Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 24 έως 30 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΒΑΝΙΑ

24.6.2018: Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, μαζί με το Σύλλογο "Τσαμουριά", διοργάνωσαν εκδήλωση στην παραμεθόριο περιοχή "Καφέ Μπότα", όπου υπάρχει μνημείο για τους Αλβανοτσάμηδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. [σ.σ. πρόκειται γι' αυτούς που πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων, ομού με τους Ιταλούς]. «Ερχόμαστε εδώ κάθε Ιούνιο να αποθέσουμε ένα λουλούδι και να θυμηθούμε τους προγόνους μας, που δεν έφυγαν από αυτόν τον κόσμο όπως όλοι οι άλλοι, αλλά τους σκότωσαν εκείνοι που εισέβαλαν στη γη μας, που πέθαναν από τη μιζέρια και την αδυναμία τους σε αυτήν την βιβλική έξοδο», είπε ο Ιντρίζι. ["Εκείνοι", είναι οι Έλληνες, κατά τον πόλεμο του ’40]

24.6.2018: Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για τους ποδοσφαιριστές αλβανικής καταγωγής Γκρανίτ Τζάκα και Σερντάν Σακίρι, οι οποίοι σχημάτισαν τον αλβανικό αετό στον αγώνα της Ελβετίας-Σερβίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Έντι Ράμα έδωσε συνέχεια στο θέμα αυτό. Ανέβασε στο προφίλ του στο facebook τις φωτογραφίες των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών που σχημάτιζαν το αλβανικό αετό, που για τους ακροδεξιούς συμπατριώτες του συμβολίζει την ιδέα της ενωμένης και "Μεγάλης Αλβανίας". Τα σχόλια των Αλβανών στην συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν επαινετικά προς το πρόσωπο του Αλβανού πρωθυπουργού.

25.6.2018: «Θα παροτρύνουμε τους Αλβανούς να γίνουν μέρος της διαμαρτυρίας μας, αρχίζοντας με μποϊκοτάζ των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών τραπεζών, ως πρώτο βήμα, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν πολλές άλλες μορφές πιο σκληρές και ριζοσπαστικές», αναφέρει ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι. Η αντίδραση αυτή από το PDIU και το Σύλλογο "Τσαμουριά" προκλήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, στις οποίες δεν εντάχθηκε το λεγόμενο "ζήτημα των Τσάμηδων" της Αλβανίας.

25.6.2018: Ομάδα Αλβανών που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή της Ηγουμενίτσας που την αποκαλεί "τσαμουριά", ανέβηκε σε μια υψηλή τοποθεσία, από όπου εκεί μπορεί κανείς να δει τον ποταμό της περιοχής και την Ηγουμενίτσα, και τοποθέτησε τρεις σημαίες: Την αμερικανική, την ολλανδική και της λεγόμενης "Δημοκρατίας της τσαμουριάς".

26.6.2018: Η κυβέρνηση της Αλβανίας απορρίπτει την πρόταση η χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Τα Τίρανα δεν θα αποδέχονταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη κι αν τους προσφερόταν ως αντάλλαγμα η εισδοχή της Αλβανίας στην ΕΕ επιμένει ο Ράμα.

26.6.2018: Τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το πρόστιμο των 13.000 ευρώ που επιβλήθηκε στους Τσάκα και Σακίρι για τον "αλβανικό αετό" που έκαναν στον αγώνα της Ελβετίας με τη Σερβία ανακοίνωσε ότι άνοιξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ο Ράμα χαρακτήρισε το πρόστιμο παράλογο και ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός ονομάζεται "μην φοβάστε τον αετό" εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί "μια χειρονομία ευγνωμοσύνης στους δύο αθλητές".

30.6.2018: Αμερικανικό θωρακισμένα οχήματα καθώς και νέοι όλμοι θα δοκιμασθούν σε άσκηση που άρχισε ο αλβανικός στρατός. Στην άσκηση συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών -γυναικών και ανδρών- που θα προσπαθήσουν να εξοικειωθούν με το νέο υλικό. Ο αλβανικός στρατός παρέλαβε ικανό αριθμό θωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό, δωρεά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

30.6.2018: Δημοσίευμα το οποίο φιλοξενείται σε αλβανικές ιστοσελίδες αναφέρεται για την ίδρυση του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς" / Ushtrisë për Çlirimin e Çamërisë (UÇÇ), από έναν Αλβανό που διαβιεί στην Ολλανδία και είχε προσληφθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ) για τη δημιουργία του "στρατού" που θα χρησιμοποιούσε ως "εργαλείο".
Ένα από τα κύρια καθήκοντά του ήταν η διακήρυξη ενός πολέμου του UÇÇ κατά της Ελλάδας σε μια καθοριστική στιγμή για το Κοσσυφοπέδιο. Πετύχαιναν δύο στόχους: ο ένας ήταν η ανάδειξη της αλβανικής πρόκλησης για την τσαμουριά [καθώς στην οργάνωση υπήρχαν και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου] και ο δεύτερος ήταν η επίδραση του Κοσσυφοπεδίου στις ελληνικές υποθέσεις. Έτσι, παρέχονταν ένα ισχυρό όπλο στη Σερβία κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

25.6.2018: Η ομάδα της ιστοσελίδας dnes.bg, ρώτησε τους αναγνώστες της: Εγκρίνετε το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για τον δυτικό μας γείτονα; Στην έρευνα συμμετείχαν 1.889 αναγνώστες. Αποδείχθηκε ότι το 31% των ερωτηθέντων δεν ενέκρινε το νέο όνομα της πΓΔΜ, επειδή πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές εδαφικές αξιώσεις στη Βουλγαρία.

26.6.2018: Πάνω από 60 χιλιάδες έχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο από τις αρχές του 2012 έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες της πΓΔΜ είναι οι περισσότεροι που έχουν λάβει διαβατήρια σύμφωνα με την Επιτροπή των Πολιτών. Ως προς τον τόπο διαμονής τους, 37.133 άτομα προέρχονται από την πΓΔΜ, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο που έχουν αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα.

27.6.2018: «Δεν υπάρχει τίποτε που να κρύβεται από τις δραστηριότητές μου», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πριν από την κυβερνητική συνεδρίαση, απαντώντας ουσιαστικά σε ένα κύριο θέμα της βουλγαρικής "Νόβα Τηλεόραση", σε εκπομπή της οποίας αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός αγόρασε ένα νησί στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός εξερράγη, αποκαλώντας τους συντάκτες των δημοσιευμάτων αυτών ως "κίτρινο Τύπο και ψευδείς δημοσιογράφους".

29.6.2018: Στις αρχές του 2020, όταν αναμένεται ο αγωγός "Τούρκικο Ρεύμα" να φτάσει την προβλεπόμενη ισχύ, θα μπορεί να συνεχίσει η κατασκευή του προς την Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτές οι χώρες έχουν αποφασίσει να αναπτύξουν τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου στην επικράτειά τους. Στα τέλη Μαΐου ο Πούτιν, μετά από διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ, επιβεβαίωσε πως η Γκάζπρομ ετοιμάζει την κατασκευή του δεύτερου τμήματος του αγωγού Τούρκικο Ρεύμα το οποίο θα συνδέει την Τουρκία με την Βουλγαρία.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

25.6.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, είναι δύσκολες και πραγματοποιούνται σε κλίμα έντασης, καθώς και ότι οι θέσεις των δυο πλευρών απέχουν σημαντικά. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα θα κατανοήσει πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει τελειώσει και ότι «η διεθνής συγκυρία και η αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο».


ΡΟΥΜΑΝΙΑ


28.6.2018: Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρουμανία κατά της αριστερής κυβέρνησης, η οποία αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών. Η αντιπολίτευση έχει καταθέσει ψήφο μομφής κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έχει αποδυναμώσει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες 233 ψήφους για να καταψηφιστεί η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία είναι στη θέση αυτή από τον Ιανουάριο. Η Ντάντσιλα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016.


ΣΕΡΒΙΑ


24.6.2018: Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στην Τουρκία, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αλλά και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, έσπευσαν να συγχαρούν τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις νίκες στις τουρκικές εκλογές. Μάλιστα, οι κάτοικοι της σερβικής πόλης Νόβι Παζάρ βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την διπλή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, διοργανώνοντας ένα πρόγραμμα με μουσική. Οι κάτοικοι, μουσουλμάνοι, οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων για να γιορτάσουν τη νίκη του Τούρκου προέδρου με τουρκικές σημαίες και τουρκικά τραγούδια.

28.6.2018: Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι, αποκάλεσε τους παίκτες Τζάκα και Σακίρι, ηλίθιους, όταν σχημάτισαν το σύμβολο της Μεγάλης Αλβανίας στον αγώνα Σρβίας-Ελβετίας. Στη σελίδα του στο Twitter, έγραψε: «Το κεφάλι ψηλά. Δεν είναι ντροπή να χάνουμε. Είναι όμως ντροπή να είσαι Αλβανός».


ΣΚΟΠΙΑ

24.6.2018: «Έχει προβεί η Ουάσιγκτον σε μια σημαντική διπλωματική πίεση στο Παρίσι για τον τελευταίο σκεπτικιστή ηγέτη στην ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν, για να αποκτήσει η χώρα μας ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων;» διερωτάται το Kanal 5 και συνεχίζει: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα του δημοσίευσε ότι ο υπουργός, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ίβ Λε Ντριάν, με σκοπό να ζητήσει από τη Γαλλία να μη εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδιαίτερα τώρα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας.

24.6.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έδωσε εντολή για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου από το Ράνκοβτσε προς την Κρίβα Παλάνκα, κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 23 χλμ. και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Στις αρχές του επόμενου έτους θα πρέπει να αρχίσει η διεύρυνση του αυτοκινητόδρομου από την Κρίβα Παλάνκα προς τον μεθοριακό σταθμό Ντεβέ Μπαΐρ, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Για την κατασκευή των οδικών αυτών έργων οι αρχές έχουν εξασφαλιστεί δάνεια 58 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

25.6.2018: Τεράστια η ζημία των μακεδονικών επιχειρήσεων. Οι Σκοπιανοί καθιερώνουν ανεμπόδιστοι την επωνυμία μακεδονικός στα προϊόντα. Για να πείσει τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία από ένα γκουρμέ πιάτο ντομάτες. Κομμένες ροδέλες, με σκόρδο και μαϊντανό. Και τη συνόδευσε με μια λεζάντα: «Η πιο νόστιμη ντομάτα στον κόσμο! Όποιος υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Μακεδονίας" με την Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, του υποσχόμαστε να του στείλουμε ένα φρέσκο πακέτο "μακεδονικές" ντομάτες με το ταχυδρομείο».

25.6.2018: «Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Ο Ζάεφ ωστόσο δήλωσε ότι περιμένει ένα ποσοστό 75% με 85%, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV. Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη "Μακεδονία" ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

25.6.2018: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται σοβαρά με την ιδέα των Κέντρων υποδοχής προσφύγων στα Σκόπια και την Αλβανία με αντάλλαγμα την λήψη ημερομηνίας για διαπραγματεύσεις με την Ένωση, η οποία τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις εκφραζόμενες ενστάσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας, σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτά τα αιτήματα, ωστόσο, τα μηνύματα και οι προετοιμασίες της ΕΕ δείχνουν ότι τα Σκόπια βρίσκονται σίγουρα στον ευρωπαϊκό χάρτη για την κατασκευή καταυλισμών προσφύγων.

26.6.2018: «Δεν έχω την λαϊκή εντολή να υπογράψω την Συμφωνία», δήλωσε ο Ιβανόφ και χαρακτήρισε εγκληματική τη νομιμοποίησή της, προσθέτοντας ότι όποιος υπογράψει την συμφωνία απειλείται με φυλάκιση 5 ετών. Όπως δήλωσε, δεν θα επικυρώσει την συμφωνία με την υπογραφή του και χαρακτήρισε τη νομιμοποίησή της εγκληματική. Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι δεν έχει την εντολή να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας του και πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική.

26.6.2018: Η στήριξη της ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της συμφωνίας με την Ελλάδα, έγραψε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης, δηλώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, θα δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τη Συμφωνία. «Μια τέτοια απόφαση θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία του απαραίτητου θετικού κλίματος για την επιτυχή ολοκλήρωση καθεμιάς από τις ενέργειες που προβλέπονται στη Συμφωνία για την εφαρμογή του ευαίσθητου συμβιβασμού για την επίλυση της μακρόχρονης και περίπλοκης διαμάχης», αναφέρει.

26.6.2018: Η Τουρκική Υπηρεσία Συντονισμού και Ανάπτυξης (TIKA) έχει δωρίσει τεχνικό εξοπλισμό αξίας 20 εκατ. δηναρίων στη φυλακή Ιντρίζοβο των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον συντονιστή της TIKA στα Σκόπια, Αϊτεκίν Αϊντίν, έχουν υλοποιηθεί διάφορα έργα που αναφέρονται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των προδιαγραφών του συστήματος δικαιοσύνης.

27.6.2018: Ο ευρωβουλευτής Κνουτ Φλεκενστάιν σε συνέντευξη στη σλαβική τηλεόραση Νόβα των Σκοπίων, είπε ότι έκανε λάθος στην επιστολή του προς τους Σκοπιανούς που τους αποκάλεσε "Βορειομακεδόνες". «Παραδέχομαι το λάθος μου. Ο στόχος μου δεν ήταν να βλάψω κανέναν, αλλά για αυτήν (τη δήλωσή μου) αιτία είναι η ανεπαρκής γνώση μου για το λαό σας. Τώρα, όμως, στο υπόλοιπο της ζωής μου, ξέρω ότι είστε Μακεδόνες. Μακεδόνες και όχι νότιοι, ανατολικοί ή δυτικοί Μακεδόνες, αλλά Μακεδόνες», είπε ο Φλεκενστάιν.

27.6.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για την Ευρω-ατλαντική Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προς τη χώρα του.

28.6.2018: Στην σκληρή ανακοίνωση του κόμματος του Γκρούεφσκι κατά του Ζάεφ, αναφέρονται και τα εξής: «Η άρνηση χρήσης γεωγραφικών ονομάτων σημαίνει τη διαγραφή μέρους της κουλτούρας και της ιστορίας του έθνους. Η "Μακεδονία" θα είναι η μόνη χώρα που θα παραιτηθεί από τα "εξώνυμά" της. Η Σολούν θα παραμείνει ως Σολούν για τη Σερβία και για τη Βουλγαρία, ενώ για τη "Μακεδονία" θα πρέπει να αποκαλείται Θεσσαλονίκη. Το Κουκούς, η πατρίδα του "Μακεδόνα" γίγαντα Γκότσε Ντέλτσεφ, θα γίνει Κιλκίς για τους μαθητές της "Βόρειας Μακεδονίας". Η Βόντεν θα γίνει Έδεσσα, η Κούτλες θα γίνει Βεργίνα. Η Κοστούρ θα γίνει Καστοριά, οι Σερ θα γίνουν Σέρρες!

29.6.2018 Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι η αλβανική διασπορά θα οργανωθεί ώστε να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι πεπεισμένος ότι το 90 % των Αλβανών, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 16 έτη, ζητά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

30.6.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του άρχισαν την εκστρατεία για το "ναι" στο δημοψήφισμα για το όνομα της χώρας, που πιθανολογείται τον Οκτώβριο. «Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους, Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους άλλους, να πούμε ΝΑΙ στο μέλλον μας». Αυτά σημειώνει ο Ζάεφ στο Facebook, όπου παρουσιάζονται οι αφίσες της έκκλησης του, σε επτά γλώσσες, των κύριων "εθνοτήτων" που απαρτίζουν τους "Μακεδόνες" του κράτους των Σκοπίων.

30.6.2018: Για την επέτειο για τα 70 χρόνια από την φυγή των Σλάβων ανταρτών από τη βόρεια Ελλάδα έγινε εκδήλωση στα Σκόπια. Λουλούδια μπροστά από το μνημείο τέθηκαν από το γραφείο του Προέδρου του Κράτους, το Παγκόσμιο Συνέδριο της "Μακεδονίας", ενώ το πλήθος που παρακολουθούσε την εκδήλωση φώναζε "Μακεδονία, Μακεδονία". «Αυτή είναι μια διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας Ντιμίτροφ-Κοτζιά», ανέφεραν οι συμμετέχοντες και άρχισαν να γιουχάρουν όταν αναφέρθηκε από τον ομιλητή η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

30.6.2018: Σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Παλιούρι Χαλκιδικής διέμεινε για 36 ώρες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Διανυκτέρευσε στο "παλάτι" της Χαλκιδικής, όπως ονομάζεται το ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort μπροστά σε παραλία μήκους 500 μέτρων και με θέα τον Τορωναίο Κόλπο και τη Χερσόνησο της Σιθωνίας, Συνάντησε τον πρόξενο της χώρας του και την κόρη του που παραθερίζει στην Καλλιθέα.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

27.6.2018: Καλοκαιρινό …χιόνι στη Σλοβενία. Το καλοκαίρι έχει έρθει σύμφωνα με τα ημερολόγια, αλλά οι θερμοκρασίες σε όλα τα Βαλκάνια είναι οι χαμηλότερες από το μέσο όρο για αυτήν τη χρονική περίοδο. Στις 26 Ιουνίου 2018, στο αλπικό χωριό Κρεντάριτσα της Σλοβενίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.514 μέτρων, χιονίζει από το πρωί αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi