Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 25 έως 30/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

27.9.2017: Στις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Βουλγαρίας και Ρουμανίας καθώς και τετραμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και του προέδρου της Σερβίας. Δηλαδή, συνάντηση του Μπόικο Μπορίσοφ, Αλέξη Τσίπρα, Μιχάι Τούντοσε και Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επιπρόσθετα, προφανώς λόγω της συνόδου κορυφής, το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συγκληθεί στο Ευξείνογκραντ στις 4 Οκτωβρίου.

30.9.2017: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των Σκοπίων, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, θα συνεδριάσουν  στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της ενεργειακής συνεργασίας αλλά και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου.

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.9.2017: Κατά τη διάρκεια της εννέα ημερών επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Έντι Ράμα δεν παρέλειψε να συναντήσει τον "μεγάλο ευεργέτη" του, όπως τον έχει αποκαλέσει, Τζορτζ Σόρος. Η μυστική συνάντηση με τον Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Άλεξ Σόρος, διέρρευσε όταν ο γιος Σόρος ανάρτησε φωτογραφία των τριών τους στο Instagram, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Πάντα είναι ευχάριστο να συναντάς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εdi Rama, έναν αναγεννησιακό άνδρα ο οποίος έχει γίνει σύμβολο της φιλελεύθερης Δημοκρατίας στην Αλβανία και επίσης είναι ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης».

27.9.2017: Οι αλβανικές χερσαίες δυνάμεις άρχισαν τη μεγαλύτερη άσκηση του 2017 με την ονομασία «Biza 17-02». Η άσκηση έχει την ονομασία της περιοχής όπου διεξάγεται, είναι τακτική και συμμετέχουν σε αυτήν περίπου 1.000 στρατιώτες και πάνω από 200 οχήματα του 2ου Τάγματος Πεζικού, του τάγματος επίλεκτων δυνάμεων και άλλα στοιχεία υποστήριξης.

27.9.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι κατά την κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων, το κύριο θέμα θα είναι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. «Οι έλεγχοι θα είναι σπάνιοι και πολλοί ενδέχεται να μην ελέγχονται , όπως συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Θα είναι κοινά τα διπλώματα των σπουδών, η δυνατότητα εργασίας στους νέους και στις δύο πλευρές».

Πρόσθεσε ότι είναι άδικο και παράλογο να υπάρχουν ξεχωριστές διπλωματικές αντιπροσωπείες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου: «Συμφωνήσαμε να θέσουμε τέρμα σε αδικαιολόγητα έξοδα για τη διατήρηση ξεχωριστών αντιπροσωπευτικών προξενικών γραφείων».

27.9.2017: Η αλβανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει νομοσχέδιο προστασίας των εθνικών μειονοτήτων, με το οποίο αναγνωρίζει την ύπαρξη "μακεδονικής", ελληνικής, βλαχικής, μαυροβούνιας, σερβικής, βοσνιακής και αιγυπτιακής μειονότητας, αλλά όχι και βουλγαρικής. Η Ε.Ε. αναγνώρισε την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία και το καθεστώς Ράμα την βάφτισε "μακεδονική" προκαλώντας τόσο την Αθήνα όσο και τη Σόφια. Επίσης αναγνωρίζει την ύπαρξη "βλάχικης" μειονότητας, προσπαθώντας έτσι να διαχωρίσει τους Ελληνόβλαχους της Αλβανίας από τους Βορειοηπειρώτες.

28.9.2017: Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του, άφησε να εννοηθεί ότι η Αλβανία έχει αποσύρει το σχέδιο για το γκρέμισμα κάποιων οικιών στη Χιμάρα, ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι οι εργασίες για το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα συνεχισθούν [εννοεί την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών].

«Η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό είναι σαφής και είμαστε υπέρ μιας ενιαίας επιβολής του νόμου, σε ολόκληρη την επικράτεια». Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυσαρεστημένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για μια καλύτερη αποζημίωση.

28.9.2017: Η Αλβανίδα υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, δήλωσε πως στη Χειμάρρα -μια ελληνική πόλη- «δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα»: «Στη Χειμάρρα δεν υπάρχει Ελληνική Μειονότητα. Στη Χειμάρρα υπάρχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως όλοι οι Αλβανοί πολίτες, υπάγονται στους νόμους της χώρας».

Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, του κομματικού βραχίονα της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια". Ο Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι «συμπεριφέρεται στην Χειμάρρα με τη νοοτροπία τσιφλικά» και κατήγγειλε ότι το σχέδιο "ανάπλασης" της πόλης έχει ως στόχο την απαλλοτρίωση περιουσιών πολιτών που αυτό-προσδιορίζονται ως Έλληνες, με στόχο τον εκτοπισμό τους.

29.9.2017: Οι καταγγελίες για παρανομίες και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία είναι αμέτρητες, σύμφωνα με Έκθεση του ΟΑΣΕ-ODHIR, που αναφέρει ότι την ημέρα των εκλογών παρατηρήθηκαν παρατυπίες, ομαδικές ψηφοφορίες και εξαγορά ψήφων από άτομα με εγκληματικό παρελθόν.

Μεταξύ των συστάσεων του ΟΑΣΕ-ODHIR, είναι: επίλυση του προβλήματος εξαγοράς ψήφων, πολιτική απεξάρτηση της δημόσιας διοίκησης, πραγματοποίηση της εκλογικής μεταρρύθμισης, εναρμόνιση των νόμων για τις εκλογές, ειδικά για την προεκλογική εκστρατεία και την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης έφεσης στο αποτέλεσμα των εκλογών. Στην Έκθεση επισημαίνεται και η ανησυχία για τις σχέσεις πολιτικών με άτομα από το χώρο του εγκλήματος.

30.9.2017: Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόσφατα ξεκίνησαν τις παραδόσεις θωρακισμένων οχημάτων για τον Αλβανικό Στρατό, σημαντικός αριθμός εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις έχει αποσταλεί από την Τουρκία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας για την Ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών. Τα τελευταία χρόνια, ο τουρκικός στρατός έχει ανακαινίσει πλήρως το αλβανικό οπλοστάσιο με όπλα σχετικά καινούργια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

27.9.2017: Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμένουσκα Πέτκοβα, και συζήτησαν την προμήθεια και το τράνζιτ ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της χώρας με φόντο την υλοποίηση του αγωγού "Τουρκική Ροή" (Turkish Stream), αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Gazprom.

28.9.2017: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, ως βάση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, σχέδιο μνημονίου μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την πραγματοποίηση ερευνών σε ό,τι αφορά την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, η οποία θα συνδέει τη βουλγαρική πόλη Ρούσε με την ρουμανική πόλη Γκιούργκεβο. Η κατασκευή της νέας γέφυρας είναι αναγκαία λόγω της αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών στον μεταφορικό διάδρομο № 7 - Ρηνανία-Δούναβη.

29.9.2017: Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε, ότι πρέπει να απαγορεύει τη χρηματοδότηση θρησκευτικών κοινοτήτων, οργανώσεων και θρησκειών στη Βουλγαρία, από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα περιοριστεί η χρηματοδότηση ριζοσπαστικών στοιχείων από διάφορα ιδρύματα.

30.9.2017: Τα ΜΜΕ στα Σκόπια διέδωσαν πως με το νομοσχέδιο για την υπεράσπιση των μειονοτήτων στην Αλβανία, τα Τίρανα αναγνωρίζουν επίσημα τη "μακεδονική", την ελληνική, τη βλάχικη, τη σέρβικη, την αιγυπτιακή μειονότητα όπως και τις μειονότητες της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, αλλά όχι και της Βουλγαρίας. Η επίσημη απάντηση ήρθε μέσω τηλεφωνήματος μεταξύ του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπορίσοφ και του Αλβανού ομόλογού του Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο και η Αλβανία δεν σκοπεύει να δράσει κατά των συμφερόντων της βουλγάρικης μειονότητας.

30.9.2017: Με την χαρακτηριστική φράση «φανταστείτε να γίνει σύγκρουση με την Ελλάδα εμείς πώς θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας, εμείς τι θα κάνουμε;» εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση στην αγορά 3ης ή 4ης γενιάς δυτικών μαχητικών από την Βουλγαρία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Νικολάι Νέντσεφ.

30.9.2017: Η κινέζικη εταιρεία CHEМ (ChіnкHкrbаurEngіnооrіngCаmркnу) της οποίας η δραστηριότητα συνδέεται με μεγάλα έργα υποδομής, δείχνει ενδιαφέρον να επενδύσει στα βουλγάρικα λιμάνια Βάρνα και Μπουργκάς της Μαύρης θάλασσας. Από την CHEМ έχουν επισκεφτεί ήδη τη Βουλγαρία και ενδιαφέρονται για την δυνατότητα δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης από την οποία να εξάγουν δημητριακά. Η εταιρεία τόνισε πως όταν ξεκινούν νέο κατασκευαστικό σχέδιο προτιμούν να απασχολούν ντόπιους εργάτες και προτιμούν τις οικολογικές τεχνολογίες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.9.2017: Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε, ως ιδιώτη, τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του για το ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με την Αγία Έδρα. «Αλλά, θέλουμε να θέσουμε αυτή τη σχέση στο επίπεδο των σχέσεων του Βατικανού, όπως με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε. Σημειώνεται ότι το Βατικανό δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

29.9.2017: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, Μίλαν Κνέζεβιτς, δήλωσε στο δικαστήριο, στην υπόθεση για το πραξικόπημα, ότι δεν αναγνωρίζει δικαστήριο, το οποίο ενεργεί με άνωθεν οδηγίες. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι δικαστές είναι ενδιαφερόμενα μέρη, επειδή είναι συγγενείς υπαλλήλων των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες συνεργάστηκαν στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τη συγκεκριμένη δίκη.

Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν 14 κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου και δύο Ρώσων, οι οποίοι κατηγορούνται για τη χρηματοδότηση της απόπειρας πραξικοπήματος και ότι σχεδίαζαν και προέτρεπαν τη δολοφονία του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

29.9.2017: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη, για τον Οκτώβριο, επίσκεψή του στην Ουκρανία, και την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Ουκρανίας στο Βουκουρέστι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το κοινοβούλιο στο Κίεβο, προκαλεί έντονη ανησυχία εδώ και αρκετές εβδομάδες, όχι μόνο στις αρχές της Ρουμανίας, αλλά και στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Σε κοινή επιστολή τους, την περασμένη εβδομάδα, η Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα κάλεσαν τις ουκρανικές αρχές να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση.

ΣΕΡΒΙΑ

29.9.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε την ένταξη στην Ε.Ε. ως την τρίτη προτεραιότητα της χώρας. Στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι πρώτη εθνική προτεραιότητα είναι η επίλυση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου, με δεύτερη την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια. Ως τρίτη προτεραιότητα, όχι λιγότερο σημαντική από τις δύο πρώτες, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Μέχρι πρόσφατα, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οριζόταν ως ο κύριος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΣΚΟΠΙΑ

25.9.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δεν είναι έτοιμος, προσωπικά, να συζητήσει την ταυτότητα, στο πλαίσιο της επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο στα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που έγραψαν ότι στην ενημέρωση που έκανε ο Κοτζιάς ανέφερε ότι στην ελληνο-σκοπιανή διαμάχη βρίσκονται το όνομα, η ταυτότητα, η γλώσσα, ο λαός και οι συντομεύσεις.

26.9.2017: Ο Τσίπρας θα απαιτήσει από τον Τραμπ «να μειωθεί η πίεση στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων. Η Ελλάδα επέστρεψε στις παλιές της απόψεις, καθώς για την Αθήνα δεν είναι πρόβλημα μόνο το όνομα και η χρήση του, αλλά και η γλώσσα, η υπηκοότητα και οι συντομογραφίες», αναγράφεται στον σκοπιανό Τύπο.

27.9.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι καθώς και οι συνεργάτες του, υπουργοί στην κυβέρνησή του, Μάρτιν Πτοτόγκερ, Ιλίγια Ντιμόφσκι και Λέκο Ριστόφσκι, καλούνται να αποπληρώσουν με την περιουσία τους τα κρατικά χρήματα που δαπάνησαν στην υπόθεση "Τιτάνικ" (νοθεία και παρατυπίες στις εκλογές). Το ποσό το οποίο κατασπατάλησαν στις υποθέσεις εκλογικής νοθείας για την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

27.9.2017: Συνελήφθη στα Σκόπια, ο Έντμοντ Τεμέλκο, επικεφαλής της μειονοτικής σλαβικής κοινότητας στην Αλβανία, καθώς και κυρίαρχος παράγων του εκλογικού αγώνα για την υποστήριξη του Νίκολα Γκρούεφσκι, δήμαρχος Κοινότητας. Ο Τεμέλκο κατηγορείται για την υπόθεση "Τιτάνικ", δηλαδή για νοθείες και παρατυπίες κατά τις δημοτικές εκλογές του 2013, όπου εκατοντάδες Σλάβοι της  Αλβανίας, κοντά στην Πρέσπα, είχαν ψεύτικα εκλογικά βιβλιάρια όπου φέρονταν ως κάτοικοι της πόλης Σκοπίων.

27.9.2017: Το Ποινικό Συμβούλιο του Βασικού Δικαστηρίου των Σκοπίων, απέρριψε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης των ταξιδιωτικών του εγγράφων, με την αιτιολογία ότι οι αιτιάσεις του αιτηθέντος είναι αβάσιμες.

28.9.2017: Η Σκοπιανή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκπροσώπησαν την Τετάρτη το κράτος των Σκοπίων στη συνάντηση Βορειοατλαντικού Συμβουλίου-Σκοπίων. Δήλωσαν ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον ρόλο τους σε ό,τι αφορά την ενεργή συνεισφορά για την διασφάλιση της παγκόσμιας (;) ειρήνης και ασφάλειας.

28.9.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, να σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την άρση των αλυτρωτικών αντιλήψεων στα σχολικά βιβλία και στους χάρτες. Ο Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών αυτής της επιτροπής και όπως είπε «να χτυπήσει τον αλυτρωτισμό και τους χάρτες με εδαφικές διεκδικήσεις».

28.9.2017: Μετά τη διάλεξη που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο του Τέτοβο, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του τουρκικού κράτους προς τους Αλβανούς: «Όταν μιλάμε για τουρκο-αλβανικές σχέσεις, ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για δύο πλευρές. Δεν είναι έτσι! Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι είναι ένα. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλευρές μεταξύ των αδελφών», δήλωσε. Είπε, επίσης, ότι οι Αλβανοί, δεν είναι μόνοι και πρέπει πάντοτε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν 80 εκατομμύρια Αλβανοί που ζουν στην Τουρκία, εξομοιώνοντας τους Τούρκους με τους Αλβανούς.

29.9.2017: Το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, και το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα ως ισότιμης με τη σλαβική, άρχισε τώρα, την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές να διαφημίζεται στην …αλβανική γλώσσα. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε με ειρωνείες από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

30.9.2017: Διήμερο φόρουμ στα Σκόπια με το Πανεπιστημίου Columbia και συμμετοχή του ΣΕΒΕ. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το πιο σημαντικό λιμάνι για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ δρ. Zoran Sapuric, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη γειτονική χώρα τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή, από το 2018, ειδικών κινήτρων για τις επενδύσεις σε τομείς προηγμένων τεχνολογιών. Η διοργάνωση του φόρουμ είναι του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης των Διμερών Σχέσεων στην περιοχή.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

29.9.2017: Το σχέδιο για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το λιμάνι της Αδριατικής Κόπερ υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 27 χιλιομέτρων, που θα συνδέει το Κόπερ με την πόλη Ντιβάτσα, είναι απαραίτητη για να επιταχυνθεί η κίνηση φορτίων προς το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά του.

Η κυβέρνηση έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 44,3 εκατομμυρίων ευρώ για την προετοιμασία της γραμμής, ενώ η γειτονική Ουγγαρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, επειδή βασίζεται στο Κόπερ για μεγάλο μέρος των φορτίων της.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi