Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 8 έως 14 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

13.4.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον υπουργό Μεταφορών να εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας περιφερειακής ένωσης των βαλκανικών κρατών τα οποία δεν διαθέτουν εθνικό αερομεταφορέα.  Μετά την συνάντησή του με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, στη Σόφια, ο Μπόικο Μπορίσοφ επεσήμανε ότι υπάρχουν ιδέες δημιουργίας μιας αεροπορική εταιρείας την οποία θα χρηματοδοτούν τέσσερις ή πέντε χώρες στην πορεία της ανάπτυξής της.  Ο Ντένις Ζβίζντιτς διευκρίνισε ότι μίλησαν για μια περιφερειακή αεροπορική ένωση που να συνδέει τις πρωτεύουσες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, των Σκοπίων και της Αλβανίας.


ΑΛΒΑΝΙΑ

8.4.2018: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Έντι Ράμα την παραπομπή του Αλβανού ηγέτη των Μουσουλμάνων Αλβανών, Σκεντέρ Μπρουσάι, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ο Τούρκος ηγέτης συμπεριφέρεται στην Αλβανία σαν να ήταν "οθωμανική επαρχία". Θεωρείται πως η παρέμβαση Ερντογάν για τον Αλβανό αξιωματούχο έχει άμεση σχέση με το κατασκοπευτικό θρίλερ του Κοσόβου, όταν πριν από λίγες μέρες πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ συνέλαβαν έξι Γκιουλενιστές!

9.4.2018: «Θα πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από τους Ιταλούς, αφού έχουμε πληρώσει πάνω από 6.500 ευρώ για να σε θεραπεύσουμε. Ήρθες στην Ιταλία για να μας κλέψεις, τώρα πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου», είπε ο Ευρωβουλευτής Άνγκελο Τσιόκα, του κόμματος της Λέγκα του Βορρά, στον 26χρονο Αλβανό που εισήχθη στην πολυκλινική του Σαν Ματέο στην Παβία.
«Αυτός ο κύριος, παράνομος και εγκληματίας, ήρθε στη χώρα μας για να κλέψει. Πρέπει να ευχαριστήσει όλους τους Ιταλούς για το ποσόν που του έχουν δωρίσει για την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας του. Δεν θέλουμε εγκληματίες στην χώρα μας. Ζητούμε να αλλάξει  ο νόμος για τις υποθέσεις αυτοάμυνας», δήλωσε

10.4.2018: Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το 2016 συνολικά 33.210 άτομα έλαβαν την Ελληνική ιθαγένεια - 138% περισσότερα σε σχέση με το 2015 όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Από τους 33.210 νέους Έλληνες πολίτες, το 86% ήταν Αλβανοί πολίτες, το 1,5% Ουκρανοί και το 1,2% Ρώσοι.

13.4.2018: Αλβανικό Κοινοβούλιο: Πέταξαν αλεύρι και αυγά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δελτίο της "Tv Klan",  όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για την επίθεση που δέχθηκε στο πρόσωπό του, δήλωσε ότι περίμενε μια τέτοια επίθεση να γίνει στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι είναι ο τύπος του πρωθυπουργού που προτιμά να βρίσκεται καθημερινά στο Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα.

14.4.2018: Το LSHB (Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία) κάλεσε τον Θόμα Γκέλτσι -διευθυντή αλβανικής ραδιοτηλεόρασης- να σταματήσει τη μετάδοση των προγραμμάτων στα ελληνικά και στον τηλεοπτικό κανάλι του Αργυροκάστρου. «Τα άτομα ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο Λίγκορακ (Γρηγόρης) Καραμέλο κλπ, πρέπει να εξαφανίζονται αθόρυβα από την κάστα της αλβανικής ραδιοτηλεόρασης, επειδή υπονομεύουν την αλβανική γλώσσα και με τις ενέργειές τους επηρεάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας», και το αίτημα έγινε δεκτό.

14.4.2018: Το "παιχνίδι" των ακραίων Αλβανών με την ελληνική σημαία συνεχίζεται στους Αγίους Σαράντα. Για ακόμη μια φορά σε μια μεταμεσονύχτια δράση Αλβανοί κατέβασαν από τα γραφεία της "Ομόνοιας" την ελληνική σημαία. Ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑ, Λεωνίδας Παπάς καταγγέλλει: «Για δωδέκατη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια, άγνωστοι, με σύμμαχο το σκότος της νύχτας και του μυαλού τους, επιτέθηκαν στα γραφεία της Ομόνοιας βεβηλώνοντας την Ελληνική σημαία».


ΒΟΣΝΙΑ

9.4.2018: Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, επισκέφθηκε το μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Μ. Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Στη συνέχεια ανήλθε στον Πατριαρχικό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που διήρκεσε μισή ώρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

11.4.2018: Σύμφωνα με την βοσνιακή εφημερίδα Avaz, η τουρκική ΜΙΤ φέρεται ότι θα επέμβει στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο των οργανώσεων του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως εκπαιδευτικών και ισλαμικών ιδρυμάτων, για να συλλάβει τους υπεύθυνους για να τους μεταφέρει στην Τουρκία να δικαστούν ως προδότες.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

14.4.2018: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για μια πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στη Συρία και παροτρύνουμε το συριακό καθεστώς να σταματήσει όλες τις πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η υπουργός  Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, μετά από έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και τον υπουργό Εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει πλήρως τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και αναμένει την πλήρη συνεργασία με τις ομάδες που πρέπει να διαπιστώσουν εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα.

14.4.2018: Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε: «Στην προκείμενη κατάσταση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περισσότερα από 30 κράτη του ΝΑΤΟ να τεθούν σε ομηρία εξαιτίας διαφορών, με τις οποίες δεν έχουν τίποτε κοινό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να λεχθεί ότι είναι εύλογο να εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ και να επιδιώξουμε την ουδετερότητα. Αντίθετα, η Βουλγαρία μπορεί να γίνει στόχος βομβαρδισμού, χωρίς να έχει καμία ενοχή. Ακριβώς επειδή καθοδηγούμεθα ως "Σύμμαχοι". Αυτό θεωρείται παράλογο και απαράδεκτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.4.2018: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στις "Ημέρες του Αετού", που διεξάγονται κάθε χρόνο στο Κοσάρε, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε την ανεξαρτησία του και την κρατική υπόστασή του με τους μαρτυρικούς θανάτους των ηρώων, όπως ο Αγκίμ Ραμαντάνι, Σαλί Τσεκάι και άλλοι που έπεσαν στο Κοσάρε. Σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη σε αυτούς τους μάρτυρες το Κοσσυφοπέδιο κινείται σήμερα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Θάτσι αναφερόμενος στις απειλές της Σερβίας, δήλωσε ότι «αυτές οι απειλές θα πρέπει να απαντηθούν, όπως απαντήθηκαν πριν από 19 χρόνια με τα όπλα», είπε ο πρόεδρος.

12.4.2018: Στο συνέδριο με θέμα "Σενάρια του μεγάλου τελικού μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας", ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ήταν ρητός στα αιτήματα και τις επικρίσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε, ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμελείται από τις Βρυξέλλες και οι νέοι δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχει αυτή η στάση έναντι του Κοσσυφοπεδίου. Οι νέοι ρωτούν αφού είμαστε έτσι, γιατί να μην ενωθούμε με την Αλβανία. Γιατί μας άφησε η Ευρώπη σε απομόνωση; Τι κάναμε στις Βρυξέλλες; Γιατί όλοι γύρω μας είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν (και όχι εμείς); είπε ο Χαραντινάι.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

12.4.2018: Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, απέρριψε νομοσχέδιο για αυτόνομο καθεστώς στην Σέκουες-Τρανσυλβανία, στην κεντρική Ρουμανία, που κατοικείται κυρίως από Ούγγρους. Το νομοσχέδιο προέβλεπε μια αυτόνομη περιοχή που περιλάμβανε τις επαρχίες Κοβάσνα, Χαργκίτα και Ντελ οντ Μούρες, που είναι στην επικράτεια της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατικής Διαχείρισης, «η πρωτοβουλία στην πράξη «προέβλεπε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κρατικής μονάδας, παράλληλη με το ενιαίο εθνικό ρουμανικό κράτος».

12.4.2018: Έκθεση για τη Ρουμανία, από την Ομάδα των κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με ορισμένες πτυχές της πρόσφατα εγκριθείσας νομοθεσίας, καθώς και λόγω του σχεδίου τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα. Η GRECO κάλεσε τη Ρουμανία να παρουσιάσει μια νέα έκδοση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και να μη προχωρήσει σε θέσπιση μεταρρυθμίσεων του ποινικού δικαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της χώρας να καταπολεμήσει τη διαφθορά.


ΣΕΡΒΙΑ

9.4.2018: Η Σερβία ασκεί πολιτική ειρήνης και δεν ασχολείται με την πολιτική των όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαντώντας στις απειλές του Χασίμ Θάτσι. «Δεν  μου αρέσει να ασχολούμαι με τα όπλα όπως ο Θάτσι, αλλά αν θέλει ας το κάνει. Ωστόσο, τη Σερβία δεν την κατέστρεψαν τα τουφέκια (τους) αλλά κάποια αεροσκάφη (του ΝΑΤΟ). Η κοινωνία μας ακολουθεί την πολιτική ειρήνης», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Μόσταρ.

11.4.2018: Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Αλβανούς της Σερβίας στο Πρέσεβο, τα άρματα μάχης, ο στρατός και οι συχνές πτήσεις σερβικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή. Η παρουσία αυτή των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στην Κοιλάδα του Πρέσεβο. σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Γιοβάν Κριβοκάπιτς, είναι λόγω της στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιείται στην περιοχή αυτή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

11.4.2018: Ο Ν. Κοτζιάς, συναντώντας στην Σερβία τον ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος: «Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε πρόκειται να το αναγνωρίσουμε. Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

11.4.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρότεινε ανταλλαγή εδαφών στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, σε συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος. Ο Σέρβος πρόεδρος έχει προσφέρει τη Νότια Σερβία [σ.σ. Πρέσεβο] σε αντάλλαγμα με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση αυτή από τη διεθνή κοινότητα.

12.4.2018: Η Σερβία αρχίζει συνομιλίες με τη Ρωσία για τη απόκτηση τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων Mil Mi-17 και ισάριθμων επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Αυτό αποκάλυψε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεκσαντάρ Βουλίν. Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για την απόκτηση έξι ελικοπτέρων Mi-17. Αυτή την στιγμή η Σερβία διαθέτει μόλις δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24V τα οποία δεν είναι καν ικανά προς πτήση.

12.4.23018: Το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε σε 10ετή φυλάκιση τον Σέρβο εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι. Οι δικαστές ανέτρεψαν προηγούμενη απόφαση, η οποία τον αθώωνε από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια των πολέμων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το Εφετείο της Χάγης έκρινε ότι οι προηγούμενοι δικαστές δεν είχαν εξετάσει σωστά τα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο του κατηγορούμενου, σε ό,τι αφορά στις διώξεις εναντίον Κροατών και Βοσνίων, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, ο Σέσελι δεν θα περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή, καθώς έχει ήδη εκτίσει 12 χρόνια κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης.

13.4.2018: Η δήλωση του Ν. Κοτζιά, ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς προκάλεσε την αντίδραση από την Σερβία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου», αναφέρει σε δήλωση του.


ΣΚΟΠΙΑ

8.4.2018: Ζόραν Ζάεφ: «Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ στα Σκόπια) ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό δεν γίνεται». […] «Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών… Όμως, επιθυμία μας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους ενδεχομένως θα το λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι, επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

9.4.2018: Με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβανόφ συναντήθηκε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του Σκοπιανού προέδρου στην Τουρκία. Δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης, αν και το "αγκάθι" στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τα Σκόπια είναι το καθεστώς του αυτοκεφάλου της εκκλησίας.
    
10.4.2018: Ο Σκοπιανός Τύπος υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τους "Mακεδόνες", ότι η Ελλάδα αναγνώρισε έμμεσα την ύπαρξη της "μακεδονικής" ταυτότητας των κατοίκων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρας δήλωσε στο Βελιγράδι ότι «δεν είμαστε οι μόνοι Μακεδόνες».

11.4.2018: Απορρίφθηκε από την Βουλή της πΓΔΜ, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Η κίνηση αποτελούσε τακτικισμό και μόνο, προκειμένου η ηγεσία του VMRO-DPMNE να δικαιολογήσει στην "σκληρή" βάση του κόμματος την επιστροφή στις εργασίες του κοινοβουλίου, για να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

11.4.2018: Πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, αλλά με υπαρκτές διαφορές σε σημαντικά θέματα διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα. Σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, αυτά που απομένουν είναι τα μεγάλα και τα πιο δύσκολα θέματα. Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι παράλληλα συναντήθηκαν οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών, που στη βάση της προόδου στη Βιέννη, πριν από 10 ημέρες, «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές». [σ.σ. Δέχθηκε ο Ν. Κοτζιάς ότι υπάρχει αλυτρωτισμός από πλευράς μας;]

12.4.2018: Για να μη προσβάλλουν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, οι Αρχές των Σκοπίων κάλυψαν τον 16κτινο Ήλιο της Βεργίνας που βρίσκεται στο Ξενοδοχείο "Πρεστόλ" τριάντα μέτρα από το σημείο συνάντησής  με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμίτροφ. Αλλά και όταν ο Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Σκόπια πριν από ένα μήνα, κατάστημα με κρασιά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με την ονομασία "Μακεδονικά Κρασιά"/ "Macedonian Wines", κάλυψαν την ονομασία αυτή με ένα λευκό σεντόνι για να μην την… δει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας!

13.4.2018: Αντιπροσωπεία του κόμματος "Εντίνστβενα Μακεντόνια"/ "Ενωμένη  Μακεδονία", πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Στη συνάντηση με την Ίνγκα Γουμάσεβα, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων η αντιπροσωπεία της "Εντίνστβενα Μακεντόνια" εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Ρωσίας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ενότητας, στη διατήρηση του αρχαίου "μακεδονικού" ονόματος για τη χώρα και την "μακεδονική" ταυτότητα του λαού της.

14.4.2018: "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" δημοσιεύουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και το παζάρι της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα προκειμένου να δρέψει καρπούς για τη λύση στο Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο φαίνεται να υπόσχεται πολιτική "ανάσα" έξι μηνών στην κυβέρνηση που ζυγίζει τις παραμέτρους για το χρόνο διεξαγωγής εκλογών. [Η ελληνική κυβέρνηση το διέψευσε].

14.4.2018: Στην όγδοη θέση κατατάχθηκε η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών προέλευσης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην πΓΔΜ το 2017, ενώ καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βάση τις σωρευτικές άμεσες ξένες επενδύσεις.

14.4.2018: «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στην Ελλαδα.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi