Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 25/2 έως 3/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

25.2.2018: Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι «ο Έντι Ράμα και ο Ντιτμίρ Μπουσάτι έχουν πουλήσει το όνομα "τσαμουριά" και συμφώνησαν να αφαιρέσουν την ονομασία αυτή από την αλβανική ιστορία». Ο Μπερίσα στη σελίδα του στο Facebook ζητά να γίνουν διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και κατά του Ράμα και του Μπουσάτι για το θέμα των Αλβανοτσάμηδων. Γράφει: «Η συνθηκολόγηση του Ράμα και του Μπουσάτι για το ζήτημα των τσάμηδων είναι η πιο ταπεινωτική πράξη στην ιστορία μας»!

25.2.2018: Προβοκατόρικο "προσκύνημα" στην Ήπειρο αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν καμιά τριανταριά Αλβανοτσάμηδες της Αλβανίας αλλά και του εξωτερικού. Μετέβησαν με λεωφορείο μέχρι τα σύνορα επιδιώκοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Θεσπρωτία.  Όμως τελικά αυτό σταμάτησε στο Μαυρομάτι, καθώς υπήρξε κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και ύστερα από επικοινωνία με τα Τίρανα, οι αλβανικές Αρχές δεν επέτρεψαν την έξοδο.

27.2.2018: Η Ελλάδα αποφάσισε να αναγνωρίσει την Σφραγίδα Apostille [Σφραγίδα της Συμβάσεως της Χάγης] της Αλβανίας ως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Σφραγίδα της Συμβάσεως της Χάγης της 05ης Οκτωβρίου 1961 (Apostille) καταργεί την υποχρέωση επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων σε διοικητικά έγγραφα των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών άλλης χώρας που την αναγνωρίζει.

28.2.2018: Η αλβανική Αστυνομία κατέσχεσε 613 κιλά κοκαΐνης κρυμμένης σε κοντέινερ με μπανάνες που έφθασε στη χώρα από την Κολομβία, εκφράζοντας ικανοποίηση για την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα. Σταυροδρόμι της Ευρώπης, η Αλβανία παραμένει η χώρα μέσω της οποίας διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αλλά και μια μείζων παραγωγός μαριχουάνας για τις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1.3.2018: Οι νόμιμοι Αλβανοί μετανάστες στον κόσμο πλησιάζουν το 1,2 εκατομμύρια. Το 2017, σε διάφορες χώρες του κόσμου ζουν νόμιμα 1.150.000 πολίτες που γεννήθηκαν στην Αλβανία. Από αυτούς, περίπου 460 χιλιάδες ζουν στην Ιταλία, περίπου 430 χιλιάδες στην Ελλάδα, 90 χιλιάδες στις ΗΠΑ,70 χιλιάδες (μετανάστες) στο κράτος των Σκοπίων.

2.3.2018: Αλβανοί στρατιώτες ενημερώνουν τα Τίρανα για την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία. Το Albeu.com επικοινώνησε «Με αγόρια με αλβανική καταγωγή που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό, στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως πληροφορούμαστε το 40% των στρατιωτών στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπηρετούν παιδιά αλβανικών οικογενειών που έχουν μεταναστεύσει στην ελληνική πολιτεία πριν από χρόνια».

«Εδώ είμαστε, στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, είμαστε 40% Αλβανοί. Οι Έλληνες έχουν μέσο και μένουν στην Αθήνα και φέρνουν εμάς στα σύνορα με την Τουρκία, στο ύψος των εντάσεων. Από ό, τι έχω μάθει εδώ, είναι η πολιτική του υπουργού Καμμένου, ο οποίος ηγείται ενός εθνικιστικού κόμματος και μας έχει βάλει στο στόχαστρο, όλους τους Αλβανούς που έχουν ελληνικά διαβατήρια», λέει ένας νεαρός Αλβανός που υπηρετεί στον ελληνικό στρατό.

2.3.2018: Ο Έντι Ράμα προσκλήθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία του ΟΗΕ κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Είναι ειδική τιμή για την Αλβανία, για την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, να προσκληθώ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον. Αυτή η προνομιακή πρόσκληση προέρχεται από την αναγνωρισμένη προσφορά της Αλβανίας στη διάσωση των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στα αισθήματα φιλίας και σεβασμού για τους ανθρώπους του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Ράμα.

3.3.3018: Ομάδα ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Counter Measures Group Two, SNMCMG2), διεξάγουν ασκήσεις με την ονομασία "Passex", ανοικτά των αλβανικών ακτών. «Τα πλοία: HMS Enterprise-ναυαρχίδα-, ESPS Segura και TCG Ackay, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Αυλώνα στις 2 Μαρτίου, ενώ οι ασκήσεις θα περατωθούν στις 5 Μαρτίου. Επιχειρήσεις από κοινού  θα γίνουν με τα πλοία μας για αναζήτηση και καθαρισμό υποβρύχιων εκρηκτικών (MCM OPS)», ανέφερε ο αλβανικός στρατός.

3.3.2018: Ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού, γνωστός ως "TIKA", ξεκίνησε την αποκατάσταση πέντε δομών οθωμανικής εποχής στην Αλβανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της "TIKA" στην αλβανική πρωτεύουσα, Τίρανα, ο οργανισμός θα συνεχίσει να παρέχει διάφορες  τεχνικές υπηρεσίες και έργα «σε κοινά ιστορικά και πολιτιστικά  μνημεία με στόχο την προστασία και την παράδοσή τους στις μελλοντικές γενιές».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

1.3.2018: Ο Ρώσος Πατριάρχης πηγαίνει στη Βουλγαρία για τα 140 χρόνια της ανεξαρτησίας. Θα τον υποδεχθεί  στο αεροδρόμιο της Σόφιας η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα.  Στην αντιπροσωπεία της υποδοχής θα παρευρίσκονται ο Μητροπολίτης Κυπριανός της Στάρα Ζαγκόρα και άλλοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι. Ο Βούλγαρος πατριάρχης Νεόφυτος, με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου θα συναντηθούν με τον πατριάρχη Κύριλλο στο Συνοδικό Παρεκκλήσι  "Αγίου Τσάρου Μπόρις- Μιχαήλ". Θα γίνει κοινή λειτουργία με τον Ρώσο Πατριάρχη.

1.3.2018: Οι πρόεδροι Βουλγαρίας, Ράντεφ, και Σερβίας Βούτσιτς συναντήθηκα στην Σόφια. Ο Ράντεφ ζήτησε ρητά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις περιοχές της Σερβίας, όπου ζουν Βούλγαροι πολίτες. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την Σερβία και να επισκεφτεί αυτές τις περιοχές. «Το θέμα για τη χώρα μας είναι ευαίσθητο, είπε, και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς, βεβαίωσε τον ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που μαθαίνουν βουλγαρικά.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.3.2018: Οι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη Συνθήκη για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, μετά την άρνηση του Προέδρου της Βουλής, Κάντρι Βέσελι, να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την επικύρωσή της. Η συζήτηση έπρεπε να μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά λόγω της επισκέψεως του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι στο Λονδίνο και της θέσης της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου, ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη, η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου.

ΣΕΡΒΙΑ

27.2.2018: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε το κίνημα πολιτών "Να μην πνίξουμε το Βελιγράδι", που διεκδικεί το δήμο Βελιγραδίου στις δημοτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Στην ιστοσελίδα του κινήματος αυτού αναρτήθηκε δήλωση συμπαράστασης του Γ. Βαρουφάκη όπου αναφέρεται: «Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία "Να μην πνίξουμε το Βελιγράδι" θα επεκτείνουμε το πανευρωπαϊκό δίκτυο των επαναστατημένων πόλεων πέρα από το πλαίσιο της Ε.Ε. και μ’ αυτόν τον τρόπο διαδηλώνουμε την πολιτική μας - δηλαδή ζητάμε όλοι μαζί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να μας επιστρέψουν τις πόλεις, τους φυσικούς μας πόρους, τα κράτη μας, επιστρέφοντας μας την Ευρώπη μας».

28.2.2018: Ο ΥΠΞ Αλβανίας, Ν. Μπουσάτι, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο Μπουσάτι ανέφερε την σταθερή υποστήριξη της Αλβανίας για διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ώστε να επιτευχθούν λύσεις σε κοινά σημαντικά ζητήματα. Επιπλέον, υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότιο Σερβία, απαιτώντας μεγαλύτερη προσοχή και συμμετοχή στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της Σερβίας καθώς και στην πλήρη εξασφάλιση πλήρων δικαιωμάτων.

ΣΚΟΠΙΑ

26.2.2018: Ζόραν Ζάεφ: «Η πρόταση για ένα όνομα που δεν θα μεταφράζεται, είναι απαράδεκτη. Πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να λέει για παράδειγμα  το "Σέβερναμακεντόνια". Ένα τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο», είπε.

Ως προς το όνομα: «Αυτό το όνομα είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν βλέπω κανένα λόγο για το αίτημα, η αλλαγή του ονόματος στο Σύνταγμα δεν είναι αξιοπρεπής. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Άλλωστε, το σύνταγμα μπορεί να αλλάξει, αλλά η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να τροποποιηθεί πάλι».

27.2.2018: Περίπου 5.000 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο κέντρο των Σκοπίων, με κύριο αίτημα να μη υπάρξει καμία αλλαγή στην ονομασία της χώρας και να μη αποδεχτούν καμία τροποποίηση του Συντάγματος. Η συγκέντρωση ξεκίνησε μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά στην Βουλή. Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφεραν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ ορισμένοι από αυτούς έκαψαν και μία ελληνική σημαία.

27.2.2018: Γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη να μη ενταχθούν εξ ολοκλήρου τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί η λύση με την Ελλάδα, αλλά να συμφωνηθεί ένας "οδικός χάρτης", που θα περιλαμβάνει ενδιάμεσα στάδια για την περαιτέρω προσέγγιση των Σκοπίων προς τις Βορειοατλαντικές δομές.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες εκλήθησαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες, διατύπωναν την άποψη ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου είναι τελείως ασύμφορη για την Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στα Σκόπια να πλησιάσουν στις Συμμαχικές δομές με την προσωρινή τους ονομασία και να δημιουργήσουν defacto καταστάσεις και, δηλαδή τετελεσμένα, που θα είναι σε βάρος της Ελλάδος.

27.2.2018: Εξώδικο απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, και Παμμακεδονικές Ενώσεις, στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, προειδοποιώντας ότι διαπράττει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, που προβλέπονται στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 134 και 138 και που τιμωρούνται το μεν πρώτο με ισόβια κάθειρξη, το δε δεύτερο με θάνατο.

27.2.2018: «Άλλαξαν το όνομα Voden (Έδεσσα), άλλαξαν το όνομα Lerin (Φλώρινα), άλλαξαν το όνομα Solun (Θεσσαλονίκη) και τώρα θέλουν ολόκληρη η μακεδονική γη μας να αλλάξει όνομα και να αποκτήσει προσθήκη». Τα παραπάνω προκλητικά, αποκαλώντας ελληνικές πόλεις με σλαβικές ονομασίες, δήλωσε ο μητροπολίτης της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων Αγαθάγγελος. «Η χώρα μας είναι "Μακεδονία" και αναφέρεται στη Βίβλο. Τώρα κάποιοι θέλουν τη σβήσουν. Κανένας από αυτούς όμως που θέλουν να μας αφανίσουν δεν υπάρχει στην Βίβλο», δήλωσε.

1.3.2018: Ο Ζόραν Ζαέφ εργάζεται συστηματικά για τον Διάδρομο 8, ή παραεγνατία, ανταγωνίστρια της Εγνατίας οδού. «Χρησιμοποιούμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το τμήμα από την Κρίβα Παλάνκα στα βουλγαρικά σύνορα και για αυτό λάβαμε επιχορήγηση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε, ήδη, με την ΕΤΑΑ για να πάρουμε την επόμενη δόση για να συνδέσουμε τη Σόφια με τα Σκόπια σιδηροδρομικώς και προς την Μαύρη Θάλασσα. Εργαζόμαστε επίσης στο τμήμα Κίτσεω-Λιν της Αλβανίας, που πρακτικά θα συνδέσει την Αδριατική Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

3.3.2018: Σκοπιανοί που ζουν στην Αυστραλία βγήκαν στους δρόμους του Περθ, της Μελβούρνης, του Μπρίσμπεϊν και του Σίδνεϊ και διαδήλωσαν για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.  «Το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι προς πώληση», «Τέλος στη μακεδονική γενοκτονία» και «Οι Μακεδόνες στην Αλβανία στερούνται τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα», έγραφαν μερικά από τα πλακάτ.

3.3.2018: Ο αυτοκινητόδρομος του Διαδρόμου 10, από προχθές μετονομάσθηκε ως "Prijatelstvo" ή "Friendship". Στις πινακίδες, η επιγραφή της οδού είναι γραμμένη μόνο στα σλαβικά και στα αγγλικά. Αυτό προκάλεσε συζήτηση στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία της αλβανικής γλώσσας στην πινακίδα της εθνικής οδού.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi