Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 19/2 έως 25/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

22.2.2017: Ο αριθμός των μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, κατά τους τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, σύμφωνα με την βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.  Για την περίοδο αυτή, από τις δύο χώρες των Βαλκανίων έχουν φθάσει 74 χιλιάδες άτομα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 19 χιλιάδες σύμφωνα με τις μετρήσεις της Υπηρεσίας.

23.2.2017: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα επισκεφθεί μερικές βαλκανικές χώρες στις αρχές του επόμενου μήνα. Από την 1η μέχρι την 4η Μαρτίου η Μογκερίνι θα επισκεφθεί την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια. Η Μογκερίνι δήλωσε, ότι αυτή η περιοδεία της αποσκοπεί στο «να γίνει αμετάκλητη η διαδικασία ενσωμάτωσης αυτών των χωρών στην ΕΕ. Για τον οργανισμό η δουλειά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική προτεραιότητα». Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας σ’ αυτά τα συμφραζόμενα, πρόσθεσε η ίδια.

 

ΑΛΒΑΝΙΑ

19.2.2017: Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένουν στην λεωφόρο μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, μαζί με βουλευτές και ανώτερα στελέχη της δεξιάς. Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι «με το παράνομο χρήμα του εμπορίου ναρκωτικών το οποίο ελέγχουν άνθρωποι της κυβέρνησης, θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα».

19.2.2017: Δεκαενιά βουλευτές και 11 δήμαρχοι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο αποκάλυψε η έρευνα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του νόμου για την αποποινικοποίηση της πολιτικής. Μέχρι σήμερα έχει αφαιρεθεί το βουλευτικό αξίωμα σε 4 βουλευτές μετά την προσκόμιση αποδείξεων για εμπλοκή σε διάφορα ποινικά αδικήματα από την Γενική Εισαγγελία. Η Εκλογική Επιτροπή έχει επίσης ανακαλύψει ότι 11 από τους 61 δημάρχους είχαν προβλήματα με το νόμο.

20.2.2017: Τα αλβανικά ΜΜΕ στα Σκόπια, αποκάλυψαν την βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ως ένδειξη μίσους προς κάθε τι ελληνικό. Αυτό συνάγεται από την ανακοίνωση του "Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας", όπου στόχος ήταν το "εξάνθημα" της ελληνικής σημαίας που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του εστιατορίου "El Greco", όπως γράφουν, σε αντίποινα, επειδή:

«Όταν οι Αλβανοί στην Ελλάδα τιμωρούνται με φυλάκιση και απέλαση, όταν σχηματίζουν το σύμβολο του αετού με τα χέρια τους, το Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας, θεωρεί ότι η προβολή της ελληνικής σημαίας σε ανοικτό χώρο, όπως η σημαία στην Πρίστινα, είναι μια σοβαρή πρόκληση».

Το "Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας", προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ την σημαία του εχθρικού ελληνικού κράτους στη χώρα μας, εκτός από το έδαφος της Πρεσβείας, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

20.2.2017: Αργά ή γρήγορα, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα έχουν κοινές Πρεσβείες στο εξωτερικό. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με τον οποίον: «Αν κάποιος βλέπει σ’ αυτό το γεγονός την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Δεν υπάρχει θέμα Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τον Ράμα, η δημιουργία κοινών Πρεσβειών, θα γίνει με στόχο την μείωση των δαπανών και θα έχει σαν αποτέλεσμα και την περεταίρω προσέγγιση μεταξύ των λαών των δυο χωρών.

22.2.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι «έβαλε δύο Κυβερνήτες να διευθύνουν τη χώρα» (εννοώντας τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου και την επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε Ρομάνα Βλαχούτιν).

Ο Μπερίσα είπε, ότι η Ρομάνα Βλαχούτιν υποστηρίζει άνευ όρων την κυβέρνηση Ράμα και πρόσθεσε ότι Βλαχούτιν και κυβέρνηση Ράμα έχουν διασυνδέσεις με το Τζορτζ Σόρος. Ο Μπερίσα κατηγόρησε επίσης τόσο τον πρωθυπουργό Ράμα όσο και τον αδελφό του Όλσι, ότι έχουν διασυνδέσεις με το έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, και ότι ο Έντι Ράμα αποφυλάκισε συμμορίτες να τους χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

22.2.2017: Στην Βλαχούτιν, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ακραίου εθνικιστικού Κόμματος Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, Κρέσνικ Σπαχίου, ο οποίος την αποκάλεσε «χωριάτισσα από την Κροατία, που ήρθε να γεμίσει τις τσέπες της στην Αλβανία και να φύγει». (Υπενθυμίζεται, ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε σε "τσάμικο" πρόβλημα στην Ελλάδα, που είχε στηθεί από την επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα, κροατικής καταγωγής, Ρομάνα Βλαχούτιν). Οι σχέσεις Βλαχούτιν-Ράμα είναι κυρίως "κερδοφόρες", αφού ο σύζυγος της Κροάτισσας επικεφαλής της ΕΕ στην Αλβανία, Σέρβος στην καταγωγή, συστηματικά παίρνει δημόσια έργα στην Αλβανία από τον Εντι Ράμα.

22.2.2017: Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ παίρνουν θέση εναντίον του Έντι Ράμα. Φαίνεται πως "αδειάζουν" κι αυτόν μετά τον Γκρούεφσκι. «Οι Αλβανοί θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Εμείς υποστηρίζουμε τους Αλβανούς στις προσπάθειές τους για την ελευθερία». Ζητούν υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα επιτρέψει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

23.2.2017: Οι μαθητές της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν αλβανικά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανέφερε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας. Η γλώσσα θα προστεθεί στη διδακτέα ύλη της μέσης εκπαίδευσης σε αιρετή βάση από τον Σεπτέμβριο. Μαθητές ηλικίας 13-16 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν αλβανικά ως μέρος των ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων. Η απόφαση αυτή προέρχεται από την συμφωνία που έγινε μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, όπου στην Αλβανία έχει εγκριθεί ήδη η διδασκαλία της τουρκικής στα αλβανικά σχολεία.

23.2.2017: Ατμόσφαιρα όξυνσης πυροδοτείται στην αλβανική πολιτική ζωή καθώς για έβδομη συνεχή ημέρα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση διαδηλώνει στο κέντρο των Τιράνων ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της ρητορικής της.

Μάλιστα, μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουϊζλιμ Μπάσα, κάλεσε τους οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή και σχολιάζοντας την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Πόλεμο θέλετε, πόλεμο θα έχετε», ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε: «Σκίστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί».

24.2.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έκανε έκκληση- προειδοποίηση, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό που αποκαλεί "επιρροή της Ρωσίας στις χώρες των Βαλκανίων". Δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός: «Η επιρροή της Ρωσίας στα (δυτικά)  Βαλκάνια είναι πιο ισχυρή από ό,τι στο παρελθόν, ειδικά σε πολιτικούς κύκλους στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Αυτό δεν είναι επιθυμητό για το κοινωνικό σύνολο, γιατί η ρωσική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των (δυτικών) Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ».

24.2.2017: Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Τουρκαλβανός Σαμπρί Ντεμίρι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το "άνοιγμα" της Τουρκίας στα Βαλκάνια, μίλησε για καταπιεζόμενη μειονότητα Τσάμηδων και υποσχέθηκε την πλήρη προστασία του καθεστώτος Ερντογάν. «Ο Ερντογάν εκτιμά ιδιαίτερα το έθνος μου, είναι ειλικρινής και φιλικός προς τους Αλβανούς, έχει αδερφική προσέγγιση με το λαό μας. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με το κόμμα των τσάμηδων, στην Αλβανία και με τον αρχηγό αυτού του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι. Πιστεύουμε πως το κόμμα αυτό υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινότητας αυτής και προσπαθεί να εμφανίσει την ιστορική αλήθεια για την ιστορία τους», είπε.

25.2.2017: Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία (ΕΕΜ) αλλά και την μεταφορά μηνυμάτων προς την Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με την συνοδεία τριών υπουργών της κυβέρνησής του, μετέβη στην πόλη των Αγίων Σαράντα για να μετάσχει σε ημερίδα που διοργάνωσε το "Κόμμα της ΕΕΜ για το Μέλλον" - ΜΕΓΑ, με θέμα την κοινή ένταξη διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα.

25.2.2017: Η Ρομάνα Βλαχούτιν, Κροάτισσα πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, τελεί αυτή και η οικογένειά της υπό 24ωρη ένοπλη αστυνομική προστασία εξαιτίας απειλών εις βάρος της ζωής της που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard το Σάββατο.

Πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, κατήγγειλε ότι η Ρομάνα Βλαχούτιν υποστηρίζει άνευ όρων την κυβέρνηση Ράμα και πρόσθεσε ότι Βλαχούτιν και κυβέρνηση Ράμα έχουν διασυνδέσεις με τον Τζορτζ Σόρος. Η ίδια έχει κατηγορηθεί για τις στενές σχέσεις της με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και από ελληνικά δημοσιεύματα, μάλιστα φέρεται να εμπλέκεται σε συνωμοσία ανακίνησης του τσάμικου ζητήματος εις βάρος της Ελλάδας.

25.2.2017: Το Ευρωκοινοβούλιο από το 2014 μέχρι και σήμερα πιέζει την αλβανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις μειονότητες των Ελλήνων (Βόρειος Ήπειρος) αλλά και άλλες, προκειμένου να υπάρξει ο εκδημοκρατισμός που είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία μέσω της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας»,  αναφέρει το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι στο ίδιοι συνιστούν την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε Αλβανία και Ελλάδα για το θέμα των μειονοτήτων, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Μόνο που οι συστάσεις, πέφτουν πάντα στο κενό.

 

ΒΟΣΝΙΑ

22.2.2017: Οι μαθητές της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν βοσνιακά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι γλώσσες θα προστεθούν στη διδακτέα ύλη της μέσης εκπαίδευσης σε αιρετή βάση από τον Σεπτέμβριο. Μαθητές ηλικίας 13-16 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα βοσνιακά, ενώ στην Βοσνία ήδη διδάσκονται τα τουρκικά στα σχολεία.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

19.2.2017:  Οι Αρχές της ελληνικής Θράκης, ετοιμάζουν προγράμματα για να προσελκύσουν Βούλγαρους τουρίστες, και για την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου Τουρισμού, Μιχάλη Αμοιρίδη. Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, εδώ και δύο χρόνια περιμένουν την άδεια από τις βουλγαρικές αρχές για άμεση επικοινωνία με λεωφορεία μέσα από τα σημεία διέλευσης των συνόρων "Ζλάτογκραντ- Θέρμης" και "Μακάζα- Νυμφαία". Από την άλλη πλευρά, οι έμποροι στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών, επειδή οι Έλληνες αγοράζουν φθηνά προϊόντα από τη Βουλγαρία, σημειώνει ο βουλγαρικός Τύπος.

20.2.2017: Στη Σόφια έγινε λαμπαδηφορία 500 περίπου νεοναζί "Λούκοφ Μαρς", στη μνήμη του Βούλγαρου ναζιστή στρατηγού Χρίστο Λούκοφ. Συμμετείχαν και πολλοί ξένοι, κυρίως Πολωνοί πολίτες που είναι ενταγμένοι σε ναζιστικές οργανώσεις. Οι διαδηλωτές σε μικρές ομάδες έκαναν πορεία μπροστά από το σπίτι του Χρίστο Λούκοφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια. Κατά της εκδήλωσης αυτής τάχθηκαν μια σειρά πολιτικών κομμάτων.

20.2.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.  Είναι αντίθετος με αυτήν λέγοντας ότι «όνειρό μου ήταν μια θάλασσα για σκάφη, ιστιοπλοϊκά και για τον αγωγό φυσικού αερίου και όχι για τα υποβρύχια», πιστεύοντας ότι κάνει κακό στον τουρισμό της Βουλγαρίας.

21.2.2017: Το πρακτορείο Gallup International πραγματοποίησε έρευνα  στη Βουλγαρία, με την ερώτηση: "Σε ποια χώρα θα κάνατε έκκληση για βοήθεια σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Βουλγαρίας";  Το 42 % επέλεξε τη Ρωσία, το 17 % τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα 4% τη Γαλλία. Είναι εντυπωσιακό ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ θέλει να προσφύγει στη Ρωσία για βοήθεια, εχθρό του ΝΑΤΟ.

25.2.2017: Βούλγαροι αναλυτές τονίζουν, ότι η τοποθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη βάση του Νόβο Σέλο, για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και η ενίσχυση των ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ και στα βουλγαρικά ύδατα, δεν μπορεί να μην προκαλέσει την απάντηση της Μόσχας. Ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η νέα δυναμική του ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Ρωσία έχει ήδη στρέψει πυραύλους της εναντίον της Βουλγαρίας.

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

22.2.2017: Μήνυμα προς τις δύο πλευρές, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, έστειλε ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Κούρτις Σκαπαρότι, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) θα παραμείνουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Προς Βελιγράδι να μη αποτολμήσει είσοδο στον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου και προς Πρίστινα να μη ιδρύσει στρατό, που δεν επιτρέπεται όσο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος.

 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

19.2.2017: «Στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, έλαβε χώρα ένα αποτυχημένο μυστικό πραξικόπημα», καταγγέλλει ο εισαγγελέας Milivoje Katnic. «Οι Αρχές της χώρας έχουν στα χέρια τους αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στο πραξικόπημα», δήλωσε ο ίδιος. Μάλιστα σε άλλο σημείο, ο εισαγγελέας κάλεσε στη χώρα του τις ρωσικές Αρχές προκειμένου να διεξάγουν οι ίδιες έρευνες για την αντιμετώπιση των "ρωσικών εθνικιστικών στοιχείων", τα οποία κατά τον ίδιο ευθύνονται για την απόπειρα ανατροπής πολιτεύματος. Στην "μαύρη λίστα" των Αρχών βρίσκονται μεταξύ άλλων και Σέρβοι.

20.2.2017: Το Κρεμλίνο απέρριψε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες του Μαυροβουνίου ότι η Ρωσία αναμείχθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα της Αδριατικής, σχέδιο που περιελάμβανε και δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς τον περασμένο Οκτώβριο, χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες και αβάσιμες.  «Είναι παράλογες κατηγορίες. Δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, περιλαμβανομένου του Μαυροβουνίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

19.2.2017: Το 2018, η εταιρεία Black Sea Oil & Gas θα αρχίσει την άντληση φυσικού αερίου στο ρουμανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Από το επόμενο έτος, θα αρχίσει η εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με ρυθμό τεσσάρων δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Στη συνέχεια, η Ρουμανία θα μετατραπεί σε εξαγωγέα φυσικού αερίου, μια και θα δημιουργηθεί πλεόνασμα της πρώτης αυτής ύλης.

20.2.2017:  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Ρουμανία προθεσμία δυο μηνών πριν καταφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε ό,τι αφορά στα βουλγαρικά αλιευτικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την ενιαία νομοθεσία, όλα τα σκάφη που φέρουν τη σημαία χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να πλέουν και να αλιεύουν ελεύθερα σε ολόκληρη την Κοινότητα. Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν διαπιστωθεί πολλά περιστατικά με βουλγαρικά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

20.2.2017: Κατά το τέλος της διεθνούς τουριστικής έκθεσης "TTR-Romexpo", -που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου- δημοσιεύθηκε ότι «η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός στους Ρουμάνους, αφού καταγράφονται ήδη ρυθμοί αυξητικοί κατά 8% στις κρατήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».

 

ΣΕΡΒΙΑ

20.2.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι είναι μέλη του "Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος", διέκοψαν τις σχέσεις τους. Ο λόγος είναι ότι ο εν ενεργεία ΠτΔ του κράτους προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία, αν και το ΣΠΚ αποφάσισε να αναδείξει ως υποψήφιο Πρόεδρο τον σημερινό πρωθυπουργό. Από τα γραφεία των Νίκολιτς και Βούτσιτς έρχονται σινιάλα ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ μακριά και δεν υπάρχει γυρισμός.

22.2.2017: Περίεργη αλλαγή του Σέρβου Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, που δήλωσε  «Παρά το γεγονός ότι η (ψευδο)Μακεδονία ψήφισε για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO, δεν πρέπει να αλλάξει η σερβική πολιτική έναντι της γειτονικής χώρας, ως προς την αναγνώριση του συνταγματικού της ονόματος». Η δήλωση έγινε με αφορμή την σερβική στάση, ότι στις διεθνείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί για τα Σκόπια την ονομασία FYROM.

 

ΣΚΟΠΙΑ

19.2.20178: Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Σκοπίων επέφερε τροποποιήσεις στο καταστατικό της, μία των οποίων είναι η εισαγωγή της αλβανικής γλώσσα ως επίσημης γλώσσας στις επικοινωνίες εντός της Ομοσπονδίας. Η ενέργεια αυτή ικανοποιεί την αλβανική κοινότητα, που απαιτεί εδώ και χρόνια την ίση γλωσσική μεταχείριση στη χώρα.

24.2.2017: Με την προσευχή "Σώσον Κύριε το λαό σου, με νίκες κατά των εχθρών", και φωνάζοντας "Μακεδονία, Μακεδονία", εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας των Σκοπίων, από όπου ξεκίνησε πορεία στους δρόμους. Οι σκληροπυρηνικοί, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της θρησκευτικής "πατριωτικής ένωσης της (ψευδο)Μακεδονίας", συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους προς τους πολιτικούς που θέλουν να διαμελίσουν τη χώρα και να εισαγάγουν και άλλη γλώσσα ως επίσημη του κράτους (την αλβανική).

24.2.2017: Η υφυπουργός άμυνας των Σκοπίων, Ελιζαμπέτα Κουπόβσκα-Ρίστοβα, δήλωσε πως το κράτος εξοπλίζεται συνεχώς από το ΝΑΤΟ, ακόμη και αν δεν ανήκει σε αυτό! «Ακολουθούμε κατά γράμμα το σχέδιο ολοκλήρωσης, εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την αμέριστη βοήθεια της συμμαχίας σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα, σπαταλώντας τα χρήματα εκεί που πρέπει».

24.2.2017: Tην υπονομευτική δράση του δισεκατομμυριούχου "ανθρωπιστή" Τζωρτζ Σόρος στην εσωτερική πολιτική χωρών των Βαλκανίων, της Δ. Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και την οικονομική συνεισφορά αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών σ’ αυτή τη δράση, άρχισε να ερευνά επιτροπή του Αμερικανικού κογκρέσου.

Στο κογκρέσο και έμμεσα στην αμερικανική δημοσιότητα, το πρόβλημα Σόρος εισήλθε από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα από  τα Σκόπια ("Μακεδονία" στην σχετική επίσημη αλληλογραφία), μετά την εκεί επίσκεψη Αμερικανών κοινοβουλευτικών. Ο βουλευτής Κρίστοφερ Σμιθ, επικεφαλής ομάδας ρεπουμπλικανών, με επιστολή του στο Αμερικανό πρεσβευτή στα Σκόπια κ. Τζες Μπέϊλυ, ζητούσε να μάθει αν χρήματα του αμερικανικού Δημοσίου είχαν διατεθεί σε ενίσχυση δραστηριοτήτων του Σόρος, που σκόπευαν στην ανατροπή της κυβέρνησης.

 

25.2.2017: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, όρισε τον αρχηγό Ζόραν Ζάεφ ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία στη χώρα. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για την υποστήριξη σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανακοινώνοντας πως έχει ήδη δεχθεί την υποστήριξη 67 βουλευτών. Μετά από σύσκεψη στο κόμμα σήμερα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι θα ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του κράτους, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

25.2.2017: Το "Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων" - TDP, υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα της χώρας, στο άρθρο που αναφέρεται στις μειονοτικές κοινότητες που είναι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι και Βόσνιοι, στις οποίες παραχωρεί ίσα δικαιώματα, δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μια εθνοτική κοινότητα να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των πολιτών και των κοινοτήτων, θέτοντας τες σε υποδεέστερη θέση. Και προσθέτει, ότι τα μέλη της τουρκικής κοινότητας θεωρούν ότι οι λύσεις που μεθοδεύονται (για ευνοϊκά μέτρα μόνο υπέρ των Αλβανών) θα προκαλέσουν εντάσεις και συγκρούσεις με συνέπειες στη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής γενικότερα.

25.2.2017: «Για τους Αμερικανούς εταίρους μας πρέπει να κάνουμε κάτι με την ονομασία, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ αυτό το έτος. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει σε κάποιο νέο επίπεδο. Εδώ πρέπει να γίνει κάτι. Αν είναι, να μπούμε  με το όνομα FYROM,  ή δεν ξέρω πως, πρέπει να τεθεί  στο τραπέζι. Χρειαζόμαστε αυτό το έτος το ΝΑΤΟ», είπε ο Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι, πρώην υπουργός και υψηλόβαθμο στέλεχος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

25.2.2017: Ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος DUI, Μπουγιάρ Νισάνι, ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με το SDSM για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, τέθηκε θέμα της αλλαγής του νομίσματος στη χώρα. (Να γίνουν δηλαδή και αυτά δίγλωσσα).

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ