Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 15 έως 22/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

16.10.2017: Ο Έντι Ράμα ανήκει παραδοσιακά στην Ορθόδοξη πίστη, αλλά ο ίδιος δηλώνεται ως καθολικός, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να λάβει την τιμητική διάκριση του Τάγματος των Ελληνορθόδοξων Ιπποτών στον Ιερό Τάφο της Ιερουσαλήμ, καταγγέλλει Αλβανοτσάμης δημοσιογράφος.
«Η αποδοχή της απονομής για την προστασία της ελληνικής Ορθοδοξίας (όχι της βυζαντινής) είναι επικίνδυνη, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συντηρεί τη γνωστή εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, να συνεχίζει να διατηρεί τις αλβανικές περιουσίες, έχοντας διαπράξει γενοκτονία εναντίον της αλβανικής μειονότητας στην τσαμουριά, και καλεί τις τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις για προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας», καταλήγει ο Αλβανοτσάμης.

17.10.2017: Στις καταγγελίες του ελληνικού ΥΠΕΞ, για το νόμο περί των μειονοτήτων, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, απάντησε:  «Όλοι οι συνάδελφοι, είτε είναι γείτονες είτε όχι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμισι ετών εργασίας που έγινε για την εκπόνηση αυτού του νόμου, θα ήθελα να μας παρουσιάσουν την εμπειρία των χωρών τους. Είμαστε και παραμένουμε ανοικτοί στη μελέτη οποιουδήποτε τύπου μοντέλου για τις μειονότητες, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού μοντέλου, εάν υπάρχει», δήλωσε ο Μπουσάτι.

17.10.2017: Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν φοβάται ένα ελληνικό βέτο στην Ε.Ε.: «Δεν έχω κανένα λόγο, ούτε να σκεφθώ για μια στιγμή, ότι ένα κράτος όπως η γειτονική Ελλάδα θα ήθελε να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Το έχω πει και θα το ξαναπώ, τέτοια γεγονότα δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Αλβανίας. Η πολιτική του μεγάφωνου της Κυριακής πρέπει να εγκαταλειφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», κατέληξε ο Μπουσάτι.

18.10.2017: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε: «Η ιταλική (εισαγγελική) αντι-μαφία έχει νομικά στοιχεία για τη διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο όπλων που πραγματοποιείται από μια συμμορία Αλβανών εγκληματιών, τους οποίους βοηθά άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι και οι επικεφαλής αξιωματικοί της Αστυνομίας. Οι ίδιες κατηγορίες επιβαρύνουν τον αστυνομικό Ντριτάν Ζάγανι με γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία επί δύο χρόνια. Τις ίδιες χρεώσεις κάνουν προς τον Έντι Ράμα και οι εκπρόσωποι των ξένων κυβερνήσεων, όπως με ενημέρωσαν ως αρχηγό της αντιπολίτευσης».

18.10.2017: Τριγμούς προκαλούν στην κυβέρνηση Ράμα και στην Αστυνομία οι αποκαλύψεις που έγιναν από την ιταλική Αστυνομία, με αφορμή την σύλληψη μελών διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που έγιναν στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αποκαλύψεις έγιναν από την δημοσιοποίηση υποκλοπών και ηχογράφησης συνομιλιών των μελών της σπείρας επί σχεδόν μια διετία όπου προκύπτουν στοιχεία και ενδείξεις για ανάμειξη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στην πρώτη κυβέρνηση Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι και διοικητών της Αλβανικής αστυνομίας.

19.10.2017: Σε 19 οικογένειες της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα εστάλη εντολή από την Εδαφική Επιθεώρηση Άμυνας , όπου απαιτείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι οικίες αυτές βρίσκονται στο κέντρο της Χιμάρας και αναφέρεται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να γκρεμισθούν για την αστική ανάπλαση της Χιμάρας. Ότι είναι σκόπιμα ανθελληνική η ενέργεια διαπιστώνεται από το γεγονός εξαιρέθηκαν δύο κατοικίες, συγγενούς του εξωμότη δημάρχου και στελέχους του κόμματος.

20.10.2017: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για την προκλητική γλώσσα και την πρωτοφανή παρέμβαση που χαρακτηρίζει τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της 19ης Οκτωβρίου 2017. Η παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην Αλβανία και στην παραπομπή ζητημάτων, που κατηγορούνται από το δικαστικό σώμα, αποτελεί παραβίαση της διπλωματικής πρακτικής του πνεύματος των καλών γειτονικών σχέσεων και των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

20.10.2017: Πολυήμερη συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση κοινών σημείων και ει δυνατόν την επίλυση των ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία προγραμματίζουν να έχουν στις αρχές Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά προς τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, οι δύο άνδρες θα μεταβούν σε κάποιο νησί (κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη), όπου θα προχωρήσουν σε εξαντλητικές συνομιλίες έως ότου σημειωθεί πρόοδος σε κάποια από τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

20.10.2017: Με ανάρτησή του στην σελίδα στο Facebook το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων της Αλβανίας του Υπουργείου Πολιτισμού, καυχάται καθότι τελέστηκε η δήθεν πρώτη λειτουργία στον Ι. Ναό των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Λάμποβο του Σταυρού από καθολικούς ιερωμένους. Εδώ και μερικούς μήνες ο περίφημος βυζαντινός ναός τελεί υπό εργασίες αναστυλωτικές. Εν τούτοις δεν έπαψε και να λειτουργεί κανονικά και να καλύπτει με τις σχετικές οικονομίες τις ανάγκες της εντόπιας κοινότητας των Ορθοδόξων πιστών.

21.10.2017: Η κοκαΐνη είναι η elite των ναρκωτικών στον κόσμο και θεωρείται απ' τα λεγόμενα α' κατηγορίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος  (UNODC), η χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση κοκαΐνης αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι η Αλβανία. Συγκεκριμένα στη γείτονα το 2,5% του πληθυσμού, ηλικίας 18-64 ετών, κάνει χρήση. Την ακολουθούν οι ΗΠΑ με ποσοστό 2,3%.

21.10.2017: Η Αλβανία διέρχεται την πιο σοβαρή πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων, με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, να εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Την Πέμπτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, αλλά η κοινοβουλευτική επιτροπή εξακολουθεί να μην έχει λάβει απόφαση για ανάκληση της πολιτικής ασυλίας του. Ο πρώην υπουργός -αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέμησης του εγκλήματος- δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη, αφού οι δηλώσεις τόσο της σοσιαλιστικής παράταξης όσο και του ίδιου του Έντι Ράμα αρχίζουν να τον αποδυναμώνουν.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

16.10.2017: «Θα αποκτήσουμε και νέα αεροσκάφη, προς το παρόν για τα παλαιά ψάχνουμε ανταλλακτικά από τον κατασκευαστή», είπε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την παράδοση των εξαρτημάτων. «Εάν εγκαταλείψουμε τα 43 ρωσικά αεροσκάφη που χρήζουν επισκευής, και θα μας απομείνουν μόνο οκτώ νέα που θα αγοράσουμε, αυτό θα ήταν ηλίθιο», είπε.

17.10.2017: Η Βουλγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2018 με τις προετοιμασίες της Σόφιας να έχουν μείνει πίσω. Εξαιτίας του Brexit η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία ένα εξάμηνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Η Κομισιόν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποί της άσκησαν πιέσεις για εντατικοποίηση του ρυθμού προετοιμασίας. Πηγή ανησυχίας αποτελεί μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η Βουλγαρία εστιάζει την προσοχή σε δευτερεύοντα θέματα που αφορούν την υλική προετοιμασία.

20.10.2017: Ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε να στηρίξει την πρωτοβουλία των Τσίπρα και Μπορίσοφ με κονδύλια από το Πακέτο Γιούνκερ. Ο Α. Τσίπρας και ο Μπ. Μπορίσοφ παρουσίασαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση τριών ελληνικών λιμανιών (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία βουλγαρικά (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον Δούναβη), υπό την ονομασία Sea to Sea.

20.10.2017: Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Ν. Βούτσης, δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής της Βουλγαρίας, ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της του Συμβούλιου της Ε.Ε. «Πρέπει να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών έργων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ν. Βούτσης.

21.10.2017: Ο Άλεξ Αλεξίεφ, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι η πολιτική που καθοδηγείται από το τουρκικό κράτος οδηγεί σε μια αυξανόμενη απόσταση από τη Δύση. Όσον αφορά τη νομοθεσία για τη θρησκεία στη βουλγαρική επικράτεια, ο Αλεξίεφ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση των μουσουλμάνων είναι τέτοια που την διαχειρίζεται η Τουρκία, ακόμη και ο μουφτής είναι υπό την επίβλεψη ενός ξένου κράτους». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν, προετοιμάζει σταδιακά τον Ισλαμικό Στρατό του, θέτοντας σε σοβαρή απειλή την κοσμική κοινωνία και τους γείτονες της Τουρκίας.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

19.10.2017: Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στρατολογούν Σέρβους για το "Σώμα Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου" ή για έναν μελλοντικό "στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Προσλαμβάνουν νεαρούς Σέρβους από τα φτωχότερα στρώματα, ενώ άλλοι εκφοβίζονται ότι τα μέλη της οικογένειάς τους θα ενταχθούν σε αλβανικό κατάλογο εγκληματιών πολέμου ή θα τους δημεύσουν την περιουσία, προκειμένου να χαρακτηριστεί πολυεθνικό το στράτευμα κατά το Σύνταγμα.

21.10.217: Ο διοικητής του ΝΑΤΟ που βομβάρδισε την Σερβία για να αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο, γύρισε στον τόπο του εγκλήματος και ζητά την εκμετάλλευση των 3/4 του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η εταιρία "Envidity Energy" η οποία διευθύνεται από τον Αμερικανό στρατηγό Γουέσλι Κλάρκ κατέθεσε πρόταση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16.10.2017: Στο πλαίσιο του οικολογικού προγράμματος Rabla, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με προϋπολογισμό 180 εκατομμυρίων ευρώ και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ανανέωσης των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα, η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει, με το ποσό των 1.400 έως και 10.000 χιλιάδων ευρώ, όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους όχημα με νέο και πιο οικολογικό.
Οι Ρουμάνοι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία είναι παλαιότερα των οκτώ ετών θα πάρουν 1.400 ευρώ για να τα αντικαταστήσουν, όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια θα επιδοτηθούν με το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν υβριδικά οχήματα, θα επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ.

19.10.2017: Στη Ρουμανία αρχίζει η εφαρμογή ενός προγράμματος, με την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε., το οποίο αποσκοπεί στην επιστροφή των Ρουμάνων που εργάζονται στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δωρεάν επιχορηγήσεις για τη δημιουργία 50 νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός από το Βουκουρέστι και την ευρύτερη περιοχή του, που θεωρείται οικονομικά ανεπτυγμένο. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών ετών και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2014-2020".


ΣΕΡΒΙΑ

16.10.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολίασε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι ενόσω η εξεύρεση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε., το Βελιγράδι και η Πρίστινα χρειάζονται μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ειρήνης για τα επόμενα 200 χρόνια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σερβίας, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς και τα δυο κράτη.

19.10.2017: Tο σερβικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να προμηθευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μακρού βεληνεκούς S-300, καθώς επίσης και εφτά (7) μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από τη Λευκορωσία! Οι πληροφορίες μάλιστα που διαρρέουν από σερβικής πλευράς, θέλουν η πρόταση των Λευκορώσων να είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη των Ρώσων, οι οποίοι όμως είναι εξ ορισμού κερδισμένοι, καθώς μια κρίσιμη χώρα για τη βαλκανική πολιτική της Μόσχας εξοπλίζεται με ρωσικής προέλευσης συστήματα.

20.10.2017: Στρατιωτική παρέλαση στην Σερβία, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πολίτες της Σερβίας είχαν την δυνατότητα να δουν τα ρωσικά MіG-29 που χάρισε η Μόσχα. Στο αεροδρόμιο "Μπαταΐνιτσα" έγινε επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία έλαβαν μέρος τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.


ΣΚΟΠΙΑ

15.10.2017: Με εκλογική διαδικασία που κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, μεγάλη νίκη σημείωσε στις δημοτικές εκλογές στα Σκόπια το κυβερνόν κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο κατέκτησε από τον πρώτο γύρο 37 δήμους, έναντι μόλις τριών μικρών δήμων στους οποίους επικράτησε το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

16.10.2017: Οι επενδύσεις στην κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρόμων απαιτούνται για την ταχύτερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής 100, μίας συγκέντρωσης επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών από τη Νοτιο Ανατολική Ευρώπη, η οποία λαμβάνει χώρα στα Σκόπια.

16.10.2017: Το Associated Press σημειώνει την εκτίμηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι οι εκλογές είχαν εισέλθει σε ανώμαλο κλίμα. «Αλλά και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας τα λόγια του Γκρούεφσκι «την μεγαλύτερη ευθύνη για τα αποτελέσματα τη φέρει ο επικεφαλής του κόμματος».

16.10.2017: Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ερωτά: «Εάν ο νέος ισχυρός άνδρας των Σκοπίων θα ήταν διατεθειμένος να αποσυναρμολογήσει το συρματόπλεγμα στα σύνορα που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην Αθήνα». Προεκλογικώς, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν ότι τα τείχη δεν αποτελούν απάντηση στα προσφυγικά κύματα του 21ο αιώνα, την ώρα που η εποχή των τειχών γενικότερα στην Ευρώπη έχει παρέλθει.

17.10.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε: «Η χώρα έχει να λάβει σοβαρές αποφάσεις για να προχωρήσει και να φέρει με διαφανή και περιεκτικό τρόπο, μεταξύ των άλλων, λύσεις, αποκαθιστώντας το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομά μας».

19.10.2017: «H ευρωατλαντική ενσωμάτωση είναι στόχος της χώρας και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Σκοπίων-Ρωσίας, γιατί και στις δύο χώρες υπάρχει θέση σε ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλειας στον κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Όλεγκ Στσέρμπακ.

20.10.2017: Το VMRO-DPMNE ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Η κύρια ένσταση του κόμματος είναι ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται "η κοινή ιστορία" των δύο λαών και η αλλαγή των σχολικών βιβλίων για την ιστορία.

20.10.2017: Η δίκη του πρώην επικεφαλής στη διεύθυνση αντικατασκοπείας, Γκόραν Γκρουγιέφσκι και του μυστικού πράκτορα Νίκολα Μπόσκοφσκι, ανεβλήθη για τις 24 Οκτωβρίου, επειδή το δικαστήριο δεν μπόρεσε να βρει Έλληνα διερμηνέα της σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθούν στα Σκόπια μετά από πέντε ή έξι εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας δεν υπάρχει καμία συνθήκη έκδοσης.

21.10.2017: Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες έγινε η παρουσίαση του Τάκη Φίτι, προέδρου της "Μακεδονικής" Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, θέτοντας ερωτήματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ένα από αυτά ήταν η συμβολή του Σλαβισμού και ο σημαντικός ρόλος του, στην ύπαρξη και την επιβίωση του "μακεδονικού" λαού: Ήρθε το τέλος της εποχής της αρχαιοποίησης της (ψευδο)- Μακεδονίας; Πέρασε, δηλαδή ο καιρός του μύθου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου για την αρχαία καταγωγή των (ψευδο)Μακεδόνων; γράφει ο σκοπιανός Τύπος.


ΣΛΟΒΕΝΙΑ

21.10.2017: Οι Σλοβένοι ψηφίζουν για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, ο ρόλος του οποίου είναι εθιμοτυπικός, σε μια ψηφοφορία για την οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπόρουτ Πάχορ θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Ο Πάχορ, ένας πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη με άνετη πλειοψηφία το 2012 στην προεδρία, μπορεί να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, επικρατώντας άλλων οκτώ υποψηφίων. Έλαβε το 54,8% των προθέσεων ψήφου σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi