Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 9 έως 15 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

 11.7.2017: «Το μέλλον των βαλκανικών χωρών βρίσκεται στην ΕΕ» - αυτό υπέγραψαν το 2003 οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η υπόσχεση αυτή που δόθηκε τότε στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, μοιάζει σήμερα να έχει ξεθωριάσει διότι από τότε, η μόνη χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ είναι η Κροατία. Έκτοτε όμως δεν έχουν γίνει εποικοδομητικά βήματα. Βασική τροχοπέδη στην ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ αποτελούν ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μάχης κατά της διαφθοράς και του κράτους δικαίου.

12.7.2017: Ακριβώς μετά την πρώτη Τριμερή Συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ και τον Σέρβο Πρόεδρο Α. Βούτσιτς, έκαναν δηλώσεις για συνεργασία τόσο για την αποφυγή αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να βαδίσει με ταχύτερο βήμα τον ευρωπαϊκό δρόμο ενώ υποστήριξε πως «Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία, ενωμένες, είναι πολύ πιο δυνατές. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε από κοινού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Πιο αισιόδοξος για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη Σύνοδο της Τεργέστης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι επιτέλους θα πρέπει να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. «Πλέον τα Βαλκάνια, 20 χρόνια μετά τις πολεμικές περιπέτειες, είναι πιο ήρεμα. Δεν θέλουμε τρίτους να έχουν άμεση επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Τεργεστη, Ευρωπαίοι ηγέτες για χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, όπως των καθέτων αξόνων, είμαι πιο αισιόδοξος για την περιοχή».

 ΑΛΒΑΝΙΑ

9.7.2017: Ο ηγέτης του Κινήματος της Μεταρρύθμισης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DR-DPA), Ζιγιαντίν Σέλα, κατά την τακτική συνεδρίαση του κόμματος στο Τέτοβο, δήλωσε ότι εάν στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης δεν υιοθετηθεί νόμος για την εκτεταμένη χρήση της αλβανικής γλώσσας, το κόμμα του θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό.

9.7.2017: Τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνένωσης, όσων κομμάτων συμμετέχουν στη Συμμαχία των Αλβανών και τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος, εάν ο Ζόραν Ζάεφ αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

10.7.2017: Μείζον πρόβλημα στις παράκτιες αλλά και στις παραμεθόριες περιοχές είναι η τεράστια ρύπανση και τα αστικά απόβλητα. Για τον λόγο αυτόν, η υπουργός Μίμι Κοδέλι, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει επιχείρηση καθαρισμού σε όλη τη χώρα. Προκειμένου να αιτιολογηθεί η χρησιμοποίηση του στρατού, την κατάσταση η υπουργός χαρακτήρισε ως "εθνική έκτακτη ανάγκη".

10.7.2017: Οι αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Κοσοβάρο οδηγό της Αλβανίδας γενικής προξένου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει συλληφθεί για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε ενδεχόμενη αποφυλάκισή του με εγγύηση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διπλωματική υπόσταση και ένα νέο διαβατήριο και να εγκαταλείψει τη χώρα!

11.7.2017: Ο Ταχίρ Βελίου, επικεφαλής του "Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία", γνωστοποίησε από το facebook, τα ακόλουθα: «Το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία, το οποίο επιδιώκει την φυσική ένωση των αλβανικών περιοχών σε ένα μοναδικό ενωμένο εθνικό αλβανικό κράτος, αναγνωρίσθηκε από τη Δημοκρατία της Αλβανίας, σύμφωνα με την απόφαση αρ. 5620 Δικαστηρίου των Τιράνων».

12.7.2017: Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στην Τεργέστη, έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ. Ο Ράμα ζήτησε από τον Ζάεφ να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις με έργα προς τους Αλβανούς των Σκοπίων.
«Στην Τεργέστη συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ την ενίσχυση της φιλίας και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, με την ευχή ότι η νέα σελίδα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στις διεθνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών -που διαμορφώνουν τα Σκόπια-, να εκφρασθούν με απτά έργα για όλους τους Αλβανούς που ζουν στη γειτονική χώρα», δήλωσε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

14.7.2017: Η Βουλγαρία και τα Σκόπια εναρμόνισαν το Σύμφωνο καλής γειτονίας, στόχος του οποίου είναι η επίλυση μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των δυο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ. «Έχουμε καταλήξει σε συμβιβασμό σχετικά με το κείμενο. Η υπογραφή του Συμφώνου θα ενισχύσει την μεταξύ μας εμπιστοσύνη και θα αποδείξει ότι είμαστε σοβαροί και θέλουμε να κάνουμε φίλους στην περιοχή». Το Σύμφωνο αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Αυγούστου στα Σκόπια.

14.7.2017: Η οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική, διαθέτει οργανώσεις σε 150 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία, δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ. Η Τουρκία περίμενε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες χώρες, είπε Τούρκος πρέσβης. Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι το θέμα για την παρουσία των σχολείων και των εταιρειών της FETO στενός διεξάγεται διάλογος με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

14.7.2017: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 11ης Ιουνίου. Από το σύνολο των 1.800.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 747 χιλιάδες ή 41,3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων στη χώρα μέχρι σήμερα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προταθεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, από τον συνασπισμό PAN (Δημοκρατικό Κόμμα - Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο). Το πλαίσιο της συμφωνίας του συνασπισμού προβλέπει ότι υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι ο Ραμούς Χαραντινάι - ηγέτης της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

15.7.2017: Πορεία "Αλληλεγγύη για τη Δημοκρατία" για την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, του Κοσσυφοπεδίου. Η πορεία προσέλκυσε αρκετό κόσμο, που πήγε να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ένας από τους διοργανωτές της πορείας στην ομιλία του δήλωσε ότι η παρουσία τους θα "κάνει σταθερή" την τουρκική δημοκρατία.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

5.7.2017: Οι ΗΠΑ και μια σειρά χωρών της ΕΕ έχουν ως στόχο και πάλι να "αφομοιώσουν τα Βαλκάνια", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά "γεωπολιτικό σχέδιο" που επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις. «Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την αφομοίωση των Βαλκανίων», δήλωσε.

8.7.2017: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα επιβάλει ένα νέο πρόστιμο, για εξύβριση ή γελοιοποίηση του ΝΑΤΟ. Εκείνοι που θα γελοιοποιήσουν τη Συμμαχία θα τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 10 χιλιάδες ευρώ! Στο Μαυροβούνιο, παρόμοια μέτρα έχουν επιβληθεί και παλαιότερα, για τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους διεθνούς οργανισμούς στις οποίες η χώρα είναι μέλος.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

13.7.2017: Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιχειρηματική ημερίδα με θέμα τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά της Ρουμανίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ρουμανία είναι σταθερά μεταξύ των δύο πρώτων προορισμών για τις ελληνικές επενδύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περισσότερες από 6.200 εταιρίες με ελληνική συμμετοχή. Με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία. Μάλιστα, εάν υπολογιστούν και οι ελληνικές επενδύσεις μέσω άλλων χωρών -όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο- το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ».

14.7.2017: «Οι αγορές του ρουμανικού στρατού δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία, αλλά επιδιώκουν να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας», δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πιθανή πώληση επτά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot αξίας 3,9 δισ. δολαρίων στη Ρουμανία.
Ερωτηθείς αν οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Ρωσία, ο Γιοχάνις απάντησε: «Φυσικά και θα μπορούσαν και θεωρώ ότι το κάνουν».

ΣΕΡΒΙΑ

10.7.2017: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, επανέλαβε και σε ελληνικό έδαφος για το λάθος που έκανε πριν από 20 χρόνια η χώρα του, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους, κάτι που -όπως είπε- δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα.

12.7.2017: Βήμα για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποίησε η Σερβική κυβέρνηση, μέσω της κρατικής εταιρείας Εξοπλισμών JugoImport-SDPR J.P. με την υπογραφή δύο συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών UTVA Avio Industrija d.o.o. και την Αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής Stavatti Aerospace Ltd.
Η πρώτη συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή ενός νέου μονοκινητήριου αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Σερβικής εταιρείας στο Pancevo. Η δεύτερη συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή των αεροσκαφών, την κατασκευή των ατράκτων των αεροσκαφών, του συγκροτήματος ισχύος, των υποσυστημάτων των αεροσκαφών, και τμημάτων των αεροσκαφών που η εταιρεία Stavatti Aerospace Ltd. έχει σχεδιάσει και αναπτύσσει αυτή την περίοδο καθώς και την από κοινού αναβάθμιση, τροποποίηση και παραγωγή των αεροσκαφών που η εταιρεία UTVA Avio Industrija d.o.o κατασκευάζει, την κατασκευή στο εργοστάσιο της UTVA.

14.7.2017: Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς, δήλωσε ότι η χώρα της σχεδιάζει να είναι πλήρως έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2021. Σε συνέντευξή της η υπουργός σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να ορίσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο προκειμένου να είναι σε θέση η Σερβία να σχεδιάσει όχι μόνο τις δικές της ενέργειες, αλλά και τον απαραίτητο προϋπολογισμό. Ως βασικές εσωτερικές υποθέσεις, η υπουργός υπέδειξε την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων για την πλήρωση των κριτηρίων για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Ε.Ε.

ΣΚΟΠΙΑ

10.7.2017: Ο πρώην βουλευτής στο κόμμα του Γκρούεφσκι, Αλεξαντάρ Πάντοφ, καταγγέλλει ότι «όταν ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, πηγαίνει στη Σόφια, αισθάνεται σαν το σπίτι του». Αναφέρεται στον πατέρα του, Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ, που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, για τον οποίον λέει ότι ήταν ευρέως γνωστός για την φιλοβουλγαρική του θέση και είχε μάλιστα προβεί σε διατριβή ότι το λεγόμενο "μακεδονικό" (σλαβικό) έθνος αποτελούσε μέρος του βουλγαρικού έθνους», και στη βάση αυτή «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το γιο του να υπερασπισθεί τα (ψευδο)μακεδονικά συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία».

11.7.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τις οποίες έκανε μετά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ότι η χώρα έκανε λάθος πριν από 20 χρόνια, που αναγνώρισε «τα Σκόπια με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"»: «Λυπάμαι για τις δηλώσεις του Ντάτσιτς. Αυτή ήταν καλή (η αναγνώριση) όχι μόνο για τη χώρα μου και τη Σερβία, αλλά για όλη την περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή ανεβαίνουμε και πέφτουμε μαζί».

11.7.2017: Άγνωστοι δράστες, έσπασαν επιτύμβιες στήλες και σταυρούς σε 27 τάφους στο ορθόδοξο νεκροταφείο του χωριού Λιούμποτεν, κοντά στην πόλη των Σκοπίων. Στο Λιούμποτεν, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε το 2002, ζούσαν 115 Χριστιανοί Σλάβοι και 2.223 Μουσουλμάνοι Αλβανοί.

12.7.2017: Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως αυτοί θα είναι το κύριο θέμα, κατά την τριεθνή συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι, υποστήριξε ότι το κύριο θέμα θα είναι οι σχέσεις με τα Σκόπια. Δήλωσε ότι στην περιφερειακή συνάντηση δεν προσκλήθηκε η σκοπιανή κυβέρνηση.

12.7.2017: Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια. Ο Ζόραν Ζάεφ, που υποτίθεται ότι σκοπεύει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία του κρατιδίου του, απηύθυνε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία".

13.7.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ ερωτηθείς αν η πΓΔΜ θα δεχόταν κάποια μέρα την αλλαγή του ονόματός της, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα που εμπλέκει συναισθήματα και ταυτότητα. Για μας, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να έχουμε μια διαδικασία που θα δημιουργήσει μια εθνική θέση πάνω στο θέμα. Θα υπάρξει σίγουρα ένα δημοψήφισμα».

15.7.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών αντί των 6 σωματοφυλάκων, που δικαιούται, να έχει 20 λόγω απειλών κατά της ζωής του. Επικαλέσθηκε το άρθρο 6 του κανονισμού σχετικά με πρόσωπα και αντικείμενα που πρέπει να παρέχονται σε πρώην πρωθυπουργούς, όταν εκτιμούν ότι ενέχονται σε υψηλό βαθμό κινδύνου για τη ζωή και τη δραστηριότητα τους. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει έκτακτα και ειδικά μέτρα για τη διάρκεια της επίκλησης του κινδύνου.
Ο Γκρούεφσκι, όταν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός είχε συνολικά 78 σωματοφύλακες, ενώ όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών ο Όλιβερ Σπασόφσκι (από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) παρέμειναν έξι σωματοφύλακες όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο Μακεδών

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ