Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 2 έως 7 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

2.7.2017: Η Κοινοπραξία DIEP- Terminal Link- Belterra Investments, ήδη εργάζεται για την ετοιμασία και εκτός Ελλάδος, του δικτύου των εμπορευματικών κόμβων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ισχυρότερο λειτουργικό τομέα του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή στη διακίνηση containers.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο συντονιστής της Κοινοπραξίας κ. Σωτήρης Θεοφάνης, αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία και λειτουργία dry ports στη Σόφια και τα Σκόπια, προκειμένου να επιτυγχάνεται με ταχύτερους ρυθμούς η διακίνηση φορτίων με τη συνδυαστική χρήση τρένου ή φορτηγών λεωφορείων, με τον σιδηρόδρομο να είναι βεβαίως το προτιμώμενο μέσο για την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

6.7.2017: Η Ρωσία αποφάσισε να συνεχιστούν οι κυρώσεις στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η απόφαση αναφέρει ότι έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 επεκτείνονται οι απαγορεύσεις εισαγωγών, από τις ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Αλβανία και Μαυροβούνιο. Οι δύο βαλκανικές χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας την απόφαση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

6.7.2017: Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Βαλκανίων, είναι η επιστροφή των ατόμων που πολέμησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, είπε σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Blіс ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ο οποίος, σύμφωνα με τη εφημερίδα, είναι υπεύθυνος της οργάνωσης για τα Βαλκάνια.

Η επιστροφή των τρομοκρατών αυτών, επαυξάνεται με τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα είναι η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο επίπεδο που επιτεύχθηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

7.7.2017: Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, θα συμμετάσχουν στις 11 και 12 Ιουλίου στην Τεργέστη, στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, που είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου, προκειμένου να καθοριστεί μια πολιτική εναλλακτική λύση και συστάσεις για δράση, ώστε να δοθεί απάντηση στις βασικές προκλήσεις του αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή.

Αλβανία

5.7.2019: Η Ελλάδα παραμένει να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία, αφήνοντας πίσω χώρες με μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα, αναφέρει η Τράπεζα της Αλβανία σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι ελληνικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν την Αλβανία σαν μία χώρα όπου μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

Πίσω από την Ελλάδα, σε επίπεδο επενδύσεων βρίσκεται η Ολλανδία με επενδύσεις ύψους 869 εκατ. ευρώ (688 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016) και ο Καναδάς με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να φθάνουν τα 839 εκατ. ευρώ.

Βοσνία

7.7.2017: Η Ισλαμική Ένωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι για να γιορτάσει την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, οι οποίοι διέδωσαν τον μουσουλμανισμό στην πατρίδα τους. Οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ φορούν φέσι και φέρουν οθωμανικά λάβαρα για να θυμίζουν την κατάκτηση. Όλοι αυτοί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Donji Kamengrad πριν καταλήξουν μπροστά στο τζαμί.

Βουλγαρία

6.7.2017: Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα η κοινή γνώμη στη Βουλγαρία ασχολείται με τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο Ασένοβγκραντ μετά τις βιαιοπραγίες κατά εφήβων αθλητών κωπηλασίας από μια ομάδα Ρομά. Το γεγονός προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά του βουλγάρικου πληθυσμού που υπέγραψε αίτημα προς τη Βουλή για να διοριστεί δημοτική αστυνομία, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να λυθεί το πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα στα γκέτο των Ρομά.

Υποτίθεται πως όλα τα κόμματα κατακρίνουν τις αυθαιρεσίες των Ρομά, την έλλειψη ποινών για τα αδικήματά τους και την πρακτική να χρηματίζονται για να υποστηρίξουν κάποια πολιτική δύναμη στις εκλογές, αλλά για να συμβαίνουν όλα αυτά κάποιους κύκλους τους βολεύει η κοινότητα των Ρομά να αποτελείται από αγράμματους, άνεργους, πεινασμένους, φτωχούς, περιθωριακούς και παράνομους ανθρώπους.

7.7.2017: Με επίσημη ερώτηση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αγγέλ Τζαμπάσκι ζητά από την ανεπίσημη κυβέρνηση της ΕΕ, να διατάξει «την άμεση διακοπή του δόγματος της "αρχαιοποίησης" στην πΓΔΜ» (αναφέρεται ως ПЈРМ). «(…)  ορισμένα ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την περιοχή, τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου Γιόχαννες Χαν με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια. Τα ερωτήματά μου αφορούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συμπεριφορά. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ».

7.7.2017: Eurаfіghtоr Tурhааn των Ιταλικών Στρατιωτικών Αεροπορικών Δυνάμεων προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκραφ Ιγκνάτιεβο για να συμμετάσχουν μαζί με μαχητικά Μιγκ-29 της Βουλγάρικης Στρατιωτικής Αεροπορίας στην φύλαξη του βουλγάρικου ουρανού. Σμήνη από τις δυο χώρες θα περιπολούν μαζί ως το Οκτώβριο του 2017.

Οι Βούλγαροι επιχειρούν να πείσουν ότι το γεγονός δεν είναι παράξενο και ότι συχνά δυνάμεις δυο κρατών μελών προστατεύουν την επικράτεια του ΝΑΤΟ. Πέρσι στην φύλαξη του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας συμμετείχαν μαχητικά F-15 από τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι η Βουλγαρία δεν κατόρθωσε ακόμη να βρει τρόπο ούτε να αγοράσει καινούργια ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αλλά ούτε και να επιδιορθώσει ακόμη τα λίγα σοβιετικά Mig που της έμειναν κληρονομιά.

7.7.2017: Τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνουν την βελτίωση των σχέσεων με τα Σκόπια. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα και τόνισε πως ελπίζει το Σύμφωνο καλής γειτονίας να υπογραφεί στις αρχές Αυγούστου. Οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο ξεκίνησαν το 2008 και η υπογραφή του θα είναι ατράνταχτο στοιχείο για αλλαγή στις διακρατικές σχέσεις Βουλγαρίας - Σκοπίων.

Κοσσυφοπέδιο

2.7.2017: Σάλος δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου από την έκφραση των συλλυπητηρίων του υπουργού Υποδομών, Λούφτι Ζάρκου, στην οικογένεια του αρχιτρομοκράτη, Λαβντρίμ Μουχατζέρι, αποκαλούμενου ως "χασάπη των Βαλκανίων". Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών και Πολιτικής Ασφαλείας, Μπουρίμ Ραμαντάνι ζήτησε την παραίτηση του Ζάρκου από όλες τις πολιτικές θέσεις που κατέχει στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή η ενέργεια αυτή του υπουργού είναι ένα λάθος βήμα, καθώς η συμπεριφορά του βρίσκεται ενάντια στη στρατηγική του Κοσσυφοπεδίου και βαίνει εις βάρος του.

7.7.2017: Ο Αλμπίν Κούρτι, πολιτικός αντίπαλος του Ραμούς Χαραντινάι, για την πρωθυπουργία του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση της Πρίστινα, «θα συνεργασθεί στρατιωτικά με την Αλβανία και την Κροατία», αφού οι πρωτοβουλίες που έγιναν πρόσφατα για το σχηματισμό κοσοβάρικου στρατού, εμποδίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

7.7.2017: Σε αφιέρωμα για τα δυτικά Βαλκάνια, το Spiegel εστιάζει στους επενδυτές από την Τουρκία και στους φανατικούς ισλαμιστές που κερδίζουν σε επιρροή, την ίδια ώρα που η εθνικιστική ρητορική του παρελθόντος επιστρέφει. Αναφέρεται στη βαθιά διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή, με Τούρκους επενδυτές να έχουν επενδύσει περίπου ένα δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, ενώ τουρκικά χρήματα δίδονται και για την εξάπλωση τουρκικών σχολείων, φοιτητικών εστιών και υποτροφιών για σπουδές στην Τουρκία και εκμάθηση του Κορανίου.

Σερβία

2.6.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik: «Στα σύνορα με τη Βουλγαρία θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε έναν αγωγό -εμείς οι ίδιοι ή με τη βοήθεια της Ρωσίας-, έτσι ώστε να λάβουμε 9,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα σύνορα, ενώ τα τμήματα θα κατευθυνθούν προς τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Πρίστινα και την Κροατία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση επιτυχούς κατασκευής του κέντρου αερίου στη Βουλγαρία.

4.7.2017: Τις σκέψεις ανασχεδιασμού του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream, ώστε να παρακάμπτει την Ελλάδα και να κατευθύνεται προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, απεκάλυψε ο Πρόεδρος της τελευταίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς. Το ανέφερε σε συνέντευξη, την οποία έδωσε στον ρωσικό ιστότοπο Σπούτνικ, τονίζοντας ότι αυτή η στροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι ή πρόταση αυτή συζητήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

5.7.2017: Ένα νέο εργοστάσιο πυρομαχικών εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην πόλη Uzici της δυτικής Σερβίας. Πρόκειται για το δεύτερο νέο εργοστάσιο αμυντικής βιομηχανίας που η Σερβική κυβέρνηση εγκαινιάζει τα τελευταία τρία χρόνια μετά το εργοστάσιο συναρμολόγησης τεθωρακισμένων οχημάτων, στο πλαίσιο μιας δυναμικής προσπάθειας του Βελιγραδίου να αναδιοργανώσει και να ανασυγκροτήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας με νέα εργοστάσια και με τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων εργοστασίων με νέα μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό.

6.7.2017: Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Blіс, η Σερβία είναι η πρώτη μεταξύ των σλαβικών κρατών και τρίτη στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων, τα οποία έχουν άδεια οπλοφορίας. Το 37% των Σέρβων κατέχει νόμιμα κάποιο όπλο. Στα Σκόπια το ποσοστό οπλοφορίας είναι 24,1%, στο Μαυροβούνιο 23,1%, στην Κροατία 21,7%, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 17,3%, στη Σλοβενία 13,5%, στη Βουλγαρία 6,2%.

Σκόπια

2.7.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργηθεί ένα πολύ θετικό κλίμα για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος. Ο υπουργός τόνισε ότι έλαβε την απάντηση της Ελλάδας, ότι, δηλαδή, δεν είναι ακόμη έτοιμη να δώσει πράσινο φως στη χώρα του. (Η Ελλάδα δεν εμπόδισε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, χωρίς να θέσει κανένα όρο, και αμέσως μετά τα αλβανικά κόμματα συναγωνίζονται ποιο θα ασκήσει περισσότερο εχθρική πολιτική εναντίον της Ελλάδας).

2.7.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ, κατά τη συνάντησή του με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο για την αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

3.7.2017: Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την επίσκεψη του στα Σκόπια, δήλωσε μεταξύ άλλων, για την ονομασία του κράτους: «Δεν νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές. Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω οριστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο που οι δύο πλευρές θα μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους».

4.7.2017: Ενώ στην Ελλάδα οι λαϊκές αγορές είναι υπό κρατική καθοδήγηση με τις περισσότερες αρμοδιότητες να είναι στις περιφέρειες και τους δήμους, στα Σκόπια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε συνάντηση μικροπωλητών των δύο χωρών, όπως εξήγησαν οι Σκοπιανοί, στους Έλληνες συναδέλφους τους, οι λαϊκές αγορές στη χώρα τους λειτουργούν σε ιδιωτικό καθεστώς, όπου ο καθένας από αυτούς, διατηρεί μετοχές στην εταιρία που έχει δημιουργηθεί.

Έτσι έχουν το περιθώριο να είναι ευέλικτοι, ως προς τις αποφάσεις, που λαμβάνουν. Χαρακτηριστικό είναι, πως η εταιρία αυτή, έχει αναλάβει και τον εφοδιασμό των σούπερ- μάρκετ. [Οι Σκοπιανοί απομακρύνθηκαν από την κομμουνιστική οικονομία. Εμείς να δούμε πότε].

6.7.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ως ύποπτος για μια σειρά αδικημάτων, καλείται από το Ειδικό Δικαστήριο να παρουσιάζεται μία φορά την εβδομάδα στο αρμόδιο τμήμα του Ποινικού Δικαστηρίου. Με την ίδια απόφαση έχει κατασχεθεί το διαβατήριο του Γκρούεφσκι. Δεν ανακοινώθηκε η ημέρα που θα παρουσιάζεται στο Δικαστήριο, για να αποφεύγονται επαφές με δημοσιογράφους.

7.7.2017: Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα -μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων- που έληξαν, είναι ο ισχυρισμός των μακεδονιζόντων περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στη Βουλγαρία. Με την συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας της Βουλγαρίας με τα Σκόπια, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου, τα Σκόπια υποχρεούνται να μη έχουν αξιώσεις περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στη Βουλγαρία.

Σλοβενία

6.7.2017: Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία η Σλοβενία έλαβε τα τρία τέταρτα του Κόλπου Πιράν, και αποκτά ελεύθερη πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, ενός διαδρόμου στην Αδριατική μέσω των χωρικών υδάτων της Κροατίας. Ο Πλένκοβιτς είπε ότι ο διάλογος για τα εκκρεμή ζητήματα με τη Σλοβενία συνεχίζεται.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ