Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 6 - 10 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Σκοτώθηκε επικεφαλής των Αλβανών τζιχαντιστών στη Συρία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αλβανικών Αρχών. Ήταν ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των τζιχαντιστών στη Συρία. Η Αλβανία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, εμτά και την κυκλοφορία βίντεο, όπου παρότρυνε τοςυ Αλβανούς να τον ακολουθήσουν.

6.4.2016: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλβανία, με δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος να χάσουν τη ζωή τους και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο το τρίτο με σπασμένο χέρι και πολλαπλά τραύματα στο σώμα. Το ελικόπτερο κατέπεσε στη λίμνη Σκόντρα. Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, το ελικόπτερο βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή. Όμως υπήρξαν καταγγελίες ότι μετέφερε… μάρμαρα για το σπίτι της υπουργού Άμυνας!

7.4.2016: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού Κοινοβουλίου για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα. Είπε ότι "Με το ελληνικό κράτος έχουμε ομαδοποιήσει την διαβούλευση με την Ελλάδα σε τρία καλάθια. Στο πρώτο είναι τα θέματα που αφορούν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο νόμος του πολέμου και το θέμα της Τσαμουριάς και τα οποία έχουν συζητηθεί έως το 1993 και αρχειοθετήθηκαν το 2000.

Στο δεύτερο καλάθι είναι η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει να διδάσκεται η αλβανική γλώσσα στα σχολεία ώστε να διατηρηθεί.
Το τρίτο καλάθι αφορά το μέλλον κι εκεί εντάσσεται και το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων. Αν και επιθυμούμε να το λύσουμε (σ.σ. το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων) είμαστε ακόμη μακριά με την Ελλάδα".

8.4.2016: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Σαμίρ Ταχίρι. Μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε σε σύσκεψη εργασίας των δύο υπουργών, με τη συμμετοχή επιτελών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.
Ο Ν. Τόσκας, πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, δήλωσε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε διμερή θέματα, να συζητήσουμε την κατάσταση και τους κινδύνους στην περιοχή. Να ενημερώσω τον Υπουργό για το προσφυγικό πρόβλημα και να βρούμε μαζί τρόπους καλύτερης συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στα άλλα προβλήματα που απασχολούν τα ζητήματα ασφάλειας και τάξης.
Για το θέμα της ασφάλειας, ο Αλβανός ΥΠΕΣ δήλωσε πως οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν τρομοκρατικά στοιχεία προερχόμενα από την ανατολή να απειλήσουν τις κοινωνίες μας, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου χρόνου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

4.4.2016: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας δημοσκοπήσεων Exacta Research Group, η Βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία είναι ο μόνος βουλγαρικός θεσμός ο οποίος εγκρίνεται από το 46% των ερωτηθέντων και αποδοκιμάζεται από το 21%. Οι ΕΔ και η Αστυνομία εγκρίνονται από το 34% των ερωτηθέντων, αλλά και για τους δυο θεσμούς οι αρνητικές αξιολογήσεις είναι υψηλότερες από τις θετικές.
Τις εργασίες του κοινοβουλίου εγκρίνει το 15% και αποδοκιμάζει το 71% των ερωτηθέντων. Στο κάτω μέρος της κατάταξης βρίσκονται και πάλι το δικαστήριο και η εισαγγελία, με την έγκριση μόνο του 10% και την αποδοκιμασία του 70%. Η αποδοκιμασία για την εισαγγελία, ανέρχεται στο 69%.

4.4.201: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας υστερούν σοβαρά από τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, γράφει η εφ. Sega. Μόνο οι χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν τις απαιτήσεις για αποστολές και μακρόχρονες στρατιωτικές δραστηριότητες. Στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία τον Ιούλιο, η Βουλγαρία θα δεχτεί, πιθανότατα, κριτική για τον καθυστερημένο εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση.

5.4.2016: Το Πολεμικό Ναυτικό της Βουλγαρίας άρχισε διήμερες ασκήσεις PASSEX με τη συμμετοχή της καναδικής φρεγάτας «Fredericton» και μιας ομάδας πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Οι συμμετέχοντες εξασκούνται σε τακτικές κινήσεις, αντιαεροπορική άμυνα και αντιμετώπιση υποβρύχιων απειλών. Ασκήσεις του είδους PASSEX διεξάγονται με αμοιβαία επιθυμία με ξένα πλοία που επισκέπτονται βουλγαρικά λιμάνια ή περνούν κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας.

5.4.2016: Η Βουλγαρία έχει την χαμηλότερη τιμή εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία- Eurostat. Tο μέσο κόστος της ωριαίας εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, είχε απότομες διακυμάνσεις - από 4,1 ευρώ στη Βουλγαρία έως 41,3 στη Δανία. Μέσο κόστος για κάθε ώρα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 ήταν τα 25 ευρώ και στη ζώνη του ευρώ τα 29,5.
Οι δύο κύριες συνιστώσες που διαμορφώνουν το κόστος εργασίας είναι οι μισθοί και οι δαπάνες πέραν του μισθού (επιδόματα, νοσοκομεία, ασφάλιση). Στη Βουλγαρία το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν υψηλότερο στον τομέα των υπηρεσιών, όπου έφτασε τα 4.3 ευρώ.

6.4.2016: Βούλγαροι στην Σόφια κρέμασαν αγχόνες σε περιοχή όπου βρίσκονται πρόσφυγες, ενώ σήκωσαν και πανό που γράφει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Οι βουλγαρικές Αρχές είπαν, ότι δεν μπορούν να επέμβουν επειδή οι αγχόνες βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο.

6.4.2016: Η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε 16 πολυτελή αυτοκίνητα που εισήχθησαν στη χώρα από τη Βουλγαρία. Οι λαθρέμποροι δράστες ήσαν Σύροι και αναζητούσαν αγοραστές.

7.4.2016: Το 20% των παιδιών, στην Βουλγαρία, δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω της φτώχειας, είπε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η Συνήγορος του Πολίτη Μάγια Μανόλοβα. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Βουλής και αφορούσε στον ρόλο του διαμεσολαβητή για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

7.4.2016: Ανησυχία των Βουλγάρων για το προσφυγικό. Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μια δυνητική απειλή για τη Βουλγαρία, τόνισαν οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα, δημοσιεύει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, αναφερόμενη στις ανησυχίες της βουλγαρικής πλευράς.
Η κίνηση των χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, είναι απρόβλεπτη και αποτελεί απειλή για κάθε βαλκανική χώρα, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος και ο Βούλγαρος ομόλογός του Νικολάι Νέντσεφ, συζήτησαν τις δυνατότητες αντίδρασης των δυο κρατών σε μια πιθανή όξυνση της προσφυγικής κρίσης. Συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.

9.4.2016: Οι Βούλγαροι εκδρομείς του Πάσχα δεν προτιμούν φέτος την Ελλάδα. Είχαν προειδοποιήσει ήδη κατά το κλείσιμο των συνόρων από τους αγρότες. Προτιμούν να κατευθυνθούν προς την Σερβία και όχι στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα δέκα -τουλάχιστον- χρόνια.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

7.4.2016: Άγνωστοι έριξαν βόμβα σε αίθουσα πριν μιλήσει εκεί ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς. Είχε προγραμματισθεί ομιλία σε κτήριο όπου ο Σέρβος πρωθυπουργός θα μιλούσε σε πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Εκτός από την βόμβα η ομάδα άγνωστων ατόμων έριξαν και ριπές κατά του κτηρίου με αυτόματα όπλα.

9.4.2016: Έριξαν δακρυγόνα προκειμένου να παρεμποδίσουν την ορκωμοσία του νέου προέδρου Χασίμ Θάτσι, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο. Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της τελετής, στην πλατεία Σκαντερμπέγκ της Πρίστινας.
Το «Κίνημα Αυτοδιάθεση» ανέλαβε την ευθύνη για τα επεισόδια, ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στο facebook. Τα ίδια επεισόδια σημειώθηκαν και στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να πετούν και πάλι δακρυγόνα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.4.2016: Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Βαρσοβία τον Ιούλιο, η Ρουμανία θα ζητήσει να εγκριθεί η δημιουργία ενός στόλου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, Μίχνεα Μοτός, στο στόλο αυτόν θα ενταχθούν πολεμικά πλοία της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

7.4.2016: Οι Ρουμάνοι, οι οποίοι προτιμούσαν την Ελλάδα ή την Τουρκία για τις διακοπές του Πάσχα, φέτος αποφεύγουν να ταξιδεύσουν σε αυτές τις δύο χώρες. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι της γνώμης ότι οι εκδρομείς έχουν επηρεασθεί από την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και από το φόβο των βομβιστικών επιθέσεων στην Τουρκία.

9.4.2016: Σύλληψη Ισραηλινών “ιδιωτών” για κατασκοπεία. Τέσσερα στελέχη ισραηλινής υπηκοότητας της ιδιωτικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας «Black Cube», συνελήφθησαν στη Ρουμανία και κατηγορούνται για κατασκοπεία.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε παράνομη διείσδυση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στελεχών της ρουμανικής υπηρεσίας που έχει ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

ΣΚΟΠΙΑ

3.4.2016: Ναι μεν αλλά, από τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Ζόραν Γιόλεφσκι, σε συνέντευξή του. Είπε ότι το καλό με την μεταναστευτική κρίση είναι ότι ενισχύθηκαν οι σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα, όπου τώρα υπάρχει καλύτερη συνεργασία επειδή οι προκλήσεις είναι παρόμοιες (ο πρόεδρος Ιβάνοφ, άλλα είπε προ ημερών).
Στην ίδια όμως συνέντευξη, θυμήθηκε το βέτο της Ελλάδας στην προσπάθεια ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, και υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις της, εμποδίζοντας την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή της χώρας του στη Συμμαχία θα ήταν ωφέλιμη όχι μόνο για την χώρα του, αλλά και τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

4.4.2016: Οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται για ίδρυση φορέα «Διπλωματικής Πίεσης», με σκοπό να επιβληθεί στην Ελλάδα η εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θεωρούν ότι τους δικαιώνει, στην άρνηση της Ελλάδας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2008.

Μόνο που παραβλέπουν σκόπιμα  πως δεν υπάρχει καμιά δεσμευτική απόφαση κατά της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο. Δικαίωσε μεν τους Σκοπιανούς, αλλά δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να αλλάξει στάση. Απλώς, προέβη σε συστάσεις. Ως εκ τούτου, όσα λέγουν οι Σκοπιανοί, μόνον για θόρυβο είναι (που όμως, επηρεάζουν το διεθνές κοινό).

5.4.2016: Οι απόδημοι Σλάβοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στον Καναδά και στην Αυστραλία, διαμαρτύρονται επειδή η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο των Σκοπιανών στην χώρα μας. Δεν λένε βέβαια, ότι θέλουν να περάσουν με διαβατήριο «Μακεδονίας», που αναγράφει επί πλέον τόπο καταγωγής ελληνικό χωριό στη σλάβικη ονομασία.

6.4.2016: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, πήρε την σκυτάλη από τον Νίμιτς και δηλώνει ότι τώρα -κατά την προεκλογική περίοδο- είναι  πρόσφορο το έδαφος για να επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα. Η σκοπιανή αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρόκειται για αβάντα στον Γκρούεφσκι, που το κύριο όπλο της εκστρατείας του είναι η διατήρηση ψηλά στην επικαιρότητα αυτό το θέμα.

6.4.2016: Είναι αμφίβολο αν θα εξελιχθεί ομαλά η προεκλογική εκστρατεία, μετά και τη νέα αποκάλυψη ότι ψήφιζαν και οι νεκροί, μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ψήφισαν ως Σκοπιανοί, τον κ. Γκρούεφσκι φυσικά. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνουν οι εκλογές στις 5 Ιουνίου, αν δεν υπάρξει πεδίο ελεύθερο, δίκαιο και δημοκρατικό. Και δηλώνει ότι το κόμμα του δεν θα κατέβει στις εκλογές [ήδη οι εκλογές ήταν να γίνουν τον Απρίλιο και μετατέθηκαν για Ιούνιο].

7.4.2016: Ο πρέσβης των Σκοπίων στον Καναδά, σε ομιλία που έδωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης των Απόδημων Σλάβων των Σκοπίων, είχε πίσω του τον χάρτη της λεγόμενης «Αιγαιακής Μακεδονίας», την οποία σχεδιάζουν τα Σκόπια. Ενδεικτική κίνηση των αλυτρωτικών διαθέσεων του επίσημου σκοπιανού κράτους.

7.4.2016: «Το υψηλό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους τομείς συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ζόραν Γιολέφσκι, κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγό Στρατού της Τουρκίας, στρατηγό Ζεκί Τσολάκ.

Ο Τούρκος στρατηγός ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε υποστηρίζει στην επίτευξη των στόχων του, όπως είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

9.4.2016: Οι Σκοπιανοί άνοιξαν τα σύνορα στην Ειδομένη, για λίγα λεπτά, στέλνοντας πίσω στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους δεν δέχθηκε η Σερβία. Τα άτομα αυτά είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας.

9.4.2016: Και η Δύση έχει αμφιβολίες αν θα διεξαχθούν εκλογές στα Σκόπια τον Ιούνιο, και μάλλον βλέπουν καινιούργια αναβολή. ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι απαιτούνται ανίθευτες εκλογές, για να καταστεί το κράτος αξιόπιστο και ασφαλές, κι αυτό θα γίνει με την ορθή αποδοση Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, η Επίτροπος Μογκερίνι, έκανε λόγο και για ίδρυση Ειδικού Δικαστηρίου για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης, που φαίνεται να τίθεται στο Αρχείο.

10.4.2016: Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος περνώντας μπροστά από τον φράχτη και επιτέθηκαν σε μετανάστες. Το ελληνικό ΥΠΕΘΑ το αρνείται, αλλά υπάρχει η μαρτυρία από το βίντεο. Μάλιστα έριξαν δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εντός του ελληνικού εδάφους. Το περιστατικό συνέβη, όταν οι λαθρομετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Το ΓΕΕΘΑ εν τέλει παραδέχθηκε ότι οι Σκοπιανοί πέρασαν μπροστά από τον φράχτη, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος επειδή ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή, αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι έτσι συμβαίνει, δεν εξηγήθηκε το γεγονός ότι οι πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, ρίχτηκαν μέσα στο ελληνικό έδαφος.