Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 9 έως 14 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

10.4.2017: Εξελίξεις φαίνεται θα έχουμε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση της Αλβανίας. Φημολογείται ότι ο Ιλίρ Μέτα θα αποσύρει τους υπουργούς του κόμματός του και θα υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ράμα. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αν συμβεί αυτό, αυτή η κίνηση του Μέτα ανοίγει αυτόματα την πόρτα της συμμαχίας του κόμματος LSI με το Δημοκρατικό κόμμα κάνοντας μια μεγάλη συμφωνία κατά την οποία ο ίδιος θα λάβει την θέση του Πρωθυπουργού (;). Λέγεται ότι την συμφωνία αυτή έχουν ήδη αποδεχθεί ο πρόεδρος του ΔΚ Λουλζίμ Μπάσα και ο Σαλί Μπερίσα.

11.4.2017: Η Αλβανία σχεδιάζει να αλλάξει εντελώς την ισορροπία των δαπανών της και προγραμματίζει να αυξήσει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων κατά 35% στην επόμενη οκταετία (μέχρι το 2025) και να βελτιώσει τις στρατιωτικές της υποδομές. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα εξαρτηθεί  από την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Αλβανία, σκοπεύει να βελτιώσει τους όρους της εκπαίδευσης, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες που θα λειτουργούν και θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

11.4.2017: Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, συμμετείχε στις εργασίες της Συνδιάσκεψης Ελευθερίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (AΕCR) στα Τίρανα (7-9 Απριλίου). Στην ομιλία του ο Μπερίσα μεταξύ των άλλων τόνισε: «Δεν μου αρέσουν οι ιστορίες συνωμοσίας, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο σύζυγος της Πρέσβεως [Ρομάνα Βλαχούτιν] της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία είναι πρόεδρος του ιδρύματος Σόρος στη Βοσνία. Ο εισηγητής για την Αλβανία στο Ευρωκοινοβούλιο [Κνουτ Φλεκενστάιν] είναι έμπιστός του».

11.4.2017: Τα Αραβικά Εμιράτα θα χτίσουν πύργο ύψους 350 μέτρων στα Τίρανα. Η υπουργός Ανάπτυξης, Μίλβα Εκονόμι, τόνισε τη σημασία της επένδυσης -τάξης των 250 εκατ. δολ.- που θα χτισθεί στην αλβανική πρωτεύουσα.  Όπως είπε. πρόκειται για μία από τέσσερις άμεσες ξένες επενδύσεις του 2016 και θα υλοποιηθεί από εταιρεία η οποία είναι καταχωρημένη στο Ντουμπάι και είναι γνωστή για τις κατασκευές της στο δίκτυο των ξενοδοχείων Hilton.

13.4.2017: Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding-MOU) μεταξύ των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και της αλβανικής ALBGAZ υπεγράφη τη Μ. Τετάρτη στα Τίρανα. Η κοινή εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ επί αλβανικού εδάφους, με τεχνογνωσία και εκπαίδευση που θα παράσχει ο ΔΕΣΦΑ.

13.4.2017: Η στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, η πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, θα συμμετάσχουν σε σχέδιο πολέμου εναντίον της κάνναβης. Ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχος Τόνιν Μάρκου, δήλωσε ότι η στρατιωτική απόφαση δεν σημαίνει ότι θα προβεί σε ενέργειες επί του εδάφους, ούτε θα εκτελέσει πρόσθετες ενέργειες. Απλώς, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δομών σε επίπεδο πληροφοριών σχετικά με την καλλιέργεια και τη διακίνηση της κάνναβης. [Η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί πρόσχημα για την Αλβανία, δεδομένου ότι ο μισός προϋπολογισμός του κράτους προέρχεται από τα ναρκωτικά. Η εξάλειψη των ναρκωτικών θα φέρει οικονομική κατάρρευση στο κράτος].

13.4.2017: Κορυφώνεται η πολιτική ένταση στην Αλβανία μετά από πληροφορίες της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας, ότι προγραμματιζόταν η δολοφονία  του ηγέτη  της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα, και ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας του. Οπαδοί της αντιπολίτευσης, έριξαν δεκάδες δάδες και πυροτεχνήματα στο πίσω μέρος της αυλής της πρωθυπουργικής κατοικίας.

13.4.2017: Εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του Αλβανού αρθρογράφου και "ιστορικού" Άρμπεν Λάλα με τον τίτλο «Οι Έλληνες συνεργάτες, σχεδιαστές και ηγέτες της γενοκτονίας στην Τσαμουριά (1944-1945)». Ο συγγραφέας λέει ότι ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι «Να φέρει στο φως την αλήθεια για τους Τσάμηδες, που υπέστησαν γενοκτονία από τους Έλληνες και ότι δεν έχουν συνεργασθεί, συλλογικά, με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Υπήρξαν άτομα που είχαν συνεργασθεί με αυτούς τους εισβολείς, αλλά δεν μπορεί να σφαγιασθεί ένας ολόκληρος λαός εξαιτίας ατόμων που κατά το παρελθόν είχαν υπηρετήσει διάφορους επιδρομείς για τη διατήρηση  του πλούτου και των προνομίων».

14.4.2017: Η ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα, διέψευσε σενάριο της εφημερίδας Shekulli για εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στη φυσική εξόντωση του αρχηγού της αλβανικής αντιπολίτευσης, Λούζλιμ Μπάσα.  Η ρωσική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Η πρεσβεία, σημειώνει με λύπη ότι η εφημερίδα στην περίπτωση αυτή έχει γίνει παρόμοια με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαπνέονται από το μύθο για τη λεγόμενη "ρωσική απειλή" και προτιμά  να βλέπει "το χέρι της Μόσχας" στα εκπληκτικά γεγονότα που συμβαίνουν. Αυτό το άρθρο δηλώνει έλλειψη επαγγελματισμού και είναι ένα παράδειγμα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, καθώς και έλλειψη σεβασμού προς τους αναγνώστες».

14.4.2017: Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει στην Αλβανία η αποκάλυψη ότι σε πρόσφατη συνάντηση Ευρωπαίου διπλωμάτη με 4-5 αρχηγούς μικρών κομμάτων που ανήκουν στην συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος φέρεται να τους έγινε μια μαφιόζικου τύπου πρόταση -όπως την χαρακτηρίζουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης-, να εγκαταλείψουν το Δημοκρατικό Κόμμα (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης), ενισχύοντας έτσι τον ΄Έντι Ράμα.
Αναφέρεται ότι πρόκειται για τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eduard Auer και πίσω από αυτόν όλοι βλέπουν την Πρέσβειρα της Ε.Ε. στα Τίρανα Romana Vlahutin, η οποία έχει μετατραπεί σε δεκανίκι του Ράμα, ενώ ήδη το όνομά της εμπλέκεται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.4.2017: Με την εξάλειψη της διπλής υπηκοότητας, η Βουλγαρία μπορεί να τερματίσει την παρέμβαση των ξένων χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της, δήλωσε ο Γκεόργκι Ντίμοφ, π. Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη. Όπως είπε, η Τουρκία ακολουθεί μια στρατηγική για τη δημιουργία των εθνικών κομμάτων στα προβληματικά, σύμφωνα μ’ αυτήν, Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Αυτά τα κόμματα παρουσιάζονται ως η φωνή των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια και στη Δύση ως εναλλακτική λύση για την ισλαμοφοβία.

13.4.2017: Με την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του κόμματος GERB και του εθνικιστικού συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες. Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο έως και το 2021. Την δήλωση αυτή έκανε ο Βαλέρι Συμεώνοφ, συμπρόεδρος του συνασπισμού ΕΠ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Βουλή, με τον ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Μπόικο Μπορίσοφ αναγνώρισε ότι οι δύο πλευρές έκαναν πολλούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

13.4.2017: «Μέχρι το 2019 ο πληθυσμός της Βουλγαρίας θα πέσει κάτω από τα 7 εκατομμύρια άτομα. Λιγοστεύουμε κατά 52 χιλιάδες το χρόνο», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας Ѕtкndкrd. Αναφέρεται στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ο πληθυσμός της χώρας ήταν 7.101.859 άτομα, ή 1,4% των πολιτών όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Σε σύγκριση με το 2015, ο πληθυσμός της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 51 925 άτομα (0,7%).

14.4.2017: Στην πρώτη ομιλία του Προέδρου, Ρούμεν Ράντεφ, προς το έθνος, κύριος στόχος ήταν η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, και συγκεκριμένα οι προσπάθειες Τούρκων πολιτικών να προπαγανδίσουν υπέρ ενός συγκεκριμένου κόμματος κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών της 26ης Μαρτίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα κόμματα να αρχίσουν συζήτηση και θέσουν εμπόδια στην είσοδο έξωθεν επιρροών» στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας.
«Τα κόμματα καλούσαν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην λήψη ακραίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων. Μετά τις εκλογές υπαναχώρησαν, το θέμα θάφτηκε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με ξόρκια, αλλά με τη λήψη νομοθετικών μέτρων. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα αυτά, είναι καθήκον του νέου Κοινοβουλίου».

14.4.2017: Η εφημερίδα Dnоvnіk σε πρωτοσέλιδο άρθρο γράφει ότι ο συμπρόεδρος του εθνικιστικού συνασπισμού, ο οποίος θα συγκυβερνήσει με το κόμμα GERB, υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

9.4.2017: Ο βασικός μισθός των βουλευτών του Κοσσυφοπεδίου ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, αλλά με τις προσθέσεις επιδομάτων, ανέρχεται  σε 2.000 περίπου ευρώ, και είναι ο υψηλότερος των Δυτικών Βαλκανίων. Ακολουθούν οι βουλευτές του Μαυροβουνίου με μισθό 1.200 ευρώ, της Αλβανίας με 1.080 ευρώ, των Σκοπίων και της Σερβίας με 1.000 ευρώ.

11.4.2017: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή της Πρίστινα, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό ενόψει του Πάσχα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

11.4.2017: Άλλη μια αφορμή για όξυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το Μαυροβούνιο, θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ. Στόχος και ελπίδα της κίνησης αυτής, είναι να στείλουν οι ΗΠΑ ένα μήνυμα ότι θα απωθήσουν κάθε προσπάθεια της Μόσχας να αυξήσει την επιρροή της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

12.4.2017: «Με την ένταξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό για δεύτερη φορά οι Αλβανοί γλύτωσαν το Μαυροβούνιο. Την πρώτη φορά έγινε αυτό με την υποστήριξη του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας και τη δεύτερη φορά με την υποστήριξη του συνασπισμού που έχει δεσμευθεί για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο Ράμα σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

14.4.2017: Το ρουμανικό Κοινοβούλιο εξετάζει τη θέσπιση έδρας αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη χώρα. Το ειδικό τμήμα θα έχει και καθήκοντα εκπαίδευσης, η οποία θα είναι βασισμένη στο δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την καταπολέμηση της κατασκοπείας. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η επιλογή της Ρουμανίας για τη δημιουργία της νέας αυτής δομής των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι, αν μη τι άλλο, η γεωγραφική εγγύτητα με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

ΣΕΡΒΙΑ

9.4.2017: Τις επόμενες βδομάδες πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων συνολικά 7 χωρών, ανάμεσα στις οποίες πρωταρχικό ρόλο έχει η Ρωσία. Αφορά ασκήσεις ως επί το πλείστον στρατιωτικές, ενώ σε αυτές μέρος παίρνουν και άλλα σώματα, όπως πυροσβέστες και αστυνομικοί. Μέχρι πρότινος, η Σερβία και το Αφγανιστάν είχαν ρόλο παρατηρητή στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ωστόσο από φέτος η Σερβία θα συμμετάσχει ενεργά.

10.4.2017: Στο Κοσσυφοπέδιο κρύβονται τζιχαντιστές, υποστήριξε δημοσίως η πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Σερβίας Μάγια Γκοΐκοβιτς, από την Αθήνα όπου βρίσκεται. Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας η κυρία Γκοΐκοβιτς είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν προσπάθειες βεβήλωσης και καταστροφής μνημείων με έναν καινούργιο τρόπο, ο οποίος δείχνει ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μαχητές του ISIS. Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας εμφανίζονται graffiti του ISIS. Ξέρω ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει αυτά τα γεγονότα και ότι θα τα έχει υπ’ όψιν και στα διεθνή fora στα οποία βρίσκεται και θα αναφερθεί στο ζήτημα των μνημείων πολιτισμού».
Είπε επίσης: «Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα στην περίπτωση της αίτησης από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO δεν ψήφισε κατά των συμφερόντων της Σερβίας, αλλά ψήφισε λευκό».

11.4.2017: Οι καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνεχίζονται στο Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς, ο κατ’ εξοχήν φορέας της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, εξελέγη πρόεδρος με 55% των ψήφων, αποτέλεσμα που δεν έγινε δεκτό από νέους διαδηλωτές, οι οποίοι τον κατηγορούν για απολυταρχικές τάσεις και κοινωνική αναλγησία. Άρθρο της αμερικανικής ιστοσελίδας Ρolitico αναφέρει ότι στόχος των διαδηλωτών είναι «να αποκτήσουν τέτοια δυναμική ώστε να ανατρέψουν τον Βούτσιτς, όπως οι διαδηλώσεις του 2000 οδήγησαν στην έξωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

12.4.2017: Η "Δημοκρατική Ένωση των Βουλγάρων" τοποθετείται κατά της εκλογής Βούτσιτς και υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «Οι παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας εμπόδισαν τον εκδημοκρατισμό της βουλγαρικής μειονότητας και δεν επέτρεψαν οι νόμιμες απαιτήσεις των Βουλγάρων να εκπροσωπούνται στο πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της βουλγαρικής μειονότητας, αλλά και την εικόνα της Σερβίας ως δημοκρατικό και συνταγματικό κράτος, υποψήφιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΚΟΠΙΑ

9.4.2017: Ο Βούλγαρος καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό, απάντησε στην ερώτηση ποιας εθνικότητας ήταν ο Μ. Αλέξανδρος: «Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του, ο Φίλιππος της Μακεδονίας, παρουσιάζονται στις δημόσιες εμφανίσεις τους ως Έλληνες. Η πολιτική τους φιλοδοξία ήταν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ελληνικό κράτος. Κανείς κόπανος δεν μπορεί μετά από 2.400 χρόνια να τους δώσει άλλη ταυτότητα».

9.4.2017: Φωτογραφία της Καβάλας, η οποία απεικονίζει την χερσόνησο της Παναγίας, χρησιμοποιήθηκε από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Fly 4 Free για να διαφημίσει πτήσεις της ουγγρικής αεροπορικής εταιρείας Wizz Air προς τα Σκόπια! Δυστυχώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει επικρατήσει, λόγω της ελλαδικής αβελτηρίας, η ταύτιση του ονόματος της Μακεδονίας με τα Σκόπια. Έτσι "έδωσαν" στους Σκοπιανούς την… Καβάλα!

10.4.2017: Στρατιωτικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την πόλη των Σκοπίων, με κατεύθυνση από το Τέτοβο. Το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού των Σκοπίων δεν εξήγησαν τους λόγους της  στρατιωτικής μετακίνησης.

11.4.2017: Ελικόπτερο του στρατού των Σκοπίων έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από σπίτια στο Τέτοβο, προκαλώντας αναστάτωση στους πολίτες. Δεν έγινε γνωστή η αιτία των χαμηλών πτήσεων, πάντως είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες που καταγράφεται παρόμοιο συμβάν.

11.4.2017: Αμερικανοί και Σκοπιανοί στρατιώτες θα λάβουν μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση στο πεδίο ασκήσεων Κρίβολακ. Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Ζόραν Γιολέφσκι και του αναπληρωτή διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστράτηγου Τίμοθι Μακ Γκβάερ. Ο Γιολέφσκι τόνισε την άριστη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας.

12.4.2017: Ο UCK, με επιστολή του, απείλησε ότι το Δικαστήριο του Τέτοβο θα ανατιναχτεί στις 13 Απριλίου, με βόμβα που τοποθετήθηκε μέσα στο Δικαστήριο,  με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών. Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ έχει κληθεί η μονάδα αντιτρομοκρατίας του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διερευνήσει τους χώρους του δικαστικού κτηρίου και γύρω από αυτό για εκρηκτικό μηχανισμό [Δεν σημειώθηκε έκρηξη].

13.4.2017: Το σκοπιανό ΥΠΕΞ απαντά στην αναφορά του Ν. Κοτζιά "για αλυτρωτικές διαθέσεις" των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας. «Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία βάση για φόβους στην Ελλάδα από οποιοδήποτε "μακεδονικό" αλυτρωτισμό. Η προώθηση μίας τέτοιας αντίληψης εξυπηρετεί τον στόχο της απόσπασης της προσοχής από την πραγματική παρεμπόδιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", ιδιαίτερα μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, το 2011.
» Από "μακεδονικής" πλευράς, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις πηγές της δυσπιστίας στις δύο πλευρές. Ο αλυτρωτισμός δεν είναι χαρακτηριστικό της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", που συνεχώς τάσσεται υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από το νότιο γείτονά μας».

13.4.2017: Συνελήφθη ένας υπάλληλος της τράπεζας NLB με την υποψία ότι διέπραξε τη μεγαλύτερη κλοπή τράπεζας στην ιστορία των Σκοπίων, κλέβοντας σχεδόν 3 εκατ. ευρώ σε ελβετικά φράγκα. Ο ληστής δεν άδειασε το χρηματοκιβώτιο με τη μία, αλλά έβγαζε τα χρήματα σταδιακά μεταξύ 6ης και 10ης Απριλίου. Η αστυνομία αρνήθηκε να πει αν βρέθηκαν τα χρήματα. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν ασφαλισμένα και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

15.4.2017: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung» υποστήριξε ότι ο συνασπισμός μεταξύ Γκρούεφσκι και Αλί Αχμέτι συμφωνήθηκε, αλλά την τελευταία ώρα υπήρξε ένα τηλεφώνημα και ο συνασπισμός κατέρρευσε». Στο ερώτημα «ποιος τηλεφώνησε», ο Ιβάνοφ απάντησε: «Είστε δημοσιογράφος. Μπορείτε να το εξερευνήσετε».  Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, πρέπει να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ