Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 18/03 έως 24/03

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

19.3.2018: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, άνοιξε τελικά τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα των θαλάσσιων συνόρων από την Αλβανία. Έδωσε την σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του.

19.3.2018: Ο επικεφαλής του νεοφασιστικού κινήματος για την "Ενωμένη Αλβανία", Ταχίρ Βελίου, επιτίθεται κατά του διευθυντή της αλβανικής ραδιοτηλεόρασης που επέτρεψε να μεταδίδονται ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα για την ελληνική εθνική μειονότητα. Παρά τις αντιδράσεις, άρχισε στην Κορυτσά η μετάδοση ειδήσεων σε εβδομαδιαία βάση στην ελληνική γλώσσα. Οι ακροδεξιοί Αλβανοί, υποστηρίζουν ότι η Κορυτσά δεν έχει …Έλληνες, αλλά …βλάχους, η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική.

22.3.2018: Τουρκικό υποβρύχιο έδεσε στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η άφιξη του υποβρυχίου γίνεται στο πλαίσιο των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, όπως σημειώνεται. Το πλήρωμα του υποβρυχίου θα περιηγηθεί στην πόλη του Δυρραχίου.

22.3.2018: Ο Έντι Ράμα, επισκεπτόμενος την Τουρκία, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, σχετικά με την πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα αρχίσουν τα έργα στο διεθνές αεροδρόμιο του Αυλώνα και η δημιουργία της Air Albania. Νέα έργα στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και την υποστήριξη της Τουρκίας με νέο πρόγραμμα κατά των πλημμυρών».

22.3.2018: Η αλβανική Αστυνομία συνέλαβε έναν Ιρανό πολίτη στα Τίρανα, με την υπόνοια ότι η άφιξή του στη χώρα οφείλεται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ιρανός συνελήφθη στην έδρα της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασί στην αλβανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Aστυνομία πραγματοποίησε επίσης αυξημένους ελέγχους κοντά στον τόπο σύλληψής του.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

20.3.2018: Πολύ φυσιολογικό θεωρεί ο τουρκικής καταγωγής δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Κάρντζαλι, τις εκτιμήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Κάρντζαλι βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της καρδιάς του».

21.3.2018: Υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο για την συντήρηση και αναβάθμιση των βουλγαρικών αεροσκαφών τύπου Mig-29. Ανάδοχος είναι η ρωσική αεροπορική εταιρεία Mig. Η συμφωνία είναι ύψους 81 εκατ. λέβα και προβλέπει την προμήθεια ανταλλακτικών και υπηρεσιών. Η αντικατάσταση των ανταλλακτικών θα γίνει από Βούλγαρους μηχανικούς στο αεροδρόμιο Γκραφ Ιγνατίεβο. Με τον τρόπο αυτόν, θα συντηρηθούν και επισκευασθούν 12 αεροσκάφη μάχης Mig-29 και 3 εκπαιδευτικά.

23.3.2018: «Όλοι όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συνοριακούς ελέγχους», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα. Οι ελληνικές αρχές ελέγχουν αυστηρά τα αυτοκίνητα που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, επειδή έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις παράνομης εισαγωγής βενζίνης, αλκοόλ και τσιγάρων. Τώρα δεν ελέγχονται μόνο τα βουλγαρικά αυτοκίνητα, αλλά όλα όσα έχουν προορισμό την Ελλάδα. Μόνο σε μία ημέρα συνελήφθησαν Έλληνες, Σέρβοι, Σκοπιανοί, ακόμη και Γερμανοί και Ιταλοί, για παράνομη εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ελλάδα, τα οποία κατασχέθηκαν.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

18.3.2018: Η αναζωπύρωση των φιλοδοξιών της Σερβίας για αλλαγή συνόρων πυροδότησε την αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος είπε ότι το Βελιγράδι μιλάει για κατατμήσεις στα Βαλκάνια, έχοντας κατά νου τη διαίρεση της Βοσνίας, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ [σ.σ. ηγέτης των Σερβοβόσνιων] είναι απόδειξη γι’ αυτό. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι το τμήμα της Βοσνίας με τη σερβική πλειοψηφία και το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από τη σερβική εθνότητα, πρέπει να ενταχθεί στη Σερβία.

21.3.2018: Χάος επικράτησε στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, όταν μέλη της αντιπολίτευσης έριξαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα προκειμένου να σταματήσουν την ψηφοφορία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, αναγκάζοντας όλους τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τον χώρο. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα τάσσεται κατά της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2015, με το Μαυροβούνιο, καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.


ΣΕΡΒΙΑ

18.3.2018: Τόσο αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, όσο και τουριστικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή (Χαλκιδική, Πιερία, και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης) βρίσκονται στο στόχαστρο Σέρβων επενδυτών και άλλων Βαλκάνιων, οι οποίοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν δύο δεδομένα: αφενός, τις προσιτές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα ακίνητα στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης και ύφεσης και αφετέρου το σταθερά υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών από τις βαλκανικές χώρες, οι οποίοι αισθάνονται οικεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιλέγουν σταθερά τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

19.3.2018: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε τρομακτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη μείωση των γεννήσεων, τονίζοντας ότι αν η Σερβία συνεχίσει έτσι, θα εξαφανιστεί και ως έθνος, και ως κράτος. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, ορισμένα από τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ τα υπόλοιπα θα αρχίσουν να λειτουργούν στις αρχές του επόμενου έτους.

22.3.2018: Η Ρωσία θα δωρίσει δύο δικινητήρια μεταγωγικά αεροσκάφη An-26 στην Σερβία, όπως αποκάλυψε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεκσαντάρ Βούλιν, επισκεπτόμενος βάση της σερβικής Αεροπορίας. Ο Βούλιν επισκέφτηκε την έδρα της 252ης Μοίρας Εκπαίδευσης που διαθέτει τώρα έξι αεροσκάφη Utva V-54 (Lasta 95) και αναμένεται να λάβει άλλα οκτώ στα τέλη του 2018. Γενικά θεωρείται ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα μέσα που διαθέτει.

22.3.2018: Έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άσκησε ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη τον Νοέμβριο του 2017 για γενοκτονία στην περίπτωση της σφαγής των Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, για διώξεις κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατοβόσνιων σε ολόκληρο το έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου, για τρομοκρατική δράση ενάντια στον πληθυσμό της πρωτεύουσας Σαράγεβο κατά την τρίχρονη πολιορκία και για ομηρεία κυανοκράνων του ΟΗΕ. Οι δικηγόροι του Ρ. Μλάντιτς έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του για λόγους υγείας, αίτημα το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό.

22.3.2018: Μετά τον θάνατο 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, από ιλαρά, οι αρχές της Σερβίας άρχισαν να ελέγχουν κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι εκφράζονται κατά των εμβολιασμών. Ερευνάται ακόμα και η δυνατότητα ποινικής ευθύνης των ατόμων αυτών. Μια ομάδα από 270 γονείς, κατηγόρησε 43 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν γιατρό, για τη "δημιουργία πανικού" με τις δημόσιες ομιλίες τους κατά των εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά στη Σερβία, αλλά τα δικαστήρια σπάνια επιβάλλουν πρόστιμα, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, κυμαίνονται από 250 έως 1.250 ευρώ.


ΣΚΟΠΙΑ

18.3.2018: Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της υιοθέτησης του νόμου για τη χρήση των γλωσσών, έξω από το κυβερνητικό κτήριο και οι διοργανωτές έστειλαν μηνύματα υποστήριξης προς τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, να μη υπογράψει το διάταγμα, για να γίνει η αλβανική η δεύτερη γλώσσα σε όλη την επικράτεια. Εκτός από την πόλη των Σκοπίων, διαμαρτυρία έγινε και στο Μοναστήρι- Μπίτολα.

19.3.2018: Αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων διοργάνωσαν κοινή άσκηση έκτακτης ανάγκης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια. Η άσκηση, παρά του ότι διεξήχθη στον περίχωρο της Πρεσβείας, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους πολίτες να μη ανησυχήσουν όταν ακούσουν τις σειρήνες εκτάκτων αναγκών και του συναγερμού, επειδή αποτελούν μέρος του σχεδίου.

20.3.2018: Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, τόνισε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων». Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε πως «τα σχέδια εισόδου της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

20.3.2018: Η Ακαδημία των Σκοπίων πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα. Αλλά… κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται το ζήτημα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος και δεν συναινεί σε ονομασία αμετάφραστη με γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν αποδέχεται λύση erga omnes (χρήση του ιδίου ονόματος στο εσωτερικό και εξωτερικό).

20.3.2018: Αντιδράσεις παρουσιάσθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων για την παρουσία στρατιωτών έξω από σπίτια κυβερνητικών βουλευτών για να προφυλάξουν τις οικογένειες τους από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας στη χώρα. «Ποιος έστειλε το στρατό, αντίθετα με το Σύνταγμα και του νόμους, να φυλάνε βουλευτές, στην ουσία κατά του λαού;» αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

21.3.2018: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η υπουργός εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποστήριξη της χώρας του παραμένει ισχυρή και αμετάβλητη.

22.3.2018: Ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση ότι θα αφαιρεθεί το άγαλμα του Έφιππου Πολεμιστή (του Μεγάλου Αλεξάνδρου), από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων. «Δεν έχουμε ενεργή διαδικασία για την αφαίρεση άλλου μνημείου εκτός εκείνου που απομακρύναμε (του Αντόν  Γιάνεφ- Κιοσέτο), είπε ο Αλαγκιοζόφσκι. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έφθασε  στο ξενοδοχείο Meriot, σε απόσταση δέκα μέτρων από τον "Έφιππο Πολεμιστή" την κεντρική πλατεία "Μακεδονία" στα Σκόπια.

22.3.2018: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού Πετρίτ Σαρατσίνι, δήλωσε, ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της μαρμάρινης πλάκας του παλαιού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου στα Σκόπια, η οποία χρονολογείται από το 1879, και αναγράφεται: «Κύρια πύλη του Βουλγαρικού Λαϊκού Ναού της Γεννήσεως Θεοτόκου - 20 Ιουλίου του 1879». Βρέθηκε σε ερημική περιοχή της πόλης, με σημάδια πυρκαγιάς, αποτέλεσμα των συμμαχικών βομβαρδισμών που έπληξαν τα Σκόπια την 5η και 6η Σεπτεμβρίου του 1944. Παλιά, στο προαύλιο της εκκλησίας βρισκόταν σχολείο, γνωστό ως Παιδαγωγικό Βουλγαρικό Σχολείο.

23.3.2018: Ο Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα Σκόπια, δηλώνοντας ότι «φεύγει πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθε». Όμως, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, κι ενώ διατηρείται μια δυναμική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, οι δύο πλευρές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ενόψει προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Η επιμονή της ΠΓΔΜ στις κόκκινες γραμμές της και η διαρροή της συνομιλίας Ντιμιτρόφ με ομάδα ξένων πρεσβευτών, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "παραλογισμούς" στη θέση της Αθήνας, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

23.3.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενημερώνοντάς τον για τις ελληνικές προτάσεις στο όνομα της χώρας. Ο Αχμέτι, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δήλωσε ότι το όνομα "Σλαβομακεδονία" [Славомакедонија], δεν θα πρέπει να είναι λύση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

23.3.2018: Ο Ν. Κοτζιάς δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενημερώσει για τις προτάσεις που παρουσίασε στην ελληνική πλευρά.

24.3.2018: Σκοπιανός Τύπος: «Η χώρα μας έχει λάβει τη χειρότερη πρόταση στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Αυτό συνέβη μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, πέρα των τυπικών απαιτήσεων για την αλλαγή της αναφοράς, είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, η erga omnes, το αίτημα τροποποίησης του συντάγματος και επιπλέον για ένα όνομα που δεν μπορεί να μεταφραστεί, είναι ζητήματα για τα οποία κανείς δεν προσφέρεται, τώρα, να δώσει μια απάντηση».

24.3.2018: Μετά την ίδρυση του βουλγαρικού κόμματος στα Σκόπια, ακολουθεί ένα νέο κόμμα των Βόσνιων με την ονομασία «Βοσνιακή Δημοκρατική Ένωση», με πρόεδρο τον Μουνίρ Κολάσινατς, ο οποίος στην πρώτη του ομιλία δήλωσε ότι τώρα η κοινότητα των Βοσνίων θα έχει ισχυρή πολιτική υποστήριξη. «Οι Βόσνιοι, όπως και όλες οι άλλες εθνότητες που συνυπάρχουν σε αυτό το κράτος, έχουν το δικαίωμα της συνταγματικής ισότητας ενώπιον του κράτους και της διαφύλαξης των πολιτιστικών αξιών μέσω των κρατικών θεσμών».


ΣΛΟΒΕΝΙΑ

20.3.2018: Σλοβένος πολιτικός καλείται να καταβάλει πρόστιμο 3.500 ευρώ λόγω σεξιστικών και προσβλητικών σχολίων σε δημοσιογράφο, η οποία κάλυπτε δικαστική υπόθεση στην οποία ήταν κατηγορούμενος. Δυσαρεστημένος με τα ρεπορτάζ της στη δημόσια τηλεόραση της Σλοβενίας, την εποχή που δικαζόταν με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, ο δήμαρχος Κόπερ, Μπόρις Πόποβιτς, όταν η ανταποκρίτρια της σλοβενικής τηλεόρασης, Εβγκένια Καρλ ζήτησε σχόλιο, κακοδιάθετος τής είπε ότι έχει ωραίο στήθος, το οποίο εξήρε ακόμα και η σύζυγός του.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi