Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 21 έως 26 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΒΑΝΙΑ

21.5.2018: Σε μποϊκοτάζ της συναυλίας που πρόκειται να δώσει ο Νότης Σφακιανάκης στα Τίρανα καλεί ο αλβανικός Τύπος και πολλοί Αλβανοί, καθώς όπως αναφέρουν είναι μανιώδης αντι-αλβανός χειρότερος από τον Ζέρβα! Τα αλβανικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής θα έρθει στην Αλβανία για να πραγματοποιήσει συναυλία στο "Παλάτι του Κογκρέσου".

21.5.2018: Σύμφωνα με την εφημερίδα "Mapo" στα Τίρανα, με την άφιξη της νέας ομάδας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, οι πολιτικές των ΗΠΑ για την Αλβανία δεν θα αλλάξουν, αλλά "η Αλβανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιδεινωμένο εξτρεμισμό". Αναλύοντας την ιδιαίτερη φύση και τα προβλήματα με την Αλβανία, αυτό το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αναταράσσεται επί του παρόντος από μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, ως τις χειρότερες μετά το έτος 1997.

25.5.2018: Για πρώτη φορά, η πόλη του Αυλώνα στην Αλβανία, κατακλύσθηκε από Τούρκους που έφθασαν εκεί για να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού. Η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την πόλη. Μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως "αδιανόητο". Φυσικά, η τουρκική παρουσία εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής-μουσουλμανικής προπαγάνδας.

ΒΟΣΝΙΑ

21.5.2018: Ο Ερντογάν κατά την προεκλογική του ομιλία στο Σαράγεβο, τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ την Β-Ε και θα την υποστηρίζει στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ. «Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και προβαίνει σε ανοιχτή προπαγάνδα κατά του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος στη Slobodna Bosna. Υποσχέθηκε επίσης αύξηση εξαγωγών και έργα υποδομής. Η Β-Ε δεν έχει καμία λογική ή κίνητρο να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Τουρκία..

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22.5.2018: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, πριν από την πτήση του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, νομίζω ότι η Βουλγαρία χρειάζεται άμεση προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Εύξεινου Πόντου. Ας την ονομάσουμε "βουλγαρική ροή". Η προσέγγιση αυτή υπαγορεύεται από την κοινή λογική και την απαίτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε. Οι δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου, που δεν συνάδουν πάντοτε με τις θέσεις της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, προκάλεσαν σύγχυση στην βουλγαρική πολιτική σκηνή.

23.5.2018: Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Νόβακ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι "Ρωσία 24" πως «Η Βουλγαρία έδειξε ξανά ενδιαφέρον η διανομή αερίου να περνά από την επικράτειά της. Θέλουν να κατασκευαστεί διασυνδετικός αγωγός. Για μας είναι σημαντικό όλα αυτά τα μεγάλα έργα να είναι εγγυημένα από τους αγοραστές αερίου, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να είναι εγγυημένα από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

25.5.2018: Η Διαμεσολαβητής της Προστασίας του Καταναλωτή, Μάγια Μανόλοβα, ανακοίνωσε ότι δεκάδες Βούλγαροι πολίτες απειλούνται από σοβαρές ποινές στην Ελλάδα, φυλάκιση και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση ξεκίνησε από περιπτώσεις εκατοντάδων πρώην ιδιοκτητών αυτοκινήτων που έχουν πουλήσει τα αυτοκίνητά τους σε Έλληνες ή Βούλγαρους που ζουν στην Ελλάδα, αλλά, δεν έχουν αλλάξει την κυριότητα τους, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως βουλγαρικά οχήματα ενώ κυκλοφορούν από τους νέους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα.

26.5.2018: Για την προστασία της βουλγαρικής γλώσσας, νομοσχέδιο των "Ενωμένων Πατριωτών" προβλέπει πρόστιμα σε βουλευτές που ξεκινούν από 300 λέβα, αν χρησιμοποιούν ξένες λέξεις ή ορολογίες στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Για την τήρηση των κανόνων θα ακολουθήσει ένα συμβούλιο για τη βουλγαρική γλώσσα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

21.5.2018: Πληροφορίες σερβικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν, ότι προετοιμάζονται λίαν επικίνδυνες δραστηριότητες στη διάσημη αμερικανική βάση Bonsteel κοντά στο Ferizaj στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα εμπλέξουν ολόκληρα τα Βαλκάνια από την "έκρηξη" του αλβανικού εθνικισμού. Αρκετά μέλη της KFOR, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εκπαιδεύουν υπό άκρα μυστικότητα τον αποκαλούμενο Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που αντίκειται σε όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, γεγονός που θα επιφέρει την άμεση ρωσική αντίδραση λόγω της συμμετοχής της χώρας ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ υπεύθυνο για την τήρηση των συνθηκών στο Κοσσυφοπέδιο.

23.5.2018: Απόδειξη της εγκληματικής φύσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ράντομιρ Λαμπάν, ο οποίος εξελέγη δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται στον κατάλογο της Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Καταζητείται από το σερβικό κράτος αφού είχε καταδικασθεί (ερήμην) σε φυλάκιση έξι ετών για λαθρεμπόριο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

21.5.2018: Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ορκίστηκε Πρόεδρος του Μαυροβουνίου στο Τσετίνε. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε ότι θα αφοσιωθεί στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του Μαυροβουνίου και της επιβεβαίωσής του ως δημοκρατική, οικολογική και κοινωνικά δίκαιη χώρα, η οποία βασίζεται στο κράτος δικαίου. Στην τελετή παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, πνευματικοί ηγέτες, πρυτάνεις πανεπιστημίων, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, στρατιωτικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην τελετή της ορκωμοσίας.

ΣΕΡΒΙΑ

21.5.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραδέχτηκε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El País, ο Σέρβος Πρόεδρος σχολίασε ότι το ζήτημα δεν είναι εύκολο να λυθεί, διότι έχει συσσωρευτεί πολύ μίσος. Η Σερβία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να βρει μια συμβιβαστική λύση, δήλωσε στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν εγγυάται ότι και η άλλη πλευρά θα κάνει το ίδιο.

22.5.2018: Ο υπουργός Διασποράς των Σκοπίων, Έντμοντ Αντέμι, συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μπράνκο Ρούζιτς. Οι δύο υπουργοί άνοιξαν μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα, όσον αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων της σκοπιανής μειονότητας στη Σερβία και της σερβικής μειονότητας στα Σκόπια, έγινε ανταλλαγή εμπειριών, προκειμένου οι δύο πλευρές να βελτιώσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

25.5.2018: Boλές μάχης σε ταχεία αντίδραση, πτώση από ελικόπτερο με το σύστημα Fast Rope, και πυρά από ελεύθερους σκοπευτές περιελάμβαναν τα σενάριο της 4ήμερης άσκησης "FALCON 2018", που ολοκληρώθηκε στη Σερβία. Η άσκηση, εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και συμμετείχε η αφρόκρεμα δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού με τη Ζ' ΜΑΚ και την αντίστοιχη ειδική ομάδα των Σερβικών Ενόπλων δυνάμεων.

26.5.2018: Μουσείο ψευδαισθήσεων στο Βελιγράδι. Ένα συναρπαστικό μουσείο, που ξεγελάει τη λογική μας, βρίσκεται στο Βελιγράδι. Στο Museum of Illusion οι αισθήσεις "τρελαίνονται" και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

ΣΚΟΠΙΑ

20.5.2018: Ο αναπληρωτής του DUI, Αρτάν Γκρούμπι, γλωσσολόγος, ήταν από τους πρώτους, που δήλωσε ότι η πρόταση για τη "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας", προκάλεσε έκπληξη και πολλές συζητήσεις στο αλβανικό στοιχείο. «Το όνομα στα σλαβικά είναι "Republika Ilindenska Makedonija" και στα αγγλικά "Republic of Ilinden Macedonia", ενώ στα αλβανικά η λέξη αυτή δεν υπάρχει. Οι (Αλβανοί) γλωσσολόγοι την πρόταξαν ως η "Ιλιντίτασε" και δεν ξέρουμε αν αυτή η λέξη έχει κάποια σημασία (σ.σ.: Το αλβανικό Ilinditase από το Ιλίν= Ηλίας και ditë= ημέρα. Είναι προφανές ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν Προφήτη Ηλία).

21.5.2018: Η πρόταση για τη "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Παρά το κρύο ντουζ από την ελληνική κυβέρνηση, ο Ζαέφ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να αλλάξουν γνώμη. Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι η αποδοχή erga omnes και οι συνταγματικές τροποποιήσεις ισχύουν μόνο για το πακέτο "Ιλιντένσκα Μακεντόνια" και όχι για οποιαδήποτε άλλη λύση.

21.5.2018: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε την Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρώτα επικοινώνησε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητώντας μαζί του πτυχές του ονοματολογικού, αλλά και τα νέα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι στη βουλγαρική πρωτεύουσα και ακολούθως μίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Η Μέρκελ πίστευε, όπως και οι ΗΠΑ, ότι μετά την αποδοχή της ονομασίας με το Ίλιντεν από τον Α. Τσίπρα, ότι το ζήτημα είχε τελειώσει, επειδή νόμιζαν πως ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήξεραν τι είναι το Ίλιντεν.

21.5.2018: Ο μέσος μισθός τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στα πρώτα μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα οποία σε περίπου 90 χιλιάδες εργαζόμενους αυξήθηκαν οι μισθοί τους. Ο μέσος μισθός στα Σκόπια έφθασε τα 23.700 δηνάρια, δηλ. 387 ευρώ. Η χώρα κατατάσσεται στα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών στην περιοχή.

22.5.2018: Το φιλορωσικό κόμμα των Σκοπίων "Εντίνστβενα Μακεντόνια"/ "Ενωμένη Μακεδονία", σε συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του, συζήτησε τη νέα κατάσταση και την προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει το όνομα και την ταυτότητα του "μακεδονικού" λαού, και υποστηρίζει ότι: «Κάθε κανονικός άνθρωπος στη χώρα γνωρίζει ήδη ότι το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται σε μια στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και την ένταξή μας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, καθώς το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αγοράζουν διεφθαρμένους πολιτικούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τέλος τους πλησιάζει. Θα απαντήσουμε και τα κλοπιμαία θα αφαιρεθούν και θα κατασχεθούν».

23.5.2018: Τη θέληση να βρει λύση στο Σκοπιανό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. «Εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας με νόημα ότι «λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού». «Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», πρόσθεσε.

23.5.2018: Επιμένουν οι Σκοπιανοί, προφανώς υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Η θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων σχετικά με την τελευταία πρόταση του ονόματος είναι αμετάβλητη και εξακολουθεί να περιμένει, έχει προσδοκίες στην συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκου Κοτζιά, γράφει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.

23.5.2018: Ο Νίκολα Γκρουέφκσι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο των Σκοπίων για την υπόθεση επηρεασμού αξιωματούχων προκειμένου να αγοράσει πολυτελές θωρακισμένο αυτοκίνητο, Mercedes, αξίας 600.000 ευρώ. Ο Γκρουέφσκι, που δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, καταδικάστηκε μετά από την χρήση ηχητικού υλικού, το οποίο είχε καταχωρηθεί το 2015, στην μεγάλη έρευνα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του.

24.5.2018: Ο δήμαρχος της πόλης της Αχρίδας ζήτησε από την κυβέρνηση τη μεταφορά ορισμένων αγαλμάτων από την πόλη των Σκοπίων για να στολίσει τη δική του. Ο Γιοβάν Στογιανόφσκι έβαλε στο μάτι το άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ, αλλά όπως λέει, περιμένει να τελειώσει την εργασία της η κυβερνητική επιτροπή για την απομάκρυνση αγαλμάτων από την πρωτεύουσα της χώρας. «Πιστεύουμε ότι ο τσάρος Σαμουήλ θα πήγαινε καλύτερα στην Αχρίδα και για αυτό σκοπεύουμε, μετά την ολοκλήρωση του έργου της αναθεώρησης του προγράμματος "Σκόπια 2014", να ζητήσουμε να μεταφερθεί το μνημείο στην Αχρίδα».

24.5.2018: Παρά το γεγονός ότι το Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά, δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι: «ο βουλευτής δεν μπορεί να σταλεί σε κράτηση χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, μόνο εάν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω κατά τη διάπραξη του αδικήματος, το οποίο πρέπει να διώκεται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών». Ωστόσο, ο Γκρούεφσκι, θα δικασθεί και για τέσσερις άλλες υποθέσεις, της εκλογικής νοθείας, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της εντολής για βία κατά μελών του SDSM, και άλλες "επιτυχίες" του.

25.5.2018: Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος της "Πολιτικής Δημοκρατικής Ένωσης" των Σκοπίων, Πέταρ Κόλεφ, πρότεινε να έχουν κοινές πρεσβείες Σκόπια και Βουλγαρία, και για λόγους οικονομίας.

25.5.2018: Για όγδοη συνεχή χρονιά τα μέλη του σωματείου "Γιόσιπ Μπροζ Τίτο" στην πόλη Κότσανι, τίμησαν, την 25η Μαΐου, την ημέρα γέννησης του προστάτη τους, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας. Η γιορτή έγινε στο εμπορικό κέντρο και πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης. Ο πρόεδρος του σωματείου Τράιαν Τρεντόφ δήλωσε ότι η εκδήλωση αναβιώνει τις ευχάριστες μνήμες του παρελθόντος όταν κάθε Μάιο οι νέοι σε ολόκληρο το κοινό κράτος της Γιουγκοσλαβίας, γιόρταζαν τα γενέθλια του στρατάρχη Τίτο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi