Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 12 έως 18 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

16.3.2017: Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο περίπλοκη περιοχή της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τους δώσει την απαραίτητη προσοχή, δήλωσε σε ομιλία του στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι το Συμβούλιο διαπιστώνει την ύπαρξη εσωτερικών και εξωτερικών επιρροών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες επιδιώκουν την αποσταθεροποίησή τους.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα βαλκανικά κράτη, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και μέσα στα επόμενα χρόνια, και ίσως την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρξει διεύρυνση προς την κατεύθυνσή τους.

ΑΛΒΑΝΙΑ

14.3.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, με όρους προς τα Σκόπια, έγινε στα Τίρανα. «Εγώ μεσολάβησα μεταξύ των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, επειδή στο παρελθόν δεν μιλούσαν μεταξύ τους».

Σύμφωνα με τον Ράμα, οι Αλβανοί στα Σκόπια αποτελούν συστατικό στοιχείο του κράτους, μια οντότητα, δεν είναι μια μειονότητα. Η χώρα πρέπει να σχηματισθεί από δύο ίσες οντότητες, Σλάβους και Αλβανούς. Η μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, αποτελεί μια βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποτεδήποτε.

15.3.2017: Ο Έντι Ράμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε ότι αλβανικοί πολιτικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης συνεργάζονται με ξένες χώρες για να προκαλέσουν ταραχές στην Αλβανία.

Φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Τιράνων με ατεκμηρίωτες φραστικές ακροβασίες, γράφει ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος για ποιον μιλούσε ο πρωθυπουργός, αρκεί να αναφερθεί στη στενή συμμαχία που έχει εδραιωθεί πλέον ανάμεσα σε πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας, στην ελληνική κυβέρνηση και ελληνικούς κύκλους, με στόχο την ανατροπή του Ράμα. Και φέρνει ως απόδειξη ότι ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς δήλωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα πως η κυβέρνηση Ράμα θα πέσει, και τα ίδια σχεδόν δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες σε τηλεοπτική συνέντευξη.

16.3.2017: Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ως πρόσοψη, η οποία «ξόδεψε 500 εκατ. ευρώ για έργα πρόσοψης και μεταρρυθμίσεις». Ο Μπάσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι πληρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε άγνωστα πρόσωπα με αντάλλαγμα να ασκούν φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Με παρόμοιους στόχους, «πολλά χρήματα» δόθηκαν και στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Ο Λουλζίμ Μπάσα, όμως, είναι σίγουρος ότι «η πρόσοψη θα πέσει, γιατί οι πολίτες παίρνουν ήδη το μέλλον τους στα χέρια τους».

17.3.2017: Το πλοίο «Butrinti» είναι το τρίτο που αποστέλλει η Αλβανία στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για περιπολίες κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.  Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μίμι Κοντέλι, φάνηκε αισιόδοξη ότι και αυτή η αποστολή θα επιτύχει, όπως και οι προηγούμενες: «Έχω εμπιστοσύνη ότι θα έχει επιτυχία και η συμβολή σας θα ανυψώσουν το όνομα των ναυτικών δυνάμεων της Αλβανίας», είπε απευθυνόμενη στο πλήρωμα.

18.3.2017: Αμερικανικός εξοπλισμός 155 χιλ. δολαρίων. Ο εξοπλισμός θα επηρεάσει σημαντικά την επιτήρηση των συνόρων με την Ελλάδα, τόσο για την μετανάστευση όσο και στην διακίνηση παρανόμων ανθρώπων από και προς την Ελλάδα.

ΒΟΣΝΙΑ

12.3.2017: Οι τουρκόφρονες της Βοσνίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Σεράγεβο, κατά της απαγόρευσης από τις ολλανδικές αρχές, της επίσκεψης Τούρκων υπουργών για πολιτική συγκέντρωση Τούρκων μεταναστών για το δημοψήφισμα του Απριλίου.

16.3.2017: Διπλωματικό μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των έξι πρωθυπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Σεράγεβο. Διακόπηκε η συνέντευξη λόγω διαφωνιών μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας, Βούτσιτς και Αλβανίας, Έντι Ράμα, όταν ο πρώτος έφυγε από το βήμα δηλώνοντας ότι δεν έχει νόημα να μιλάνε όλοι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Βούτσιτς και του Ράμα όταν ο Σέρβος πρωθυπουργός παραπονέθηκε ότι στο Κοσσυφοπέδιο συνέλαβαν αφισοκολλητή με αφίσα του ιδίου ως υποψήφιου προέδρου στη Σερβία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.3.2017: Διπλωματικό επεισόδιο εν εξελίξει μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας, αλληλοκατηγορούμενες για ανάρμοστες ενέργειες σχετικά με τις πρόωρες εθνικές εκλογές που διεξάγονται στις 26 Μαρτίου στη Βουλγαρία.

Η μεν Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία ότι διοργανώνει συγκεντρώσεις των Βουλγάρων ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, όπου τους καλεί πιεστικά, αλλά και δωροδοκώντας τους, να υποστηρίξουν το ακραιφνώς τουρκικό κόμμα DOST (που προήλθε μετά από διάσπαση από το άλλο τουρκικό κόμμα, μη αρεστό στην Άγκυρα), ενώ η Τουρκία κατηγορεί την Βουλγαρία ότι θέτει περιορισμούς και εμπόδια στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες, με οργάνωση λίγων εκλογικών κέντρων στην Τουρκία.

17.3.2017: Η βουλγαρική κρατική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (DANS) έχει εκδώσει διοικητική πράξη απέλασης σε έναν Τούρκο πολίτη, ενώ σε έναν άλλο πολίτη του εδόθη ο χαρακτηρισμός του ανεπιθύμητου προσώπου στη χώρα. Το περιστατικό είναι συνέχεια άλλων, καθώς με τις επικείμενες βουλγαρικές εκλογές Τούρκοι πράκτορες «αλωνίζουν» το βουλγαρικό νότο.

17.3.2017: Ο ιστορικός ηγέτης της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας Αχμέντ Ντογάν κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει το οθωμανικό σουλτανάτο, χαρακτηρίζοντας «τρέλα» το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που διοργανώσει η Άγκυρα τον Απρίλιο. Τρίτο κόμμα μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία, με ποσοστό περίπου 15%, το MDL, που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό απέναντι στον Ερντογάν, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό ενός νέου τουρκόφωνου σχηματισμού, του Dost, που υποστηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

15.3.2017: Το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε την επιστροφή από την Ευρώπη μερικών χιλιάδων Κοσοβάρων που είχαν μεταναστεύσει, αλλά η πραγματικότητα  είναι εντελώς διαφορετική, αφού 150 χιλιάδες Αλβανοί (το 5% του πληθυσού) εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο το 2014-2015. Λόγω απουσίας ανθρώπινου δυναμικού, η Γερμανία, έχει δεχθεί μετανάστες ειδικευμένους, για τους ανειδίκευτους όμως τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά.

16.3.2017: Η Πρίστινα προκάλεσε νέα ένταση με το Βελιγράδι με την απόφασή της να δηλώσει ως ιδιοκτησία του Κοσσυφοπεδίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η οποία είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως ιδιοκτησία της της Σερβίας ή της αυτόνομης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ισά Μουσταφά, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Κτηματολογίου υποχρεώθηκε να επανακαταχωρήσει τα ακίνητα, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κοσσυφοπεδίου και σε εύθετο χρόνο. Μετά από συνάντηση με Σέρβους ηγέτες την Τετάρτη, ο αρχηγός του Επιτελείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς, χαρακτήρισε παράνομη την πράξη της Πρίστινας.

16.3.2017: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντέλαβι, δεν μπορεί τώρα να ιδρυθεί στρατός στο Κοσσυφοπέδιο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ τα τελευταία εννέα χρόνια, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, συνεργάσθηκε στενά με τις Αρχές σχετικά με το σχηματισμό Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά απαιτείται αλλαγή του συντάγματος με την συγκατάθεση των Σέρβων πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, που είναι αντίθετοι.

17.3.2017: Ο πρόεδρος τους Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δεν ενδιαφέρεται για τις τις ανησυχίες των Δυτικών, ούτε για την οργή των Σέρβων, αλλ’ ούτε ακόμη και τις συστάσεις των Αμερικανών, και ανακοίνωσε την δημιουργία ενός στρατού (8.000 ανδρών), χωρίς την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, για να αποφύγει την αντίδραση των Σέρβων βουλευτών. Υπενθυμίζεται, ότι επίκεινται εκλογές, και ο Θάτσι βρήκε τρόπο για άγρα ψήφων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

14.3.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και νυν αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, DPS, Μίλο Τζουκάνοβιτς, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τη «ρωσική καταστροφική επιρροή» στα Βαλκάνια, δηλώνοντας επίσης ότι «η Μόσχα κρατά ένα είδος πολέμου κατά της Ευρώπης και απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Τζουκάνοβιτς είχε κατηγορήσει την Ρωσία ότι προετοίμασε πραξικόπημα για ανατροπή του.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

17.3.2017: Η Λάουρα Κιοβέσι, επικεφαλής της ρουμανικής Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, παρουσίασε σε διεθνές φόρουμ, την εμπειρία της χώρας της στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Είναι αποτέλεσμα,είπε, της εφαρμογής του επιτυχούς μοντέλου καταπολέμησης της διαφθοράς όπου στη Ρουμανία, το 2016, έχουν καταδικαστεί για δωροδοκία 870 άτομα και ότι αυτό έγινε πραγματικότητα, κυρίως, λόγω της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και την ύπαρξη ειδικού σώματος το οποίο ελέγχει τη διαφθορά, την αποτελεσματική νομοθεσία και τη διοικητική υποστήριξη.

ΣΕΡΒΙΑ

13.3.2017: Οι τοπικές αρχές του κροατικού χωριού Σας, κοντά στην πόλη Σούνια, προχώρησαν στην εκταφή των λείψανων των 13 Σέρβων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση «Καταιγίδα», με την οποία οι κροατικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη που είχαν αποκόψει Σέρβοι αυτονομιστές το 1995. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τρία από τα σώματα ανήκουν σε γυναίκες και 9 σε άνδρες, ενώ υπάρχει ένα πτώμα, του οποίου είναι αδύνατο να καθοριστεί το φύλλο. Η επιχείρηση «Καταιγίδα», η οποία οδήγησε στην απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων, γιορτάζεται στην Κροατία ως Ημέρα της Νίκης, ενώ η Σερβία την ορίζει ως έγκλημα πολέμου που οδήγησε στον διωγμό των περισσότερων Σέρβων που ζούσαν στην Κροατία.

15.3.2017: Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε στο Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, κατά τη συνάντησή τους, ότι κάλεσε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετέχει πιο ενεργά στις εξελίξεις στα (δυτικά)  Βαλκάνια, μια περιοχή που επηρεάζεται έντονα από τη Ρωσία.

ΣΚΟΠΙΑ

13.3.2017: Λόγω των καθημερινών εντάσεων στη γειτονική χώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία στην περιοχή, έχουν λάβει συγκεκριμένες εντολές επιφυλακής. Πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν, ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν και τα άρματα μάχης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος».

Η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, έχει λάβει εντολή επιφυλακής. Ανάλογες εντολές έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

14.3.2017: Η Αλβανίδα ακροδεξιά βουλευτής του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU), Μεσίλα Ντόντα, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην πόλη Ντεμπάρ των Σκοπίων, ότι «χώρα Μακεδονία δεν υπάρχει, γιατί είναι μια παλιά αλβανική επαρχία» και την αποκάλεσε «Ιλλυρίδα», παροτρύνοντας τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια να δημιουργήσουν το δικό τους Κοινοβούλιο και τόνισε ότι εάν οι Αλβανοί της περιοχής δεν αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, τότε «Οι παναλβανικές πολιτικές δυνάμεις θα συγκεντρωθούν αμέσως και θα βοηθήσουν την Ιλλυρίδα να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της».

14.3.2017: Στη Σερβία, το 71% του πληθυσμού αναπολεί την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία και λυπάται για τη διάλυσή της, ενώ αρνητικά αισθήματα έχουν εκφράσει οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Κροατίας. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι βασισμένο στις απαντήσεις 10.500 ερωτηθέντων και σημειώνεται πως και οι υπόλοιποι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, βλέπουν ως καλύτερα τα χρόνια της ένωσής τους.

15.3.2017: «Εγώ θα πάω στην Ιλλυρίδα», είπε η Αλβανίδα βουλευτής Μεσίλα Ντόντα, μετά την απαγόρευση των Σκοπίων να επισκεφθεί την χώρα. Χρησιμοποιεί τον όρο FYROM για τα Σκόπια, γνωρίζοντας ότι αυτό εκνευρίζει του Σλάβους.

15.3.2017: Μετά από συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλί Αχμέτι  αποφασίστηκε να δώσουν προθεσμία 10 ημερών στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, προκειμένου να τους δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

15.3.2017: Υπό τον τίτλο «Ο Κοτζιάς ξέρει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κρίση στη «Μακεδονία», αλλά δεν το λέει δημόσια», η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και παρουσίασε την Ελλάδα ως την πιο σταθερή χώρα-εταίρο των ΗΠΑ σε μία ασταθή περιοχή.

Η εφημερίδα γράφει ότι «Οι πηγές σημειώνουν πως στη συνάντηση δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για τη «Μακεδονία» και για την Κύπρο, κάτι που είναι πολύ παράξενο, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής διπλωματίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, έγινε λόγος για «την κατάσταση στα βόρεια», δηλαδή για την κρίση στη Μακεδονία». Και καταλήγει ότι η Ελλάδα αποφεύγει να σχολιάσει την πολιτική κρίση των Σκοπίων και θα υποστηρίζει ότι «Εμείς σας τα λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, αλλά ότι αυτοί δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

16.3.2017: Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ,  στο περιθώριο της 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ που έγινε στην πρωτεύουσα Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν, και δήλωσε πως οι Αλβανοί που ζουν στα Σκόπια, είναι συστατικό στοιχείο του κράτους και η Αλβανία προτίθεται να στηρίξει τις νόμιμες απαιτήσεις τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας.

17.3.2017: Στελέχη από τον Σύνδεσμο Βετεράνων του UCK, αντέδρασαν δημοσίως στα αρμόδια όργανα της χώρας, ώστε να λάβουν τα  κατάλληλα μέτρα κατά προσώπων στην ομάδα που επονομάστηκε «Λιοντάρια» και επικαλούνται πολιτική ανυπακοή, δημιουργώντας παραστρατιωτικούς  σχηματισμούς με ανθρώπους που έχουν καταδικασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης, ως εγκληματίες πολέμου, για συμμετοχή τους σε εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.

17.3.2017: Σύμφωνα με το κροατικό περιοδικό Globus η κατάσταση στα Σκόπια δεν δημιουργείται μόνο από εσωτερικούς παράγοντες, αλλά υπάρχει αντανάκλαση  των γεωπολιτικών συμφερόντων, που κυρίως αφορούν την κατασκευή του ρωσικού αγωγού μέσω της Τουρκίας και Ελλάδας που προγραμματίζεται να διέλθει από τα Σκόπια για να φθάσει σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ