκε κατά της Ελλάδας ασκώντας έφεση στη FIFA! Οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι στον ποδοσφαιρικό αγώνα με το Μαυροβούνιο οι Έλληνες οπαδοί είχαν μια μεγάλη σημαία της Βορείου Ηπείρου, στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενέργεια που απαγορεύεται! Στην ανακοίνωσή τους οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και παραβιάζουν τους κανόνες της FIFA.

30.3.2016: Οι Βορειοηπειρώτες απαντούν στην αλβανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Και υπενθυμίζουν όλα όσα συμβαίνουν στα αλβανικά γήπεδα κατά της Ελλάδας, και είναι πολλά.

31.3.2016: Είκοσι ένας λαθρομετανάστες από τη Σομαλία, το Ιράν και τη Συρία, αποβιβάσθηκαν στο Κάστρο της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία, με τους δύο διακινητές -έναν Έλληνα και έναν Αλβανό- να συλλαμβάνονται. Η εφημερίδα La Repubblica, αναρωτιέται, αν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή αν ξανανοίγει ο «διάδρομος της Αδριατικής», μετά από το κλείσιμο εκείνου των Βαλκανίων.

2.4.2016: Τουρκικό «φέσι» στην Εθνική Τράπεζα στα Τίρανα. Ενώ η τουρκική εταιρία Kurum, που δραστηριοποιείται στην Αλβανία, ήταν γνωστό από καιρό πως κατέστη προβληματική και πως είχε πρόβλημα ρευστότητας, η τράπεζα NBG (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος) στην Αλβανία, περιέργως αποφάσισε, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, να της δανείσει 5 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα η τράπεζα δέσμευσε τις μετοχές της Kurum, αλλά από ό,τι φαίνεται η ουρά τον δανειστών που εξαπατήθηκαν είναι μεγάλη, και το «φέσι» τον 5 εκατομμύριων ευρώ θα μείνει για πάντα στο παθητικό της τράπεζας (των μετόχων της δηλαδή).

3.4.2016: Η αλβανική κυβέρνηση θα παραχωρήσει τα πολιτιστικά μνημεία σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, επειδή η ίδια δεν διαθέτει τα αναγκαία ποσά. Λεπτομέρεια: Μέσα στα πολιτιστικά μνημεία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 125 εκκλησίες και 36 μοναστήρια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι υπό την διαχείριση του Αλβανικού κράτους ως μουσεία και εκθέσεις Βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.

Βοσνία

1.4.2016: Ο Σέσελι είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που αθωώνεται από το Δικαστήριο της Χάγης, με την απόφαση να χαρακτηρίζεται από οργανώσεις θυμάτων πολέμου της Βοσνίας, ως πρωτοφανής «που δικαιώνει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών που δρούσαν στη Βοσνία την περίοδο του πολέμου».

Βουλγαρία

28.3.2016: Ο πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ ζήτησε να καλυφθεί κατά 100 % η κάλυψη της θεραπείας των ογκολογικών παθήσεων στη Βουλγαρία. Μέχρι σήμερα οι ασθενείς με καρκίνο έπρεπε να καταβάλουν από την τσέπη τους τα έξοδα και πολλοί αναγκάζονταν να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία.

29.3.2016: Σύμφωνα με τον αρχι-Μουφτή της Βουλγαρίας οι μουσουλμάνοι στη χώρα είναι ένα εκατομμύριο. Υπάρχουν 300 ισλαμικά σχολεία καθώς και Τριτοβάθμιο Ισλαμικό Ινστιτούτο, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της ισλαμικής ηθικής. Όμως, περίπου 200 τζαμιά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

30.3.2016: Μνημείο για τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα τοποθετηθεί σε πάρκο της Σόφιας. Θα έχει ύψος τριών μέτρων με την χάλκινη προτομή να είναι ύψους 90 εκ. σε πέτρινο βάθρο. Ο ιδιαίτερος λόγος που γίνεται αυτό δεν διευκρινίστηκε.

31.3.2016: Στην Βουλγαρία ανελήφθη δράση εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης του ισλάμ, με επί πλέον τεράστιο πρόβλημα τις σοβαρές αλλαγές στην παραδοσιακή συμπεριφορά των Ρομά, οι οποίοι με διάφορα κίνητρα οδεύουν προς τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό.
Η δίκη που διεξάγεται κατά 14 ιμάμηδων, οδεύει χωρίς αποτέλεσμα από το 2012. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν φρόντισε η νομοθεσία να προσαρμοστεί προς τα νέα δεδομένα, και το φαινόμενο "ριζοσπαστικοποίηση" εξετάζεται βάσει ενός παλαιού άρθρου του βουλγαρικού Ποινικού κώδικα, το οποίο εφαρμόζεται για "όποιον κηρύττει φασιστική και άλλη αντιδημοκρατική ιδεολογία".

2.4.2016: Η υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας, Μεγκλένα Κούνεβα αποφάσισε να απαγορεύσει την μπούρκα σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα στα σχολεία. Είμαστε ανεκτικοί, είπε, αλλά υπάρχουν και όρια.

Κοσσυφοπέδιο

29.3.2016: Θορυβήθηκε η ισλαμική κοινότητα επειδή νεαρή Αλβανίδα βαπτίσθηκε χριστιανή την ημέρα του Καθολικού Πάσχα. Η τελετή  της βάπτισης έγινε στον καθεδρικό ναό «Μητέρα Τερέζα» στην Πρίστινα και μεταδόθηκε ζωντανά από την αλβανόφωνη τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου.

Ρουμανία

29.3.2016: Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε, ότι υπάρχει κίνδυνος από την τρομοκρατία στη Ρουμανία. Οι υπηρεσίες είπε, έχουν αυξημένη ετοιμότητα, αλλά χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία, για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου ελέγχου κατά την πώληση προπληρωμένων καρτών για κινητά, επειδή η Ρουμανία είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου δεν χρειάζεται διαπίστωση της ταυτότητας του πελάτη, για να αγοράσει προπληρωμένη κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλα μέρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

30.3.2016: Στην Ρουμανία η μεταβατική κυβέρνηση, ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι οδηγοί απαγορεύεται να κάνουν τον σταυρό τους περνώντας εμπρός από ναούς, επειδή αφήνοντας το τιμόνι με το δεξί χέρι και κρατώντας το, μόνο με το ένα, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Δεν προβλέφθηκε όμως νόμος που να απαγορεύεται κάποιος να οδηγεί καπνίζοντας, ή τρώγοντας, ή αλλάζοντας σταθμό στο ραδιόφωνο.

Σερβία

29.3.2016: Απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο εθνικιστής Σέρβος πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε την αθωότητα του επικεφαλής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Κατηγορείτο ότι με την υπερεθνικιστική ρητορική του ενέπνευσε διώξεις και φόνους κατά τη διάρκεια των εθνικών πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

29.3.2016: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον της προσέγγισης μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 20 χιλιάδες άτομα, και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 17 χρόνια από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Σερβίας, όπου σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς 2.500 περίπου άμαχοι Σέρβοι σκοτώθηκαν, ενώ 12.500 τραυματίστηκαν στην διάρκεια των βομβαρδισμών στην σερβική πρωτεύουσα.

30.3.2016: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα δήλωσε: «Θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπέρ των συμφερόντων μας. Είμαστε μια χώρα που γεωγραφικά και πολιτικά είναι μέρος της Ευρώπης. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχει μεγάλο κόστος στις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία»,.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Σερβία δεν έχει σκοπό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Σερβία αντιμετωπίζει ακόμα τις συνέπειες εκείνων των πράξεων, είπε ο υπουργός.

1.4.2016: Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ότι είναι ένα δικαστήριο με πολιτικές αποφάσεις, το οποίο απέτυχε να συμφιλιώσει τα Βαλκάνια».

Σκόπια

29.3.2016: Δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης RΑΙ πέρασε παράνομα τα σύνορα με τα Σκόπια ανακαλύπτοντας τα μυστικά μονοπάτια, με τα οποία οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απόγνωση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, με το αζημίωτο.
Μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο συνάντησαν στο δρόμο τους λαθρομετανάστες, ωστόσο μετά από κάποιο σημείο η πορεία τους ανακόπηκε καθώς το έδαφος είχε μετατραπεί σε βάλτο εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Έφτασαν στο σημείο που τελειώνει ο φράχτης και διαπίστωσαν ότι μπορεί περάσει πολύ εύκολα κάποιος.

29.3.2016: Η Βουλή των Σκοπίων αποφάσισε την παράταση της κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό σημαίνει πως θα κρατήσει τα σύνορα κλειστά για όλο το έτος.

29.3.2016: Μέλη ΜΚΟ από τα Σκόπια περνούν στο ελληνικό έδαφος και συνεχίζουν τη δράση τους στον καταυλισμό της Ειδομένης. Μία από αυτές, κάνει προσηλυτισμό στο ισλάμ. Οι ελληνικές Αρχές απλώς παρακολουθούν.

30.3.2016: Κοινές ασκήσεις με Αμερικανούς διεξάγουν ειδικές δυνάμεις των Σκοπίων με επίκεντρο τις ενέργειες σχεδιασμού, σκοποβολή ακριβείας και δράσεις σε αστικές περιοχές.

31.3.2016: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιόχανες Χαν, δήλωσε ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για την διεξαγωγή εκλογών στα Σκόπια, αμφιβάλλοντας εάν θα είναι σε θέση η Κεντρική Επιτροπή των Εκλογών να ετοιμάσει τους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μη αμφισβητούνται από κανέναν. «Δεν έχω καμία ένδειξη, είπε, ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει σύντομα». Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει διεθνής πίεση να αναβληθούν οι εκλογές, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να γίνει ότι είναι απαραίτητο.

2.4.2016: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γιόργκι Ιβανόφ, υποστηρίζει πως το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου είναι προς όφελος της Ελλάδας. Αναφερόμενος δε στις σχέσεις Σκοπίων - Ελλάδας, τόνισε πως η χώρα του δεν ζήτησε των αποκλεισμό της Αθήνας από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού στα Δυτικά Βαλκάνια και υποστήριξε πως ζήτησε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με ελάχιστη ή καθόλου ανταπόκριση.

4.4.2016: Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ανωτέρω δήλωση, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον Πρόεδρο της FYROM. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών».