Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 1 έως 6 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

1.5.2017: Στο στόχαστρο των Σκοπιανών ακροδεξιών βρέθηκε η Αλβανίδα βουλευτής και Γ.Γ. του κόμματος των Τσάμηδων, Μεσίλα Ντόντα, η οποία υποστηρίζει πως δέχθηκε απειλές για τη ζωή της στη αγγλική και στη βουλγαρική γλώσσα (σκοπιανή διάλεκτο) στο Faceboook, διότι προ καιρού έκανε δηλώσεις υπέρ της "Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας", δηλαδή του βορειοδυτικού αλβανόφωνου τμήματος των Σκοπίων στο οποίο διαβιεί κυρίως η αλβανική μειονότητα.

2.5.2017: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, υπενθύμισε στον Έντι Ράμα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι προς πώληση και τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να εξαγοράσει με 500 χιλ. ευρώ, Πρόεδρο αντιπολιτευόμενου Κόμματος, το οποίο δεν κατονόμασε, προκειμένου να μετάσχει στις εκλογές.

2.5.2017: Για άλλη μια φορά «άγνωστοι» έκαψαν την ελληνική σημαία στα γραφεία του παραρτήματος της  "Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας" ΔΕΕΜ-Ομόνοια, στους Αγίους Σαράντα, ενώ από τις αλβανικές Αρχές δεν έχει γίνει καμία κίνηση, στις συνεχείς προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας.

2.5.2017: Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έδωσε στην αντιπολίτευση δυο ημέρες για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου. Απαντώντας στο τελεσίγραφο, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν είναι για πούλημα. Ο Μπάσα δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, γιατί επέλεξε την ελευθερία, τον πλουραλισμό και την πραγματική δημοκρατία.

3.5.2017: Ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα υπαινίχθηκε ότι χρειάστηκαν 35 εκ. δολάρια για να πειστεί ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρωθυπουργός (1999-2002) και τώρα εκλεγμένος Πρόεδρος της Αλβανίας (θα αναλάβει καθήκοντα στις 24 Ιουλίου 2017), να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα από τον Έντι Ράμα και το κόμμα του να συμμετάσχει στις εκλογές του Ιουνίου. Και τούτο, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα κατέλθουν στις εκλογές. Με την ανάδειξη του Μέτα στην προεδρία, το κόμμα του θα κατέβει. (Ο Μπάσα υποστηρίζει ότι τα 35 εκ. δολ. είναι το ποσόν που η Βουλή ψήφισε για να διατεθούν για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τίρανα – Ελμπασάν. Πάει περίπατο ο οδικός άξονας).

5.5.2017: Στις μυστικές υπηρεσίες βαλκανικών χωρών, αλλά και λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, πυκνώνουν οι πληροφορίες που συνδέουν τα έσοδα από τις (μεγαλύτερες στην Ευρώπη) καλλιέργειες χασίς με τη δραστηριότητα παραστρατιωτικών αλβανικών ομάδων, αλλά και τον επηρεασμό της αλβανικής πολιτικής σκηνής και την εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Μάλιστα, δημοσιεύματα σερβικών MME, χαρακτηρίζουν τον Ράμα ως «το No 1 πρόσωπο στην Αλβανία που εγκρίνει την καλλιέργεια οπίου», με μέρος των εσόδων από τα ναρκωτικά να χρησιμοποιούνται για τις εκλογές και τον έλεγχο των MME της χώρας.

6.5.2017: Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η αλβανική στάση, όταν εν μέσω ενός αρνητικού κλίματος για τους Έλληνες της Χιμάρας, με την αρπαγή των ακίνητων περιουσιών τους από το αλβανικό κράτος και την παραχώρησή τους σε Αλβανούς μουσουλμάνους ξένους στην περιοχή και την κατακραυγή σε όλα τα μέτρα εναντίον της ελληνικής μειονότητας, ο Αλβανός πρόεδρος, Μπουγιάρ Νισάνι, απένειμε… τίτλους τιμής σε Αλβανούς της περιοχής της Χιμάρας, θανόντες και ζώντες, για να δώσει αλβανικό χαρακτήρα στην περιοχή.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

4.5.2017: Για 11η συνεχή χρονιά, στις 6 Μαΐου, το Ίδρυμα "Βουλγαρικής Μνήμης" οργάνωσε κοινό εορτασμό για τους πεσόντες Βουλγάρους κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Νόβο Σέλο (Νέο Χωριό), στην περιοχή της Στρώμνιτσας του κράτους των Σκοπίων. Πρόκειται για 71 Βούλγαρους στρατιώτες νεκρούς, από τον Ελληνικό Στρατό, το 1913.

4.5.2017: Φιλο-αμερικανορωσική συγκυβέρνηση στην Βουλγαρία, από το φιλοαμερικανικό κόμμα του Μπορίσοφ και το φιλορωσικό του Σιδέροφ. Οι βουλευτές εξέλεξαν ως πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τον ηγέτη του κόμματος GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, και ενέκριναν την προτεινόμενη δομή και σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. (Πώς θα συμφωνήσουν στην εξωτερική πολιτική, θα το δούμε στην πράξη).

5.5.2017: Η εφημερίδα Ѕtandard δημοσιεύει συνέντευξη με τον κοινωνιολόγο Παρβάν Συμεώνοφ, από την εταιρία Galluр іnternatіonal, ο οποίος υποστηρίζει πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εξαντλήσει τη θητεία της για διάφορους λόγους. Πρώτον, επειδή υπάρχει κούραση από την πολιτική αστάθεια και οι πολίτες θέλουν σιγουριά. Δεύτερον, επειδή ο εθνικισμός, ο συντηρητισμός και το παραδοσιακό είναι της μόδας σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανόμενης και της Βουλγαρίας. Τρίτον, επειδή οι (ακροδεξιοί) Ενωμένοι Πατριώτες βρίσκονται στην περίπτωση του «Αν όχι τώρα πότε;» και είναι μάλλον απίθανο να ταράξουν τα νερά στην πρώτη φορά της επίσημης συμμετοχής τους στην εξουσία, ενώ το GERB είναι απίθανο να θέλει να αποχωρήσει, για τρίτη φορά, πρόωρα από την εξουσία.

6.5.2017: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα πιεστικά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση της άμυνας και τις προοπτικές για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας. Όπως είπε, στο μυαλό του βουλγαρικού λαού, ο στρατός ήταν πάντα ένα σύμβολο της κρατικής υπόστασης και του θάρρους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος και η σημασία των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας συστηματικά υποβαθμίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια, ο στρατός σήμερα να έχει όχι μόνο λιγότερα μέλη, αλλά υπάρχει και έλλειψη επαρκών πόρων για την αποτελεσματική στρατιωτική εκπαίδευση.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

5.5.2017: Ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας, οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοξχάγ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της οικονομικής, πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε τις περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.5.2017: Το Υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η οικονομική δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ θα είναι περίπου 450 000 ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί, περίπου, στο 0,027% του συνολικού προϋπολογισμού της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κοστίζει περίπου 0,72 ευρώ το χρόνο σε κάθε φορολογούμενο. Το Υπουργείο έκανε την ανακοίνωση αυτή, απαντώντας σε δήλωση του προέδρου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Μίλαν Κνέζεβιτς, ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κοστίσει στη χώρα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

ΣΕΡΒΙΑ

3.5.2017: Οργή στο Βελιγράδι για την δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι «Για πρώτη φορά τίθεται σε κίνδυνο η καριέρα του νεοεκλεγέντα προέδρου της Σερβίας, ο οποίος παρουσιάζει τις εθνικιστικές του θέσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκτίμησε ότι οι φίλοι της Σερβίας δεν συμπεριφέρονται όπως ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος των Σκοπίων.
«Δεν γνωρίζω σε τι αποσκοπεί αυτή η βάναυση και προσβλητική επίθεση κατά του Αλεξαντάρ Βούτσιτς και της σερβικής κυβέρνησης, από τον διεκδικητή της πρωθυπουργίας στα Σκόπια και καταφέρεται κατά του Βελιγραδίου. Ίσως, δεν είναι πολλά τα προβλήματα στα Σκόπια και θέλει να ανοίξει  κι άλλα με το Βελιγράδι. Γιατί ο Ζάεφ δεν επιτίθεται κατά του Έντι Ράμα, του Χασίμ Θάτσι αλλά (επιτίθεται) κατά του Βούτσιτς; Είναι τόσο αφελής ώστε να μην γνωρίζει ότι η έννοια της Μεγάλης Αλβανίας δεν θα είναι πλήρης χωρίς τα Σκόπια;»

5.5.2017: Η σερβική εφημερίδα Blіtz δημοσίευσε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των Ε.Δ. της Σερβίας κατάσχεσαν, στο νότιο τμήμα της χώρας, μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που προοριζόταν για οργανώσεις αλβανικών κομμάτων στην Μακεδονία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις σερβικές ειδικές υπηρεσίες με απόλυτη μυστικότητα. Οι υπηρεσίες παρατήρησαν πρόσφατα αυξημένη κυκλοφορία ατόμων της αλβανικής μειονότητας στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς προς τη Μακεδονία. Αυξημένη κίνηση Αλβανών παρατηρήθηκε και στο Κοσσυφοπέδιο. Η πλευρά των Αλβανών διέψευσε το δημοσίευμα.

ΣΚΟΠΙΑ

30.4.2017: Μετά την ανακήρυξη του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Αγκίμ Νουχίου έδωσε εντολές για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για αυστηρή φύλαξη της οικίας του και σε κάθε κίνησή του. Το ίδιο ισχύει και για άλλους Αλβανούς υπουργούς, όπως και για τον Ζόραν Ζάεφ. Οι Αλβανοί της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στην αστυνομία υπάρχουν 3.000 Αλβανοί. Αυτοί θα φρουρούν. «Οι εγγυητές της σταθερότητας της χώρας δεν μπορεί πλέον να είναι η κομματική αστυνομία».

1.5.2017: Τα Σκόπια έχουν "αυτοκέφαλη" Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας και καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν την αναγνωρίζει. Μεταξύ άλλων αυθαίρετων ενεργειών, ανακηρύσσουν και ψευδοαγίους. Ο "αρχιεπίσκοπος" στην αποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδας", ανακήρυξε άγιο τον ηγούμενο Kiprijan Slepcenski, ο οποίος «κάηκε ζωντανός το 1780 αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του». Μόνο που δεν υπάρχει καμιά πληροφορία σχετικά με το "μαρτύριο" του ψευδοαγίου τους, όπως για παράδειγμα ποιοι τον έκαψαν ζωντανό, ούτε κάποια στοιχεία που να τον καθιστούν άγιο.

1.5.2017: Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι, είναι ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την ευθύνη τώρα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και τα διλήμματα να συζητηθούν με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Κοινοβούλιο. «Για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Στον κ. Τζαφέρι θα πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταρρύθμισης και αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, τότε θα πρέπει αυτές να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο».

2.5.2017: Έκτακτο σχέδιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Κιλκίς έχουν εκπονήσει οι ελληνικές υπηρεσίες, μετά τα επεισόδια που καταγράφονται στα Σκόπια. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα είναι μαζικός ο αριθμός των προσφύγων από την γειτονική χώρα, που σε περίπτωση εμφύλιας σύρραξης θα περάσουν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο στη χώρα μας. Παρόμοια σχέδια είχαν καταρτιστεί και την εποχή διάλυσης της Γιουγκολαβίας.

3.5.2017: Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε από την Deutsche Welle αν ισχύουν οι φήμες ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι απαίτησε εγγυήσεις για να αμνηστευθούν ο ίδιος και ορισμένα πρόσωπα του στενού του κύκλου και απάντησε: «Ναι, ισχύει. Ο Γκρούεφσκι θέλει αμνηστία, αυτό είναι το υπόβαθρο των τωρινών του χειρισμών. Αυτή όμως δεν θα υπάρξει! Μετά από όλα αυτά που ακούσαμε για τις μηχανορραφίες του, η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Το υποσχέθηκα στους πολίτες».

4.5.2017: Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στα κύρια κυβερνητικά κτήρια των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στα κρατικά ιδρύματα. Τα μέτρα έχουν ληφθεί μετά τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στις 27 Απριλίου κατά  Σλάβων και Αλβανών βουλευτών, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

4.5.2017: Στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας έφθασε  η επιστολή με την οποία ενημερώνεται επίσημα ο Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι σχηματίσθηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου. Αναμένεται ποια θα είναι η ενέργεια του Γκιόργκε Ιβάνοφ. Θα ενεργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια πρακτική, αποδεχόμενος τον σχηματισμό κυβέρνησης; Ο Ζόρν έφ έθεσε προθεσμία να υπάρξει απάντηση, 10 ημερών.

5.5.2017: Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, σχολίασε δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ: «Ο Ζόραν Ζάεφ είπε την αλήθεια λέγοντας ότι οι "Μακεδόνες" και οι Βούλγαροι είναι ένας λαός. Έτσι είναι κι εγώ αυτό το επαναλαμβάνω συνεχώς. Εξάλλου, αυτός [σ.σ. ο Ζάεφ] κατάγεται από την Στρούμιτσα και η Στρούμιτσα είναι βουλγαρική πόλη». (Ότι η Στρώμνιτσα είναι ελληνική, απελευθερώθηκε από τους Έλληνες το 1913, αλλά με την συνθήκη που υπέγραψε ο Βενιζέλος στο Βουκουρέστι, παραδόθηκε στους Σέρβους, όπως και το ελληνικό Μοναστήρι, του… διέφυγε).
Ο Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι μετά τη δήλωση Ζάεφ, θα είναι ευκολότερη η υπογραφή συμφωνίας φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, καθώς το πλέον επίμαχο σημείο της συμφωνίας είναι εκείνο που αναφέρει ότι τα Σκόπια πρέπει να παραιτηθούν από την ιδιοποίηση της βουλγαρικής ιστορίας. (Να σημειώσω, ότι ο Ζάεφ θα κάνει λόγο για παραποίηση των λεγομένων του, αφού στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι οι Σκοπιανοί και με τους Σέρβους είναι "ίδιος λαός", αλλά και ότι για λαό μίλησε και όχι για έθνος!)

6.5.2017: Σύμφωνα με σερβικές πληροφορίες 800 επίλεκτοι άνδρες του Αλβανικού απελευθερωτικού στρατού (UCK) εισέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο στα Σκόπια, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η αλβανική πλευρά. Όπως και ότι κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά προοριζόμενα για συγκρούσεις στα Σκόπια.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / tribune / ΑΠΕ