Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 20 έως 26/08

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

21.8.2017: Για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μείνουν σε απόσταση η Άγκυρα και η Μόσχα.

23.8.2017: Η τουρκική κυβέρνηση μετά από την ψήφιση του νέου νόμου για την μετανάστευση, αναγνώρισε στους Βαλκανικής προέλευσης Τούρκους που ζουν στην Τουρκία (με πρώτους τους Δυτικοθρακιώτες) το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας, ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα τους. Αφορά πολίτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ή Κοσσυφοπεδίου και να έχει πρώτου βαθμού συγγένεια (μητέρα, πατέρα, σύζυγο ή παιδί) Τούρκο πολίτη. Ή να έχει απολέσει την ιθαγένεια σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες και να είναι τώρα ανιθαγενής.

26.8.2017: Άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που δεν συμμετέχουν στην Ε.Ε., διεξήχθη το Σάββατο στην πόλη του Δυρραχίου στην Αλβανία. Συμμετείχαν οι ηγέτες της Αλβανίας Έντι Ράμα, Σερβίας Άννα Μπέρναμπιτς, Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβίτς, ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, Κοσσόβου Ισά Μουστάφα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς. Στην άτυπη συνάντηση παραβρέθηκαν ο επίτροπος για την Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Κίριλ Μίλερ. Στην ατζέντα της άτυπης αυτής συνάντησης ήσαν τα θέματα συνεργασίας στο τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και γενικότερα της οικονομικής συνεργασίας.

ΑΛΒΑΝΙΑ

20.8.2017: Η Ολλανδική Aστυνομία και οι εισαγγελικές Aρχές, έχουν συντάξει έκθεση, που αποτυπώνει την υπερβολική αύξηση της εγκληματικότητας από αλβανικές συμμορίες στην χώρα και ζήτησαν από την Κυβέρνηση, να αποκαταστήσει την υποχρέωση θεώρησης βίζας για όλους τους πολίτες της Αλβανίας στον χώρο Σένγκεν. Σύμφωνα με την ολλανδική Αστυνομία ο αριθμός των υπόπτων, αλβανικής καταγωγής, που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις κατά τη διάρκεια ενός έτους έχει διπλασιαστεί, ωθώντας τη ανάγκη για πιο σκληρά μέτρα.

21.8.2017: Νέες προκλήσεις σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τον φασίστα Ταχίρ Βέλιου, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Κοσμά, η οποία τιμάται με ιδιαίτερη κατάνυξη στην Β. Ήπειρο, όπου άλλωστε βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Καλεί αυτή την φορά τους βετεράνους επαγγελματίες δολοφόνους του UCK, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, επικαλούμενος είσοδο στην Αλβανία μελών της "Χρυσής Αυγής", που δεν συνέβη ποτέ μέχρι σήμερα, προκειμένου να απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε συλλαλητήριο στα σύνορα, για παρεμπόδιση κάθε πιθανού προσκυνητή από την Ελλάδα.

25.8.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, ότι ο Ντιτμίρ Μπουσάτι δεν θα είναι υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους πρεσβευτές της χώρας. Μίλησε για τη δουλειά που πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση, ενώ ο Μπουσάτι άκουγε εμβρόντητος την απόφαση του πρωθυπουργού για την αλλαγή του.

26.8.2017: Ο διωγμός των Ελλήνων γίνεται ολοένα και πιο άγριος. Το καθεστώς Ράμα προσήγαγε δεκάδες γηγενείς Έλληνες επειδή διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην υφαρπαγή των περιουσιών τους από μαφιόζικα κυκλώματα εργολάβων που διασυνδέονται με ισλαμιστικούς κύκλους. Η "ΟΜΟΝΟΙΑ" καταγγέλλει τη δημοτική αρχή της Χειμάρρας, που συνεχίζει να προκαλεί καθημερινώς, υπηρετώντας συμφέροντα ξένα προς την κοινότητα και των δημοτών της.

ΒΟΣΝΙΑ

20.8.2017: Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σβήνοντας και το τελευταίο εξωτερικό χρέος της ΕΣΣΔ. «Οι υποχρεώσεις προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν στο ποσό των 125,2 εκατομμυρίων δολαρίων, διευθετήθηκε με συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης», ανέφερε το γραφείο Τύπου. Η Ρωσία στις 8 Αυγούστου επέστρεψε την οφειλή σε μετρητά.

22.8.217: Δύο μασκοφόροι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Ζντράβκο Μάμιτς στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ενώ βρισκόταν στο μνημόσυνο του πατέρα του. Τραυματίστηκε πάνω από το γόνατο, δεν κινδυνεύει η ζωή του. Πρόκειται για τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή και νυν σύμβουλο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ο Μάμιτς, κατηγορείται για διαφθορά και φοροδιαφυγή.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

20.8.2017: «Αυτήν την ημέρα, πριν από 11 αιώνες, οι Βούλγαροι πολεμιστές προκάλεσαν μια αποφασιστική ήττα στο πανίσχυρο Βυζάντιο. Αυτήν την ημέρα την τιμούμε, καθώς ο θρίαμβος στο πεδίο της μάχης έφερε στο προσκήνιο την κυριαρχία των βουλγαρικών όπλων και την εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία. Η νίκη στον ποταμό Αχελώο, ήταν καθοριστική για το μέλλον της βουλγαρικής κρατικής υπόστασης. Διατήρησε το έθνος, το ενίσχυσε και ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου άνθιση της Βουλγαρίας, που άφησε τα χνάρια της στα χρονικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

22.8.2017: Επίθεση δέχθηκε το ιστορικό τέμενος της Οθωμανικής περιόδου Μπάνια Μπασί στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο Μουφτής της Σόφιας, Μουσταφά Ιζμπισταλί, δήλωσε ότι την επίθεση έχει διαπράξει άτομο Συριακής υπηκοότητας, που αφού έσπασε την κλειδαριά εισήλθε στον εσωτερικό χώρο και έσπασε τα δύο παράθυρα και προκάλεσε υλικές ζημιές. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Τονίστηκε ότι, είχε καταδικασθεί και προηγουμένως για το ίδιο πταίσμα.

26.8.2017: Ο Α. Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Σόφια σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αυτή θα γίνει πριν από την έναρξη της Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιασθεί η νέα συνθήκη μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της Βάρνας και της Αλεξανδρούπολης. Η νέα συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περιφερειακή συνεργασία και έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Οι νέοι αυτοί εμπορικοί διάδρομοι παρακάμπτουν τη θαλάσσια οδό των Στενών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

20.8.2017: Ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας Κοσσυφοπεδίου, Ρεσούλ Ρετζέπι, δήλωσε, ότι αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο με 216 προσκυνητές και άλλες τέσσερις ομάδες θα αναχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες από το Κοσσυφοπέδιο. Ανάμεσα στους υποψήφιους προσκυνητές που θα ταξιδεύσουν στους Αγίους Τόπους (του Ισλάμ) είναι και 400 γυναίκες. Πρόκειται να αναχωρήσουν συνολικά πέντε αεροσκάφη από την Πρίστινα με προορισμό τη Μέκκα, Τζέντα και Μεδίνα.

23.8.2017: Ο Μπαιράμ Ρετζέπι, ο πρώτος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν. Ο Ρετζέπι, είχε πάθει εγκεφαλικό στο Κοσσυφοπέδιο και είχε μεταφερθεί για νοσηλεία στην Κωνσταντινούπολη. Με αυτό το περιστατικό καταδεικνύονται οι στενές σχέσεις αυτού του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Έπαθε εγκεφαλικό στο Κοσσυφοπέδιο και πήγε για νοσηλεία στην Κωνσταντινούπολη.

25.8.2017: Νέο μεγάλο κτήριο χτίζουν οι Αμερικανοί στο Κοσσυφοπέδιο, για εγκατάσταση της αμερικανικής Πρεσβείας. Ο Αμερικανός πρέσβης Γκρέγκ Ντελάβι, επισκέφθηκε το κτήριο και δήλωσε ότι: «Αυτή η νέα πρεσβεία, είναι η τέλεια εκπροσώπηση της ισχυρής αμερικανικής δέσμευσης στο Κοσσυφοπέδιο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το Κοσσυφοπέδιο, σε αυτήν την κρίσιμη εποχή της ιστορίας του. Αυτό το κτήριο δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ για να μείνουν στο Κοσσυφοπέδιο».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

21.8.2017: Η Ρουμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν κατά της μετεγκατάστασης βάσει ποσοστώσεων, αργότερα όμως συμφώνησε να δεχθεί πρόσφυγες, περίπου 6.300. Αργότερα έγινε λόγος για μετεγκατάσταση 4.000 ανθρώπων και τώρα φαίνεται πως περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου. Επιπλέον δήλωσε ότι θα διατεθούν 5,3 εκατομμύρια ευρώ για Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες της Συρίας.

21.8.2017: Ο Μητροπολίτης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κορνέλιου Μπαρλαντεάνου, από την ανατολική πόλη της Χούσι, παραιτήθηκε μετά την εμφάνιση βίντεο, στο οποίο κάνει σεξ με 17χρονο μαθητή της σχολής του. Ο Μητροπολίτης δεν θα έχει πλέον εκκλησιαστικό αξίωμα, αλλά θα παραμείνει καλόγερος. Η ομοφυλοφιλία στη Ρουμανία αποποινικοποιήθηκε το 2000, μετά από πίεση της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

24.8.2017: Η Υπηρεσία Border Force North, που παρακολουθεί την κίνηση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Βρετανίας, ανέφερε ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι είχαν αφιχθεί αεροπορικώς στη Γλασκόβη. Στόχος των Αρχών ήταν να σταματήσουν τις συμμορίες διακινητών που πωλούν ανθρώπους σε οίκους ανοχής. Από αυτούς τους 300 ανθρώπους, το 80% ήταν Ρουμάνοι και λιγότεροι από 50 ήταν άνδρες. Οι Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε περίπου 100 και τους έστειλαν πίσω στη χώρα τους. Πολλά θύματα δεν γνώριζαν ότι θα τα πωλούσαν ως σκλάβες του σεξ.

ΣΕΡΒΙΑ

20.8.2017: Αιφνίδια κρίση στις σχέσεις Σερβίας-Σκοπίων εκδηλώθηκε, με το Βελιγράδι να ανακαλεί για διαβουλεύσεις το σύνολο των μελών της διπλωματικής του αποστολής στα Σκόπια. «Νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες», είπε ο Βούτσιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων συνδέουν την απόφαση αυτή του Βελιγραδίου με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια σκοπεύουν να πιέσουν ώστε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος της UNESCO.

20.8.2017: Οκτώ Σέρβοι επιστήμονες είναι επικεφαλής σε ένα ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη της εμπορικής παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστηρίζεται από Πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και διεξάγεται από το Ινστιτούτο Διεπιστημονικής Έρευνας του Βελιγραδίου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Μπέιλορ.
«Αναμένω ότι τα αποτελέσματά μας θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Ιβάν Σπασόγιεβιτς. «Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του έργου, πιστεύω, θα καταστήσει δυνατή την πτώση των τιμών των καυσίμων κατά 1/5 τα επόμενα πέντε χρόνια».

21.8.2017: Την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να "ξηλώσει" όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Σερβίας στα Σκόπια, επικρίνει με παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, καθορίζοντας την κίνηση αυτή ως διπλωματική απειρία και τσαρλατανισμό, που μόνο ένα κράτος-μπανανία, θα μπορούσε να κάνει.

21.8.2017: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι «Αν τα Σκόπια, αποφασίσουν πραγματικά για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO, αν και γνωρίζουν πόσο επηρεάζει αυτή η απόφαση την Σερβία και τον σερβικό λαό, θα προτείνω στον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς η Σερβία να επανακαθορίσει τη στάση της σχετικά με το όνομα που αναγνωρίσαμε την πΓΔΜ».

22.8.2017: Φιλοκυβερνητικά σερβικά Μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση των Σκοπίων υπέκλεψε τις συνομιλίες Σέρβων αξιωματούχων μέχρι και τις συνομιλίες του πρωθυπουργού. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε με τη σειρά του την ανάκληση της διπλωματικής αποστολής ως μήνυμα προς τα Σκόπια, ενώ έκανε λόγο για πράξεις εκ μέρους τους που δεν γίνονται μεταξύ φίλων και που ήταν καθαρά προσβλητικές απέναντι στους θεσμούς της Σερβίας. Ο ίδιος άφησε αιχμές ότι στην κατάσταση αυτή εμπλέκεται και "ξένος παράγοντας".

23.8.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ διέψευσε επίσημα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Βελιγραδίου περί "κατασκοπευτικής δράσης" εις βάρος της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «ούτε είχε πρόθεση ούτε έδωσε εντολές, ούτε τέλεσε κατασκοπευτικές δράσεις εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Σερβίας» και υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

24.8.2017: Ο Πρόεδρος της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ρωσίας, Dmitriy Şugayev, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Σερβία για την προμήθεια και εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο σερβικό έδαφος. Ανάλογες δηλώσεις για το ίδιο θέμα είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandr Vuçiç.

25.8.2017: Οι Σέρβοι διπλωμάτες, που αποχώρησαν συνολικά από την πρεσβεία τους στα Σκόπια, θα επιστρέψουν πάλι στις θέσεις τους στις 31 Αυγούστου, μετά από απόφαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας έχουν εντοπίσει ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει ένας ξένος παράγοντας. Είπε ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τον παράγοντα αυτόν, «για να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες στις παγκόσμιες, διεθνείς σχέσεις».

26.8.2017: Οι πρωθυπουργοί Σκοπίων και Σερβίας, Ζόραν Ζάεφ και Άννα Μπαρνάμπιτς, ανακοίνωσαν ότι τα Σκόπια θα είναι προσεκτικά σχετικά με το θέμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO. Η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι τα Σκόπια θα κρατήσουν μια ουδέτερη στάση, στην ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΚΟΠΙΑ

22.8.2017: Την εθνική ομάδα νεανίδων χάντμπολ υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να τις συγχαρεί για την απόφασή τους να μη αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, λόγω της χρήσης του ονόματος "Macedonia" στις φανέλες. Ο Π. Παυλόπουλος για άλλη μία φορά έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω προς τη γειτονική χώρα, ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική, που είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο λόγω του αλυτρωτισμού που αποπνέει, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία».

22.8.2017: Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στο Τορόντο, ο οποίος παραβρέθηκε σε αλυτρωτική εκδήλωση Σκοπιανών στον Καναδά και απηύθυνε χαιρετισμό με φόντο το χάρτη της αποκαλούμενης "Αιγαιακής Μακεδονίας" (στον οποίον συμπεριλαμβάνονταν και εδάφη της Ελλάδας) και σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αποστασιοποιήθηκε από την ενέργεια του Προξένου και σημείωσε ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

25.8.2017: Δικαστήριο στα Σκόπια καταδίκασε Σκοπιανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, για προσβολή του Τούρκου Προέδρου, σε πρόστιμο 24.600 δηναρίων, περίπου 400 ευρώ. Η Πρέσβειρα της Τουρκίας στα Σκόπια ήταν εκείνη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του πολίτη και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο. Ο πολίτης κρίθηκε ένοχος επειδή τον Νοέμβριο του 2016 με σχόλιά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσέβαλε την εικόνα του Προέδρου της Τουρκίας.

25.8.2017: Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, διαμαρτυρήθηκε επισήμως, στέλνοντας γραπτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης, δια της οποίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας της Vardar, «αποφάσισαν να γιορτάσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην χειροσφαίριση με τη σημαία της "μεγάλης Μακεδονίας" και με τον ήλιο της Βεργίνας». Οι Έλληνες, ζήτησαν να κατέβει η επίμαχη φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης και να διερευνηθεί το πως αυτή έφθασε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

26..2017: Στον «αέρα» είναι η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, εξαιτίας της εμμονής και της νέας Κυβέρνησης του Ζόραν Ζαάεφ, σε μία αδιέξοδη αλυτρωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας. Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην FYROM στις 31 Αυγούστου, όμως υπάρχουν σκέψεις για την αναβολή της.

26.8.2017: «Άξονα» Αθήνας-Βελιγραδίου με στόχο να «περιοριστεί» η βουλγαρική επιρροή στα Σκόπια υποψιάζονται Σκοπιανοί αναλυτές. Σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1991-1993), Ντένκο Μάλεσκι, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ της χώρας του και της Σερβίας, αναφέρει ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας «παρατηρείται ενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, με στόχο την παρεμπόδιση της αύξησης της βουλγαρικής επιρροής στην “Μακεδονία”».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / Ria Novosti