Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 4/3 έως 10/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

5.3.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παρέλαβε το βραβείο του Πολιτιστικού Πλουραλισμού, που του απένειμε ο διορισθείς από τον πρόεδρο Τραμπ, Πολ Πάκερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Προστασία της Αμερικανικής Κληρονομιάς. Το βραβείο απονέμεται για τη δέσμευση στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην προστασία της ιστορικής αλήθειας, την οποία ο ίδιος ο Ράμα θεωρεί ειδική τιμή για την Αλβανία. Σύμφωνα με τον Ράμα, η Αλβανία ακτινοβολεί με το παράδειγμα της προστασίας του Εβραϊκού λαού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

7.3.2018: Έντονη ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα, σχετικά με δημοσιεύματα στον έντυπο Τύπο, όπου αναφέρθηκαν σχετικά με "παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές του 2017 στην Αλβανία".  Πρόκειται για αναδημοσίευση στοιχείων από άρθρο του αμερικανικού περιοδικού "Mother Jones", που γράφει για παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Αλβανίας. Η ρωσική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το δημοσίευμα είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ξεκίνησε από τα δυτικά ΜΜΕ εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να υπονομεύσει πιθανές θετικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών.

8.3.2018: Στην πλατεία Σκεντέρμπεη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας, εορτασμού και αποστολής μηνυμάτων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Η "Κοινωνία των Πολιτών", με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της Ημέρας της Γυναίκας, δυνάμωσαν τη φωνή των δικαιωμάτων ζητώντας  ίση αντιμετώπιση μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι περιπτώσεις βίας ανδρών κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί καθώς υπάρχει ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.  Έγινε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, με σκοπό να φθάσουν οι διαδηλωτές μέχρι την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά αντιμετώπισαν τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές.

8.3.2018: Με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών οι εισερχόμενοι στην Αλβανία λαθρομετανάστες βαθμηδόν αυξάνονται. Ήδη, μέσα σε ένα τριήμερο συνελήφθησαν 26 άτομα.  Πρόκειται για Πακιστανούς, Μαροκινούς Αλγερινούς και Σύρους. Αυτοί συνελήφθησαν στο Χαν Χότι (σύνορα Μαυροβουνίου) στο σταθμό λεωφορείων στη Σκόδρα. Μετά τη σύλληψη τους στάλθηκαν στο κέντρο υποδοχής των αιτούντων άσυλο στο Μπάμπρου. Όλοι αυτοί μπήκαν παράνομα από τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

10.3.2018: Κατά την διήμερη επίσκεψή της Αλβανίδας υπουργού Άμυνας. Όλτα Τζάσκα, στην Τουρκία, υπήρξε συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό της, Νουρετίν Τσανικλί: «Με τον Τούρκο ομόλογό μου συμφωνήσαμε όχι μόνο να αναπτύξουμε την στρατιωτική ικανότητα αλλά και την ιατρική περίθαλψη του στρατιωτικού μας προσωπικού στην Τουρκία, που θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί ώστε να πληρούνται όλες οι ιατρικές ανάγκες για την υγεία, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα Τίρανα».

10.3.2018: Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος Μπαρδίλ Κολτσάκου υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Τουρκίας, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ. Η συνάντηση εστιάστηκε στις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ταξίαρχος Κολτσάκου επαίνεσε το επίπεδο των σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που δίδεται στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις στην πορεία τους προς τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό.

ΒΟΣΝΙΑ

10.3.2018: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι υφίσταται σε γενικές γραμμές απειλή από μεμονωμένα άτομα και μικρότερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη». Αυτή είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η "Αριστερά στη Βουλή". Στο κείμενο αναφέρεται ότι καταγράφονται μόνο μεμονωμένες επαφές ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στη Γερμανία. Αλλά συγκεκριμένα στοιχεία για εντατικοποίηση της κινητικότητας ισλαμιστών στη Βοσνία δεν διαθέτει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

5.3.2018: Το Πατριαρχείο Μόσχας κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι "ξέχασε" τη συμβολή της Ρωσίας στην ανεξαρτησία της. Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου δήλωσε, ότι η βουλγαρική εκκλησία λησμόνησε τη συνεισφορά της ρωσικής εκκλησίας και των Ρώσων αυτοκρατόρων στη δημιουργία της σύγχρονης Βουλγαρίας.

9.3.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από τη Σόφια, για να παραστεί στην εκδήλωση της 75ης επετείου της απέλασης των Εβραίων. Κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο θα συζητήσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, καθώς και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

9.3.2018: Η επέτειος των 75 ετών από την διάσωση 50.000 περίπου Βούλγαρων Εβραίων από τον εκτοπισμό τους στα ναζιστικά στρατόπεδα, γιορτάζεται επίσημα. Η επέτειος σηματοδοτήθηκε με τελετή στο Μνημείο της Σωτηρίας στο κέντρο της Σόφιας. «Πρέπει να θυμόμαστε τον ηρωισμό των γενναίων Βούλγαρων οι οποίοι έκαναν αυτό που άλλοι λαοί δεν συγκέντρωσαν δύναμη και αξιοπρέπεια να κάνουν», δήλωσε στην τελετή ο αντιδήμαρχος της Σόφιας, Τόντορ Τσομπάνοφ.

9.3.2018: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βαλερί Σιμεμόνοφ δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγνώμη για τα όσα είπε αναφερόμενος στον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας - ΒΝΤ, ο Βαλέρι Συμεόνοφ αποκάλεσε τον Πατριάρχη της Ρωσίας αστυνομικό δεύτερης κατηγορίας της KGB και τσιγάρο-μητροπολίτη της Ρωσίας, λόγω κατηγοριών του Κυρίλλου ότι υποτιμάται ο ρόλος της Ρωσίας στην Απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.3.2018: "Πόσες ακόμη αναπάντητες κλήσεις;", "Diana Kastrati", "Zejnepe Bytyqi". Αυτές είναι οι τρεις πινακίδες που εμφανίστηκαν σε κεντρικό δρόμο της Πρίστινα στο Κόσοβο, κοντά στο αρχηγείο της Αστυνομίας. Κατασκευασμένες από την ακτιβιστική οργάνωση Haveit Collective, οι πινακίδες αναφέρονται στους φόνους δύο γυναικών που σκοτώθηκαν από τους άντρες τους, επειδή η Αστυνομία δεν έφτασε στην ώρα της για να τις σώσει, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις βοηθείας των δύο γυναικών.

10.3.2018: Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, αποδεχόμενη πρόταση ιδιωτικού νοσοκομείου της Πρίστινα, αναλαμβάνει τη λειτουργία ειδικών τμημάτων, επεκτείνοντας την επιχειρηματική της δράση, εκτός συνόρων. Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης της ίδιας ομάδας γιατρών στα Βαλκάνια, η πρώτη ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι. «Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων αναγνωρίζεται παγκοσμίως», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

8.3.2018: Ρουμάνοι και Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε κατοικίες και ξενοδοχεία των δυο κρατών, στο πλαίσιο επιχείρησης εξάρθρωσης δικτύου διακινητών παράνομων μεταναστών, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Με τη βοήθεια οδηγών αραβικής καταγωγής, η εγκληματική συμμορία οργάνωνε τη διαμονή και τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Οι μετανάστες πλήρωναν 4.000 έως 5.000 ευρώ στους διακινητές.

ΣΕΡΒΙΑ

4.3.2018: O συνδυασμός "Γιατί αγαπάμε το Βελιγράδι" που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέσπασε το 44,8% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Βελιγράδι. Το ποσοστό παρέχει στον συνδυασμό αυτόν τη δυνατότητα να αναδείξει δήμαρχο, αφού θα καταλάβει 64 από τις 110 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας. Στην Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο, όχι απευθείας από τον λαό.

8.3.2018: «Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μη εφαρμόσει τη συμφωνία για το σχηματισμό των σερβικών δήμων, στην πραγματικότητα είναι απόφαση της Πρίστινα να εγκαταλείψει το διάλογο των Βρυξελλών». Αυτό είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε συμφωνία για να ξεκινήσει η σύνταξη καταστατικού για την ίδρυση σερβικών δήμων, η οποία επιτεύχθηκε σε μια πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την παρουσία των ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

9.3.2018: Η ομάδα πολιτών "Ελευθερία", κατέθεσε πρόταση για ανέγερση μνημείου και ονομασίας οδού ή πλατείας στο Βελιγράδι με το όνομα του πρώην προέδρου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Ο Μιλόσεβιτς ήταν ήρωας στην εποχή του, υπερασπιστής του κράτους τη στιγμή που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα». Υπάρχει ηθική υποχρέωση των πολιτών σε έναν αθώο άνθρωπο και έναν μαχητή υπέρ των Σέρβων να ανεγείρουμε το μνημείο του», δήλωσε ο Ντιμιτρίγεβιτς, εκπρόσωπος της ομάδας.

10.3.2018: Το σερβικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 στο Οθωμανικό κράτος. Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Ζόρραν Ζίβκοβιτς, ο οποίος τώρα ηγείται του Νέου Κόμματος της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητηθεί από τους βουλευτές. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας που έγινε στις 6 Μαρτίου, 139 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση και μόνο 7 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής.

ΣΚΟΠΙΑ

4.3.2018: Σλάβοι μετανάστες από τα Σκόπια που συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Σίδνεϊ  κατά της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος, έκαψαν φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Τα  περισσότερα σκοπιανά Μέσα ενημέρωσης απέφυγαν τη δημοσίευση αυτής της πράξης.

6.3.2018: Η πλειοψηφία των πολιτών των Σκοπίων, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησης σχετικά με τη διευθέτηση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Μελετών (IFIMES) που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του IFIMES, το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Μόνο το 11% αντιτίθεται, ενώ το 26% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη. [Το ανωτέρω Ινστιτούτο ελέγχεται ως στενά προσκείμενο στον Ζόραν Ζάεφ].

6.3.2018: Η Τουρκία γενικεύει την πολιτική της κατά της Ελλάδας, και με ρεπορτάζ του Anadolu με τίτλο «Ο "Μακεδονικός" λαός κατηγορεί την Ελλάδα για γενοκτονία» και καταγγελίες από οργανώσεις των Σλάβων των Σκοπίων: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία που διαπράττει στη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα από το 1913», αναφέρουν οι ΜΚΟ.

7.3.2018: Από στρατιωτικές πηγές, διαπιστώνονται ελλείψεις στον στρατό. Οι φορητοί ασύρματοι δεν λειτουργούν επειδή δεν υπάρχουν μπαταρίες. Τα άρματα μάχης του στρατού έχουν φθάσει σε επίπεδο αχρησίας, αφού οι μονάδες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Άλλο δημοσίευμα σημειώνει: Οι στρατιώτες στερούνται τροφής, δεν υπάρχει χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι και επίσης εκτός από τα προϊόντα με βάση το κρέας, άλλα βασικά είδη διατροφής δεν υπάρχουν: ζάχαρη, τυρί, μπαχαρικά, εμφιαλωμένο νερό. Ο στρατός προμηθεύεται εμφιαλωμένο νερό διότι σε πολλά στρατόπεδα το νερό είναι γεμάτο βακτήρια. Στους στρατώνες του Στιπ, βράζουν το νερό επειδή υπάρχουν σε αυτό χρωματικές ουσίες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά.

7.3.2018: Το "Κίνημα για την Ιλλυρίδα", ζητά να ψηφιστεί ο νόμος για την χρήση της αλβανικής γλώσσας, ως ισότιμης της σλαβικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν το βασικό δικαίωμα των Αλβανών καταστρατηγηθεί, τότε η επιλογή της ομοσπονδιακής διαδικασίας είναι αναπόφευκτη: «Η παράβλεψη της βούλησης των Αλβανών, η ελαχιστοποίηση του αλβανικού παράγοντα ως βασικού στοιχείου της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας, είναι οι λόγοι για την επιβεβαίωση του επιχειρήματος και την ανάγκη για ομοσπονδιοποίηση».

7.3.2018: Η κυβέρνηση των Σκοπίων για πρώτη φορά αποδέχεται ως μέρος της κληρονομιάς του πολυεθνικού κράτους τη συνεισφορά των Αλβανών στον πολιτισμό της χώρας. Σε συνεδρίαση της η κυβέρνηση θέσπισε το Εθνικό Ίδρυμα «Σύνολο Αλβανικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών στη Δημοκρατία της "Μακεδονίας"».

8.3.2018: Περίπου 60 εμπειρογνώμονες από την ελληνική πλευρά, διαφόρων τομέων, συνέταξαν σχέδιο συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας, όπως πληροφορήθηκε η (σλαβική) τηλεόραση "Άλφα", από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Μεταξύ των 60 ήταν και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμπλέκοντας τους ειδικούς ακόμη και στις καταλήξεις των διαδικτυακών τόπων, στις συντομογραφίες «mk» ή «mkd», ενώ άλλοι εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στους τομείς της ονοματοθεσίας προϊόντων. Πρακτικά, αυτά συμπίπτουν με τις επτά ελληνικές κόκκινες γραμμές, μεταξύ των οποίων και τα ακρωνύμια, τα ονόματα προϊόντων στην εμπορική συναλλαγή. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει η Ελλάδα.

10.302018: Οι δύο βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος της "Συμμαχίας των Αλβανών" στα Σκόπια, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είναι η καθιέρωση της διγλωσσίας στη χώρα και το δι-εθνικό κράτος. Κατά το πρώτο συνέδριο του κόμματος επανεκλέχθηκε ο Ζιγιαντίν Σέλα ως πρόεδρος, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγετική θέση.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi