Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 29/10 έως 4/11

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

31.10.2017: Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν (Ease of Doing Business 2018) σε σύνολο 190 χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση και την ίδια ώρα Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση, η Βουλγαρία στην 50η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η. Εντύπωση προκαλεί η διατήρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλή θέση των Σκοπίων, συγκεκριμένα στην 11η θέση από 10η που ήταν πέρσι.


ΑΛΒΑΝΙΑ

1.11.2017: Δημοσιεύθηκε η ιατρική καρτέλα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος υπέφερε εξαιτίας βεβαρυμμένων ψυχασθενών παθήσεων κι έχει νοσηλευθεί συστηματικά στην κλινική νευρολογίας του "Νοσοκομείου Αρ. 5" των Τιράνων, κατά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια. Αργότερα, ύστερα από συστάσεις της ιατρικής επιτροπής εστάλη στο Παρίσι για μια πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση κι εντατική θεραπεία.

1.11.2017: Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην Αλβανία η παραίτηση του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, των SHISH, Βίσο Αγιάζι Λίκα.  Η αντιπολίτευση συνδέει την παραίτηση του Αρχηγού με έρευνες που στρέφονται ενάντια στα καρτέλ ναρκωτικών εμπλέκοντας και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπάσα, ήταν ο πρώτος που ζητούσε την απομάκρυνση του Βίσο Αγιάζι Λίκα.

1.11.2017: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιόχαννες Χάν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια οι αλβανικές Αρχές συμμετέχουν σε μια συνεχή προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

2.11.2017: Ο Ράμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως το 2009 είχε «διαπράξει εθνική προδοσία παραδίδοντας αλβανικό έδαφος στην Ελλάδα», αναφερόμενος στη Συμφωνία για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών θαλασσίων συνόρων, που τελικά ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης, επανήλθε με υπονοούμενα πως η Ελλάδα αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας και δυσκολεύει την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

2.11.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα, καταγγέλλοντας πως στην περιοχή εφαρμόζονται πολεοδομικά σχέδια, τα οποία έχει προηγουμένως συμφωνήσει ο αδερφός του Όλσι Ράμα, τον οποίον κατηγόρησε ευθέως για ανάμειξη σε κυκλώματα εμπορίου κοκαΐνης, με μεγαλοεργολάβους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

2.11.2017: Ο αλβανικός Τύπος αναφέρεται στην πρόταση «ενός βουλευτή του υπερεθνικιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" στην Ελλάδα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τη Χιμάρα για να δώσουν ένα μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση».

3.11.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, παρακολούθησε Διάσκεψη στο Μαρόκο, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση, μαζί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άννα Μπάρναβιτς, και αναφέρθηκε στο Κοσσυφοπέδιο: «Η πεποίθησή μου είναι, πάντα ήταν και παραμένει, ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, θα της δώσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και θα διευκολυνθεί από την επιβάρυνση του παρελθόντος, το οποίο είναι ένα εμπόδιο για κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη ευκολία».

3.11.2017: «Το φαινόμενο της αύξησης της καλλιέργειας κάνναβης σε πολλές περιοχές της χώρας οφείλεται στη σιωπή της Αστυνομίας. Το 2016, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας κάνναβης σε διάφορα μέρη της επικράτειας. Η αδυναμία των δομών μας ή η ικανότητα και η πολυπλοκότητα των εγκληματιών, απομένει να αναλυθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ζημιά είναι μεγάλη και πολύπλευρη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Φατμίρ Τζαφάι.

3.110217: Η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται  περισσότερο από τόνους αλβανικής κάνναβης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απαιτούν να χτυπηθούν οι επικεφαλής των οργανώσεων διακίνησης. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, έφθασε στα Τίρανα για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Συναντήθηκε πρώτα με τον Αλβανό ομόλογό του, Φατμίρ Τζαφάι και κατόπιν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

4.11.2017: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα " Πανόραμα", ο δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Ασφάλειας, Γκιέργκι Θανάσι, περιέγραψε την Αλβανία ως χώρα ανομίας, με δράση τζιχαντιστών, καρτέλ ναρκεμπορίου και ανάμιξη Ρώσων κατασκόπων.

4.11.2017: Στην ολομέλεια της αλβανικής Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι επέτρεψε το 2016 στη χώρα την καλλιέργεια 8 εκ. δενδρυλλίων χασίς, αξίας πολύ μεγαλύτερης από τα 1,3 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, που κατηγορείται για εμπλοκή στο καρτέλ ναρκωτικών των συγγενών του Χαμπίλαϊ, αλλά και ότι τα όπλα που συγκεντρώθηκαν από τους Αλβανούς πολίτες πριν δύο χρόνια -με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος-, ο Σαϊμίρ Ταχίρι τα έδωσε στους εμπόρους ναρκωτικών Χαμπίλαϊ οι οποίοι τα διακίνησαν προς Ιταλία και τα πούλησαν σε μαφιόζους.


ΒΟΣΝΙΑ

2.11.2017: Το πρωτότυπο έγγραφο, στην αγγλική γλώσσα, της Συμφωνίας του Ντέιτον, με την υπογραφή της οποίας σταμάτησε ο πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στη δεκαετία του '90, βρέθηκε στο σπίτι Σέρβο-βόσνιου αστυνομικού. Επιθεωρητές του Τμήματος καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, συνέλαβαν τον Ζέλικο Κούντος και μετά από έρευνα της κατοικίας του ανακάλυψαν το πρωτότυπο έγγραφο, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από μια δεκαετία. Ο Ζέλικο Κούντος εργαζόταν στο Ντέιτον ως φρουρός ασφαλείας και συνόδευε τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα Αλέξα Μπούχα, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις ειρηνευτικές συνομιλίες για λογαριασμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

30.10.2017: Σε άρθρο του που έχει τίτλο «Στην Αλβανία 50 χιλιάδες Βούλγαροι αποτελούν μειονότητα, οι σχεδόν ένα εκατομμύριο Τούρκοι στη Βουλγαρία τι είναι;» ο Λιούτβι Μεστάν, ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος "Δημοκράτες για την ευθύνη, την ελευθερία και την ανοχή"- ДОСТ, ζητά την αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη Βουλγαρία, ως μειονότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βουλγαρία υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, αλλά το κράτος αρνείται την ύπαρξη μειονοτήτων. Το σύνταγμα μιλά για την εθνικότητα, τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, αλλά ο Βούλγαρος νομοθέτης αρνείται κατηγορηματικά το καθεστώς των μειονοτήτων.

1.11.2017: Στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων Σκοπίων-Βουλγαρίας, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ και τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Η αντιπροσωπεία του υπουργείου των Σκοπίων θα επισκεφθεί, επίσης, το Εθνικό  Στρατιωτικό Κέντρο της Διοίκησης των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων.

2.11.2017: Διαφωνία προέκυψε μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας σχετικά με την σωτηρία των Εβραίων της Βουλγαρίας από τους ναζί. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απηύθυνε κριτική για την βεβήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια και δήλωσε ότι «παρόμοιες ενέργειες είναι ιδιαίτερα κυνικές ενόψει  του γεγονότος ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στα σοβιετικά στρατεύματα δεν απελάθηκαν οι Εβραίοι από τη Βουλγαρία και έτσι από θάνατο σώθηκαν περίπου 50 000 άτομα».
Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ απάντησε: «Όταν οι Βούλγαροι πολίτες συγκεντρώνονται στις σιδηροδρομικές  γραμμές μπροστά στα τρένα που μετέφεραν Εβραίους για τα ναζιστικά στρατόπεδα, όταν αντιπρόσωποι της βουλγαρικής πολιτικής, οικονομικής και διανοητικής ελίτ έγραφαν επιστολές διαμαρτυρίας προς υπεράσπιση των Βουλγάρων Εβραίων, ενώ ανώτατοι ιερείς της Βουλγαρικής Εκκλησίας στέκονταν στο πλευρό των συγκεντρωμένων για απέλαση Εβραίων δηλώνοντας ότι οι συμπατριώτες τους μπορούν να μεταφερθούν στα στρατόπεδα μόνο μαζί μ’ αυτούς, ο Κόκκινος Στρατός ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βουλγαρίας».

2.11.2017: Οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας θα πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση στις 23 Νοεμβρίου στην Στρώμνιτσα και θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πρόοδος στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων και η σύνοδος των δύο κυβερνήσεων θα τερματιστεί με την τοποθέτηση λουλουδιών στο μνημείο του πρώην προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι.

3.11.2017: Η Κίνα δεν επιτρέπει την εισαγωγή βουλγαρικών προϊόντων που περιέχουν ροδέλαιο. «Δεν υπάρχουν λόγοι για περιορισμούς των βουλγαρικών προϊόντων από τριαντάφυλλο», θεωρεί ο Εβγκένι Σάβτσεφ από την Αγροτική Ένωση Διεθνών Σχέσεων. Κατά τη γνώμη του πρόκειται για παραδρομή από πλευράς της Κίνας. Η απαγόρευση είναι πλήγμα για τις βουλγαρικές επιχειρήσεις, επειδή το 25% των βουλγάρικων προϊόντων με ροδέλαιο εξάγονται στην κινέζικη αγορά.

3.11.2017: Η υπουργός Εξωτερικών Ζαχάριεβα τόνισε, ότι υπάρχει πολύ καλός διάλογος τόσο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, όσο και σε επίπεδο ΕΕ- Ρωσίας. Χαρακτήρισε σαν σπεκουλάρισμα τις δηλώσεις ότι η ετήσια Έκθεση για την κατάσταση της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας για το 2016  κατευθύνεται κατά της Ρωσίας ή του ρωσικού κράτους.

3.11.2017: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμύνης των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, συναντήθηκε στη Σόφια, με τον Βούλγαρο ομόλογό της Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, όπου υπεγράφησαν δύο πρωτόκολλα για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και για τη συνεργασία εργαστηριακών δοκιμών για καύσιμα, λιπαντικά και άλλα υγρά.
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν την εκπαίδευση Σκοπιανών σε στρατιωτικές σχολές της Βουλγαρίας. Θίχτηκε επίσης το ζήτημα της πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η ανταλλαγή πείρας σχετικά με την αμυντική μεταρρύθμιση και τις διαδικασίες της ευρώ-ατλαντικής ενσωμάτωσης.

3.11.2017: Ο Βούλγαρος υπουργός Αμύνης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «Για εμάς δεν υπάρχει πρόβλημά με την ονομασία», των Σκοπίων, κάνοντας κάποιους να αναρωτιούνται αν η Σόφια έχει παραιτηθεί από τις ανησυχίες της σε πιθανή ονομασία, η οποία θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και, εμμέσως, εδαφικές βλέψεις προς τη Βουλγαρία.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.11.2017: Η αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπέδιου ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει ένοπλες δυνάμεις χωρίς προηγούμενη αλλαγή στο Σύνταγμα του κράτους. Οι συνταγματικές αλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να γίνουν μόνο με πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, πλειοψηφία που δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Εκτός αυτού η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή υποστήριξη από εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

3.11.2017: Σύγκρουση διαδηλωτών και Αστυνομίας έλαβε χώρα στην Πρίστινα, έξω από την πρεσβεία των Σκοπίων, που διαδήλωναν κατά απόφασης του δικαστηρίου των Σκοπίων για κατηγορούμενους Αλβανούς που συμμετείχαν στην "επιχείρηση Κουμάνοβο". Πρόκειται για την εισβολή ενόπλων Αλβανών που επιχείρησαν "μίνι ανταρσία", η οποία κατεστάλη με βίαιο και αιματηρό τρόπο από την σκοπιανή Αστυνομία. Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε 33 μέλη της ομάδας Κουμάνοβο, σε συνολικά 746 χρόνια φυλάκισης και 7 άτομα σε ισόβια κάθειρξη.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

30.10.2017: Ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, δήλωσε ότι ο έλεγχος του εναερίου χώρου του κράτους θα γίνεται από τις αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Μπόσκοβιτς πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της τεχνικής συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και τα συμβαλλόμενα μέρη Ελλάδα και Ιταλία.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2.11.2017: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μελεσκάνου χαρακτήρισε ως "ψευδείς ειδήσεις" τους ισχυρισμούς ότι η Ρουμανία σχεδιάζει να ενταχθεί στην τετράδα του Βίσεγκραντ. «Η ομάδα αυτή είναι ένα συμβουλευτικό όργανο μεταξύ τεσσάρων χωρών - της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να διευρυνθεί αυτή η δομή», είπε ο Τεοντόρ Μελεσκάνου.
Η διευκρίνιση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τον Οκτώβριο, με την οποία κάλεσε τους Ρουμάνους να συμμετάσχουν στην Ομάδα του Βίσεγκραντ και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας και του Ούγγρου ομολόγου του, οι οποίες οδήγησαν στην υπόθεση ότι η Ρουμανία σχεδιάζει να ενταχθεί στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα.


ΣΕΡΒΙΑ

31.10.2017: «Ο Χόιτ Μπράιαν Γι, προέτρεψε τη Σερβία να υποσχεθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει έδρα στα Ηνωμένα Έθνη από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν καθυστέρηση ούτε μία ημέρα», δήλωσε ο Ίλιτς, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του Κόμματος της Νέας Σερβίας και πρώην υπουργός του σερβικού κυβερνητικού συνασπισμού.

4.11.2017: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απένειμε στον πρώην πρόεδρο της Σερβίας και νυν πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Συντονισμού Συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το παράσημο του Τάγματος της Φιλίας, για την προσωπική συμβολή του στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας. Ο Νίκολιτς δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος για το παράσημο αυτό.


ΣΚΟΠΙΑ

29.10.3027: Η ανακοίνωση του Μίροσλαβ Γκάρτσεφ για την κατεδάφιση μιας σειράς μνημείων που σηματοδοτούν την "μακεδονική" κουλτούρα, ιστορία και παράδοση έχει προκαλέσει στο κοινό χιονοστιβάδα κριτικής και αντίθεσης γι’ αυτές τις προθέσεις. Ο πρώην δήμαρχος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκάρτσεφ, είναι τώρα ο πρόεδρος της επιτροπής για την καταστροφή όλων των μνημείων που ανεγέρθησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

29.10.2017: Το κυβερνόν κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ ήταν ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια, καθώς επικράτησε στους περισσότερους δήμους όπου στήθηκαν κάλπες. Συνολικά, το SDSM νίκησε σε 57 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών στα Σκόπια και σε όλους τους μεγάλους δήμους όπου κυριαρχεί ο σλαβικός πληθυσμός, ενώ το VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι σε μόλις πέντε μικρούς δήμους. Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

31.10.2017: Το σλαβικό Κανάλ 5 των Σκοπίων, ενημερώνει ότι ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις δύο πλευρές και ότι συζητά τα στοιχεία της νέας συνάντησης. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, είναι ωστόσο βέβαιο ότι η συνάντηση θα γίνει εκτός Σκοπίων και Αθήνας. «Είμαι σε επαφή και με τα δύο μέρη, για να διευκρινίσω τις λεπτομέρειες της ανακοινωθείσας συνάντησης. Τώρα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε ο Νίμιτς, αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

2.11.2017: Ο Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, πρώην δήμαρχος και κυβερνητικό στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, επικεφαλής της ομάδας για την καταστροφή των "μακεδονικών" ιστορικών μνημείων στα Σκόπια, δήλωσε σε σερβικά μέσα ενημέρωσης: «Το μακεδονικό κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής κουλτούρας, της μακεδονικής γλώσσας, των μακεδονικών συμβόλων και όλα τα μακεδονικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα».

3.11.2017: Ο νέος σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος των Σκοπίων, Σάσα Μπογντάνοβιτς, δήλωσε: «Όλα τα μνημεία τα οποία ανεγέρθησαν χωρίς να υπάρχουν οι αρμόδιες αποφάσεις (του Δήμου) θεωρούνται ως παράνομα και θα απομακρυνθούν».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi