Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 27/08 έως 02/09

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

30.8.2017: Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κάμερον Μάντερ, που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, σε άρθρο του στο "Stratfor" επισημαίνει τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ, της προσέγγισης της Κίνας στις βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σερβικού πρακτορείου "Τανγιούγκ", ο Μάντερ θεωρεί απαραίτητο να εστιάσει η Δύση περισσότερο την προσοχή της στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί «η άλλη πλευρά ( η κινεζική) αφήνει σταθερά το στίγμα της στην οικονομία της περιοχής, με επενδύσεις και με έργα υποδομών».

31.8.2017: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολίασε, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ότι το τελευταίο έτος η ένταση στα Βαλκάνια αυξήθηκε ανησυχητικά, αλλά τελικά, οι χώρες της περιοχής επιβεβαίωσαν την επιθυμία και τη δυνατότητά τους σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε. Τα Βαλκάνια δεν είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης, αλλά η ίδια η Ευρώπη, είπε η Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι θυμώνει όταν λένε στους «φίλους από τα Βαλκάνια» ότι οδεύουν «στον δρόμο προς την Ευρώπη».


ΑΛΒΑΝΙΑ

27.8.2017: Βαριές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Έντι Ράμα, μιλώντας στους Αλβανούς διπλωμάτες: «Πώς είναι δυνατόν να ήσασταν τόσο αργόσχολοι ή να σας τα πω λαϊκά τόσο παχύδερμοι για να βρείτε σωστούς μηχανισμούς, συντάσσοντας φόρμουλες. Έξω σαν χώρα μας γνωρίζουν λίγο, δεν μας ξέρουν καθόλου ή ακόμα χειρότερα μας ξέρουν άσχημα. Δεν ξέρω πώς να δικαιολογήσω αυτό το χάσμα. Είσαστε διπλωμάτες εξαντλημένοι το πρωί όταν ξυπνάτε και ξεκούραστοι όταν πάτε για ύπνο. Διπλωμάτες που θέλεις να ξεχάσεις μόλις τους γυρίζεις την πλάτη και ενώ είσαι μαζί τους, θέλεις να μην σε συναντήσουν»

27.8.2017: Σχηματίστηκε η νέα αλβανική κυβέρνηση, με 15 μέλη -έναντι 21 της προηγούμενης- εκ των οποίων 8 γυναίκες. Στο υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει ο Ντμίτρι Μπουσάτι. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος προκάλεσε αντιδράσεις, με το Δημοκρατικό Κόμμα να κάνει λόγο για "κυβέρνηση απογόνων του Ενβέρ Χότζα", και το Κόμμα Εναλλακτικής Ολοκλήρωσης να προαναγγέλλει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα καταστούν "εφιάλτης" για τους κυβερνώντες.

30.8.2017: Ο εξωμότης δήμαρχος Χειμάρας Γιώργος Γκόρος, επέλεξε για τη συνεδρίαση το αλβανικό ανθελληνικό χωριό Κούτσι, σε απόσταση κάποιων ωρών από την Χειμάρρα, όπου πηγαίνεις μόνο με τζιπ 4x4, και εκεί ενέκρινε το ύπουλο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων. Οι Χειμαρριώτες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την αφαίρεση της υπηκοότητας από έξη συμβούλους που υπερψήφισαν το σχέδιο.

30.8.2017: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης.

31.8.2017: Ο αλβανικός Τύπος γράφει ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Γράφουν ότι «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα του σεβασμού του δικαιώματος της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι μια από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ».

1.9.2017: Έφθασε στη Βουλή, με τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, το θέμα της βίαιης αποξήλωσης των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, από ΑλβανούςΤα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το "λουλούδι του Δαρβίνου", το αρωματικό φυτό που μάζευε παράνομα Αλβανός, στην Δροσοπηγή Κόνιτσας, έχει τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000 ευρώ το κιλό αποξηραμένο.


ΒΟΣΝΙΑ

31.8.2017: Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα προβάλει αξιώσεις για την κροατική πλευρά της Αδριατικής, σε περίπτωση που η Κροατία κατασκευάσει μια γέφυρα, με αυτοκινητόδρομο, για την παράκαμψη του εδάφους της. Η Βοσνία έχει διέξοδο στην Αδριατική Θάλασσα, πλάτους οκτώ χιλιομέτρων, στην περιοχή της χερσονήσου Πελεσάτς, αλλά το θαλάσσιο τμήμα ανήκει στην Κροατία.
Από το έδαφος της Βοσνίας περνάει ο αυτοκινητόδρομος E65, ο οποίος συνδέει το κύριο μέρος της Κροατίας με το νότιο τμήμα της, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της, το λιμάνι Ντουμπρόβνικ. Η ιδέα της παράκαμψης βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Βοσνία, διότι σημαίνει απώλεια χρημάτων από τη διέλευση μέσω του εδάφους της.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

28.8.2017: Βούλγαροι στρατιώτες αρνήθηκαν, κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, να πυροβολήσουν στόχους στους οποίους υπήρχε η ένδειξη "Ρώσος". Οι ασκήσεις συνεχίσθηκαν, αλλά χωρίς τους Βουλγάρους που ζήτησαν συγγνώμη. Ο ρουμανικός στρατός διευκρίνισε, ότι χρησιμοποιήθηκαν παλαιά ειδώλια, που είχαν εικόνες που "θύμιζαν" έντονα τα σήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να αποκρύψει  το συμβάν, αλλά τελικά ήρθε στη δημοσιότητα δύο μήνες μετά.

29.8.2017: Αφιέρωμα σε ένα μικρό βουλγαρικό χωριό, που μετατρέπεται σε ρωσική κωμόπολη, έκανε η Deutsche Welle, στο χωριό Κράνεβο, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου 500.000 περίπου Ρώσοι θα περάσουν φέτος τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Βουλγαρία. Πρόκειται κυρίως για τη μεσαία τάξη, οικογένειες με παιδιά, που καμιά φορά παίρνουν και τη γιαγιά μαζί τους.

31.8.2017: Η Βουλγαρία ξεκίνησε την κατασκευή χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, κοντά στο μοναδικό της πυρηνικό εργοστάσιο, "Κοζλοντούι". Τα ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής και μέσης αντοχής, τα οποία θα αποθηκεύονται, προέρχονται από τέσσερις παλιούς αντιδραστήρες του εργοστασίου.

1.9.2017: Στις 6 Σεπτεμβρίου, στην Καβάλα, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ θα υπογράψουν τη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για την επιτάχυνση της κατασκευής της "Σιδηροδρομικής Εγνατίας". Πρόκειται για την ενιαία ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας, της Βάρνας, του Μπουργκάς, το λιμάνι του Δούναβη και των τριών λιμανιών της Βορείου Ελλάδας με τα αντίστοιχα εμπορευματικά κέντρα. Δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

28.8.2017: Μετά από την νέα αποτυχία του Κοινοβουλίου να συγκεντρώσει απαρτία για να εκλέξει νέο Πρόεδρο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ενβέρ Χοτζάι ζήτησε μια νέα περίοδο δύο εβδομάδων για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους και να προτείνει έναν νέο υποψήφιο για το αξίωμα. Σε μήνυμά του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν απηύθυνε έκκληση για τον σύντομο σχηματισμό μια νέας φιλοευρωπαϊκής, σταθερής και μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης στη χώρα.

31.8.2017: Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εκτελεστική επιτροπή της Ιντερπόλ θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο στις τάξεις της. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, σχολίασε ότι η είσοδος στην Ιντερπόλ δεν εξαρτάται από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά από τα κράτη-μέλη της οργάνωσης, μερικά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την χώρα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος, διότι για την είσοδο στην οργάνωση χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων του συνόλου των μελών.

1.9.2017: Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος για τη φετινή μουσουλμανική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, δώρισε 200 μεγάλα ζώα προκειμένου να σφαχτούν και να διαμοιραστούν στο Κοσσυφοπέδιο. Προσφορά δώρων θυσίας θα γίνει επί τρεις επόμενες ημέρες και σε ολόκληρη την Αλβανία, όπου ο τουρκικός οργανισμός θα μοιράσει πακέτα των θυσιών σε 12 χιλιάδες αλβανικές οικογένειες που έχουν ανάγκη.


ΣΕΡΒΙΑ

29.8.2017: Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αλεξάντερ Βούλιν, έπειτα από την κριτική που δέχθηκε η Σερβία, εκ μέρους της Λιθουανίας, για τη συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία, δήλωσε: «Είμαστε ουδέτερη στρατιωτικά χώρα, θα κάνουμε κοινές ασκήσεις με όλους, με όποιον μπορούμε κάτι να διδαχθούμε». Τόνισε, ότι ασκήσεις μπορούν να γίνουν και με μέλη του ΝΑΤΟ και με μέλη του Οργανισμού Συμφώνου για την Συλλογική Ασφάλεια, και με στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

30.8.2017: Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς συναντήθηκε στη σερβική πρωτεύουσα με τον πρέσβη της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηλιάδη, να συζητήσουν για την "βελτίωση της αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών", με εστίαση στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και άλλων μορφών εγκληματικότητας.

30.8.2017: Η υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κούμπουβιτς θα ζητήσει από το Δικαστήριο της Χάγης, να προσφέρει στον Ράτκο Μλάντιτς, προσωρινή απελευθέρωση για ιατρική περίθαλψη στη Σερβία. Η κυβέρνηση της Σερβίας, όπως για κάθε άλλον πολίτη, δίδει στο Διεθνές Δικαστήριο τις απαραίτητες εγγυήσεις που απαιτούνται, σύμφωνα με το αίτημα και τις νομικές διαδικασίες.

31.8.2017: Με ενίοτε υπερβολικές επιχορηγήσεις η Σερβία επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές. Η κυβέρνηση υπόσχεται στους ξένους επενδυτές μεταξύ 10.000 και 40.000 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας. Μπορεί η τακτική αυτή να μην είναι καινούργια και η κυβέρνηση Βούτσιτς να την κληρονόμησε από τους προκατόχους της, εντούτοις η τελευταία την ανέδειξε σε αιχμή του δόρατος της οικονομικής της πολιτικής.


ΣΚΟΠΙΑ

27.8.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες της περιοχής είναι φιλικές προς τα Σκόπια, και όσον αφορά τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, τόνισε ότι το θέμα είναι διμερές και αναμένει λύση μέσω του διαλόγου, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

27.8.2017: Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια θέλει να απομακρύνει τα αγάλματα των Μακεδόνων που ύψωσε ο Νίκολα Γκρουέφκσι, αλλά δεν το κάνει επειδή, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει χρήματα. Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του δηλώνει πρόθυμος να τους βρει τα χρήματα, εάν αυτό είναι το πρόβλημα.

28.8.2017: Ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί οδικώς στα Σκόπια για να αποφύγει την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, "Μέγας Αλέξανδρος". Οι Σκοπιανοί αναρωτιούνται ποια θα είναι η διαδρομή του, δεδομένου ότι η οδός από Γευγελή στα Σκόπια έχει την ονομασία "Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας". (Ούτε από την οδό "Φίλιππος της Μακεδονίας", ούτε από τον διάδρομο 10, που ονόμασαν "Μέγα Αλέξανδρο" είναι απαραίτητο να πάει ο Κοτζιάς. Αεροπορικώς στο Κοσσυφοπέδιο, και οδικώς στα Σκόπια. Έτσι πήγε και ο Ευ. Βενιζέλος).

29.8.2017: Ο υπουργός Υγείας Άρμπεν Ταραβάρι αποφάσισε την καθιέρωση τριών γλωσσών σε πινακίδες των ιδρυμάτων. Προς το παρόν έχουν τοποθετηθεί 25 πινακίδες, γραμμένες στα σλαβικά, στα αλβανικά και στα αγγλικά. Επισημαίνει ότι 30% των συναλλασσομένων με τα δημόσια ιδρύματα είναι Αλβανοί, των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι αδυνατούν να προσανατολισθούν και να συνεννοηθούν, ενώ με τις τρίγλωσσες πινακίδες θα είναι τώρα εύκολο.

29.8.2017: Έκτη συνεδρίαση τεχνοκρατών Ελλάδας και Σκοπίων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκαν θέματα, όπως είναι τα σχέδια για τη διασύνδεση στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, την αστυνομική συνεργασία, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία της δημόσιας διοίκησης, της υγειονομικής περίθαλψης, τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών και των πρωτοβουλιών για την επιχειρηματική συνεργασία.

30.8.2017: Συζήτηση στο ΥΠΕΞ για την πλήρη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην Ημερίδα συμμετέχουν ανώτεροι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, του ΝΑΤΟ, κυβερνητικά όργανα και διπλωματικοί εκπρόσωποι στη χώρα, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συνέλθουν δύο εξειδικευμένες επιτροπές με θέματα: «Η συμβολή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια» και η «FYROM και ΝΑΤΟ: ενεργός συνεργασία με πλήρη ένταξη».

30.8.2017: Ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζες Μπέιλι, μιλώντας στην Ημερίδα, είπε μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ παραμένουν εταίρος της "Μακεδονίας" στις προσπάθειες, ώστε κάποια μέρα να σας χαιρετίσουμε ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας. […] Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει συνεχώς τις δεσμεύσεις από το Βουκουρέστι για ένταξη της "Μακεδονίας", αφότου βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα. Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα λυθεί μέσα σε μια νύχτα, ωστόσο, όπως μας υπενθύμισε και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Ποντγκόριτσα, τώρα είναι η ιστορική στιγμή για πρόοδο στην περιοχή και σας καλούμε να την εκμεταλλευτείτε.

30.8.2017: Δύο οργανώσεις Σκοπιανών, το λεγόμενο "παγκόσμιο μακεδονικό κογκρέσο" και το "μακεδονικό μανιφέστο", απηύθυναν αίτημα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της χώρας, πριν από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να καθορίσουν την κόκκινη γραμμή της χώρας στη διαφωνία του ονόματος. Θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, στις 10 το πρωί, κατά την άφιξη του Έλληνα ΥΠΕΞ.

31.8.2017: Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση όπως είχαν ανακοινώσει οι δύο οργανώσεις των Σλάβων μακεδονιζόντων των Σκοπίων, με σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και συνθήματα κατά της ΕΕ και της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, χάρτες της λεγόμενης "Μεγάλης Μακεδονίας", και με συνθήματα κατά της Ελλάδας. Οι ηλικιωμένοι συγκεντρωθέντες δεν ήσαν περισσότεροι από 30, μεταξύ των οποίων 4-5 νέοι.

31.8.2017: Χωρίς "ηχηρό" αποτέλεσμα η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Έγινε αναφορά στο σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων, στο δρόμο που άνοιξαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, τέθηκαν οι βάσεις της διαδικασίας πάνω στην οποία θα κινηθεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας.

31.8.2017: Η εταιρεία στρατηγικών προβλέψεων Ѕtratfor καταλήγει στο συμπέρασμα, επικαλούμενη ανάλυση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κάμερον Μάντερ, ότι τα Σκόπια έκαναν ένα βήμα προς την εξομάλυνση στα Βαλκάνια. Ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι με την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας με τη Βουλγαρία, με την επιθυμία για επίλυση της διαφοράς για την ονομασία με την Ελλάδα και με την αύξηση της συνεργασίας της με την Αλβανία, η σκοπιανή κυβέρνηση έκανε πολύ δουλειά για τη βελτίωση των σχέσεών της με τους γείτονές της.

2.9.2017: Οργανώθηκε διαδήλωση στην Αχρίδα, όπου οι 200 περίπου διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιδιωκόμενη διγλωσσία στη χώρα, ζήτησαν επίσης να μην επαναληφθεί το 2001, όπου, σύμφωνα με αυτούς, εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια  από 100 έως 200 χιλιάδες Αλβανοί Κοσοβάροι. Ένα κύριο  αίτημα, επίσης, ήταν να μη διαιρεθεί η (ψευδο)Μακεδονία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

2.9.2017: Το ΝΑΤΟ ζήτησε από Σκοπιανούς και τους Έλληνες να αποφασίσουν για την ονομασία των Σκοπίων, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Sputnik, ο Ιβάν Κονοβαλόφ, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών. «Το "χαρτί" του ΝΑΤΟ θα παίζεται για καιρό, γιατί είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τέτοια ευθύνη (σ.σ. για ένταξη) για μια χώρα στην οποία ο εμφύλιος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», είπε.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti