Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17 έως 23/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

22.9.2017: Σημαντικές ήταν, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς οι δύο διμερείς, "πολύ χρήσιμες" επαφές του, σε γεύμα και δείπνο αντίστοιχα, με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ. Με τον κ. Μπουσάτι έγινε μία εκτεταμένη τετ α τετ συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν με την Αλβανία και πως θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να κλείσουν αυτά ζητήματα.

Ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο Ν. Κοτζιάς τη συζήτηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.

22.9.2017: Σχετικά με την τετραμερή συνάντηση που είχε με τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Νότο -Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελήφθη σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων η πιο ενδιαφέρουσα αφορούσε ένα ταξίδι από κοινού στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.

ΑΛΒΑΝΙΑ

18.9.2017: Σοβαρή καταγγελία κατά του καθηγητή του τμήματος ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου, Παναγιώτη Μπάρκα, από την ιστοσελίδα himara, ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως φερέφωνο του Αλβανού πρωθυπουργού στα θέματα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και ειδικά στο περιουσιακό που ταλανίζει την Χιμάρα.

Μάλιστα ως ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και της ΕΡΤ στην Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία αναφορά στα σχέδια ανάπλασης που αφορούν την Χιμάρα. Αντιθέτως στην Αλβανία, ο κύριος Μπάρκας έχει γίνει φανατικός υποστηρικτής του Έντι Ράμα δημοσιεύοντας πληθώρα άρθρων σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Αλβανίας, όπου εξυμνεί τον Ράμα και βάλλει κατά των Χιμαραίων.

18.9.2017: Στοιχεία  που συνέλεξε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) από τα κράτη μέλη, δείχνουν ότι η Αλβανία έχει τις χαμηλότερες τιμές πώλησης στην περιοχή τόσο στο χασίς, όσο και στην κοκαΐνη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό δια βίου χρηστών. Μεγάλο μέρος των σκληρών ναρκωτικών προορίζεται για την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσό στο εσωτερικό και αυτό τείνει στην μείωση της τιμής (της κοκαΐνης).

18.9.2017: Αναστάτωση στην Αλβανία από βίντεο που δείχνει ένοπλες ομάδες Μαφιόζων στα βουνά της Αλβανίας, το οποίο δημοσίευσε ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για ομάδες του "Νοριέγκα της Αλβανίας". «Πρόκειται για συμμορίες  που δρουν στη Σικελία, της φαμίλιας Νοριέγκα», γράφει στο Facebook ο Μπερίσα.

19.9.2017: Η Ελλάδα απέκτησε το 2013 τα πρώτα δύο ηλιακά της σκάφη μέσω του δήμου Πρεσπών για την οργάνωση εναλλακτικών διαδρομών αναψυχής στις προστατευόμενες περιοχές. Τα σκάφη θα χρησιμοποιούνταν για εκδρομές αναψυχής, καθώς και για ερευνητικούς λόγους. Στην Αλβανία, στον δήμο Λικένας (Πούτσετς) η αξιοποίηση του αντίστοιχου πράσινου σκάφους ήταν άμεση. Η λειτουργία του, μάλιστα, ανατέθηκε σε ιδιώτη, οποίος πραγματοποιεί μέχρι και σήμερα εκδρομές στη λίμνη. Τα πλοία στις Πρέσπες παραμένουν αγκυροβολημένα να ρημάζουν εδώ και πάνω από 3 χρόνια!

19.9.2017: Στην προσπάθειά του να δείξει πολιτισμένο πρόσωπο στη Δύση, και ότι έχει δήθεν καλές προθέσεις απέναντι στη γηγενή Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ο Έντι Ράμα τοποθέτησε υφυπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνησή του την Άρτεμις Δράλιου, Ελληνίδα Βορειοηπειρώτισσα, καθηγήτρια Αγγλικών στο επάγγελμα, που θα αναλάβει το κομμάτι της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

20.9.2017: Στην ετήσια Συνδιάσκεψη της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, που διεξάγεται στην Βαρσοβία, συμμετείχε και ο "Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914". Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Νικόλαος Κολίλας, αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό ζήτημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω σε αυτό οι Έλληνες αυτόχθονες κάτοικοι και κατήγγειλε την απαθή στάση των αλβανικών Αρχών στην τρομοκρατική δράση της συμμορίας του Ταχίρ Βελίου που βεβηλώνει ανενόχλητα ελληνικές σημαίες στη Βόρειο Ήπειρο, καθώς και την συνέχιση της διδασκαλίας από τα σχολικά βιβλία γεωγραφίας περί "αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα". Ο Ν. Κολίλας έκανε λόγο για "βελούδινη εθνοκάθαρση" της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

21.9.2017: Η Αστυνομία του Αργυροκάστρου ανακοίνωσε τη συμμετοχή τριών Αλγερινών προσφύγων σε κλοπή κατοικιών στην περιοχή της Δρόπολης και τη σύλληψή τους. Πέντε ακόμη πρόσφυγες από τη Συρία, Αλγερία και Λιβύη, συνελήφθησαν στα σύνορα και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές βάσει πρακτικών εθελοντικής παράδοσης. Τα αρχεία της αλβανικής αστυνομίας μιλούν για περισσότερους από 300 πρόσφυγες που συνελήφθησαν από τον Ιανουάριο του και εισήλθαν από τα ελληνικά σύνορα στο αλβανικό έδαφος, με τους περισσότερους να επιστρέφονται στην Ελλάδα, πλην αυτών που ζητούν άσυλο στην Αλβανία.

21.9.2017: Και κατά το έτος 2017-18 τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία -μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων- συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα".  Ως "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος ως "Τσαμουριά". Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες κατά την τελευταία δεκαετία, όπου η Ελλάδα αφαίρεσε κεφάλαια αναφερόμενα στην Β.΄Ήπειρο, η Αλβανία ακολουθεί αλυτρωτική πολιτική.

22.9.2017: Σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Αμερικής", ο Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι, είπε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις: «Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών έχουν γίνει κάποια βήματα, τα χαρακτηρίζουμε πολιτικά ως "μικρά βήματα" που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, ιδίως μετά την κατάργηση της λεγόμενης Σύμβασης  για τη Θάλασσα από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη δέσμευση των επαφών στο πολιτικό και διπλωματικό σχεδιασμό».

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θέσει βέτο στην ένταξη της αλβανίας στην Ε.Ε. ο Μπουσάτι απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ορίσει προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

22.9.2017: Όπως μετέδωσαν αλβανικά ΜΜΕ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Έντι Ράμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Η συνάντηση ήταν 30 λεπτών και ο Έντι Ράμα συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Μπουσάτι. Οι Ράμα και Ερντογάν συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την προώθησή τους.

ΒΟΣΝΙΑ

21.9.2017: Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας Drкgкn Mоkѕіс επιβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας OЅA παρακολουθούσε Κροάτες πολιτικούς και επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι το έκανε αποκλειστικά και μόνο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των πολιτών της. Νωρίτερα, το κροατικό περιοδικό Nкtіаnкl έγραψε ότι κατάσκοποι από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπέκλεπταν συνομιλίες και παρακολουθούσαν Κροάτες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

17.9.2017: Συνεχίζεται η κατάσχεση αυγών που παράγονται σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών της Βουλγαρίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του εντομοκτόνου Fipronil. Ο υπουργός Γεωργίας Ρούμεν Ποροζάνοφ δήλωσε: «Από την αγορά έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες. Υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια αυγά που έχουν μολυνθεί λόγω της καθημερινής παραγωγής αυγών από τα σχετικά ορνιθοτροφεία».

20.9.2017: Υπάρχουν, ήδη, 53 χιλιάδες νέες αιτήσεις με συνημμένα απαιτούμενα έγγραφα (ότι είναι Βούλγαροι) από πολίτες του κράτους των Σκοπίων που έχουν ορισμένα προβλήματα στο να γίνουν Βούλγαροι πολίτες, εξαιτίας κάποιων ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός Βαλέρι Σιμεμόνοφ. Δήλωσε ότι θα προωθηθεί διάταγμα σχετικά με τις αιτήσεις υπηκοότητας, για την επίσπευσή τους.

20.9.2017: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ, υποσχέθηκε ότι θα θέσει ζήτημα άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ όταν η χώρα του αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία. Την σχετική δήλωση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Σόφια, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

21.9.2017: Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την περίμετρο μέσα στην οποία θα μπορούν να κινούνται οι αλλοδαποί που είναι εγκατεστημένοι σε Κέντρα προσφύγων στις πόλεις Σόφια και Χάρμανλη, και στα χωριά Μπάνια και Παστόγκορ. Οι αλλοδαποί έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται μόνο εντός των συγκεκριμένων διοικητικών περιοχών, τις οποίες απαγορεύεται να εγκαταλείψουν. Στο Χάρμανλι και το Παστρογκόρ απαγορεύεται να πλησιάζουν στην συνοριακή ζώνη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

17.9.2017: Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, του Κοσσυφοπεδίου, αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου, Χασίμ Θάτσι, να σταλεί ένα ποσό ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων σε βοήθεια των θυμάτων από τον τυφώνα που χτύπησε τις  Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση του Θάτσι είχε υποβληθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, αρνήθηκε να το θέσει για έγκριση στην κυβερνητική συνεδρίαση.

18.9.2017: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους το Κοσσυφοπέδιο θα έχει δικό του στρατό. Για τον λόγο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου στρατού, πολυεθνικού και επαγγελματικού, για να δημιουργηθούν οι προοπτικές ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όλη η διαδικασία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

19.9.2017: Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χαραντινάι, Χαλίλ Ματόσι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου του Ράντοβατς, Βίσαρ Κορένιτσα, ως απαράδεκτες και αντισημιτικές, καθώς μέσω της σελίδας του στο Facebook απαίτησε την εξόντωση του Ισραήλ, ορμώμενος, από τη μεταχείριση των Ισραηλινών κατά των μουσουλμάνων Παλαιστινίων.

«Το έθνος σας αργά ή γρήγορα θα εξαφανισθεί από τον κόσμο, όπως έγινε και με άλλους, έτσι και σε εσάς», έγραψε, με αφορμή δημοσίευμα της ισραηλινής ‘Haaretz’ που έγραψε ότι «η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε σε μουσουλμάνους κοντά σε τζαμί στην Ιερουσαλήμ». Ο Βίσαρ Κορένιτσα είναι ιδρυτής μιας θρησκευτικής (Ισλαμικής) οργάνωσης, η οποία εκφράζει  μίσος κατά του ισραηλινού λαού. Στις δηλώσεις του Κορένιτσα υπήρξε άμεση αντίδραση από την πρεσβεία του Ισραήλ.

20.9.2017: «Τα λόγια του σεβασμού της κυριαρχίας από τον ηγέτη ενός κράτους, που κατέστρεψε την παγκόσμια τάξη και διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι γεμάτα με εχθρότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ολοκλήρωσης της Ευρασίας, Λεονίντ Καλάσνικοφ, που σχολίασε τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ. «Όσον αφορά τους παραλληλισμούς με την Κριμαία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία αποδέχθηκε τη γνώμη των πολιτών της χερσονήσου», είπε. «Οι πολίτες της Κριμαίας συμμετείχαν εθελοντικά στη ψηφοφορία και επέλεξαν να ενταχθούν στη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστρέψει το διεθνές δίκαιο από μόνο τους, και τώρα προσπαθούν να μας διδάξουν». Ο ίδιος θα καταλήξει: «Επιστρέψτε πρώτα το Κοσσυφοπέδιο».

ΣΕΡΒΙΑ17.9.2017: Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράνμπιτς έγινε η πρώτη πρωθυπουργός σε χώρα των Βαλκανίων που βρέθηκε στην πρώτη σειρά των συμμετεχόντων σε gay pride. Η Μπρνάμπιτς, εξάλλου, είναι και η ίδια ομοφυλόφιλη "κατακτώντας" δύο άλλες πρωτιές καθώς είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη gay που έγινε πρωθυπουργός στη Σερβία. «Η Σερβία εκπροσωπεί τη διαφορετικότητα. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας είναι εδώ για όλους τους πολίτες και ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», δήλωσε.

17.9.2017: Ενδεικτικό της αντίδρασης που εξακολουθεί να υπάρχει στη Σερβία, παρά την εκλογή της Μπράνμπιτς, είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε το διαδίκτυο που δείχνει ιερέα να "ψεκάζει" με αγιασμό τους δρόμους όπου διεξήχθη η παρέλαση!

19.9.2017: Σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου της "Ρεπούμπλικα Σέρπσκα", στη Βοσνία, Μίλοραντ Ντόντικ, ότι θέλει την ένωση με τη Σερβία, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία του Ντέιτον και στο Σύνταγμα της Β-Ε, δεν δίνουν τη δυνατότητα απόσχισης των οντοτήτων.

21.9.2017: Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Ντέιβιντ Μακάλιστερ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν συνεχή βελτίωση και εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Ο εισηγητής τόνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να πιέσουν ούτε το Βελιγράδι, ούτε την Πρίστινα, μια και η «βιώσιμη εξομάλυνση των σχέσεων δεν επιτυγχάνεται με τη βία, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών».

22.9.2017: Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει στο διάστημα 8-10 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, συνοδευόμενος από 150 επιχειρηματίες. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Α. Βούτσιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη «απόδειξη της φιλίας μεταξύ των δυο λαών» και υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη ότι κατά την παρουσία του Τούρκου πρόεδρου στο Βελιγράδι θα υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

23.9.2017: Ο Σέρβος διπλωμάτης και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βούτσιτς, Βουκ Γέρεμιτς θεωρεί ότι η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου ήταν πιο δραστήρια από τη Σερβία στην Σύνοδο του ΟΗΕ, διότι είχε τουλάχιστον 25 συναντήσεις και υποτίθεται ότι άσκησε πιέσεις για ανεξαρτησία και ένταξη στην Ουνέσκο. «Φοβάμαι ότι η πλευρά της Πρίστινα είναι πολύ πιο ενεργή. Είχε συναντήσεις με υπουργούς εξωτερικών, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και μόνο ένας ή δύο από αυτούς δεν συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ η σερβική αντιπροσωπεία δεν είχε συναντήσεις εκτός του κτηρίου του ΟΗΕ, νομίζω ότι επένδυσαν περισσότερη ενέργεια από εμάς αυτή τη φορά».

ΣΚΟΠΙΑ

17.9.2017: «Έχουμε και εμείς άσσους στο μανίκι, τους οποίους δεν χρησιμοποιήσαμε, μην νομίζετε ότι δεν έχουμε επειδή δεν τους χρησιμοποιήσαμε. Πιθανόν η Ελλάδα να έχει και αυτή άσσους, αλλά αυτό είναι δικό της θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

17.9.2017: «Η κατάσταση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα είναι καταστροφική, και φέτος θα παράγουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ποτέ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντάγκαν Μινόφσκι. «Το 2006 παράχθηκαν 6.510 γιγαβατώρες, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σημαντικά το 2013. Ωστόσο, για το έτος, ο προβλέψεις είναι ότι θα κλείσουμε με μόνο 3.600 γιγαβατώρες». Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών του κράτους των Σκοπίων, είναι ένα καθημερινό συνηθισμένο φαινόμενο.

19.9.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η συνάντηση των Σκοπίων, αλλά διαπιστώθηκε ότι η συνάντηση κράτησε μόλις δύο δευτερόλεπτα. Μάλιστα, το ιστορικό γεγονός απαθανατίστηκε όχι από κανέναν επαγγελματία φωτογράφο αλλά από τον προσωπικό του …φωτογράφο, δηλαδή, τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ».

Σχολιάστηκε ειρωνικά ότι μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, καθώς ο Τραμπ πήγαινε για την έξοδο, ο Ζάεφ όπως γράφει στη στο Facebook πρόλαβε «να του εκφράσει τη στήριξη της πρωτοβουλίας του μέσα από τη Διακήρυξη για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».  Επιπλέον, αφιέρωσε χρόνο για «να του ευχηθεί την επιτυχή έναρξη της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ».

19.9.2017: Ο Διαμεσολαβητής καταδικάζει την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, που έστειλε επιστολή σε διευθυντή Δημοτικού σχολείου στην Αχρίδα να απαγορεύσει στους μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα επειδή φορούσαν (μουσουλμανική) μαντίλα και ζητά να επιστρέψουν αμέσως να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.  «Τέτοιου είδους περιορισμοί δεν προβλέπονται από το νόμο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλους νομικούς κανονισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση του Διαμεσολαβητή.

20.9.2017: Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε στην Deutsche Welle: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».

21.9.2017: Η αμερικανική πρεσβεία παρέδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών πέντε μηχανάκια, τα οποία για πρώτη φορά θα αποτελέσουν μέρος της συνοριακής Αστυνομίας για τον έλεγχο και την επιτήρηση σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία  των συνόρων του κράτους. Η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε στο συνοριακό σταθμό Μπλάσε και την τελετή παρακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Τζες Μπέιλι.

22.9.2017: Ως μία "εξαιρετική ιδέα", που διαμορφώνει ένα καλύτερο κλίμα, υποδέχεται μερίδα των σκοπιανών ΜΜΕ την πιθανή αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος". Μία σκέψη είναι να μετονομαστεί σε «Μητέρα Τερέζα», ενώ μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, προτείνει τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Κίρο Γκλιγκόροφ".

22.9.2017: Το λεγόμενο "παγκόσμιο μακεδονικό κογκρέσο" των Απόδημων Σλάβων απορρίπτει τις κατηγορίες περί αλυτρωτισμού των Σκοπίων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, και σημειώνει ότι δεν υπάρχει μακεδονικός (δηλαδή σλαβικός) αλυτρωτισμός, αλλά ελληνική κατοχή της Μακεδονίας και "γενοκτονία" των Ελλήνων κατά του "μακεδονικού" (διάβαζε σλαβικού) λαού από τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 έως σήμερα».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti, apenadi