Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 21 έως 27/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

24.1.2018: Κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Σερβίας, Στρατηγός Ljubiša Diković, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των Ειδικών Δυνάμεων των δυο χωρών, με τις συμμετοχές των αντίστοιχων επίλεκτων σωμάτων Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

25.1.2018: Οι υπουργοί Διασποράς της Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσυφοπεδίου, Παντελί Μάικο, Έντμοντ Αντέμι και Νταρτάν Γκάσι (όλοι Αλβανοί), πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στην Αχρίδα. Εκτίμησαν ότι η συνεργασία στον τομέα της Διασποράς είναι χρήσιμη και ότι αποτελεί έναν σημαντικό τομέα για την εμβάθυνση μεταξύ των τριών χωρών της περιοχής. Η συνάντηση θεωρήθηκε ως μια σημαντική αρχή για την προώθηση κοινών δράσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

ΑΛΒΑΝΙΑ

21.1.2018: Γράμμα στο Κοτζιά από Έλληνες της Κορυτσάς: «Ξεναγήθηκε από τους Αλβανούς, είδε και άκουσε αυτά που ήθελαν αυτοί, αλλά δεν άκουσε κανένα μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ή εκπρόσωπό της. Δεν συνάντησε ούτε τον Μητροπολίτη, ούτε κάποιον άλλον ορθόδοξο εκπρόσωπο. Δεν πρόλαβε να πάει να δει ούτε το Ελληνοαλβανικό Σχολείο στην Κορυτσά που αποτελεί ό, τι καλύτερο έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή στην περιοχή. Εμείς τελικά ούτε υπήρχαμε, ούτε υπάρχουμε για την πατρίδα μας. Μάλλον είμαστε εντελώς μόνοι και όταν αισθάνεται κανείς μοναξιά είναι πιο εύκολο να περάσει απέναντι και να ξεχάσει και ο ίδιος πως υπάρχει».

21.1.2018: Κατέβασε στα Χανιά ο Λυκειάρχης την ελληνική σημαία από τον ιστό και την τοποθέτησε σ’ ένα παράθυρο δίπλα σε αλβανική σημαία. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είπε ότι στο σχολείο θα διδάσκεται και η αλβανική γλώσσα σε παιδιά Αλβανών δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία δεν την γνωρίζουν. Δεν εξήγησε γιατί έπρεπε να τοποθετηθεί αλβανική σημαία, ούτε γιατί υπέστειλαν την ελληνική. Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, ζητώντας τα μαθήματα των ατόμων αυτών να μη συνεχιστούν στο σχολείο τους.

22.1.2018: Οι Αλβανοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν την έρευνα για τα οστά των Ελλήνων. Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες οστών, καθώς και μια μεταλλική πλάκα με αναγνωριστικούς αριθμούς. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι η πλάκα είναι γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες και λέει "GRECO", που σημαίνει στα ιταλικά ότι είναι Έλληνας, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα τα λείψανα να ανήκουν σε έναν Ιταλό στρατιώτη, αφού το επίθετο "GRECO", είναι πολύ διαδεδομένο στην Ιταλία».

22.1.2018: Τώρα το όνομα του "προέδρου - πρωθυπουργού" των Αλβανοτσάμηδων παραδόθηκε στην Ίντερπολ και τη συνοριακή αστυνομία. Ο αλβανοτσάμης ιστορικός σημειώνει ότι ο Λατό έκανε αυτόν τον γνωστό θόρυβο για τα δήθεν δικαιώματα των τσάμηδων «για να εκμεταλλευθεί το όνομα του πατριωτισμού, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα κυρίως από Αλβανούς της διασποράς σε σχέση με το λεγόμενο θέμα των Αλβανοτσάμηδων».

23.1.2018: Ο Αλβανός αρχαιολόγος Έτνορ Τσανάι, ο οποίος ζει στη Μπολόνια της Ιταλίας, συχνά πυκνά, επεμβαίνει στα τεκταινόμενα του ιστορικοπολιτικού σκηνικού της Αλβανίας, σημειώνει στη σελίδα του στο Facebook ότι τα οστά δεν ανήκουν σε Έλληνες στρατιώτες, όπως είχε αρνηθεί και πρόσφατα ότι η ελληνική σφραγίδα του Βασιλέως Αλεξάνδρου (οι Αλβανοί τον Αλέξανδρο τον λένε "Σκεντέρ", όπως και στην αραβική γλώσσα, Ισκαντέρ) δεν ήταν του Σκεντέρ Μπέη (Σκεντέρμπεη) του ήρωα των Αλβανών.

24.1.2018: Η Αλβανία έχει εισέλθει στην κούρσα εξοπλισμών με σκοπό την πλήρη ανανέωση των τεθωρακισμένων μάχης. Έπειτα από την άφιξη των τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνολική ανανέωση των ελαφρών όπλων, ο στρατός αγόρασε από την Αυστρία επιθετικά όπλα για το πυροβολικό. Πρόκειται για εξοπλισμό από την αυστριακή εταιρεία Hirtenberger AG, η οποία παράγει κανόνια και όλμους. Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας, έχει αγοράσει όλμους διαμετρήματος 60 χιλιοστών, που κρίνονται ιδανικοί για τις ειδικές δυνάμεις.

26.1.2018: «Η προστασία των μεταναστών και ιδιαίτερα της αλβανικής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό της Διασποράς, Παντελή Μάικο στην Αθήνα, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Ο Μάικο εξήρε την ελληνική κυβέρνηση για την άψογη συμπεριφορά που δείχνει προς τους μετανάστες, κυρίως Αλβανούς, και τόνισε την ανανέωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός της Διασποράς ζήτησε περισσότερη προσοχή σε απλά θέματα, όπως η εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας.

26.1.2018: Η αμερικανική πρεσβεία στην Αλβανία, εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση για τους Αμερικανούς πολίτες εν όψει των διαδηλώσεων που άρχισαν στη χώρα, από την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις γίνονται για την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την αντιπολίτευση. Η αμερικανική Πρεσβεία δημοσιεύει τόπους που πρέπει να αποφεύγουν οι Αμερικανοί πολίτες, μια προειδοποίηση που χαρακτηρίζεται ως συναγερμός αφού παλαιότερες διαμαρτυρίες στην Αλβανία ήταν αιματηρές.

26.1.2018: Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ψήφισε να δώσει στην Τουρκία το αεροδρόμιο της Αυλώνας. Στο βόρειο τμήμα της Αυλώνας, σύμφωνα με την έκθεση της CIA του 1989, υπάρχουν 8.000 Έλληνες που ζουν στις περιοχές Narta, Delisuf, Poro, Novosel, Zvernec κλπ. Ενώ η περιοχή που θα κατασκευαστεί από τουρκικές εταιρείες κοντά στο Ερντογάν είναι ιδιοκτησία αυτής της κοινότητας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22.1.2018: "Έλληνες, δεν έχετε απόλυτο δίκαιο για τη Μακεδονία", είναι ο τίτλος του βουλγαρικού δημοσιεύματος. Στα πανό που κρατούν γράφεται: "Μοισία, Θράκη, Μακεδονία" και "VMRO η Μακεδονία είναι Βουλγαρική". Το VMRO- Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα, με επικεφαλής τον νυν υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντέδρασε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Γράφει: «Δεν είστε αρκετά σωστοί Έλληνες που διαμαρτύρεστε στη Θεσσαλονίκη. Εμείς οι Βούλγαροι, βρισκόμαστε, φυσικά, πίσω από τους αδελφούς μας στη "Μακεδονία" στη διαμάχη για το όνομα. Και θέλουμε να επιλυθεί  αυτή τη διαμάχη, αλλά όχι στις λεωφόρους. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει, τελείως, από το λαό της "Μακεδονίας" το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας».

22.1.2018: Ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων ύψους 2,6 εκατ. ευρώ. Ο Κίρτσο Κίροφ ήταν διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών από το 2003 έως το 2012. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2007 ως το 2011 υπέγραψε περίπου 1.000 δικαιολογητικά δαπανών για έρευνες που δεν έγιναν ποτέ. Ο ενδιαφερόμενος υποστήριξε πως έκανε τις δαπάνες αυτές για να στρατολογήσει πληροφοριοδότες, όμως αυτοί κατέθεσαν στο δικαστήριο και αμφισβήτησαν ότι είχαν εργασθεί για τον Κίροφ και ότι είχαν πληρωθεί.

26.1.2018: Η ανάπτυξη των έργων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συζητήθηκε σε συνάντηση στο Νταβός, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με τον Άντριου Μπράουν, επικεφαλής του τμήματος διεθνών εξορύξεων πετρελαίου και φ/α της Royal Dutch Shell. Ο Μπράουν εξήρε τη βουλγαρική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Balkan -του ευρωπαϊκού κόμβου διανομής φυσικού αερίου- και υπογράμμισε τη σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των διαδρομών του φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

25.1.2018: Από την Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου και την Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας (Diyanet), στο τζαμί του Σινάν Πασά στην πόλη Πρίζρεν, πραγματοποιήθηκε "Προσευχή Νίκης" για την στήριξη των Τούρκων στρατιωτών που συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στη βόρεια Συρία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

25.1.2018: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος της Ρουμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών, σε ό,τι αφορά αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση των εξουσιών των Αρχών που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Επιτροπή προειδοποίησε τη Ρουμανία να μη πισωγυρίζει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στις προσπάθειες για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Διαπίστωσε ότι το Βουκουρέστι δεν έκανε τίποτα σχετικά με τις συστάσεις της έκθεσης των Βρυξελλών, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου.

ΣΕΡΒΙΑ

22.1.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μη εγκαταλείψουν τη γη, όπου ζουν εδώ και αιώνες, και τους διαβεβαίωσε ότι και στο μέλλον το σερβικό κράτος θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει ακόμα περισσότερο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει 170 έργα σε 42 εκκλησίες και μοναστήρια στο Κόσοβο.

23.1.2018: Ο επικεφαλής της (σερβικής) μητρόπολης Μπάτσκι, Ειρηναίος Μπούλοβιτς, ισχυρίσθηκε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία δέχθηκε να εισέλθει στη διαδικασία αναγνώρισης της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" των Σκοπίων, έπειτα από ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση της Σόφιας αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.

25.1.2018: Ο 94χρονος Νίκολα Χαϊντίν, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει χαθεί από τη Σερβία. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν μια αποτυχημένη υπόθεση και είναι απαραίτητο για τους σημερινούς ανθρώπους να συνηθίσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο χάθηκε. «Ποιο είναι το Σερβικό Κόσοβο; Πόσο φαντάζεσθε το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία; Μπορείτε να φαντασθείτε έναν Δήμο στην κεντρική Σερβία ή στη Βοϊβοντίνα, στον οποίο πρόεδρος να είναι Αλβανός; Φυσικά, δεν μπορείτε, όπως και εγώ», είπε ο Χαϊντίν.

ΣΚΟΠΙΑ

21.1.2018: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο περί εισαγωγής της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους και οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

22.1.2018: Οι Έλληνες με στολές ανταρτών (Μακεδονομάχων) του 19ου αιώνα, που έκαψαν τα "μακεδονικά" χωριά  στη "Μακεδονία του Αιγαίου", που έσφαξαν και εκδίωξαν "Μακεδόνες" (Βουλγάρους), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζήτησαν τη διαγραφή της (ψευδο)"Μακεδονίας", γράφει σλαβικό κείμενο και "εξηγεί" ότι «Οι αντάρτες αυτοί ήταν μια παραστρατιωτική δομή του Γερμανού Καραβαγγέλη με την υποστήριξη του ελληνικού κράτους με στόχο την εθνοκάθαρση στη "Μακεδονία του Αιγαίου" και την πλήρη κατάληψή της. Ενεργούσαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και σε συμμαχία με τον τουρκικό στρατό (!) κακομεταχειρίσθηκαν τους "Μακεδόνες" (Βουλγάρους) χωρικούς».

23.1.2018: Το Κίνημα της Ιλλυρίδας, πολιτικό κίνημα που εκφράζει μερίδα των Αλβανών των Σκοπίων, ανακοίνωσε: «Ζητούμε από τoυς διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εντολή από τον ΟΗΕ να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος της χώρας μας, να εισακούσουν την πρότασή μας. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει την πραγματική εδαφική συνοχή. Αυτό είναι "Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία" (Балканска Федеративна Република)».

24.1.2018: Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι -διαδόχου του Γκρούεφσκι- ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του σταματούν το μποϋκοτάζ και επιστρέφουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αντιταχθούν, με την κατάθεση τροπολογιών, στο νόμο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας. Το VMRO-DPMNE σημείωσε ότι η επιμονή της κυβέρνησης στη υιοθέτηση ενός "αντισυνταγματικού νόμου" για τις γλώσσες θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και θα διαταράξει τη συνοχή μεταξύ των πολιτών.

25.1.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πλέον σε υψηλότερο επίπεδο. «Θα αυξήσουμε το επίπεδο. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Θα συνεργασθούν οι ομάδες τους, Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη δυναμική και ουσία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε. Προφανώς, η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για τον διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι που ακολουθεί την αδιάλλακτη πολιτική Γκρούεφσκι.

25.1.2018: Στη συνάντηση του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι με τον Ρώσο πρέσβη στα Σκόπια, Όλεγκ Στσέρμπαγκ, ο Μιτσκόσκι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το ρεβανσισμό που δείχνει η κυβέρνηση εναντίον της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι 6 βουλευτές του Συνασπισμού υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, που αντιπροσωπεύουν το 12% του ίδιου του Συνασπισμού (οι οποίοι συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2017), κρατούνται αδικαιολόγητα υπό την επιτήρηση της σημερινής κυβέρνησης.

26.1.2018: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ εξηγεί ότι το όνομα που θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, προέρχεται από τον Κ. Σημίτη. «Ό,τι αποδέχεσαι στην διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ό πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει την χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ίμίων. Όμως, πρότεινε και στους Σκοπιανούς το όνομα "Μακεδονία Σκόπια / R.M. Skopje"».

26.1.2018: Γράφει η σλαβική "Άλφα ΤΒ" στην ιστοσελίδα της: «Για την κυβέρνησή μας φως στο τούνελ αποτελεί η καλή θέληση που εκφράζεται με την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού από Μέγας Αλέξανδρος σε Φιλίας. Ως ένδειξη φιλίας, η οποία τονίστηκε από τους δύο πρωθυπουργούς, θα ακολουθήσει  η αλλαγή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ονομάζεται "Μακεδονία"».

26.1.2018: Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι) Αλεξάνταρ Νικολόσκι, αναφέροντας ότι δεν θα δεχτούν αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. «Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες».

26.1.2018: «Στο πλαίσιο της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε με τον φιλάνθρωπο και χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος, ιδρυτή του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας και τον Αλέξανδρο Σόρος (υιό του) αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου», αναφέρει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων "Κανάλ 5". Η κυβέρνηση της και ο Τζορτζ Σόρος παραμένουν ανοιχτοί στη συνεργασία για την ανάπτυξη των δημοκρατικών ικανοτήτων της κοινωνίας, καθώς και για τις ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις και άμεσες επενδύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

27.1.2018: Περίπου έξι ώρες διήρκησε η σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi