Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 18/2 έως 24/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

20.2.2018: «Υπάρχει μια "συμφωνία κυρίων" από τη δεκαετία του ’90 μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων, με την οποία υπόσχονται ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εξαπλωθεί ανατολικά στα σύνορα της Ρωσίας, και η οποία παραβιάστηκε με τις τρεις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ. Τώρα σε αυτό το παιχνίδι θέλουν να εντάξουν τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Beta", όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα προτίθεται να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

18.2.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε σε μια κοινή εξωτερική πολιτική μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό διατύπωσε σε ομιλία του στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη σύνοδος για την 10η επέτειο της Ανεξαρτησίας. «Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα έχουν μια εξωτερική πολιτική, δεν θα έχουν μόνο ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, αλλά θα έχουν έναν πρόεδρο που θα είναι σύμβολο της εθνικής ενότητας και πολιτική ασφάλειας».

19.2.2018: Από αλβανική σελίδα στο Facebook: «Σήμερα μετά από έναν αιώνα γενοκτονίας και διαρκούς εκδίωξης των τσάμηδων και της τσαμουριάς, επιστρέφουν στην πατρίδα τους οι πρώτοι επιζώντες τσάμηδες από την ελληνική γενοκτονία. Αυτό έγινε δυνατόν με τη μεσολάβηση της ΕΕ, του προέδρου των Αλβανοτσάμηδων, Φεστίμ Λατό και τον πρωθυπουργό της τσαμουριάς Αλί Αλί και άλλες διεθνείς δομές».

Συγχαρητήρια Τσαμερία! Ζήτω η δημοκρατία της τσαμουριάς», γράφει στην σελίδα της "Cameria Çam". Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτη μας «100 Αλβανοτσάμηδες παππούδες θα επισκεφθούν σήμερα την Ήπειρο όπως λένε το έχει οργανώσει ο Φεστίμ Λατό καθώς και η αλβανική κυβέρνηση με την ελληνική έχουν συμφωνήσει οι τσάμηδες να μπουν στην Ελλάδα, αλλά ως τουρίστες μόνο».

19.2.2018: «Μεμονωμένο περιστατικό», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το πρόσφατο ατόπημα του συμβούλου της αλβανικής Πρεσβείας να φωτογραφηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων αγκαλιάζοντας ένα παιδί, που φορούσε μπλούζα με τον χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας".

19.2.2018: Ο πρόεδρος της Αλβανίας αρνήθηκε να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. «Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση», τόνισε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε: «Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα».

20.2.2018: Ο υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρνήθηκε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για την απομάκρυνση του όρου "τσαμουριά" από σχολικά βιβλία. Είπε επίσης ότι «Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μονομερώς. Για παράδειγμα, η κατάργηση του νόμου του πολέμου και οι συνέπειές του είναι μια μονομερή πράξη. Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί, ώστε οι Αλβανοί πολίτες των οποίων οι περιουσίες έχουν κατασχεθεί να διεκδικήσουν αυτά τα ακίνητα».

21.2.2018: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσουν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι εάν δεν συμβεί κάτι το απρόβλεπτο, οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουμε να πείσουμε τα κράτη μέλη να έχουν την πλήρη διάθεση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο ή εάν μπορεί να αναβληθεί μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε.

22.2.2018: Την αποφυγή "απρόσεκτης ρητορικής" ζήτησαν από την Αλβανία οι ΗΠΑ, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ραμα να προτείνει έναν κοινό πρόεδρο και μια ενιαία πολιτική ασφαλείας, τόσο για την Αλβανία, όσο και για το γειτονικό Κόσοβο, προκαλώντας την οργή της Σερβίας. «Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ανέφερε.

22.2.2018: Τον επόμενο μήνα η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου της στρατηγού Τζέιμς Μάτις. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει τη δέσμευση να εκσυγχρονίσει τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλισμό στο Πεζικό και στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις. Μέρος αυτής της βοήθειας έχει, ήδη, φθάσει και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες.

22.2.2018: Αλβανικό δημοσίευμα γράφει ότι ένας 82χρονος Αλβανός αντιμετωπίστηκε με σκληρότητα από την ελληνική συνοριακή αστυνομία, όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα για πάει στη λεγόμενη "τσαμουριά", να την επισκεφθεί για τελευταία φορά για να δει -όπως σημειώνεται- τους τάφους και τα οστά των προγόνων του. Ο Κεμάλ Ντίνε είπε στην ελληνική αστυνομία ότι ήταν "τσάμης" και ήθελε να περάσει τα σύνορα χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις. Η ελληνική αστυνομία έβαλε σφραγίδα στο διαβατήριο του ότι ήταν ανεπιθύμητος.

22.2.2018: «Η Αλβανία είναι πολύ συνεπής στο σεβασμό του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και της συμμετοχής του σε όλες τις περιφερειακές διασκέψεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, και απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων. Ενημέρωσε τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσαρνάντακ, στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για την μη πρόσκληση στη διάσκεψη της Βοσνίας του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τα άλλα έξι κράτη της περιοχής.

24.2.2018: Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι Αλβανοτσάμηδες έξω από την Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα η οποία έτυχε και της σχετικής προβολής από το Reuters. Αξίωσαν από την Ελλάδα «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές» από όπου "εκδιώχθησαν". «Θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, να ανακτήσουμε το στάτους που είχαμε προτού βιαίως απομακρυνθούμε».

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.2.2018: Το ιερό μοναστήρι του αγίου Γιόβαν Μπιγκόρσκι, καλωσόρισε τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, που με δύο μητροπολίτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας επισκέφθηκαν το μοναστήρι. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας. Στην τελετή ήταν και ο μητροπολίτης Τιμόθεος της επαρχίας Ντεμπάρ - Κίτσεβο, ο οποίος είναι κατά την προσφώνησή του: «… με την παρουσία σας εδώ, βλέπουμε ολόκληρο τον αδελφό βουλγαρικό λαό…».

23.2.2018: Η υπουργός Ενέργειας, Τεμενούικα Πέτκοβα, παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για διαφθορά, με αφορμή την πώληση μιας εταιρείας του ενεργειακού τομέα. Η Πέτκοβα παραδέχτηκε ότι γνώριζε "εδώ και πολύ καιρό" την ιδιοκτήτρια της ελάχιστα γνωστής βουλγαρικής εταιρείας Inercom η οποία επιλέχθηκε να αγοράσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ενέργειας της χώρας, την CEZ Bulgaria. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μια εταιρεία με ενεργητικό ύψους 90.000 λέβα (περίπου 45.000 ευρώ) και με ζημία 11.000 λέβα (5.500 ευρώ) θα αγόραζε τη μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Βουλγαρίας», σχολίασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

21.2.2018: Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας ήταν η επίθεση που δέχθηκε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο. Έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν ένας άνδρας πέταξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό -πιθανότατα χειροβομβίδα- πάνω από τον τοίχο του κτηρίου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ποντγκόριτσα. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι από την έκρηξη που έχασε τη ζωή του ο αγνώστων στοιχείων δράστης χωρίς, όμως, να τραυματίσει κάποιον από το προσωπικό της πρεσβείας που ήταν κλειστή.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

20.2.2018: Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Ε.Ο.Τ. στο Βουκουρέστι, φιλοξένησε ενόψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, δύο σημαντικούς δημοσιογράφους της Κρατικής Τηλεόρασης TVR της Ρουμανίας. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης η αγορά της Ρουμανίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης αφού οι Ρουμάνοι τουρίστες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη Θάσο και την Σαμοθράκη.

 

ΣΕΡΒΙΑ

18.2.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι οι Σέρβοι δεν θα δεχθούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Βούτσιτς λέει ότι μια τέτοια πρόταση τίθεται συνεχώς στη Σερβία. «Αλλά αυτό που λέω παντού, κυρίως στις Βρυξέλλες, είναι ότι οι Αλβανοί θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο επικράτειά τους, αλλά και οι Σέρβοι δική τους, σύμφωνα με το σύνταγμά μας».

19.2.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα συνεχιστεί στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο συμβιβασμός με τους Αλβανούς είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία και εκείνοι που αντιτίθενται δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό χάνουν όλοι.

20.2.2018: Με αφορμή την πρόταση του Έντι Ράμα για κοινό Πρόεδρο Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ο Νέναντι Πόποβιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην σερβική κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα πρέπει να κηρυχθεί "persona non grata" στη Σερβία και μόνο εξ αυτής της δήλωσής του.

21.2.2028: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η πολιτική του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει παρά τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να αλλάξουμε στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά η Σερβία θα σεβαστεί την παραδοσιακή φιλία και όχι μόνο δεν θα αλλάξει την πολιτική της, αλλά θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας. Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα και αποφασίζουμε αυτόνομα, αδιαφορώντας αν αρέσει ή όχι σε κάποιον αυτό», επεσήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

22.2.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τη σιωπή της Δύσης σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις που έκανε στο Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Αργότερα, ο Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι η δήλωσή του σχετικά με τον κοινό Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας βγήκε αυθαίρετα από τα συμφραζόμενα.

 

ΣΚΟΠΙΑ

18.2.2018: Ζόραν Ζάεφ: «Είναι αλήθεια ότι η γιαγιά της Ραντμίλα ήταν Αλβανίδα Ορθόδοξη, αλλά είναι τόσο τρομερό αυτό; Και εγώ είμαι Ορθόδοξος αλβανικής καταγωγής, τόσο από τη γιαγιά μου όσο και από τον παππού μου που ήταν Ιλλυριοί στην Στρώμνιτσα, που αποδέχθηκαν την Ορθόδοξη πίστη. Με την πάροδο του χρόνου, οι Σλάβοι, δια της βίας, κυρίως, μας αφομοιώσανε και μας επέβαλαν τη σλαβική γλώσσα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία. Σας προτρέπω να ξεχάσουμε όλα αυτά τα πράγματα τώρα που μέλημά μας είναι να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία για όλους».

Συνεχίζοντας περαιτέρω, ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν Ορθόδοξοι Αλβανοί. «Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια (!) Ορθόδοξοι Αλβανοί ζούνε στα Βαλκάνια, κυρίως στην πΓΔΜ, στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία. Για αυτό καταλαβαίνουμε εύκολα τους Έλληνες».

19.2.2018: Μετέδωσε το "Radio Slobodna Evropa", συνέντευξη του Ν. Κοτζιά, που μεταξύ των άλλων είπε: «Σήμερα δεν πάμε να βαπτίσουμε αυτό κράτος, σήμερα αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, και μάλιστα για εκατόν σαράντα κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος, είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο το ανδρός της».

20.2.2018: Ικανοποιημένος φάνηκε από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

20.2.2018: Η Αλβανίδα δήμαρχος του Αρατσίνοβο, Μιλίκιε Χαλίμι, ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, για την υλοποίηση της υπόσχεσής του να κάνει την αλβανική γλώσσα ισότιμη με την σλαβική και να καθιερώσει 24ωρη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην αλβανική γλώσσα. «Χάρη στον πρωθυπουργό Ζάεφ, για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής και ισότιμης κοινωνίας, αυτό που υποσχέθηκε, την ιδέα μιας κοινωνίας για όλους, η κυβέρνηση την έκανε πράξη».

21.2.2018: Εργάτες άρχισαν να αποκαθηλώνουν τις πινακίδες "Αλέξανδρος ο Μέγας" στη λεωφόρο των Σκοπίων. Συνεργείο της κρατικής εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου απομάκρυνε την πρώτη από τις 19 συνολικά πινακίδες κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου αυτού, ο οποίος ξεκινά από τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.

22.2.2018: Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε στο ξήλωμα του αγάλματος του λεγόμενου ως "επαναστάτη" Αντόν Λαζόφ Γιάνεφ, γνωστού ως Αντόν Κιοσέτο, ο οποίος πριν ενταχθεί στις αρχές του 20ου αιώνα στο βουλγαρικό VMRO, είχε διαπράξει αρκετούς φόνους με ληστείες, Σέρβων, Ελλήνων και Ρουμάνων και αρκετές απαγωγές παιδιών για λύτρα, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο βιογραφικό του. Τον Αντόν Κιοσέτο, διεκδικούν ως "επαναστάτη" τους και οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι.

22.2.2018 Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί των Σκοπίων στα νότια σύνορα της χώρας προστατεύουν τα σύνορα της… Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα δεν είναι μέλος της ΕΕ;). Ο ίδιος και ο οικοδεσπότης του, υπουργός Σπάσοφσκι μίλησαν για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αστυνομικών αρχών, κυρίως στην ενίσχυση των νότιων συνόρων με την Ελλάδα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης τρομοκρατικών στοιχείων.

23.2.2018: Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στην στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή Αδριατικής- Ιονίου (EUSAIR). Σχετική επιστολή προς τον Επίτροπο Γιόχανες Χαν, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που υπενθυμίζει ότι στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η συνεργασία υλοποιείται μέσα από τέσσερις άξονες που σχετίζονται με γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη σε θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς, των συνδέσεων, της μεταφοράς και της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

24.2.2018: Στην Ημερίδα για το Σκοπιανό στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Goran Janev, πολιτικός ανθρωπολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου "Κύριλλος και Μεθόδιος" στα Σκόπια. Ερωτηθείς αν οι πολίτες των Σκοπίων νιώθουν συνδεδεμένοι με τη σλαβική τους ταυτότητα, είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα Έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών προσδιορίζονται κυρίως ως "πολίτες της Μακεδονίας" και έπειτα ως "πολίτες του κόσμου". «Ένα μικρό μόνο κομμάτι αυτοπροσδιορίστηκαν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ή ως Σλάβοι. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν να κοιτάξουν στο μέλλον».

24.2.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι είχαν προγραμματίσει να τον δολοφονήσουν στις 27 Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο και γι' αυτό υπάρχει καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι το άτομο που είχε σκοπό να τον δολοφονήσει βρίσκεται υπό κράτηση.

24.2.2018: Μια ομάδα Σλάβων πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων με σκοπό τη συλλογή υπογραφών και χρημάτων ώστε να αρχίσει σχετική καμπάνια για τη γενοκτονία στους κατοίκους της "Μακεδονίας του Αιγαίου". «Οι Ελληνες έδιωξαν από τις οικίες τους 1.000.000 άτομα, 300.000 "Μακεδόνες" δολοφονήθηκαν εκ των οποίων 20.000 παιδιά, 600 χωριά κάηκαν από το 1912 έως το 1965», αναφέρει σχετικό πλακάτ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες νεκρών. Από τα μεγάφωνα ακούγονται διάφορα πατριωτικά τραγούδια για την "Μακεδονία του Αιγαίου".

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi