Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 27/5 έως 2/6

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

 

1.6.2018: Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιείται άσκηση με την ονομασία SALAMIS STORM 2018, στην οποία θα συμμετάσχει προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, ενώ έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία. Σκοπός της άσκησης, που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου, είναι «η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων».

ΑΛΒΑΝΙΑ

28.5.2018: Χιλιάδες υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και του υπουργού Εσωτερικών Φατμίρ Τζαφάι. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και τον υπουργό Εσωτερικών, ότι έκρυψε τις εγκληματικές δραστηριότητες του αδελφού του Αγκρόν, ο οποίος καταδικάστηκε, το 2002 στην Ιταλία, για διακίνηση ναρκωτικών.

28.5.2018: Συμφωνία με την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young για να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, υπέγραψε η αλβανική κυβέρνηση. Η μαύρη οικονομία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της Αλβανίας παρά την κυβερνητική καμπάνια για την έκδοση αποδείξεων για όλες τις αγοραπωλησίες, ενώ η φοροδιαφυγή αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ και ισούται με το εξαπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

29.5.2018: Θέμα έγιναν στα αλβανικά Μέσα ενημέρωσης οι δηλώσεις γνωστού δημοσιογράφου για τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Η επιτροπή του Ελσίνκι κατήγγειλε την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" για ρατσιστική στάση απέναντι στους Αλβανούς. Η αντίδραση ήρθε μετά από κείμενο του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη. Αποκάλεσε τους Αλβανούς «ζώα που ήρθαν στην Ελλάδα σε κατάσταση θηρίου και τους κάναμε ανθρώπους».

29.5.2018: Στην περιοχή του κόλπου του Δυρραχίου διεξήχθη η ναυτική άσκηση "Deti i Hapur - 18" [Ανοικτής Θάλασσας-18] με τη συμμετοχή της Ναυτικής Δύναμης, χερσαίων δυνάμεων, της πολιτικής αεροπορίας, του Κέντρου Έρευνας Διάσωσης, της Αστυνομίας Συνόρων και Μετανάστευσης και της μονάδας ναυτικού λαθρεμπορίου. Ο στόχος της κοινής άσκηση ήταν η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που έχουν αντικείμενο τη θάλασσα για την παρεμπόδιση της εγκληματικής δραστηριότητας και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης.

29.5.2018: Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα δημοσίευσε μια εικόνα για την οποία λέει ότι είναι το νέο "Παλάτι του Έντι Ράμα και του αδελφού του Όλσι", στον οικισμό  Γκιλέκ των Δρυμάδων. Το θέρετρο είναι έκτασης 19.100 τ.μ. από τα οποία οικοδομούνται τα 3.878 τ.μ. «Υπάρχουν 6 τύποι βιλών ενός, δύο και τριών ορόφων, ένα μπαρ-εστιατόριο, μια ξύλινη αποβάθρα για το σκάφος του Ράμα, μια υπαίθρια πισίνα, ένα κτήριο διαχείρισης και κήπο, καθώς και φυλάκιο και σταθμό επεξεργασίας λυμάτων όπως και οίκημα ηλεκτρικού μετασχηματιστή. Χώρος στάθμευσης  υπάρχει σε υπόγειο και υπαίθρια. Την εγκατάσταση της υποδομής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα αναλάβει η OSSHEE!» καταλήγει ο Μπερίσα.

31.5.2018: Ο Κουρτς είπε ότι η ΕΕ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Αλβανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ να μπλοκάρουν το νέο δρόμο που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες από την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα βοηθηθεί η Αλβανία για την καταπολέμηση της διακίνησης λαθρομεταναστών όχι μόνο με οικονομική βοήθεια, αλλά και με αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να "σφραγιστούν" τα σύνορα. [Να παραμένουν στην Ελλάδα, δηλαδή].

31.5.2018: Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "The Sun", μόλις 9 Αλβανοί επεστράφησαν στην πατρίδα τους με ένα αεροπλάνο, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις στο ήταν άδειες. Υπολογίστηκε ότι έχουν γίνει 124 πτήσεις με μόλις 5.468 μετανάστες που στάλθηκαν στις πατρίδες τους. «Ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων πραγματοποιήθηκε προς την Αλβανία, όπου απελάθηκαν  2.282 παράνομοι μετανάστες με 48 πτήσεις, που μας κόστισαν 12 εκατομμύρια λίρες», γράφει.

31.5.2018: Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα επισκέφθηκε επίσημα το Ανώτατο Στρατηγείο  των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE), όπου την υποδέχθηκε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός τεσσάρων αστέρων Κούρτις Μ. Σκαπαρότι. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας της Αλβανίας και της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ACO) και να συζητήσουν την ισχυρή δέσμευση της χώρας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

1.6.2018: Την τελευταία δεκαετία 189.000 Αλβανοί απέκτησαν ιταλική υπηκοότητα. Το 2016, οι Αλβανοί ήταν στην πρώτη θέση από αυτούς που έγιναν Ιταλοί, φθάνοντας τον αριθμό των 37.000 ανθρώπων. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Αμερικανική Υπηρεσία Θεωρήσεων, η Αλβανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, που ο πληθυσμός της έχει μεταναστεύσει σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων της. Η επίσημη ιστοσελίδα της "America Visa Service" το 2016, αναφέρει ότι 266.000 Αλβανοί ζήτησαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

2.6.2018: Ο πρώην Εισαγγελέας της Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα, για τον οποίο οι Αρχές των Τιράνων θέλουν να ελέγξουν το έργο του, ως Εισαγγελέα, αλλά και το πόθεν έσχες, έχει ζητήσει άσυλο στην Τουρκία. Ο Λάλα κατηγορήθηκε από τις αλβανικές Αρχές αλλά και από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για άμεση εμπλοκή σε εγκληματικές ομάδες της χώρας, ενώ η αμερικανική Πρεσβεία ανακοίνωσε ότι είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ.

2.6.2018: «Οι φόβοι για επιστροφή της ροής των μεταναστών από την Ανατολή προς τη Δύση, οδήγησε την ΕΕ να προτείνει στη Frontex να δημιουργήσει ένα σώμα 10 χιλιάδων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2027. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Συνόρων (FRONTEX), Φαμπρίς Λεγγέρι.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

29.5.2018: Το υπουργείο Άμυνας διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την κοινή ασφάλεια του βουλγαρικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο προβλέπει να γίνονται αναχαιτίσεις σε ρωσικά αεροσκάφη που πλησιάζουν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, από κάποια χώρα της Συμμαχίας που θα έχει καθήκον να προβαίνει σε' αυτές. Αυτό γίνεται για την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση των ωρών πτήσεων της βουλγαρικής αεροπορίας. Η Βουλγαρία έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριου χώρου με την Ελλάδα το Νοέμβριο του 2010 και με την Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2011.

30.5.2018: Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπίας. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας για την ασφάλεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διακρατικό επίπεδο.   Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανανεώσει τη συμμετοχή της, στην κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία. Κατέστη επίσης σαφές ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν έχουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα εκτροπής του αγωγού φυσικού αερίου του αγωγού "Τουρκικό Ρεύμα" (Turkish Stream) μέσω του εδάφους της Βουλγαρίας.

30.5.2018: Το Κρεμλίνο όμως εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του εν λόγω έργου είναι περιορισμένη για διάφορους λόγους. «Είναι αδύνατο να το εφαρμόσει η Βουλγαρία δίχως εγγυήσεις από την Κομισιόν δεδομένης της παλαιότερης εμπειρίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος. «Θέλουν ένα βραχίονα του αγωγού, αλλά το ερώτημα είναι σε ποιο σημείο, από ποια γραμμή και με τι όρια;» πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, ο Turkish Stream είναι δύσκολο να διακλαδωθεί, κατέληξε.

30.5.2018: Καταργείται η από το 2008 απόφαση για εθελοντική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις και επανέρχεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το βουλγαρικό κόμμα "Πατριωτικό Μέτωπο" προωθεί νόμο για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητεία. Το νομοσχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση εξάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την ηλικία των 19 ετών, με προοπτική να γίνει ενός έτους, με απώτερο σκοπό την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων 300.000 ετοιμοπόλεμων και με άριστη εκπαίδευση αντρών, που θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα της χώρας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

31.5.2018: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία καλύπτουν πλήρως τα τεχνικά κριτήρια για την ένταξή τους στον Χώρο Σένγκεν, είπε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μίλεν Κερεμεντσίεφ, αλλά το πρόβλημα έγκειται στην Ελλάδα. Αν όμως γίνουν δεκτές στο Σένγκεν, αυτό σημαίνει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να καταργηθούν μεταξύ των χωρών αυτών και το τεράστιο πλήθος των μεταναστών, που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, θα μπορέσει να μετακινηθεί προς το εσωτερικό της Ευρώπης, είπε ο Κερεμεντσίεφ.

2.6.2018: Η αστυνομία των συνόρων έχει συλλάβει 23 παράνομους μετανάστες  Εντοπίσθηκαν σε ένα φορτηγό στο συνοριακό διάδρομο "Καπιτάν Πέτκο Βοϊβόδα"

στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι λαθρομετανάστες είναι από Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Επεδίωκαν να πάνε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης για καλύτερες οικονομικές δυνατότητες.

2.6.2018: Σε ένα χρόνο 10.000 Σκοπιανοί έκαναν αίτηση για βουλγαρική υπηκοότητα. Από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, συνολικά 17.793 άτομα ζήτησαν τη βουλγαρική υπηκοότητα ή διαβατήρια, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από τα κράτος των Σκοπίων, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Τσέτσκα Τσάτσεβα. Εκτός από την πΓΔΜ, ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων προέρχεται από χώρες, όπως είπε, με σημαντικές βουλγαρικές κοινότητες, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Αλβανία και η Αυστρία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

28.5.2018: Συγκρούσεις ξέσπασαν στο δήμο Κλίνα του Κοσσυφοπεδίου, όταν Αλβανοί εμπόδισαν Σέρβους προσκυνητές να επισκεφθούν ναούς στην περιοχή με αφορμή την ορθόδοξη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ένας Σέρβος πολίτης τραυματίστηκε στο χωριό Ποτέκ του δήμου Κλίνα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα, όταν οι Αλβανοί των γύρω χωριών επιτέθηκαν κατά της ομάδας των Σέρβων στο χωριό. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή.

30.5.2018: Οι βουλευτές της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν ομοφώνως ψήφισμα που ζητά από τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας να ανοίξουν τα σύνορά τους στους πολίτες. Το ψήφισμα θα μεταβιβαστεί στις δύο αλβανικές κυβερνήσεις, αλλά θα πρέπει, επίσης, να εγκριθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια δυσκολία, αφού «οι διεθνείς φορείς αντιτίθενται σε αυτές τις κινήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

28.5.2018: Νικητής των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS). Το DPS είναι πρώτο σε 6 από τους 10 δήμους της χώρας. Στην πρωτεύουσα συγκέντρωσε το 47,9% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ποντγκόριτσα για τον 21ο αιώνα", στον οποίο συμμετέχουν τα κόμματα "Δημοκράτες" και URA, πήραν το 25,5%. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ το DPS κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι "εμπόδιζε την ψηφοφορία και προκαλούσε τους ψηφοφόρους".

29.5.2018: Αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου θα αρχίσουν από τις 5 Ιουνίου η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το NATO, καθώς η βαλκανική χώρα, δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία. Οι περιπολίες εκτελούνται σε περίπτωση που στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη χρειάζονται βοήθεια λόγω προβλήματος, ή σε περίπτωση που εντοπιστούν ξένα αεροπλάνα που πλησιάζουν τον εναέριο χώρο μέλους του NATO δίχως να δώσουν στοιχεία ταυτότητας, χωρίς να επικοινωνήσουν με τον πύργο ελέγχου και δίχως να καταθέσουν σχέδια πτήσης.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Περισσότερο από το 19% των Ρουμάνων, ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών, το 2017, ζούσαν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε σύγκριση με το 2007 το ποσοστό των Ρουμάνων που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,3%.

ΣΚΟΠΙΑ

27.5.2018: «Η χώρα μας είναι πρώτη στην περιοχή όσον αφορά τον αριθμό των αργιών. Οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται, αλλά οι εμπειρογνώμονες και οι εργοδότες προειδοποιούν ότι με τόσες πολλές αργίες, ο ρυθμός της λειτουργίας της οικονομίας μειώνεται και χάνεται ένα ποσοστό παραγωγής», γράφει ο σκοπιανός Τύπος. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ιλίγια Ασέφσκι, δεν επιβαρύνεται μόνο η οικονομία αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα.

27.5.2018: Η ακροδεξιά "Νεολαία για την Μακεδονία", διοργανώνει το απόγευμα, διαμαρτυρία στην Αχρίδα ενάντια στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ. «Η διαμαρτυρία θα γίνει κατά την επέτειο των χιλίων ετών από την πτώση του "μακεδονικού κράτους" (!) και την επέτειο της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», ανέφεραν οι διαδηλωτές. Εννοούν το πρώτο βουλγαρικό βασίλειο που είχε πρωτεύουσα την Αχρίδα και ιδρύθηκε στα εδάφη των σημερινών Σκοπίων. Καταλύθηκε το 1018, από τα βυζαντινά στρατεύματα υπό τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο [που ανήκε στην Δυναστεία των… Μακεδόνων!]..

27.5.2018: Η σχισματική "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" των Σκοπίων δεν θα αποδεχθεί ένα νέο όνομα για τη χώρα, το οποίο θα συμφωνηθεί από την σκοπιανή και την ελληνική πλευρά, επιβεβαίωσε με κατηγορικό τρόπο ο επίσκοπος Πιμέν (Ποιμήν), σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Δήλωσε ότι «Αν τελικά αποφασισθεί η αλλαγή τη ονόματος που αυτό θα ωθήσει και στην αλλαγή του ονόματος της ορθόδοξης εκκλησίας μας, εμείς δεν θα το ενσωματώσουμε στο όνομά μας. Το όνομά μας είναι "Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας", επειδή σχετίζεται με την ταυτότητά μας».

28.5.2018: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. «… τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

29.5.2018: «Στον πρόεδρο  Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν έχουν παρασχεθεί πληροφορίες μετά το συμφωνηθέν πλαίσιο για την υπέρβαση της διαφωνίας του ονόματος, το οποίο ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ», ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου των Σκοπίων. «Πιστεύουμε ότι γίνεται επιλεκτική ενημέρωση προς τον πρόεδρο της χώρας», προσθέτει το γραφείο Τύπου.

30.5.2018: Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ απορρίπτει οποιαδήποτε ονομασία erga omnes, παρότι η Ελλάδα έχει θέσει τη συνολική χρήση του ονόματος ως απαραίτητο όρο την εξεύρεση λύσης. «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ.

30.5.2018: Αίτημα για επαναφορά στην κανονικότητα απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, για την επαναφορά της υπό το όνομα "Αρχιεπισκοπή Αχριδών". Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου». Το αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

31.5.2018: Η κυβέρνηση των Σκοπίων έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή την οποία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία υπέβαλε αίτημα στον Βαρθολομαίο να επιλύσει το μακροχρόνιο εκκλησιαστικό ζήτημα και δεν ζήτησε να διαγραφεί η λέξη "Μακεδονική" [македонска]. Η επιστολή απλώς, έχει συμβολικό χαρακτήρα, ως ώθηση για την επίλυση αυτού του μακρόχρονου εκκλησιαστικού προβλήματος.

1.6.2018: Διαρροές της Αθήνας: «Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

1.6.2018: Κυβερνητικές πηγές Σκοπίων, σε απάντηση των διαρροών της Αθήνας: «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης».

1.6.2018: «Ψευδείς και αναληθείς οι πληροφορίες ότι ζητήσαμε να αλλάξει το όνομα της Μακεδονικής Εκκλησίας, στην επιστολή μας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ένας εκ των σκληροπυρηνικών Ιεραρχών της σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ποβαρντάρσκας Αγαθάγγελος. Έκανε λόγο για σύγχυση από τα ΜΜΕ, ενώ παραδέχτηκε ότι εστάλη επιστολή στο Φανάρι για αναγνώριση της Εκκλησίας. «Στη Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας μας αποφασίσαμε να στείλουμε γράμμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο για να ζητήσουμε το αυτοκέφαλο, δηλαδή να γίνει αναγνώριση της Αγίας μας Μακεδονικής Εκκλησίας ως αυτοκέφαλη», τόνισε.

1.6.2018: Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι ζήτησε από το Πρίλεπ μαζικές διαμαρτυρίες στις 2 Ιουνίου. Αναφερόμενος στις παραπλανητικές υποσχέσεις του Ζόραν Ζάεφ είπε ότι είπε ψέματα ότι θα ο μέσος μισθός θα ανέβει στα 500 ευρώ, είπε ψέματα ότι οι ειδικοί γιατροί θα έχουν περίπου 100 χιλιάδες δηνάρια ως μέσο μισθό. Είπε ψέματα υποσχόμενος περισσότερες επιδοτήσεις για τους αγρότες, υποσχέθηκε καλύτερες προοπτικές για τους νέους, υποσχέθηκε μεγαλύτερες συντάξεις και όχι μόνο. Τα πολύχρωμα ψέματα φάνηκαν τώρα που δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, είπε ο Μίτσκοσκι.

1.6.2018: Τον ισχυρισμό ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Τσίπρας και Ζάεφ, είχαν συμφωνήσει στο όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν", προέβαλε η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "France 24". Η υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι λύση βρέθηκε, η Ελλάδα την αποδέχθηκε και στη συνέχεια υπαναχώρησε.

2.6.2018: Γ. Μπαμπινιώτης: «Πρόσφατα ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί (και οιονεί αναγνωρίσει) ήδη την ονομασία "μακεδονική γλώσσα" από το 1977, με προφανή αναφορά στην Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση (standardization) των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Δεν ετέθη ποτέ σε εκείνη τη Διάσκεψη θέμα αναγνώρισης τής ονομασίας τής γλώσσας των Σκοπίων ως Μακεδονικής. Στη Διάσκεψη δεν προσήλθαν μέλη τής πΓΔΜ αλλά μόνο ένας εκπρόσωπος τής Γιουγκοσλαβίας Αποφασίστηκε, όπως όλες οι γλώσσες, μεταγραμματιστούν με λατινικούς χαρακτήρες».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi