Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 6/3 έως 11/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

6.3.2017: Μήνυμα σε Σκόπια και Αλβανία ότι μόνο μέσα από το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα μπορέσουν να προσεγγίσουν την Ε.Ε., έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε:

«Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί». Όμως, «το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες».

6.3.2017: Ο δήμαρχος Προύσας Ρετζέπ Άλτεπε ανέφερε, πως ο πολυεθνικός πληθυσμός της την καθιστά βαλκανική πόλη και γι’ αυτό τον λόγο ο Δήμος δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια. Τόνισε ιδιαίτερα: «Βρισκόμαστε σε συνεχή σύνδεση με Βουλγαρία, Ελλάδα, Κόσσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ψευδο)Μακεδονία και Αλβανία. Τα Βαλκάνια για εμάς ασκούν καθήκοντα προκεχωρημένων φυλακίων».

8.3.2017: Στις 16 Μαρτίου στο Σαράγεβο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων, που προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Γιόχαννες Χαν.

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.3.2017: Στην ιστοσελίδα του αλβανικού υπουργείου Άμυνας, η υπουργός Μίμι Κοδέλι ανάρτησε δηλώσεις στην Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας, με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση για παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου: «Το γεγονός ότι εμείς, ως χώρα προσπαθεί  να ζήσει με ειρήνη και αρμονία με τους γείτονές της, όπως το δείχνει κάθε μέρα η εξωτερική μας πολιτική, η πολιτική άμυνας ή οι δηλώσεις των ανώτατων εκπροσώπων της πολιτικής, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή σε όλα όσα κάνουν οι γείτονές μας (οι Έλληνες)».
Θα συνεχίσει: «Συχνά οι γείτονές μας (οι Έλληνες) φωνάζουν συνθήματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Έτσι, ό,τι γίνεται, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά ορισμένα από τα συνθήματα ή δηλώσεις  με κάποιο τρόπο θίγουν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια των Αλβανών και της Αλβανίας».

ΒΟΣΝΙΑ

9.3.2017: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε αίτημα για επανεξέταση της απόφασης για τη μήνυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εναντίον της Σερβίας, στην αμφισβητούμενη  γενοκτονία. Με βάση την επιστολή της Χάγης, προς τα μέλη της προεδρίας της Β-Ε, διαπιστώθηκε ότι η αίτηση για την απόφαση αναθεώρησης δεν υποβλήθηκε από την κατάλληλη αρχή, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με την νομιμότητα του εκπροσώπου στο Σεράγεβο, Σακίμπ Σόφτιτς.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

6.3.2017: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Ουκρανίας, Μίκολα Μπαλντάζι, παρατήρησε ότι «Οι Βούλγαροι στην Ουκρανία, αποτελούν ζωντανή  γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» και ζήτησε όπως «η νέα νομοθεσία σχετικά με την εκπαίδευση και την επίσημη γλώσσα του κράτους, να μη θίξει με οποιονδήποτε τρόπο τη βουλγαρική γλώσσα στην εκπαίδευση της μειονότητάς μας», είπε.

6.3.2017: Ο Τούρκος πρέσβης στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκοκτσέν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεχμέτ Μουεζίνογλου σε συγκέντρωση Βουλγάρων μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 και στις 6 Μαρτίου, προτρέποντας τους να ψηφίσουν το τουρκικό κόμμα στις επερχόμενες εκλογές στη Βουλγαρία.

8.3.2017: Η Τσάνκα Μιλάνοβα, εκτελεστική διευθύντρια της Βουλγαρικής Τράπεζας Τροφίμων, δήλωσε ότι το 37% των παιδιών στην Βουλγαρία δεν έχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Δεν καταναλώνει δηλαδή, την απαιτούμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Χειρότερη είναι η κατάσταση στους συνταξιούχους, όπου οι πενιχρές συντάξεις (150 ευρώ) έχουν δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση, αφού ένας στους δύο συνταξιούχους έχει ανάγκη τροφής.

11.3.2017: Ανησυχία προκαλούν στην Βουλγαρία, όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ, δήλωσε: «Στα νοτιοανατολικά έχουμε την Τουρκία, έναν μεγάλο προβληματικό "γείτονα", στα νοτιοδυτικά έχουμε μια χώρα ασταθή στις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις της, αυτή είναι η ΠΓΔΜ. Έχουμε επίσης το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα με ανώμαλη κατάσταση, και έχουμε την ίδια τάση και στην Σερβία.
» Ο προϋπολογισμός του βουλγαρικού στρατού θα πρέπει να αυξηθεί λόγω της υποχρηματοδότησης και των απειλών. Ο στρατός δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του για την υπεράσπιση και την "προστασία" της Βουλγαρίας, αλλά ίσως είναι καιρός να πούμε ότι είμαστε στην αρχή της λύσης».

11.3.2017: Υπάρχει ένταση μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερντζίκοφ με την ευκαιρία προεκλογικού κλιπ του κόμματος Dost, στο οποίο συμμετέχει ο πρεσβευτής της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιογκτσέ κι την προεκλογική προπαγάνδα την οποία έκανε ο Τούρκος υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μιουεζίνογλου στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 και 6 Μαρτίου, μπροστά σε μετανάστες από τη Βουλγαρία.
Ο Ογκνιάν Γκερντζίκοφ υπενθύμισε ότι με την αφορμή αυτή, στις 7 Μαρτίου, ο υπ. υφυπουργός Εξωτερικών Μπόικο Μίρτσεφ κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βουλγαρία Σουλεϊμάν Γκιογκτσέ. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε ακραία μέτρα, όπως η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μια και δεν μπορεί, ούτε και πρέπει, να συμβεί αυτό μεταξύ δύο γειτονικών χωρών», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

7.3.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσόβου (KSF) σε κανονικό στρατό της χώρας, χωρίς όμως την έγκριση της σερβικής μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει στον σχηματισμό στρατού στο Κόσοβο, κάνοντας λόγο για όρια τα οποία η χώρα του δεν θα δεχτεί να ξεπεραστούν.

9.3.2017: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο προειδοποίησε ότι εάν η χώρα μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας της σε ένοπλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία τους με το Κοσσυφοπέδιο. Σε δήλωσή της η αμερικανική πρεσβεία επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την σταδιακή μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσόβου, η οποία να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, το Σύνταγμα της χώρας και τις αρχές της πολυεθνικής δημοκρατίας. Παρατηρητές σχολίασαν ότι η πρωτοβουλία της Πρίστινα να δημιουργήσει δικό της στρατό, αποτελεί παράβαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που επετεύχθησαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

11.3.2017: Μετακίνηση αλβανικών ειδικών δυνάμεων καταγράφεται στα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου κάνει "ασκήσεις" στα βόρεια σύνορα.  Συγχρόνως, ομάδες του UCK ενεργοποιούνται μέσα στο Τέτοβο και συγκεντρώνουν άνδρες και πολεμοφόδια για επικείμενες αποστολές. Ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι αγνοεί το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, δημιουργώντας τακτικό στρατό που θα αριθμεί 8.000 πάνοπλους άνδρες. Η μεγαλύτερη σερβική εφημερίδα "Blic" ανέφερε σήμερα ασκήσεις του «μυστικού στρατού του προέδρου  του Κοσσυφοπεδίου Χ. Θάτσι στα σύνορα με την Σερβία με τίτλο: "Ο Θάτσι έβγαλε για  εκπαίδευση το μυστικό στρατό του"».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

6.3.2017: Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, χιλιάδες προσκυνητές συνέρρεαν στον ιερό ναό για να προσκυνήσουν στην μνήμη της. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail, ανάμεσα τους βρέθηκε και μια δαιμονισμένη που την έφεραν κάποιοι πιστοί παρακαλώντας την Αγία να την θεραπεύσει.
Η δαιμονισμένη φέρεται να έπαθε μεγάλη κρίση και αναγκάστηκαν να την πιάνουν με δύναμη για να την προωθήσουν να προσκυνήσει τα ιερά οστά. Με μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να την πλησιάσουν σε εκείνο το σημείο. Τότε ο ιερέας του ναού άρχισε να απαγγέλλει εξορκισμό για να διώξει τα δαιμόνια που την είχαν καταλάβει, με την γυναίκα να ηρεμεί σιγά-σιγά.

7.3.2017: Περισσότεροι από 120 Ρουμάνοι, οι οποίοι γιόρταζαν βαφτίσια, έφυγαν ξαφνικά από το εστιατόριο χωρίς να πληρώσουν τον λογαριασμό τους. Οι Ρουμάνοι, οι οποίοι είχαν προκαταβάλει το ποσό των 900 ευρώ, εγκατέλειψαν το εστιατόριο Carmen στην πόλη Μπεμπίμπρε στη Βορειοδυτική Ισπανία, έφυγαν πριν να τους σερβίρουν το επιδόρπιο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Αντόνιο Ροντρίγκες, έπρεπε να πληρώσουν ακόμα 2.000 ευρώ για ορεκτικά, φαγητά και δεκάδες μπουκάλια ποτών.

11.3.2017: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα 17 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία από ιλαρά. Tα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τους νοσούντες, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Ο υπουργός υγείας της Ρουμανίας, Florian Bodog, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη νόσο είναι πως οι πολίτες είναι πλημμελώς ενημερωμένοι και αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Το τελευταίο θύμα από την ιλαρά είναι ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις ενός έτους.

ΣΕΡΒΙΑ

6.3.2017: Η Σερβία δεν θα γίνει νέα Ουκρανία, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Σερβία. Πολλές δυνάμεις ενώνονται έτοιμες για βία και πραξικοπήματα για να μετατρέψουν τη Σερβία σε μια νέα Ουκρανία. Δεν θα αφήσω τη διοίκηση της χώρας στα χέρια των ξένων πρεσβειών. Δεν θα αφήσω διεθνή κέντρα εξουσίας να καταστρέψουν τη Σερβία», δήλωσε ο Βούτσιτς. Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία θα πραγματοποιηθούν στις 2 Απριλίου του 2017.

6.3.2017: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς θα συναντηθούν μέσα στον Μάρτιο στη Μόσχα, καθώς έχει επιταχυνθεί η παράδοση των έξι Mig-29 και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός και νέα όπλα για το σερβικό στρατό. Εκτός από την πραγματοποίηση της στρατιωτικής-τεχνικής συμφωνίας Βελιγραδίου-Μόσχας, ο Πούτιν προτίθεται να ανακοινώσει επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια που ενδέχεται να προκαλέσουν πόλεμο στο κρατίδιο και στην ευρύτερη περιοχή.

6.3.2017: Ο Σέρβος υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξαντάρ Μπούλιν, έσπευσε να επικρίνει τις δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στο Πρέσεβο, Γιονούζ Μουσλίου, που έγιναν με αφορμή την επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου. Ο Μπούλιν δήλωσε ότι «Γινόμαστε μάρτυρες στα Βαλκάνια της έγερσης της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας κατά των γειτονικών χωρών της, όταν αρχίζει να μιλάει για επαναχάραξη των συνόρων με επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, για τις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

7.3.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπούγιαρ Νισάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νότια Σερβία στους δήμους του Μπουγιάνοβατς και του Πρέσεβο, όπου ζουν αλβανόφωνοι, και έγινε δεκτός από Αλβανόφωνους που κρατούσαν αλβανικές σημαίες και με την ανάκρουση μόνο του αλβανικού εθνικού ύμνου, ενώ είχαν αναρτηθεί μεγάλες αφίσες με φωτογραφία του που έγραφαν στα αλβανικά "Καλώς ήρθες πρόεδρε".
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκιτς σχολίασε αρνητικά τη μη ανάκρουση του σερβικού εθνικού ύμνου κατά την επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα επιτρέψει να κάνουν όνειρα σε βάρος του εδάφους και των ζωτικών συμφερόντων του λαού μας».

ΣΚΟΠΙΑ

7.3.2017: Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, ζητώντας βοήθεια για να ξεπερασθεί η κρίση στο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Στην επιστολή του, δικαιολογεί γιατί αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ και στα συνεργαζόμενα αλβανικά κόμματα, τονίζοντας ότι η αλβανική πλατφόρμα εγκρίθηκε από μια ξένη χώρα, από έναν ξένο πολιτικό και ειδικότερα από πρωθυπουργό μιας ξένης χώρας. Η πλατφόρμα αυτή θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους, φέροντάς το σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα.

8.3.2017: Σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί, έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμφώνησαν για τη σύγκληση συνεδρίασης στη Βουλή και σχηματισμό κυβέρνησης, παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, που αρνείται να τους δώσει την εντολή. Υποστηρίζουν, ότι «οι ειδικοί (;) έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ρόλος του Προέδρου της χώρας είναι καθαρά διαδικαστικός;».

9.3.2017: Σε συνέντευξή του ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (DUI), δήλωσε ότι στην αλβανική πλατφόρμα προβλέπεται η αλβανική γλώσσα να χρησιμοποιείται στους κρατικούς θεσμούς και τα χαρτονομίσματα θα είναι σε δύο γλώσσες, καθώς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα μιλάει την αλβανική γλώσσα.

10.3.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός και τώρα επικεφαλής του VMRO-NP,  Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, αντέδρασε στην άρνηση της παράδοσης της εντολής στην σχηματισθείσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  «Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, για δεύτερη φορά καταπάτησε το Σύνταγμα της χώρας καθώς και την ευρωπαϊκή δημοκρατική πρακτική. Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές, πρέπει να παραδώσει την εντολή στα κόμματα που έχουν την προϋπόθεση της πλειοψηφίας. Διαφορετικά κινδυνεύει να εισαχθεί η χώρα σε διεθνή απομόνωση, να προκληθούν εθνοτικά πάθη και να κινδυνεύσει η δημοκρατία».

10.3.2017: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε, ότι ο στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή, και ήρθε η απάντηση του UCK από το Τέτοβο:
«Προειδοποιούμε τον "πρόεδρο" (τα εισαγωγικά στο αλβανικό κείμενο) Ιβάνοφ, για  τον στρατό του, ότι εμείς είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από αυτούς και θα τους αντιμετωπίσουμε σύντομα. Είμαστε μια ομάδα 80 στρατιωτών και βρισκόμαστε στην (οροσειρά) Sharr (σημ. σύνορα Σκοπίων–Κοσσυφοπεδίου) και σύντομα θα απελευθερώσουμε τα εθνικά αλβανικά εδάφη και θα κηρύξουμε τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας». Υπογραφή: Διοικητής Νατσίστι.

11.3.2017: Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εξέφρασε την άποψη ότι τα Σκόπια είναι "τελειωμένα" και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά. Κατά την άποψη του Νόεφ, οι αιτίες γι’ αυτό είναι κυρίως εσωτερικές. «Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά με δύο λόγια η πολιτική ελίτ της χώρας εκμεταλλεύθηκε όλη την ενέργεια της χώρας και της κοινωνίας στη δημιουργία ενός φαντασιακού, τεχνητού παρελθόντος αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της χώρας. Η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε βυθίζει τη χώρα λόγω συμπλεγμάτων κατωτερότητας, έλλειψης γεωπολιτικής διορατικότητας, επαρχιωτισμού και προσωπικής απληστίας», σχολίασε εύστοχα ο Νόεφ.

11.3.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι ο λαός είναι ξεσηκωμένος και δεν πρόκειται να σταματήσει τις διαμαρτυρίες. Επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι να γίνουν πάλι εκλογές με την προοπτική να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας. Πρόσθεσε ότι ο λαός στέκεται στο κόμμα του και στον συνασπισμό, παρά την τεράστια οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια του Ζόραν Ζάεφ από τα ιδρύματα του Τζόρτζ Σόρος και των ξένων κέντρων.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ