Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 13 έως 19/08

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

17.8.2017: Ο αριθμός των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, γράφει η εφημερίδα Fіnкnсікl Tіmоѕ, την οποία επικαλείται το Βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην απότομη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με περισσότερο από το 1/4, φτάνοντας στις 337 χιλιάδες άτομα στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

Οι πολίτες αυτών των δύο χωρών απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τρία χρόνια και από τότε ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, πληροφορεί η εφημερίδα. Περίπου το 1/3 των Ευρωπαίων, από την Ανατολική Ευρώπη, στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τη Βουλγαρία, απασχολούνται σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο καθαρισμός και η βιομηχανία τροφίμων, στην οποία μόνο το ένα δέκατο από τους εργαζόμενους είναι Βρετανοί.

ΑΛΒΑΝΙΑ

17.8.2017: Το Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα- PDIU, των Αλβανοτσάμηδων, αντέδρασε έντονα στις αντι- αλβανικές εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΚΕΑΔ και της Ομόνοιας προς την Ελλάδα και την Κύπρο για παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ. Ζητά έρευνα της Εισαγγελίας, θεωρώντας ότι είναι προσβλητικές και απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αμοιβαιότητα και να στερήσει την αλβανική υπηκοότητα σε κάθε άτομο με διπλή υπηκοότητα που ενεργεί εναντίον του εθνικού οφέλους της Αλβανίας, όπως έκανε η Αθήνα σε πολλούς Αλβανούς "πατριώτες".

18.7.2017: Στο τελωνείο της Κακαβιάς, οι ελληνικές και οι αλβανικές Αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους εντείνοντας τις προσπάθειες για ανεύρεση παράνομης διακίνησης υλικού, ως επί το πλείστον ναρκωτικών και όπλων.

ΒΟΣΝΙΑ

Οι Αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξέδωσαν συνολικά 10.023 τουριστικές θεωρήσεις για πολίτες της Σαουδικής Αραβίας το 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 128,52% σε σύγκριση με το 2015. Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των τουριστών από τον Λίβανο, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διεξαγωγή θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή Μεζντουγκόριε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

14.8.2017: Η κυβέρνηση υιοθέτησε την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης για την διακοπή της χρηματοδότησης των Μουσουλμάνων κληρικών από την Τουρκία. Από το 1998, η τότε Βουλγαρική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Τουρκία για την χρηματοδότηση των 600 Ιμάμηδων κάθε χρόνο, οι οποίοι παρέχουν μουσουλμανική εκπαίδευση στην Βουλγαρία στα σχολεία που ελέγχονται από τους Μουφτήδες της κάθε περιοχής. Το ποσόν που η Τουρκία πλήρωνε κάθε χρόνο για την μισθοδοσία των 600 Ιμάμηδων ήταν 1 εκατ. ευρώ.

15..2017: Αναχώρησε το 34ο βοηθητικό στρατιωτικό σώμα, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή αποστολή στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ειδική τελετή, έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης Κάρλοβο κατά την ημέρα της γιορτής της Παναγίας. Το άγημα αποτελείται από περισσότερους από 100 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες. Στον επικεφαλής της αποστολής παραδόθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου με την ευχή να έχει η αποστολή υγεία και επιτυχία στο έργο της.

18.7.2017: Με τη βοήθεια του στρατού προτίθεται η Βουλγαρία να περιφρουρήσει τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές, δήλωσε στη Die Welt o Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσανόφ, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι στην Ιταλία και την Ελλάδα θα έπρεπε δυνάμεις του ΝΑΤΟ να υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη ακόμα και με τη χρήση όπλων. Όταν οι εν δυνάμει μετανάστες διαπιστώσουν ότι οι δρόμοι προς την Ευρώπη έχουν πλέον κλείσει, τότε θα μείνουν στα σπίτια τους».

18.7.2017: Στην ίδια συνέντευξη ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ αναφέρθηκε και στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων: «Η συμφωνία, που προτείναμε εδώ και 18 χρόνια ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. (…) Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη συμφωνία ήταν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας και τερματίζουν τις προσπάθειες παραποίησης της ιστορίας της χώρας μου».

19.8.2017: Μοιάζει «ασήκωτη» πολιτικά η απόφαση για την επιλογή μαχητικού αεροσκάφους για τη βουλγαρική Αεροπορία, καθώς μια ακόμα κυβέρνηση απέφυγε να λάβει απόφαση, μεταθέτοντας για το μέλλον την τελική επιλογή και ζήτησε διερεύνηση και ενημέρωση με έκθεση από το Κοινοβούλιο για την απόφαση των προηγουμένων… Γίνεται αντιληπτό πως η Βουλγαρία δεν αποφάσισε ακόμη σε ποιες πιέσεις να υποκύψει. Των δυτικών ή των Ρώσων;

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.8.2017: Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου καταλαμβάνουν την τρίτη θέση παγκοσμίως ως οι πιο θρησκευόμενοι, μαζί με την Ινδία, την Ακτή του Ελεφαντοστούν, την Γκάνα και την Παπούα της Νέας Γουινέας. Αυτό αναφέρει η Gallup International. Η  έρευνα, εκτός των άλλων, δίνει και τη δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς, τον θρησκευτικό φανατισμό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς οι Αλβανοί Κοσοβάροι πρωτοστατούν  στην ένταξη αλλοδαπών στο ISIS.

18.7.2017: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πρέπει να δεσμευθούν για την τελική ειρήνη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, και για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι σοφοί και γενναία δημιουργικοί, προετοιμάζοντας επιπλέον συμβιβασμούς, και γι’ αυτό απαιτείται θαρραλέα και συνετή ηγεσία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16.7.2017: Πολεμικό σκηνικό στην Ανατολική Ευρώπη, με την άσκηση "Saber Guardian 2017" να λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Ρουμανίας. Οι επιχειρήσεις των πολυεθνικών στρατευμάτων απέκτησαν βαρύνουσα σημασία, καθότι παρακολουθήθηκαν από τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Ο οποίος δήλωσε: «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι ικανές να παρουσιάσουν μια δύναμη αποτροπής και το κάνουν πραγματοποιώντας ασκήσεις στην Α. Ευρώπη. Οι ασκήσεις αυτές είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι στρατιώτες μας όχι μόνο είναι ικανοί να μιλούν μεταξύ τους, αλλά είναι ικανοί να πολεμούν μαζί. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μπορούν σε κάθε περίπτωση να εμποδίσουν τη Ρωσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Klaus Iohannis.

ΣΕΡΒΙΑ

13.8.2017: Την ενδιαφέρουσα αναφορά ότι η Σερβία είναι μια "ουδέτερη χώρα", έκανε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αλεξάνταρ Βούλιν, θυμίζοντας την Ιστορία της χώρας επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, η οποία παρότι η τότε Γιουγκοσλαβία θεωρούνταν ότι είχε ένα καθεστώς που "έρεπε" προς τον κομουνισμό και το αποκαλούμενο ως "ανατολικό μπλοκ", πάντα ακολουθούσε ανεξάρτητη πολιτική.  Η αναφορά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς έγινε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η προμήθεια S-300.

14.8.2017: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, ανέφερε σε συνέντευξή του, ότι αναμένει από την Ρωσία την έγκαιρη παράδοση του "πακέτου" στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει 30 άρματα μάχης τύπου T-72 και 30 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης BRDM-2, όπως και την παράδοση των μαχητικών MiG-29. Ο Σέρβος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τη ρωσική πλευρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «ό,τι λένε, για ό,τι δεσμεύονται, το υλοποιούν», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σερβικής πλευράς γι’ αυτό και προσωπικά στον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν.

17.8.2017: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ερώτηση δημοσιογράφου για εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ή ακόμη αν θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα με μοντέλα του τύπου των δύο Γερμανιών ή το Ισραηλινο-Ιορδανικό μοντέλο, απάντησε: «Εμείς τι είμαστε οι Έλληνες ή οι Τούρκοι;», προσπαθώντας να διευκρινίσει τη θέση της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

17.8.2017: Περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται στα Βαλκάνια, μετά τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων της Σερβίας Βέλκο Οντάλοβιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο «Ο χρόνος δεν βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, γιατί όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο δύσκολο θα λυθεί το πρόβλημα. Οι αγνοούμενοι αυτοί έχουν εκατοντάδες φίλους και συγγενείς, οι οποίοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν», δήλωσε ο Οντάλοβιτς.

19.8.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους Τούρκους επενδυτές να κάνουν επενδύσεις στην χώρα του. «Αγαπητοί Τούρκοι, μην ψάχνετε για αλλού. Εμείς θα σας προσφέρουμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που θα σας κάνουν άλλοι». Αυτά είπε στην ομιλία του κατά την τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου της Teklas Automotive που κατασκευάζει ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Αφού υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύντομα συνοδευόμενος από 200 επιχειρηματίες θα επισκεφθεί την Σερβία, ο Βούτσιτς σημείωσε ότι οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το προσωπικό που απασχολούν. Από την πλευρά του ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Τανζού Μπιλγκίτς, υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι επιλέγουν την Σερβία για επενδύσεις επειδή παρέχει στους επενδυτές ευκολίες.

ΣΚΟΠΙΑ

15.7.2017: Ο Γιόβιτσα Παλεσέφσκι, γενικός πρόξενος των Σκοπίων, σε μια επίσημη εκδήλωση στο Τορόντο μίλησε με φόντο που περιείχε σύμβολα και αλυτρωτικούς χάρτες που περιείχαν και ελληνικά εδάφη, ανέφερε η Αθήνα και κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών του 1995. Ζήτησε την απομάκρυνση του προξένου.

16.7.2018: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι μετέφερε στον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίκαελ Ροτ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Σκοπίων για μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Γερμανίας και των Σκοπίων και ζήτησε την εμπλοκή του Βερολίνου στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.

17.8.2017: Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, κατά την τελετή μνήμης προς τιμήν του Καπετάν Γαρέφη και τον Μακεδονομάχων, που πραγματοποιήθηκε στο Γαρέφι, αναφέρθηκε στους "επιτήδειους" που προωθούν στους πολιτιστικούς συλλόγους και τα πανηγύρια ως "μακεδονικά", σκοπιανά τραγούδια, για να παραπλανήσουν τους γηγενείς Μακεδόνες. Σκοπός τους, είπε, είναι να προπαγανδίσουν τη δημιουργία τεχνητής σλαβικής μειονότητας εντός της Ελλάδας με το όνομα "μακεδονική" και να υποστηρίξουν εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας.

17.8.2019: Στη συστηματική καταγραφή όλων των προκλήσεων στις οποίες επιδίδεται εσχάτως η σκοπιανή κυβέρνηση Ζάεφ, δια των οποίων παραβιάζεται τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη το 1994, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα ετοιμάζει διάβημα στον OHE για τις παραβιάσεις τής Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και στο εξώφυλλο του φακέλου αυτού περίοπτη θέση θα έχει ο εκ νέου σφετερισμός του Ήλιου τής Βεργίνας, από τον Γενικό Πρόξενο των Σκοπίων στο Τορόντο, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση όπου χρησιμοποιήθηκε ο Ήλιος τής Βεργίνας.

17.8.2017: Η περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του Σκοπιανού αναπληρωτή πρωθυπουργού για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Μπουγιάρ Οσμάνι, με τους πρέσβεις της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπέδιου, του Μαυροβούνιου και της Σερβίας. Στη συνάντησή τους συζήτησαν μεθόδους, οι οποίες θα υποστηρίξουν τις χώρες της περιοχής να αυξήσουν την ικανότητά τους για την απορρόφηση των κονδυλίων των προενταξιακών προγραμμάτων καθώς και για την κάλυψη πιθανών συνεπειών της μείωσης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti