Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 19 έως 25 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

20.3.2017: Ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, προειδοποίησε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι στόχοι για προσλήψεις τρομοκρατών και αποτελούν τη βασική πηγή εξτρεμιστών στην Ευρώπη.

Σε συζήτηση σχετικά με την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, ο Αμερικανός διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το "ισλαμικό κράτος" έχει μια στρατηγική προπαγάνδας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ισλάμ και ότι χρησιμοποιεί τις γλώσσες της περιοχής και τα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό την πρόσληψη.

ΑΛΒΑΝΙΑ

19.3.2017: Για την καταπολέμηση της καλλιέργειας ναρκωτικών καθώς και άλλων εγκλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, η αλβανική Αστυνομία έχει αγοράσει επαγγελματικό drone, μη επανδρωμένο, αξίας 350 χιλιάδων ευρώ, και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία. (Ως προς την δήθεν πάταξη της χασισοκαλλιέργειας, είναι υποκριτική η προσπάθεια, από την στιγμή που τα έσοδα από τα ναρκωτικά αποτελούν τον μισό προϋπολογισμό του αλβανικού κράτους).

19.3.2017: Για εκλογικό πραξικόπημα ετοιμάζονται στην Αλβανία. Ο Έντι Ράμα δεν επηρεάζεται από τις απαιτήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) για τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης και αναβολή των εκλογών και δήλωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να μη κατέλθει στις εκλογές, αντιπροσωπεύει ένα κόλλημα, αλλά θα προχωρήσει στις εκλογές χωρίς το κόμμα αυτό.

20.3.2017: Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας ιδρύει νέα γραφεία κινητοποιήσεων σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, τα οποία θα επανδρώνονται από εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της συμβολής και της εμπειρίας την οποία έχουν. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, τα γραφεία αυτά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης ή άλλες καταστάσεις κατά τις οποίες απαιτείται η συσπείρωση των πολιτών και των κατοίκων των περιοχών σε όλη τη χώρα.

20.3.2017: Η Αλβανία βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρών πολιτικών συγκρούσεων και εντάσεων που επηρεάζουν αρνητικά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, είπε σε ομιλία του προς το έθνος ο Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι και κάλεσε τα κόμματα να βρουν μια κοινή γλώσσα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η αναβολή των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου, μπορεί να γίνει μόνο μετά από συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, προειδοποίησε ο Πρόεδρος και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την υψηλή διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα και την πολιτικοποίηση της αστυνομίας.
Από τις 18 Φεβρουαρίου, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιεί διαμαρτυρίες και μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο, ζητώντας την δημιουργία κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων, η οποία να έχει σαν καθήκον της την διοργάνωση κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς και την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

21.3.2017: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχο κράτος και ως εκ τούτου έχει κάθε δικαίωμα να καθορίσει θεσμούς, στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, του πολιτισμού και ούτω καθεξής», είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι. «Το Κοσσυφοπέδιο έχει καθήκον να δημιουργήσει στρατό. Ένα κράτος δεν μπορεί να μην εγγυάται την ασφάλεια του, χωρίς τους μηχανισμούς του στρατού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εκεί έχουμε την απαραίτητη και αναγκαία παρουσία του ΝΑΤΟ. Έχουμε την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

21.3.2017: Ο πρώην διευθυντής του τμήματος των Βαλκανίων στο Ινστιτούτο του Βερολίνου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας, Φραντζ Λόταρ Άλτμαν, δήλωσε ότι «οι Αλβανοί των Βαλκανίων έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι μπορούν να ξεχάσουν την ένταξή τους στην ΕΕ, στο όνειρο της δημιουργίας της "Μεγάλης Αλβανίας". Επίσης, οι Αλβανοί των Σκοπίων και εκείνοι του Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα να βρίσκονται υπό την αιγίδα των Τιράνων, είπε ο ειδικός.

22.3.2017: Νέο θέμα επιχειρεί να ανακινήσει η αλβανική εφημερίδα "Gazeta Metro" η οποία δημοσίευσε βρετανικό χάρτη του 1820 στον οποίο απεικονίζονται τα όρια και η διοικητική διαίρεση του αλβανικού βιλαετιού της εποχής, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νοσταλγία που έχουν για επανακατάκτηση της ελεύθερης Ηπείρου.
Στον εν λόγω χάρτη απεικονίζονται επίσης τα αλβανικά τοπωνύμια των περιοχών της ελεύθερης Ηπείρου, η οποία αναγράφεται ως "Tzamouria" δηλαδή Τσαμουριά. (Είναι η λαϊκή ονομασία της περιοχής από παραφθορά του ποταμού "Θύαμης" σε "Τσάμης").

22.3.2017: Ο επίτροπος ένταξης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με τα προβλήματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, είπε ότι η Αλβανία δεν εγγυάται την διαδικασία επιστροφής της περιουσίας στην μειονότητα. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παροτρύνει την αλβανική κυβέρνηση να κλείσει σύντομα την διαδικασία επιστροφής ιδιοκτησιών. Για το ζήτημα αυτό η ΕΕ έχει προσφέρει στην Αλβανία υλική και τεχνική υποστήριξη.

23.3.2017: Ο Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία είναι αδύνατες χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με τον οποίο οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με ή χωρίς την αντιπολίτευση, ο Μέτα, ο οποίος είναι εταίρος του στον συνασπισμό, πιστεύει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δημοκρατία και η συναίνεση για την αποφυγή «καταστροφικών συνεπειών».

23.3.2017: Η ιταλική τηλεόραση «TGR» έκανε ένα αφιέρωμα για τους Αλμπανέζους στην Ιταλία (Albanesi d'Italia) με αφορμή το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Ιταλίας- Αλβανίας, στο Παλέρμο. Στο βίντεο παρουσιάζονται μικροί και μεγάλοι που μιλούν για το παιχνίδι, και που γι' αυτούς δεν είναι ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά τονίζει τη μνήμη τους με τη σύνδεση των δύο χωρών. Οι Αλμπανέζοι της Ιταλίας, υποστηρίζουν την ομάδα της Αλβανίας και στα σπίτια τους έχουν κρεμάσει την αλβανική σημαία

23.3.2017: Οι πολιτικές κρίσεις που παρουσιάζονται στην Αλβανία -σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι-, έχουν τις ρίζες τους στους αντεθνικούς κύκλους της Αθήνας και του Βελιγραδίου. Αυτό διατύπωσε στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της... σφαγής των "πατριωτών Αλβανοτσάμηδων από τους Έλληνες σοβινιστές", όπως είπε.

23.3.2017: Έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο στην Αλβανία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες. Η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο στο Πόρτο Ρομάνο, 40 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν αιτίες για τις έκρηξη των πυρομαχικών.

24.3.2017: Η Εισαγγελία Τιράνων ολοκλήρωσε και έκλεισε την υπόθεση δίωξης εις βάρος της διαπραγματευτικής αλβανικής ομάδας στη μικτή Επιτροπή που διατύπωσε τη Συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Τιράνων δεν βρέθηκαν παραβάσεις ποινικής φύσεως στο σύνολο της διαδικασίας και σε κανένα από τα 14 πρόσωπα της Ομάδας που ανακρίθηκαν ξεχωριστά και σε αντιπαράθεση.

ΒΟΣΝΙΑ

23.3.2017: Ο πρωθυπουργός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς υποστήριξε ότι είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί ότι χιλιάδες Βόσνιοι πολεμούν στο πλευρό των ισλαμιστών στο εξωτερικό. Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι αποδεκτά από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας και ασφάλειας, με τις οποίες συνεργάζεται το Σεράγεβο, διαβεβαίωσε ότι στα πεδία μαχών στο Ιράκ και τη Συρία δεν βρίσκονται περισσότεροι από 120 Βόσνιοι πολίτες, 20 από τους οποίους ζούσαν προηγουμένως στο εξωτερικό και όχι στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

24.3.2017: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε 24 τζιπ «Humvee» στο στρατό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την αύξηση των τεχνικών δυνατοτήτων της. Ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα αυτή δήλωσε ότι είναι μια απόδειξη της βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Β-Ε για την πορεία της προς το ΝΑΤΟ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

19.3.2017: Επεβλήθη η πρώτη ποινή, βάσει του νέου νόμου για καταπολέμηση της πορνείας, στο ιταλικό θέρετρο του Ρίμινι, σε μια 20χρονη Βουλγάρα πόρνη και στον Ιταλό πελάτη της. Οι τοπικές αρχές "κοστολόγησαν" χρηματική ποινή 10 χιλιάδες ευρώ στον καθένα για άσεμνες πράξεις σε αυτοκίνητο σε δημόσιο χώρο. Η ακτή του Ρίμινι και της Ριτσόνε είναι αγαπημένος τόπος των βουλγαρικών συμμοριών σεξ που ελέγχουν την πορνεία των γυναικών που εισάγουν από τη Βουλγαρία.

20.3.2017: Ο υπουργός Αμύνης Στέφαν Γιάνεφ, και ο υπουργός Εσωτερικών Πλάμεν Ουζούνοφ, έλεγξαν την ασφάλεια στα σύνορα με την Τουρκία και βεβαίωσαν ότι ο συρμάτινος φράχτης θα είναι έτοιμος τον Μάιο. Έχουν μείνει μόνο 24 από τα 270 χλμ. (με ύψος 3 μ.). Από το αντίστοιχο περσινό διάστημα υπάρχει μεγάλη μείωση 80% στα περάσματα από πρόσφυγες (Το 2016, 160 άτομα πέτυχαν να περάσουν τον συρμάτινο φράχτη, ενώ φέτος μόνο 17).

20.3.2017: Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνέλια Νίνοβα κατήγγειλε την Τουρκία ότι απειλεί τη Βουλγαρία και όλη την Ευρώπη: «Το βασικό θέμα αφορά την κυριαρχία της Βουλγαρίας, την ακεραιότητα της Βουλγαρίας και την ασφάλειά της. Η Τουρκία απειλεί όλη την Ευρώπη. Ένας Τούρκος υπουργός καλεί να υποστηριχθεί το κόμμα DOST (το κόμμα του Ερντογάν στην Βουλγαρία). Ο Τούρκος πρέσβης συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία. Τούρκος δήμαρχος ζητά περισσότερες ψήφους για το DOST προκειμένου να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως επίσημη στη χώρα μας. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για μας».

21.3.2017: Μέλη βουλγαρικών πατριωτικών οργανώσεων έχουν σκοπό να εμποδίσουν στα σύνορα τους Βουλγάρους τουρκικής καταγωγής να επισκεφθούν την Βουλγαρία (περίπου 1.000 λεωφορεία) το Σαββατοκύριακο για τις εκλογές, μετά την προτροπή των Τούρκων να ψηφίσουν το τουρκικό κόμμα που πρόσκειται στον Ερντογάν.

22.3.2017: Η Βουλγαρία απελαύνει Τούρκους πολίτες, οι οποίοι εισερχόμενοι στην χώρα επιχειρούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα υπέρ του τουρκόφρονος κόμματος. Ο πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας "Εθνικής Ασφαλείας" επέβαλε απαγόρευση εισόδου στην Βουλγαρία επί πενταετία, σε Τούρκο πολίτη, με αιτιολογία ότι «δραστηριοποιούνταν σε αντιβουλγαρικές δράσεις σε περιοχές με μεικτό πληθυσμό της χώρας και απειλεί την ενότητα του βουλγαρικού έθνους».

23.3.2017: Απάντηση των Βουλγάρων στις τουρκικές μεθοδεύσεις για επηρεασμό των εκλογών στην Βουλγαρία. Στη μεθοριακή διέλευση "Καπιτάν Αντρέεβο" γίνονται εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά φορτηγά με αποτέλεσμα να σχηματισθεί μια ουρά επτά χιλιομέτρων στο τουρκικό έδαφος. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τους Βούλγαρους τελωνειακούς που κάνουν ενδελεχή έλεγχο των φορτηγών που έχουν προορισμό την Ευρώπη.

24.3.2017: H Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας, απαγόρευσε το βίντεο κλιπ που ετοίμασε στα τουρκικά το κόμμα DOST για τις εκλογές της 26ης Μαρτίου. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως εκτός από την κατάργηση του βίντεο κλιπ, θα επιβληθεί και πρόστιμο στο κόμμα DOST. H επιτροπή πριν από καιρό είχε απαγορεύσει ακόμη ένα βίντεο κλιπ του DOST, στο οποίο εικονιζόταν και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ.
Εδώ και χρόνια υπάρχει νόμος στην Βουλγαρία, που απαγορεύει την χρήση άλλης γλώσσας, πλην της βουλγάρικης, κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Τούρκοι προσέφυγαν στην Ε.Ε. η οποία απάντησε ότι είναι εσωτερικό θέμα της Βουλγαρίας και δεν επεμβαίνει.

26.3.2017: Σύμφωνα με το exit poll, στη νέα Βουλή της χώρας θα εισέλθουν έξι πολιτικές δυνάμεις. Το GERB κέρδισε 32,2% περίπου των ψήφων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, 28,1% περίπου. Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 9,7%, το τουρκικό κόμμα που απομακρύνθηκε από το Ερντογάν. Το υποστηριζόμενο από την Άγκυρα DOST, μάλλον δεν εισέρχεται στην Βουλή.
Με τέταρτο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο ακροδεξιός σχηματισμός «Ηνωμένοι πατριώτες» /του Εθνικού Μετώπου για Σωτηρία της Βουλγαρίας, του κόμματος «Ατάκα» και του VMRO/ με 9,5% των ψήφων. Το κόμμα «Βούληση» του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι είναι πέμπτη με 5,1% των ψήφων, και στην έκτη θέση με 4% είναι ο δεξιός συνασπισμός «Μεταρρυθμιστικό μπλοκ - Λαϊκή Ψήφος».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

19.3.2017: Στην νοτιοανατολική Ευρώπη δημιουργούνται τετελεσμένα, που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν. Οι Κοσοβάροι πήραν δύο αποφάσεις που βάζουν φωτιά στα δυτικά Βαλκάνια και με αντίθετη την αμερικανική γνώμη. Ιδρύουν στρατό, χωρίς την απαραίτητη συμφωνία των σερβικής καταγωγής βουλευτών της περιοχής της Μιτρόβιτσα και κατάσχουν σερβική περιουσία αξίας 200 δισ. ευρώ (δεκάδες δισ. τόνους λιγνίτη, μόλυβδου, ψευδάργυρου…). Σίγουρα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα από τους Σέρβους.

20.3.2017: Η πρόταση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για την μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας σε στρατό, δεν θα πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ισά Μουσταφά. Η δημιουργία του στρατού θα συμβεί μόνο μετά από συντονισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είπε μιλώντας σε συγκέντρωση με αφορμή την 17η επέτειο από την δημιουργία του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης. Πριν από μερικές ημέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γρεγκ Ντελαβί, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές.

20.3.2017: Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας εντόπισαν μια νέα τρομοκρατική οργάνωση στο Κοσσυφοπέδιο, παρακλάδι του UCK. Η οργάνωση "Μάτι του Λαού", έχει στόχο οποιονδήποτε πολιτικό, δικαστή ή άλλο πρόσωπο που δεν συναινεί στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

21.3.2017: Ο δημοσιογράφος Νταρντάν Ισλάμι, που έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του Θάτσι, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για τη δημιουργία Στρατού, δήλωσε ότι για το θέμα αυτό έχει λάβει εντολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (Ενώ επισήμως οι ΗΠΑ φέρονται αντίθετες).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

22.3.2017: Υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το 2017 μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας από τον επικεφαλής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχη Τζούλιαν Μακρεάνου. Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

ΣΕΡΒΙΑ

23.3.2017: Πληροφορίες που αναφέρουν την πιθανότητα διέλευσης, μέσω της Σερβίας, τρομοκρατικών ομάδων, σε ενδεχόμενα κύματα προσφύγων από Τουρκία σε Ελλάδα προς τη βαλκανική οδό, κατά τη διάρκεια του έτους, ώθησαν τη Σερβία να ενισχύσει με τις δυνάμεις ασφαλείας τα σύνορά της με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

ΣΚΟΠΙΑ

19.3.2017: Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα Σκόπια, το 81% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της διγλωσσίας σε όλη την επικράτεια και μόνο το 12,2 % τάχθηκε υπέρ, ενώ 6% δεν απάντησε. Αρνητική σε ποσοστό 72,5% ήταν και η αποδοχή της πλατφόρμας των αλβανικών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ.

21.3.2017: Σκοπιανά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές των Σκοπίων όπου κυρίως κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί. Στην πρωτεύουσα στα Σκόπια, στο Τέτοβο και σε ορισμένες κωμοπόλεις, τα τεθωρακισμένα κινήθηκαν στις κύριες, αλλά και στις δευτερεύουσες οδούς. Η αυξημένη παρουσία του στρατού και υπηρεσιών ασφαλείας μέσα στις πόλεις, όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες.

21.3.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ακύρωσε συνάντηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε., Γιόχαννες Χαν, με πρόσχημα ότι επέστρεψε αργά από την Ουγγαρία. Όμως, το νόημα της ανακοίνωσης είναι ότι δεν υπάρχει λόγος συνάντησης: «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, έχει, ήδη, παρουσιάσει τις θέσεις του, στον Επίτροπο Χαν, κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 10 Φεβρουαρίου και δεν έχουν αλλάξει. Ο αρχηγός του κράτους ρητά και κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν θα δώσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν καταδικασθεί δημόσια η πλατφόρμα των Τιράνων».

22.3.2017: Στα Σκόπια εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. στον Ν. Γκρούεφσκι και τους συνεργάτες του, και στον Γκ. Ιβάνοφ, εάν συνεχίσουν να αδιαφορούν για τις εκκλήσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Οι κυρώσεις, μπορεί να έχουν τη μορφή απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας στις χώρες της ΕΕ και τη δέσμευση του πλούτου τους. Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθεί και εμπάργκο όπλων στο κράτος, όπως και οικονομικοί περιορισμοί. Ενδέχεται, οι συζητήσεις αυτές να γίνονται προπαγανδιστικά, προς άσκηση πίεσης στους δύο πολιτικούς.

22.3.2017: Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για την ασφάλεια των Αμερικανών που βρίσκονται στο κράτος: «Θα πρέπει να αποφεύγετε τους χώρους των διαδηλώσεων και να είστε προσεκτικοί όταν στην περιοχή σας πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες».

23.3.2017: Ο Τούρκος οδηγός του πρέσβη της Τουρκίας στα Σκόπια ξυλοκοπήθηκε από ένα άγνωστο άτομο μπροστά από το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή επί του αυτοκινήτου είχε την τουρκική σημαία, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων. Ο επιτιθέμενος φώναζε ότι «εδώ δεν είναι Τουρκία».

25.3.2017: Έμμεση, αλλά σαφή απειλή εκτόξευσε ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος "Νέα Δημοκρατία" (Demokracia e Re), Ιμέρ Σελμάνι, τονίζοντας ότι στον Στρατό και στην Αστυνομία των Σκοπίων υπηρετούν 10.000 περίπου ένοπλοι Αλβανοί, οι οποίοι δεν θα ανεχθούν την δυσφήμιση και δεν θα παραμείνουν ήρεμοι αν γίνει κυβέρνηση χωρίς τους Αλβανούς.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ