Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 8 έως 13 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

8.5.2017: Ο Μπουγιάρ Νισάνι, πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, σε ομιλία του στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο "Ίδρυμα του Αρχηγού του Κράτους" με θέμα. "Η συμβολή των Τσάμηδων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", επ΄ ευκαιρία της 71ης επετείου από την νίκη των Συμμάχων, έπλεξε το εγκώμιο των Αλβανοτσάμηδων, για να πείσει πως δεν ήσαν συνεργάτες των Ναζί.

8.5.2017: Η Ρομάνα Βλαχούτιν, η Κροάτισσα πρέσβειρα της Ε.Ε. στα Τίρανα, βρέθηκε στο στόχαστρο της βελγικής εφημερίδας New Europe σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Μογκερίνι έπρεπε να απομακρύνει τη Βλαχούτιν, εχθές!». Η Βλαχούτιν έχει παίξει άθλιο ρόλο κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τις αλβανικές θέσεις σε όλα τα θέματα που μάς αφορούν, λόγω του ότι ο Έντι Ράμα έχει παραχωρήσει στον κατασκευαστή σύζυγό της, μεγάλα δημόσια έργα στην Αλβανία (και τι άλλο συμβαίνει κάτω από το τραπέζι, το υποθέτουμε).
Στο δημοσίευμα της New Europe γίνεται λόγος για μια χώρα που «είναι γεμάτη ναρκωτικά και υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι κάποια από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τις εκλογές». Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ελάχιστη γνώση σχετικά με το τεράστιο θέμα της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών στην Αλβανία.

8.5.2017: Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε η αλβανική τηλεόραση, συνελήφθη στο αεροδρόμιο ένας 52χρονος Έλληνας με την κατηγορία ότι μετέφερε κατασκοπευτικό υλικό στην τσάντα του. Ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αλβανία ως εργολάβος οικοδομών. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, έχει ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, ενώ τα πλάνα που παίζουν στην αλβανική τηλεόραση όσον αφορά το "κατασκοπευτικό υλικό" είναι από πρόσφατη σύλληψη Ισραηλινού, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε για κατασκοπεία πριν από μια βδομάδα και αφέθηκε ελεύθερος.

9.5.2017: Τελικά, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, ο 52χρονος μηχανικός που εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, αφέθηκε ελεύθερος, αφού διαπιστώθηκε ότι το "ύποπτο" μηχάνημα ήταν εργαλείο της δουλειάς του (όπως ήταν και του Ισραηλινού πολίτη, που είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο). Η Εισαγγελία των Τιράνων όμως μπλόκαρε το διαβατήριο του Έλληνα υπηκόου, ως μέτρο ασφάλειας έως ότου οι ειδικοί εγκληματολόγοι δώσουν μια απάντηση στο τι διακυβεύεται.
Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται και από τις μυστικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, γράφει ο αλβανικός Τύπος. Η χρήση της εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, γίνεται μόνο με την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έχει την ικανότητα να καταγράφει σήματα στα AM, FM και τηλεοπτικές συχνότητες. Ο ήχος καταγράφεται  και αποθηκεύεται στη μνήμη. Η συσκευή είναι διαθέσιμη μόνο σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και πληροφοριών, αφού εγκριθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Έλληνας μηχανικός υποστηρίζει ότι η χρήση της είναι για να ελέγχει τις κεραίες.

9.5.2017: Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της "Turkish Airlines", ο Έντι Ράμα υποσχέθηκε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι αλβανικές αερογραμμές με την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών,, και ελπίζουν ότι η πρώτη πτήση θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος.

9.5.2017: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, μιλώντας στους οπαδούς του κατά την 80η ημέρα της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι "μονοκομματικές εκλογές" χωρίς την αντιπολίτευση στις 18 Ιουνίου δεν πρόκειται να γίνουν: «Βουλή επιβαλλόμενη από το έγκλημα και τα ναρκωτικά δεν θα υπάρξει».
«Ο Ράμα γέμισε τη Βουλή με εγκληματίες, γέμισε την Αλβανία με ναρκωτικά, διέλυσε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που διοργάνωσε. Ο Ράμα να σκεφθεί καλά το επόμενο βήμα του. Είναι εκτός νόμου, εκτός ηθικής, εκτός πολιτικής και ως τέτοιος θα αντιμετωπιστεί εάν δεν κάνει πίσω».

10.5.2017: Εννέα Αμερικανοί μέλη του Κογκρέσου έφθασαν στα Τίρανα και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα,, για να διερευνήσουν το ρόλο που παίζουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην επίλυση των πολιτικών κρίσεων στις βαλκανικές χώρες. Ερευνούν ποιοι διπλωμάτες επιδιώκουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτό που αποκαλείται αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης, του Μπαράκ Ομπάμα, βασισμένης στις ιδέες των ιδρυμάτων του ισχυρού δισεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος. Αυτές οι πολιτικές παρεμβαίνουν περισσότερο από ό, τι χρειάζεται στις εσωτερικές υποθέσεις των βαλκανικών χωρών και αυτό έχει προκαλέσει πολιτική κρίση.

10.5.2017: Η "Ομόνοια", κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι διεξάγει εθνοκάθαρση στη Χιμάρα, με καταγραφή τίτλων ιδιοκτησίας σε απόλυτη εχεμύθεια σε αλβανικές οργανωμένες ομάδες, παραχωρώντας τμήματα παραλιών σε αυτές τις ομάδες και σε ολιγάρχες.

12.5.2017: Υπάρχουν  υπόνοιες ότι ο Ράμα απέφυγε να συναντηθεί με τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί ένα από τα θέματα ήταν ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Χιμάρας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Υπήρξε ακύρωση συνάντησης και το 2015, και γίνεται σαφές ότι οι περιφερειακές εξελίξεις των Βαλκανίων και ο σεβασμός των ελευθεριών των Ελλήνων στην Αλβανία, ήταν ένα από τα καυτά θέματα της σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενός περιφερειακού πολιτικού που βασίστηκε και υποστηρίχθηκε από το δόγμα του Τζορτζ Σόρος.

13.5.2017: Ο Έντι Ράμα απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην Αυλώνα, σε εκδήλωση για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αναφέρθηκε και στον ελληνικό τουρισμό και χαρακτήρισε τις τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ως απαρχαιωμένες: «Πρέπει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες. Και οι Έλληνες με απαρχαιωμένες τουριστικές υπηρεσίες είναι μακράν ανώτεροι από εμάς όσον αφορά την ποιότητα», τόνισε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.5.2017: Έρευνα, του Boston Consulting Group, αποκαλύπτει ότι τα βουλγαρικά τρένα παρέχουν αυτή τη στιγμή τις χειρότερες υπηρεσίες και ταυτόχρονα την μικρότερη ασφάλεια ανάμεσα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έχουν και 240 εκατ. ευρώ δανεισμό! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το βουλγαρικό δημόσιο προχωρά στην πώληση τους, με τους Κινέζους να είναι οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές.
Η προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, κατατέθηκε από την China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) group, είναι συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αφορά σε αποπληρωμή του δανεισμού (130 εκατ. ευρώ), αφού προηγηθεί το σχετικό κούρεμα από την πλευρά του βουλγαρικού δημοσίου και τα υπόλοιπα (170 εκατ. ευρώ) σε επενδύσεις, μέσω της αγοράς νέων τρένων κλπ.

8.5.2017: Ο νέος υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει στρατιωτική εκπαίδευση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση αυτή θα αρχίσει από το σχολικό έτος 2018-19. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν οι μαθητές πώς πρέπει να αντιδρούν σε ακραίες καταστάσεις, όχι μόνο σε στρατιωτική δράση, αλλά και σε τρομοκρατικές πράξεις και φυσικές καταστροφές.

11.5.2017: Η Σόφια ακύρωσε το έργο Μπέλενε το 2012, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει ξένα κεφάλαια, και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, αναζητά ιδιώτες επενδυτές για να χτίσει στον ποταμό Δούναβη έναν πυρηνικό σταθμό ο οποίος είχε ακυρωθεί πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

12.5.2017: Η Βουλγαρία είναι κατά της αλλαγής των συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση, αν η Βουλγαρία υιοθετεί την θέση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να μεταβληθούν τα σύνορα στην Βαλκανική χερσόνησο. Η θέση της Βουλγαρίας σχετικά με το απαραβίαστο των συνόρων επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από τη δήλωση του Κοινοβουλίου της 28ης Απριλίου του τρέχοντος έτους, η οποία είχε εκφράσει την υποστήριξή της κρατικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των Σκοπίων.

13.5.2017: Οι κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της βουλγαρικής πολεμικής βιομηχανίας βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική επιχείρηση στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας -τα Εργοστάσια Μηχανοκατασκευών Βάζοφ στην πόλη Σόποτ-, μέχρι πριν λίγα χρόνια κινδύνευαν από πτώχευση ενώ το 2016 τετραπλασίασαν τα έσοδά τους. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εσόδων και του κέρδους το περασμένο έτος, η επιχείρηση προσέλαβε περισσότερους από 1.000 νέους εργάτες και κρίνοντας από την τριπλάσια αύξηση των εξόδων για υλικά, οι παραγγελίες της έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται σε όλες τις κρατικές και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.5.2017: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα κάλεσε τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου να επικυρώσουν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο. Σε δήλωση της Πρεσβείας αναφέρεται ότι η χάραξη των συνόρων που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας, έχει συνταχθεί σωστά και ότι οι διαφορές και διαφωνίες, σχετικά μ’ αυτή, θα βλάψουν τη χώρα. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, πιστεύει ότι με τη συμφωνία η χώρα χάνει εδάφη και δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια επικύρωσής της.

10.5.2017: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ίσα Μουσταφά υπερψήφισε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο, κίνηση, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογές μέσα στον Μάιο. Εβδομήντα οκτώ βουλευτές στο 120μελές κοινοβούλιο καταψήφισαν την κυβέρνηση, μέλη της οποίας κατηγορούνται από την αντιπολίτευση ότι δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και δημιουργούν δυσπιστία στην κοινή γνώμη.

11.5.2017: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 11 Ιουνίου προκήρυξε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, μία ημέρα μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ίσα Μουστάφα που ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια.

11.5.2017: Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Μουσταφά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο βουλευτής του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Ρετζέπ Σελίμι, ανήρτησε στο Facebook φωτογραφία, όπου φαίνεται να αναρτά τη σημαία του αλβανικού κράτους. Ο ακροδεξιός Αλβανός έγραψε στη σελίδα του: «Μάιος 10, 2017. Η κυβέρνηση έπεσε και ανέβηκε η σημαία. Τι συμβολικό!».

13.5.017: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε το βράδυ της Παρασκευής η δημοσιογράφος Αρμπάνα Ζάρα έξω από το σπίτι της στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.  Η Αρμπάνα Ζάρα είναι γνωστή δημοσιογράφος στη χώρα της και μέχρι πριν λίγο καιρό είχε τη θέση της αρχισυντάκτριας στην εφημερίδα «Ζέρι». Η Ζάρα έχει γίνει πολλές φορές στόχος απειλών και επιθέσεων την τελευταία δεκαετία, κυρίως για τις τολμηρές δημοσιογραφικές της έρευνες και τη σκληρή κριτική της προς τον ισλαμικό εξτρεμισμό, που "ανθεί" στο Κοσσυφοπέδιο. Τον Απρίλιο άγνωστοι είχαν ζωγραφίσει με κόκκινη μπογιά έναν μεγάλο κόκκινο σταυρό δίπλα στην είσοδο του σπιτιού της, όπου ζει με τον σύζυγό της και το παιδί τους.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

11.5.2017: Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς είπε, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ στις 5 Ιουνίου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι οι ηγέτες των Βαλκανίων είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση λύσης στο όραμα των Βαλκανίων, το οποίο πρέπει να είναι ευρωπαϊκό και ευρώ-ατλαντικό. Συζητήθηκε επίσης η ρωσική πίεση στο Μαυροβούνιο και η ισχυρή παρουσία της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

12.5.2017: Ναυτική άσκηση ρουμανικών, βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων άρχισε στη Μαύρη Θάλασσα. Πάνω από 700 μέλη των τριών χωρών λαμβάνουν μέρος στην άσκηση που άρχισε στις 12 Μαΐου ανοικτά των ρουμανικών ακτών. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε δέσει στο λιμάνι της Κωστάντζας για μία ημέρα και  το πλήρωμα είχε προγραμματισμένες επισκέψεις στη Ναυτική Διοίκηση και σε άλλα δημόσια ιδρύματα.

ΣΕΡΒΙΑ

9.5.2017: Ο πρόεδρος  της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς  διέψευσε με δηλώσεις του, τις αναφορές του πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο για τη σφαγή του Ρατσάκ, που έδωσε το έναυσμα στη Δύση να επιτεθεί κατά της τότε Γιουγκοσλαβίας. Ο Βούτσιτς σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο "Sputnik" αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία που ο Γουίλιαμ Γουόκερ παρουσίασε για τη σφαγή στο Ρατσάκ δεν ήταν παρά ψέματα και ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης είναι ο μεγαλύτερος λομπίστας για το σχηματισμό της Μεγάλης Αλβανίας.
Ο Βούτσιτς επιτέθηκε κατά του πρώην πρέσβη του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, την περίοδο του πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τον, ως έναν άνθρωπο με αποστολή που του ανατέθηκε για να παραποιήσει τα στοιχεία και να τα στρέψει κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι «όλος ο κόσμος έχει πλέον στοιχεία που ακυρώνουν  τις αναφορές που είχε εφεύρει ο Γουίλιαμ Γουόκερ».

9.5.2017: Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να επενδύει στον αμυντικό τομέα. Κατά την παραμονή της στρατιωτικής άσκησης Ѕtооl 2017, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα επιδείξει όλα τα ισχυρά όπλα του, μεταξύ των οποίων πολλά νέα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα τηλεκατευθυνόμενα βλήματα. Θα παρουσιαστούν βολές 10-12 χιλιομέτρων, αλλά προετοιμαζόμαστε για στόχους σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

10.5.2017: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι λέει ο Γουίλιαμ Γουόκερ, αλλά αυτό που γνωρίζει είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει τη "Μεγάλη Αλβανία", ούτε αλλαγή των συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει ούτε τη "Μεγάλη Σερβία". Ζητά τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της περιοχής, δήλωσε ο Σκοτ στη σερβική Ραδιο-Τηλεόραση.

12.5.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, επισκέφθηκε την Γκίλα, στην περιοχή Αναμοράβα (του Κοσσυφοπεδίου), όπου, από εκεί, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι αδελφές και οι αδελφοί μας που ζουν επί αιώνες στο Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (σ.σ. νότια Σερβία) μας χρειάζονται. Πρέπει να τους βοηθήσουμε».

ΣΚΟΠΙΑ

7.5.2017: Ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, φέρεται να τα καλεί να προσχωρήσουν στην Ρωσία, για εξομάλυνση της εσωτερικής κρίσης και αποφυγής συγκρούσεων με γειτονικές χώρες, όπως αναφέρει ο ίδιος. «Η Ρωσία δεν χρειάζεται τη "Μακεδονία" αλλά η "Μακεδονία" δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι Ρώσοι απαίτησαν από τους Σκοπιανούς, να "ανταποδώσουν" την υποστήριξη της Μόσχας και να υιοθετήσουν μια πιο φιλορωσική πορεία.

8.5.2017: Κατά την καθιερωμένη διαδήλωση στις πόλεις των Σκοπίων, από τους οπαδούς του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, οι διαδηλωτές είχαν υψώσει πανό με μηνύματα απειλής κατά του προέδρου Ζόραν Ζάεφ και της αντιπροέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Σεκερίνσκα, ότι τους αναμένει κρεμάλα. Ακούστηκαν και τα συνήθη συνθήματα κατά του Τζορτζ Σόρος.

8.5.2017: Τα Ελληνικά Πετρέλαια που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια θα προσφέρoυν ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών (25) εκ των οποίων 2 τουλάχιστον να κατανεμηθούν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ελλάδα, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Σερβία και Σκόπια). Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των φοιτητών προκειμένου να αποκτήσουν ευρύτερη επιστημονική βάση στον τομέα του πετρελαίου και της ενέργειας.

8.5.2017: Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, κατά την συνάντηση με την Πολιτική Διευθύντρια του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κάρεν Πιρς, η οποία επισκέφθηκε τα Σκόπια, δήλωσε: «Η θέση μας είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί έχει τεράστια συνεισφορά σε σχέση με τις συνομιλίες για την άρση του βέτο που έχουμε από τον νότιο γείτονά μας, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
» Οπωσδήποτε, παραμένουν ανοιχτές όλες οι άλλες εκδοχές προκειμένου να αναβαθμίσουμε περαιτέρω όλες τις συνεργασίες με την Ελληνική Δημοκρατία, να βρούμε τρόπους επίλυσης όλων των προβλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, θα λύσουμε τα ζητήματα, όπως έχω πει, από κοινού με την αντιπολίτευση στη "Μακεδονία", με συναίνεση και με λύσεις που θα καθοριστούν σε δημοψήφισμα».

9.5.2017: Αντίδραση της Ρωσίας για κακόπιστα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, σχετικά με επεμβάσεις της Ρωσίας στα πολιτικά πράγματα των Σκοπίων: «Σε αυτά τα κείμενα που υπογράφονται από τον Μπόγιαν Παντσέφσκι με πρωτοσέλιδα "σοκ" για δήθεν παρέμβαση της Ρωσίας στις υποθέσεις του κράτους. Το παραλήρημα αυτών των ψεμάτων δεν μπορεί να καθορισθεί ως προϊόν επαγγελματικών δημοσιεύσεων. Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα πρότυπα των σημερινών βρετανικών μέσων ενημέρωσης έχουν πέσει τόσο χαμηλά, ώστε ακόμα και μία από τις παλαιότερες εφημερίδες στην Αγγλία, η "The Sunday Times" δημοσιεύει φθηνή προπαγάνδα».

10.5.2017: Ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI, Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξή του στην περιφερειακή τηλεόραση του Τέτοβο "Koha", δήλωσε ότι οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν τον ύμνο της χώρας γιατί δεν αντικατοπτρίζει την αλβανική κοινότητα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, όπως δημοσιεύει η σλαβική εφημερίδα "Βέτσερ". Μια παρόμοια θέση, σημειώνει το δημοσίευμα, παρουσίασε πρόσφατα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο επικεφαλής άλλου αλβανικού κόμματος, Ζιαντίν Σέλα, ο οποίος είπε ότι δεν παραδέχεται τον ύμνο των Σλάβων, επειδή οι Αλβανοί δεν ψήφισαν γι' αυτό.

10.5.2017: Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αναμένει από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης να προβεί σε δημόσια ομιλία, στην οποία μαζί με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού θα παράσχει εγγυήσεις για την ενίσχυση της ενότητας του κράτους και ότι όλα "θα πάνε" σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανέφερε το Γραφείο του Προέδρου, επιβεβαιώνοντας ότι έλαβε την επιστολή από τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι.

11.5.2017: Κατά την εκτίμηση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Γιόσιπ Γιουράτοβιτς, σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, «ο Γκρουέφσκι πρέπει να αποφασίσει είτε να λογοδοτήσει στις αρμόδιες αρχές για διαφθορά, είτε να επιτρέψει μια όξυνση της κρίσης σε τέτοιο βαθμό που κάποτε, πιθανότατα, να εμπλακεί ακόμα και σε εγκλήματα πολέμου».

11.5.2017: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Επιμελητηρίων Σκοπίων, Αλεξαντάρ Ζάρκοφ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Κωνσταντινούπολης, Μουαμάρ Ομέρογλου.
«Οι επιχειρήσεις στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, της μηχανικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του τουρισμού είναι ορισμένοι από τους τομείς που έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας. Οι προσπάθειες μας  κατευθύνονται στην αύξηση του εμπορίου με την Τουρκία, ώστε να εργασθούμε από κοινού για στρατηγική ανάπτυξη περαιτέρω του εμπορίου. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματικές συναντήσεις οδηγούν τις επιχειρήσεις μας σε εξαγωγές προς την τουρκική αγορά, αλλά υπάρχουν και κίνητρα για κοινές επιχειρήσεις και επενδύσεις από τουρκικές εταιρίες στη χώρα», δήλωσε ο Ζάρκοφ.

11.5.2017: Αν αποτύχουν οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταματήσει να λειτουργεί μετά την 15η Μαΐου στα Σκόπια. Μετά την ημερομηνία αυτή λήγει η θητεία των σημερινών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και λόγω της πολιτικής κρίσης και του ότι η μακεδονική Βουλή δεν λειτουργεί, δεν είναι δυνατή η κήρυξη δημοτικών εκλογών. Ο Δήμαρχος των Σκοπίων Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των μισθών των δημοτικών υπάλληλων, στο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ακόμα και στους πολιτικούς γάμους».


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ