Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 12 έως 18/11

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

16.11.2017: Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας και της πολιτικής αστάθειας, αυξάνεται στα (δυτικά) Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο αναλυτής γεωστρατηγικής,  Ντάνιελ Σέρβερ, που είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής. Οι δεκαετίες προόδου στη συμφιλίωση έπειτα από τις συγκρούσεις και την οικονομική ανάκαμψη, μετά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’90, έχουν ξεθωριάσει και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει οπισθοδρόμηση, λέει ο αναλυτής.

Ο ίδιος αποκλείει τη στρατιωτική σύγκρουση στα Βαλκάνια, όπως αυτής της δεκαετίας του 1990, αλλά βλέπει πιο πιθανές τις ένοπλες συγκρούσεις παραστρατιωτικών εξοπλισμένων από τους Ρώσους (…) Σημειώνει ακόμη, ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες εθνοκαθάρσεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκλήσεις στους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς, αλλαγές στα σύνορα και περαιτέρω τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

12.11.2017: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, ολοκλήρωσαν τις τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες. Τα Τίρανα και η Αθήνα δηλώνουν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπου έγινε ουσιαστική πρόοδος. [Από την ανακοίνωση συνάγεται ότι δεν υπήρξε θέμα στο οποίο να συμφώνησαν]

12.11.2017: Το ίδρυμα "Εναλλακτικές λύσεις του μέλλοντος" - Alsar, διοργάνωσε εκδήλωση στα Τίρανα, αφιερωμένη στα ορφανά παιδιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.000 παιδιά από όλη την Αλβανία, όπου με την παρουσία της Τουρκικής Πρεσβείας, του Δήμου των Τιράνων κλπ, έγινε απονομή δώρων και χρηματικών ποσών από το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής-ΙΗΗ που εδρεύει στην Τουρκία. [Η ΙΗΗ είναι παρακλάδι της ΜΙΤ και είχε οργανώσει την αποστολή του πλοίου Mavi Marmara στην Παλαιστίνη με την επέμβαση των Ισραηλινών].

13.11.2017: Η εκπομπή στην αλβανική γλώσσα της διεθνούς υπηρεσίας του "Voice of America" είχε εκτενές ρεπορτάζ για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στα Χιμαριώτικα παράλια και τις καθεστωτικές αυθαιρεσίες με τις ιδιοκτησίες των Χιμαριωτών. Ήταν μια εις βάθος και απολύτως τεκμηριωμένη έρευνα του δημοσιογραφικού δικτύου BIRN, που έχει άριστες επαφές με τις Αμερικανικές υπηρεσίες στα Βαλκάνια και ερευνά τις συναλλαγές διαφθοράς των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής εκτός ΕΕ.

13.11.2017: Σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό το «θέμα των Τσάμηδων μπήκε στην ημερήσια διάταξη  και η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο», και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει «λιγότερη αρνητική φόρτιση και έτσι το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη». [Η είδηση ελέγχεται για την ακρίβειά της, λόγω του ότι η ελληνική πλευρά τονίζει πάντοτε ότι δεν τίθεται θέμα τσάμηδων].

13.11.2017: Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την καταστροφή πολλών τόνων πυρομαχικών και χιλιάδων όπλων, που δεν πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθόσον η Αλβανία προσαρμόζει τον εξοπλισμό της στα πρότυπα της Συμμαχίας. Καταστράφηκαν 26.000 τόνοι σοβιετικών και κινεζικών πυρομαχικών και περισσότερα από 100.000 ελαφρά όπλα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών το 1997, 656.000 όπλα και 1.5 εκατομμύρια σφαίρες κλάπηκαν από αλβανικές στρατιωτικές αποθήκες.

13.11.2017: Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπάσα, κατηγόρησε τη Δευτέρα την κυβέρνηση ότι ξεπλένει τα χρήματα από τα ναρκωτικά, αφού γέμισε πρώτα την Αλβανία με ναρκωτικά. Σε μια γραπτή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια του 2018, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα ξεπλύνει τα δισεκατομμύρια που προήλθαν από τις πωλήσεις ναρκωτικών.

15.11.2017: Αλβανικό δημοσίευμα καταγγέλλει ότι η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Λίντα, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο τράπεζας που ξεπλένει χρήματα. Το άρθρο υποστηρίζει ότι μέσω αυτής της τράπεζας, και διαφόρων εταιρειών που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό και είναι εγγεγραμμένες σε Offshore, γίνεται το ξέπλυμα χρημάτων. Παράλληλα, η ίδια σε άρθρο της σημειώνει ότι πάνω από πέντε δισ. δολάρια μαύρου χρήματος κυκλοφορεί στην Αλβανία, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και από τη διακίνηση ναρκωτικών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το ξέπλυμα αυτών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

16.11.2017: Πηγές αλβανικού δημοσιεύματος αναφέρουν ότι τέσσερις Αλβανοί στρατιώτες κομάντο που πήγαν για εκπαίδευση στο Λονδίνο δεν επέστρεψαν στην έδρα της υπηρεσίας τους, με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι τοπικές αρχές. Υπάρχει η υποψία ότι έχουν λιποτακτήσει και κρύβονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ θα έπρεπε τώρα να βρίσκονται πίσω στην πατρίδα τους. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι λιποτάκτες έγιναν άφαντοι στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά κρατήθηκε μυστικό από το Υπουργείο Άμυνας.

17.11.2017: Αξιωματικός της Αστυνομίας αναφέρει: «Υπηρετώ στη Στρατιωτική Αστυνομία, θέλω να μείνω στην ανωνυμία, θα σας πω ότι 66 Στρατιωτικοί Αστυνομικοί ζητούν απόλυση και δεν τους εγκρίνεται. Οι μισθοί είναι γελοίοι, 330 χιλιάδες λέκ το χρόνο (€ 2.247)». Ο αξιωματικός θα επισημάνει ότι υπάρχουν 2.660 στρατιωτικοί που θέλουν να φύγουν από το στρατό αλλά τους κρατούν με το ζόρι στην υπηρεσία. Οι αρμόδιες Αρχές δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών, διότι θα υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ.

17.11.2017: Χωρίς καμία αναφορά στα ιδιαίτερα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τέθηκαν στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσιοποιήθηκε το κείμενο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Συνεργασίας (SA Council) μεταξύ της Αλβανίας και της Ε.Ε., θέτοντας επισήμως ως μοναδικό όρο για την απόφαση έναρξης ενταξιακών συνομιλιών, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

18.1.217: Σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρεται: «Η Αλβανία δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, πολλοί πολίτες της εγκαταλείπουν την χώρα για να βρουν εργασία κάπου αλλού, κατά προτίμηση στη Δυτική Ευρώπη. Παρά το ότι φέτος εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μόλις 164 κατέθεσαν αίτηση ασύλου στην Αλβανία».

18.11.2017: Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (ABI), η τράπεζα του φορολογικού παραδείσου στην οποία στο Δ.Σ. είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, NBG. Η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας αυξάνει ακόμη περισσότερο το βάρος της τράπεζας ABI στο αλβανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην αγορά. Η ξαφνική επέκταση της τράπεζας ABI στην εγχώρια αγορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς που επιβλέπουν την αλβανική οικονομία.

ΒΟΣΝΙΑ

16.11.2017: Τέσσερα πρώην μέλη του στρατού των Βοσνίων Σέρβων, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον πολιτών Βόσνιων, Κροατών και μουσουλμάνων. Στην περίοδο του πόλεμου οι συλληφθέντες ανήκαν στη στρατιωτική δύναμη, η οποία, την 15η Σεπτεμβρίου του 1995, σκότωσε, τουλάχιστον, 28 πολίτες στην περιοχή του Ντόνι Βακούφ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

16.11.2017: Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα έγινε δεκτή στο Σιστάβετς του Κούκες (βορειοανατολική Αλβανία) -όπου υπάρχει βουλγαρική κοινότητα- με παραδοσιακούς βουλγαρικούς χορούς και τραγούδια. Στην εορταστική ατμόσφαιρα, εκδήλωσε τη χαρά της που η κοινότητα έχει διατηρήσει τις βουλγαρικές παραδόσεις και τον βουλγαρικό πολιτισμό. [Πρόκειται για Αλβανούς πολίτες που διεκδικούν οι Σκοπιανοί ως "Μακεδόνες"].

16.11.2017: Στη Σόφια ξαναστήθηκε πρόσφατα ένα παλαιό -αποσυρθέν- μνημείο του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού: Ο ονομαζόμενος "Λέων του Αγίου Στεφάνου", πάνω στον οποίο είναι χαραγμένος ο χάρτης της "μεγάλης Βουλγαρίας", που περιλαμβάνει την Μακεδονία, εδάφη της Σερβίας, της Ρουμανίας, και, βέβαια, των Σκοπίων. Πολύ ενδιαφέροντα συμβολισμό, επίσης, έχει και ο χώρος, στον οποίο τοποθετήθηκε ο λέων: Στο πάρκο, μπροστά από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας (!).
Παρά τις αντιδράσεις, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, της Ελλάδας και της Σερβίας, και τις παρασκηνιακές -έως τώρα- διαμαρτυρίες της Ρουμανίας και των Σκοπίων, η βουλγαρική κυβέρνηση, δια της υπουργού Εξωτερικών της, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, διαρρέοντας ότι απλά εκφράστηκε "δυσαρέσκεια μέσω ανεπίσημων διαύλων", όπως έγραψαν βουλγαρικά ΜΜΕ.

17.11.2017: Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν σθεναρά την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής. Το 51% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι οι Σκοπιανοί είναι ένας και ο αυτός ή παρόμοιος λαός με τους Βουλγάρους και σύμφωνα με το 85%, το παρελθόν έχει δημιουργήσει μια τεχνητή απόσταση μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Το 91% των Βουλγάρων ισχυρίζονται ότι η γλώσσα που μιλούν είναι ίδια, ή ότι οι ρίζες τους είναι κοινές. Μόνο το 8% πιστεύει ότι τα βουλγαρικά και τα σκοπιανά είναι διαφορετικές γλώσσες.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.11.2017: Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, όταν του ζητήθηκε στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου, ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εγκαταστήσει βάση στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι «στο Μαυροβούνιο δεν μπορούν να υπάρχουν δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Δεν υπάρχουν σχέδια για βάσεις του ΝΑΤΟ, εκτός και εάν μας προσκαλέσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

1.11.2017: Σύμφωνα με ανάρτηση της σερβικής ιστοσελίδας "Tango Six" στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική αποστολή μαχητικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Μαυροβούνιο. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αναλάβει από κοινού την επιτήρηση του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αντίστοιχο της Αλβανίας. Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την περασμένη Άνοιξη και η ανάληψη αποστολής Air Policing σχετίζεται με αυτή την εξέλιξη.

ΣΕΡΒΙΑ

12.11.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι 300 Σέρβοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Ντονμπάς. Είπε ότι υπάρχουν σήμερα λίγες δεκάδες μισθοφόροι που είναι πολίτες της Σερβίας. Αυτοί οι μισθοφόροι, που βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, έχουν διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες.

15.11.2017: Ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να παραμείνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Του ζήτησα όχι μόνο να μη αποσύρει τις δυνάμεις, αλλά να συνεχίσουν την παρουσία τους σε απεριόριστο πεδίο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», δήλωσε.

ΣΚΟΠΙΑ

12.11.2027: Η κροατική "Jadran Film" γυρίζει το τηλεοπτικό σήριαλ "Μακεδονία", μια τυποποιημένη σαπουνόπερα που θα διανεμηθεί  για τηλεθέαση σε όλο τον κόσμο.  Το σενάριο αναφέρεται σε έναν Αμερικανό που πηγαίνει στα Σκόπια, για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, αλλά διάφορα άτομα από άλλες βαλκανικές εθνότητες έρχονται σε επαφή μαζί του προσπαθώντας να τον επηρεάσουν στην ταινία του. Το τέλος είναι ευτυχές, επειδή ερωτεύεται μια "Μακεντόνκα" και την παντρεύεται.
Η "Jadran Film" είναι ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς παραγωγικούς οίκους στη Νοτιοανατολική  Ευρώπη, με αρκετές συμπαραγωγές με το Χόλιγουντ και άλλα δυτικά στούντιο. Το σίριαλ θα επηρεάσει ένα ορισμένο αριθμό ανθρώπων στις χώρες που θα προβληθεί, διαδίδοντας ψέματα και στερεότυπα.

13.11.2017: Συνάντηση με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων θα έχει στις 20 ή 21 Νοεμβρίου ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας από τη Λιουμπλιάνα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.

13.11.2017: Μετά τη χθεσινή δημοσίευση του τρέιλερ της ταινίας, που εικάζεται ότι ήταν από ένα καταγεγραμμένο επεισόδιο της σειράς "Μακεδονία" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι η σειρά αυτή θα σταματήσει και ότι η απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι αμετάβλητη. «Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει την απόφασή της και θα ενεργήσει σύμφωνα με  αυτήν», τόνισε ο εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος στα στοιχεία της  κινηματογραφικής εταιρείας Jadran Film διαπίστωσε παρατυπίες και ατασθαλίες και για το θέμα ενημερώθηκε το Γραφείο του Εισαγγελέα.

14.11.2017: Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων στο έργο διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Σκοπίων, εξέφρασε ο Mitko Andreevski, Σύμβουλος επί θεμάτων Ενέργειας του πρωθυπουργού Zoran Zaev, σε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Η κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες, θα προσφέρει στα Σκόπια τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε εναλλακτική προμήθεια Φυσικού Αερίου από την Ελλάδα, καθώς και σε άλλα έργα που σχεδιάζονται για την περιοχή.

15.11.2017: Η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 ή 21 Νοεμβρίου αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το σκοπιανό κρατικό πρακτορείο, "MIA", επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που συμμετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

15.11.2017: "Χρυσό παράθυρο ευκαιρίας" για λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων "βλέπουν" οι Σκοπιανοί ότι υπάρχει εντός του 2018. Και αυτό, καθώς, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, τα Σκόπια, αλλά και την ΕΕ. Τόνισε πάντως, ότι «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει λύση, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση».

16.11.2017: Ο π. πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε: «Εμείς θέλαμε να επιλύσουμε το ζήτημα με έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα είχε την αμοιβαία κατανόηση. Αλλά (η Ελλάδα) θέλει να επιλύσει το πρόβλημα υπέρ της. Γι’ αυτό απέτυχαν οι προσπάθειές μας. Φοβάμαι ότι η νέα κυβέρνηση μαριονέτα, θα δεχθεί τις θέσεις του γείτονάς μας, όπως έκανε και με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η λύση  που θα έρθει με την Ελλάδα θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην "μακεδονική" ταυτότητα.

18.11.2017: Την ώρα που η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, φαίνεται πως θέλει να βάλει τέλος στο αλυτρωτικό ντελίριο των προηγούμενων χρόνων, ο προκαθήμενος της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Στέφανος, συνεχίζει να προκαλεί.  Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού "Nova" έξω από το μοναστήρι που διαμένει ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος στην πόλη των Σκοπίων, κυματίζει και η σημαία με τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας.

18.11.2017: Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τους Αλβανούς που "σφαγιάσθηκαν" από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο Κίτσεβο των Σκοπίων. Το Οργανωτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για εγκλήματα εναντίον των Αλβανών [Οι Αλβανοί θέλουν να λησμονηθεί ότι κατ’ αυτό το διάστημα ήσαν σύμμαχοι και των Οθωμανών και των Ιταλο-Γερμανών, και σκότωναν τους άλλους Βαλκάνιους].

18.11.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, είπε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι θα αλλάξει το όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".  Η αλλαγή του ονόματος από τον Ζάεφ, αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία. Η αλλαγή αυτή ήταν μία προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας Σχέσεων Καλής Γειτονίας.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi