Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 25 έως 31 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

31.3.2018: Η Ρουμανία και η Κύπρος συντάσσονται με την Ισπανία, αρνούμενες να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, επειδή δεν θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ισπανία προειδοποίησαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, όπου το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.3.2018: Διπλωματικές πηγές στα Τίρανα δήλωσαν στην Deutsche Welle ότι η υπόθεση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αντριάτικ Λάλα, είναι μόνο η αρχή της σύλληψης του "Μεγάλου Ψαριού", που θα ακολουθήσει σύντομα. Η έρευνα για τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα είναι ένα μήνυμα ότι η αποσυναρμολόγηση όλου του δικτύου της ατιμωρησίας που ταλανίζει την Αλβανία περισσότερο από δύο δεκαετίες, βρίσκεται σε εξέλιξη. [Τα εισοδήματα του Αντριάτικ Λάλα και της συζύγου του δεν μπορούν να δικαιολογηθούν].

25.3.2018: Ο Άρμπεν Τσένι, διαχειριστής της διοικητικής μονάδας Ana e Malit, προέβη σε μια ασυνήθιστη (όπως σημειώνει ο αλβανικός Τύπος) δήλωση, σχετικά με την αδιαφορία της αλβανικής κυβέρνησης, ότι η Σκόδρα μπορεί να αποκτήσει αυτονομία, και συνέχισε λέγοντας ότι η περιοχή έχει πόρους και μπορεί να λειτουργήσει άνετα. Έχει τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς που βρίσκονται στην περιοχή, έχει την καλύτερη παραλία στην Αλβανία, την Βελιπόιε και τη μεγαλύτερη λίμνη στα Βαλκάνια. «Δεν χρειάζεται να είμαστε εξαρτημένοι (από τα Τίρανα), είπε ο Τσένι. «Δηλαδή, θα κάνουμε όπως η Καταλονία, θα διαχωριστούμε για να διαχειριστούμε τους εαυτούς μας ως Σκόδρα», πρόσθεσε.

25.3.2018: Από τις 15 Απριλίου οι οδηγοί που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο Durres-Kukes, γνωστό και ως Εθνική Οδός του Αλβανικού Έθνους, θα πρέπει να πληρώνουν για πρώτη φορά διόδια. Κάθε οδηγός που διασχίζει την εθνική οδό θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 5 ευρώ. Η είδηση προκάλεσε ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος στους κατοίκους της περιοχής, μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στους τουρίστες από το Κόσοβο οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου όλων των αλλοδαπών που επισκέπτονται την Αλβανία.

26.3.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δήλωσε ότι τα Βαλκάνια κινδυνεύουν από ρωσική επιρροή. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Έντι Ράμα σχολίασε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τη Μόσχα να εγκαταλείψει την επιρροή της στην περιοχή αυτή και ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, για τον οποίο η Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Τα αλβανικά ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Αλβανία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, χωρίς προαπαιτούμενα.

26.3.2018: Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

27.3.2018: Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αλβανία, Αλεξάντερ Καρπούσιν, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ονόματα Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε να απελάσει από τη χώρα. Σύμφωνα με τον Καρπούσιν, μια τέτοια ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη και η πρεσβεία αναμένει εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με αυτήν την κίνηση. «Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της μαζικής απέλασης Ρώσων διπλωματών δεν ήταν υποχρεωτική σε καμία χώρα, ακόμη και για την Αλβανία».

29.3.2018: Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, ο Ν. Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, δήλωσε ότι εάν ο Αλβανός ομόλογός του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφερθεί σε "τσάμηδες" θα κλείσουν οι συνομιλίες και θα παρατήσει τη διαπραγμάτευση. Ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σφετίμ, ζήτησε την αντικατάσταση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, εάν αποδεχθεί το αίτημα του Έλληνα υπουργού.

30.3.2018: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, πάνω από 150 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες το έτος 2016 έλαβαν ιταλικό διαβατήριο. Η αλβανική εφημερίδα "Dita" αναφέρει ότι στην Ιταλία ζουν σήμερα πάνω από 440 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, ενώ το 2013 είχε καταχωρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός Αλβανών μεταναστών που έφθασε τα 502.546 άτομα.

31.3.2018: Εκατοντάδες διαδηλωτές από Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο κατέστρεψαν σταθμούς διοδίων στη νέα εθνική οδό Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αντιμετώπισαν τα γκλομπ της Αστυνομίας, με ασθενοφόρα να φτάνουν στο σημείο των συγκρούσεων για την παραλαβή τραυματισμένων πολιτών. Οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά στα περίπτερα των διοδίων, και χρησιμοποίησαν ακόμη και αλυσοπρίονα για να τα διαλύσουν.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

26.3.2018: Στην Βουλγαρία υπάρχουν διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν, με την παρουσία του στη Σύνοδο της Βάρνας Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αναρτήθηκε πανό που γράφει "Ερντογάν είσαι ανεπιθύμητος". Βουλγαρική εφημερίδα ερεύνησε τον λόγο για τον οποίο ο Ερντογάν μετέβη με δύο αεροπλάνα. Επειδή φοβάται πως θα τον δηλητηριάσουν στα ταξίδια του, μεταφέρει και ειδική ομάδα δοκιμαστών φαγητών. Η πρώτη δουλειά αυτής της ομάδας είναι να δοκιμάζουν πρώτοι αυτοί τα φαγητά που θα φάει ο Ερντογάν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.3.2018: Αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με τη Σερβία. Υπολογίζονται περί τους 250 και έχουν κλείσει όλους τους δρόμους προς και από τη Σερβία, λόγω της ανακοίνωσης της σερβικής κυβέρνησης ότι δύο Σέρβοι αξιωματούχοι θα πάνε στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχγκιέτ Πακόλι προειδοποίησε ότι οι Σέρβοι αξιωματούχοι θα συλληφθούν εάν προσπαθήσουν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο.

26.3.2018: Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τον Μάρκο Τζούριτς που πήγε στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Μεταφέρθηκε στην Πρίστινα και από εκεί απελάθηκε στη Σερβία. Η σύλληψή του διευθυντή του Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων έγινε σε αίθουσα της Μιτρόβιτσα, όπου ήταν σε εξέλιξη μια συζήτηση στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

27.3.2018: Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η αποχώρηση αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ,ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού. Η "Σερβική Λίστα" στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο.

28.3.2018: Η Αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι Τούρκους υπηκόους που συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 2016 στην Τουρκία. Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται πως επιδρομές που έχουν σχέσεις με τις συλλήψεις συνεχίζονται, όμως δεν διευκρινίζεται γιατί τέθηκαν υπό κράτηση οι έξι Τούρκοι ούτε δίνονται άλλες πληροφορίες.

29.3.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας μετά τη σύλληψη και την έκδοση στην Τουρκία έξι Τούρκων υπηκόων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο Κόσοβο για «σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν». Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Θάτσι ότι γνώριζε και ενέκρινε αυτή τη δράση.

29.3.2018: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, έδωσε οδηγίες για την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, η οποία θα ενώσει τους δήμους, στους οποίους υπερτερεί ο σερβικός πληθυσμός. Η εφημερίδα σχολίασε ότι η εντολή του Θάτσι είναι αποτέλεσμα ντιρεκτίβας των Βρυξελών, λόγω του ότι, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου χαρακτήρισε τον σχηματισμό παρόμοιας κοινότητας ως "αντισυνταγματικό".

31.3.2018: Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ότι θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της κατάστασης με τους Τούρκους που απελάθηκαν, κατηγορούμενοι ως Γκιουλενιστές. Επέκρινε τον Χαραντινάι που απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Χαραντινάι ως "μαριονέτα" της Δύσης και κάλεσε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να διαμαρτυρηθούν εναντίον του. «Η καριέρα του πρωθυπουργού θα τελειώσει», είπε ο Ερντογάν.

31.3.2018: «Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Το μήνυμά μου είναι ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει απειλές. Ο πρωθυπουργός έλαβε την εντολή διακυβέρνησης από τον λαό και μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του και όχι κάποιο ξένο κράτος», απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Φάτμιρ Λίμαϊ σε συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Πρίζρεν. Σε έντονο ύφος, διεμήνυσε ότι «όποιος το αμφισβητήσει αυτό θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

26.3.2018: Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Μίλο Τζουκάνοβιτς, κατέθεσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές στις 15 Απριλίου. Αυτή θα είναι η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Για σχεδόν 30 χρόνια, ο Τζουκάνοβιτς είναι ή πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου.

28.3.2018: Οι Σέρβοι, με το Κίνημα Μαυροβουνίου-Ερζεγοβίνης, καταδίκασε τη δράση της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου στην επίθεση κατά του διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης και στην υποχρέωση του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας να παρέμβει στρατιωτικά στο Κοσσυφοπέδιο, το Κίνημα Μαυροβουνίου-Ερζεγοβίνης, θα θέσει άμεσα στη διάθεση του Σερβικού Στρατού 1.000 εθελοντές, έτοιμους να υπερασπισθούν την πατρίδα», αναφέρει.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

25.3.2018: Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τα Κοινοβούλια των δύο χωρών να υπογράψουν ψήφισμα για την έναρξη των διαδικασιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Η ένωση των δύο κρατών θεωρείται σχεδόν απίθανη, ωστόσο, η παραπάνω κίνηση φαίνεται πως εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Μολδαβία, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορώσων.

28.3.2018: Ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Ρουμανία. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας έχει απενεργοποιηθεί αυτόματα μετά από βλάβη. Κατά πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι υπήρξε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα. Φαίνεται ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας απενεργοποιήθηκε μέσω του αυτόματος συστήματος για την αποφυγή διαρροών. Ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, τόσο για το προσωπικό του εργοστασίου, όσο και για τους κατοίκους στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ

26.3.2018: Ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στη σερβική κυβέρνηση, δήλωσε ότι μετά τη σύλληψή του, ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (στη φωτογραφία που διακινήθηκε τα χέρια του είναι καλυμμένα με επιδέσμους). Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη μεταφορά του από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στην Πρίστινα, οι αστυνομικοί τραγουδούσαν συνεχώς για να τον προκαλέσουν. «Με έβαλαν σε ένα από τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια άρχισαν να με χτυπούν. Είμαι εντάξει τώρα, πιστεύω ότι είμαι, προσπάθησαν να με ταπεινώσουν και με χτυπούσαν όλη την ώρα, αστειεύονταν και προσπαθούσαν να με φοβίσουν κρατώντας ένα καλάσνικοφ στο κεφάλι μου».

26.3.2018: Οι πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δεν σημείωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της συνάντησης, ήταν να υποχρεωθούν και οι δύο πλευρές, να εφαρμόσουν παλαιές συμφωνίες και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί να εκπληρωθούν όλες οι υπογεγραμμένες συμφωνίες.

28.3.2018: Τηλεφωνική επαφή μεταξύ Βούτσιτς και Πούτιν έγινε με πρωτοβουλία της σερβικής πλευράς. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Σερβίας αναφέρεται ότι ο Αλ. Βούτσιτς ενημέρωσε τον Βλ. Πούτιν για τα γεγονότα στην Μιτροβίτσα του Κοσόβου και ζήτησε να τον συμβουλέψει πως να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Πρίστινας. Ο Ρώσος πρόεδρος -αναφέρεται στο ανακοινωθέν- τόνισε ότι «η Σερβία αποτελεί τον βασικό εταίρο της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα στηρίξει τη Δημοκρατία της Σερβίας στον αγώνα της για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

28.3.2018: Στη νότια Σερβία, ο  Αλβανός δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπρίμ Αρίφι, αντέδρασε μετά την εμφάνιση πολεμικών αεροσκαφών της Σερβίας, καθώς τα αεροπλάνα πετούσαν χαμηλά στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.  Στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ανέφερε ότι τέτοιες ενέργειες προσθέτουν ανασφάλεια και ανησυχία στου Αλβανούς κατοίκους της Κοιλάδας του Πρέσεβο:  «Καλώ τα αρμόδια κεντρικά θεσμικά όργανα να μη κάνουν κατάχρηση των εγκαταστάσεων της κοινότητάς μας για να δείξουν τις δυνάμεις τους, ως αντίδραση στα πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες (στο Κοσσυφοπέδιο)», σημειώνει.

ΣΚΟΠΙΑ

25.3.2018: Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του VMRO, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, και πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, έγραψε στο προφίλ στο Facebook, ότι οι διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη διπλωματική παγίδα. «Έχω την αίσθηση ότι οι διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα εισήλθαν σε μια μεγάλη διπλωματική παγίδα. Πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον Μάθιου Νίμιτς και αυτός να δίνει τις προτάσεις τις οποίες θα διαπραγματευθούμε», έγραψε.

25.3.2018: Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα για τον Σκοπιανό Πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα στη "Νέα Σελίδα", επειδή, οι πολιτικοί των Σκοπίων σπεύδουν κάθε λίγο και λιγάκι στην Άγκυρα για "κουβεντούλες", και ο Ιβάνοφ, εμφανίστηκε ως νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα σε αυτήΔήλωσε: «Οι "Μακεδόνες" έχουν τη φιλοσοφία της αποδοχής της διαφορετικότητας, που είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την ανοχή. Αυτή η οθωμανική παράδοση του συστήματος των μιλέτ μας έδωσε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ενσωμάτωσης χωρίς αφομοίωση, που στηρίζεται στον σεβασμό της διαφορετικότητας».

26.3.2018: Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αλληλεγγύη της χώρας προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και αποφάσισε να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη από την αντιπροσωπεία της ρωσικής ομοσπονδίας.

 6.3.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να ανακοινώσει τα ονόματα των υπουργών που θα αντικαταστήσει, των υπουργών οι οποίοι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους και τους πιθανούς, νέους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αναμένεται ότι αυτά θα γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας. Η σημερινή κυβέρνηση σχηματίστηκε την 1η Ιουνίου του 2017, μετά από μια μακρά πολιτική κρίση. Το περασμένο φθινόπωρο, η Αλβανική Συμμαχία αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά συνεχίζει την υποστηρίζει στο Κοινοβούλιο.

27.3.2018: Διαμαρτυρία των Σέρβων των Σκοπίων: «Μετά την ύπουλη δολοφονία, ενός από τους ηγέτες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, του Όλιβερ Ιβάνοβιτς και τη χθεσινή βίαιη επίθεση εναντίον του σερβικού λαού του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και τη βία εναντίον του κύριου διαπραγματευτή εξ ονόματος του κράτους της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς, μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι οι διεθνείς δυνάμεις όχι μόνο δεν δικαιολόγησαν την παρουσία τους στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επιβεβαίωσαν επίσης την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι ο σερβικός λαός ήταν για άλλη μια φορά υπό το βάρος προκλήσεων και βίας και όλο και περισσότερο απειλείται από ποτέ».

28.3.2018: Μοντέλο από τα Σκόπια βρέθηκε νεκρό σε λίμνη των ΗΠΑ. Η 25χρονη, Adea Shabani, εθεάθη για τελευταία φορά, το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου, λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το κέντρο του Χόλιγουντ. H Shabani ήταν από τη ΠΓΔΜ, αλλά έφυγε για να σπουδάσει υποκριτική στο Λος Άντζελες, όπου βρισκόταν για λιγότερο από δύο χρόνια πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

29.3.2018: Ο Ρώσος πρέσβης Όλεγκ Στσέρμπακ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απειλή (από τη Ρωσία) εάν η χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». Η διευκρίνιση έγινε μετά τη δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ότι εάν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα επηρεασθούν οι διμερείς σχέσεις και η σταθερότητα στην περιοχή.

30.3.2018: Εμφανίστηκε πινακίδα σε περιοχή κοντά στην τεχνητή λίμνη του Περλεπέ. Περιέχει τη σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης, αναφέρει ότι υποστηρίζεται με 3,4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Αναγράφει ότι πρόκειται για ανέγερση "Disaster Recovery Center" ή "Κέντρο Αποκατάστασης Καταστροφών" και οι πληροφορίες δηλώνουν ότι πρόκειται για μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Καλύπτεται από ένα μυστήριο αυτή η κατασκευή, αφού από την κυβέρνηση  ή τις τοπικές Αρχές δεν έχει εισέτι αναφερθεί κάτι διευκρινιστικό.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi