Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Oι σημαντικότερες ειδήσεις από 1 έως 7 Ιουλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

4.7.2018: Σιδηροδρομική, οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων των χώρων και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, της Σόφιας, της Βάρνας, του Βελιγραδίου και της Αθήνας, συζήτησαν οι ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σρβίας και Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη. Σιδηροδρομικά θα συνδεθεί και η ρουμανική Κωστάντζα, ενώ επιχειρείται η διασύνδεση Μαύρης Θάλασσας - Αιγαίου. Τονίστηκε επίσης, η σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της.

5.7.2018: Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων, με μερίδιο περίπου το 73% του συνολικού εμπορίου της περιοχής το 2017. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το περασμένο έτος ανέρχεται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν την ένταξη στην ΕΕ. Το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον επί του παρόντος αποτελεί τη βάση για την αύξηση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και για τη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

6.7.2018: Η Σαουδική Αραβία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων από το οπλοστάσιο των Βαλκανίων. Η τελευταία έκθεση της οργάνωσης «SEESAC», αναφέρει ότι έγιναν μεγάλες εξαγωγές όπλων το 2016 από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Αλβανία και την πΓΔΜ. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι χώρες αυτές έχουν πωλήσει στους Σαουδάραβες, όπλα και πυρομαχικά συνολικής αξίας 514,6 εκατομμυρίων ευρώ.  Το έγγραφο δείχνει ότι η Αλβανία πούλησε όπλα αξίας 1,28 εκατομμυρίων, το ίδιο και το Μαυροβούνιο, ενώ η Σερβία κατέχει το ρεκόρ με πωλήσεις όπλων αξίας 406.600.000 ευρώ.

6.7.2018: Ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας και επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων Συγκρούσεων και Σταθεροποίησης (CSO), Πίτ Μαρόκο, από σήμερα ως την 18η Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μαρόκο θα επισκεφθεί τα Σκόπια, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Στόχος της περιοδείας είναι να δείξει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα του CSO.

ΑΛΒΑΝΙΑ

1.7.2018: Η "Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου", εκφράζει την ανησυχία της, για τις πληροφορίες ότι επίκειται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και η τυπική κατάργηση του όρου "Βόρειος Ήπειρος" εξισώνοντας το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με το ανύπαρκτο "τσάμικο". Καλεί όλους τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες πατριώτες να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην διαφαινόμενη οριστική εγκατάλειψη των ελληνικών διεκδικήσεων επί της πανάρχαιας ελληνικής γης της Βορείου Ηπείρου.

2.7.2018: Ο Σφετίμ Ιντρίζι αντέδρασε αρνητικά στη διαγραφή της "Τσαμουριάς". Ο πρόεδρος του PDIU, ζήτησε διαφάνεια όσον αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλιώς θα καλέσει μαζικές διαδηλώσεις. «Ο Σύλλογος Τσαμουριά και το PDIU απαιτούν διαφάνεια και θέλω να πω στον υπουργό Εξωτερικών μας, Ντιτμίρ Μπουσάτι,  ο οποίος μέχρι στιγμής κρατά τη σιωπή του. Ότι σε περίπτωση, που κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να προδώσει τους Αλβανοτσάμηδες, θα καλέσω τους Αλβανούς σε μαζικές διαδηλώσεις, σε μποϊκοτάζ των ελληνικών προϊόντων, ριζοσπαστικοποίηση της θέσης μας με όλους τους πατριώτες Αλβανούς που τους ενώνει η εθνική αξιοπρέπεια!», είπε ο Ιντρίζι.

3.7.2018: Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στην Σκόδρα. Μία από τις σημαντικές συμφωνίες είναι για την "Εναέρια Αστυνόμευση και Εκτάκτων Αναγκών", που υπογράφηκε από την υπουργό Άμυνας Όλτα Τζάσκα και τον Μαυροβούνιο ομόλογό της Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς. Κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Ξαφά με τον ομόλογό του Μαυροβουνίου, Μεβλουντίν Νουχόντζτς, υπέγραψαν συμφωνία για το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης των συνόρων στο Ζογκάι της  Σκόδρας. Το άνοιγμα του κοινού μεθοριακού σημείου Ζογκάι (Αλβανία)/ Σκίε (Μαυροβούνιο) θα λειτουργεί για τη διεθνή οδική και επιβατική κίνηση.

4.7.2018: Η Πρέσβειρα Κάθλιν Κάβαλετς θα αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Λου. Η διορισθείσα πρέσβειρα, υπηρετεί ως Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας με αρμοδιότητα την Ευρώπη και Ευρασία και έχει εμπειρία διπλωμάτη πάνω από τρεις δεκαετίες. Είχε υπηρετήσει ως διευθύντρια στην Υπηρεσία Ρωσικών Υποθέσεων, αναπληρώτρια επικεφαλής της αμερικανικής αποστολή στην UNESCO στο Παρίσι, αναπληρώτρια βοηθός συντονιστή του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της πρόληψης των συγκρούσεων στο Γραφείο του Συντονιστή Ανασυγκρότησης και Σταθεροποίησης.

4.7.2018: Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, στα συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, τον προέτρεψε να υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία του αμερικανικού στρατού  στα Βαλκάνια, ανέφεραν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως βασικό παράγοντα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», είπε ο Μέτα. Θυμίζουμε, ότι η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, έχει δηλώσει ότι η χώρα της κινδυνεύει από την Ρωσία και την Ελλάδα.

4.7.2018: Η ΑΕΛ ακύρωσε τη μεταγραφή του Αλβανού, Ιντρίζ Μπάτχα, παρότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Με ανακοίνωσή της, η θεσσαλική ΠΑΕ διευκρινίζει ότι σημαντικό ρόλο στην αλλαγή δεδομένων της υπόθεσης διαδραμάτισε φωτογραφία του παίκτη, στην οποία πανηγυρίζει σχηματίζοντας με τα χέρια τον αετό της Μεγάλης Αλβανίας.

5.7.2018: Ο πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Αρντιάν Τσιβίτσι είπε ότι, προς το παρόν η Αλβανία είναι η πιο χρεωμένη χώρα της περιοχής και κάθε πολίτης της γεννιέται με 3.000 ευρώ χρέος. Η Αλβανία είναι στον κατάλογο των προβληματικών χωρών, γιατί το χρέος δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση της οικονομίας, άλλα για συμπλήρωση των εσόδων του προϋπολογισμού. Τώρα το δημόσιο χρέος της Αλβανίας ανέρχεται στο 68,6 % του ΑΕΠ, δηλαδή 8 δισ. ευρώ.

5.7.2018: Πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί, επί αμοιβαίας βάσεως, το "τσάμικο ζήτημα" στις συνομιλίες Αθηνών-Τιράνων, ασκούν εντός Αλβανίας το κόμμα PDIU και ο Σύλλογος "Τσαμουριά" προειδοποιώντας με τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε αντίθετη περίπτωση και προσπαθώντας παράλληλα να παρεμβληθούν με αρνητικό τρόπο εφ' όλης της ύλης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

6.7.2018: Έπειτα από πρόταση της αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τατιάνα Νούρτσε Πίρο, πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή στην αίθουσα του αλβανικού Κοινοβουλίου, «για τα αθώα θύματα των Αλβανοτσάμηδων, που ημέρα μνήμης τους είναι η 27η Ιουνίου, γνωστή ως μεγάλη Ημέρα Γενοκτονίας από τους Έλληνες φασίστες».

7.7.2018: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία, Ντόναλντ Λου, επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη σύλληψη και τιμωρία των "ηγετών του εγκλήματος", σε φόρουμ στα Τίρανα, που είχε θέμα "Η δύναμη του νόμου - Επιτεύγματα και προκλήσεις". «Ζητάμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, διώξεις και τιμωρία των εγκληματιών. Θέλω να επισημάνω ότι απέτυχαν και η Αστυνομία και οι εισαγγελικές Αρχές», είπε ο Λου.

ΒΟΣΝΙΑ

3.7.2018: Η παλιά βαλκανική οδός που περνούσε από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία και μετά από εκεί στην Κροατία και την Ουγγαρία έχει κλείσει προ πολλού. Από τις αρχές του 2018 υπάρχει όμως μια νέα βαλκανική οδός που περνά από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και από εκεί στην Κροατία. Περίπου οι μισοί από τους συνολικά 7.000 πρόσφυγες στη Βοσνία έχουν καταφύγει σε δύο καταυλισμούς: ο ένας στη Βέλικα Κλαντούσα και ο άλλος στο Μπίχατς. Η κυβέρνηση στο Σεράγεβο σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου καταυλισμού στα σύνορα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Κροατίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

1.7.2018: Απεβίωσε ο καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Εθνικού  Ιστορικού Μουσείου Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ. Ο Ντιμιτρόφ έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό με τις δηλώσεις του για την αρνητική και σθεναρή του στάση στην ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας των διάφορων εθνοτήτων των Σκοπίων, καθώς και στη λεγόμενη "μακεδονική" γλώσσα, που την καθόριζε ως διάλεκτο της βουλγαρικής με στοιχεία σερβικά.

2.7.2018: Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση προσωπικού μονάδων Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής και εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο, μεταφορά τραυματία με χρήση κεκλιμένης αερογέφυρας, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, και αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής. Τον συντονισμό είχε η διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

3.7.2018: Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η πΓΔΜ δεν θα λάβει στήριξη από τη Βουλγαρία, αν δεν αλλάξει την ιστορία στα βιβλία της, όπως είχαν συμφωνήσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν πρόκειται να λάβουν την βουλγαρική υποστήριξη τα Σκόπια και είναι παραπλανητικό ότι η αλλαγή του ονόματος θα τα δώσει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν αλλαχθεί η ιστορία σε σχέση με τη Βουλγαρία…

3.7.2018: Διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας Φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάσθηκαν οι αρχές και η μεθοδολογία για το έργο της Επιτροπής. Αποφασίσθηκε η συζήτηση να γίνει με αμοιβαία κατανόηση, σε ακαδημαϊκή βάση και με γνώμονα τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εμπειρίες.

5.7.2018: Η Βουλγαρία προχωρά σε διαγωνισμό για την 35ετή παραχώρηση λειτουργίας του αεροδρομίου της Σόφιας, του μεγαλύτερου στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα του διαγωνισμού. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της παραχώρησης, περιλαμβανομένων των επενδύσεων, είναι περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ. Το αεροδρόμιο της Σόφιας είχε πάνω από 6,5 εκατ. επιβάτες πέρυσι, με τον αριθμό τους αυξημένο κατά 30% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της υψηλής κίνησης από εταιρίες χαμηλού κόστους.

5.7.2018: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικής των Σκοπίων, απαγόρευσε την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση αιγοπροβάτων και άγριων μικρών μηρυκαστικών ζώων από τη Βουλγαρία, καθώς και κρέας και προϊόντα κρέατος, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας της πανώλης των αιγοπροβάτων, η οποία επιβεβαιώθηκε στη Βουλγαρία στις 22 Ιουνίου και επίσης εξαπλώνεται στην Τουρκία. Η ιογενής ασθένεια εξαπλώνεται ταχέως στα κοπάδια, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

5.7.2018:  Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε ότι «Τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των χωρών προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Οι εξωτερικές απειλές είναι επίσης ανησυχητικές, όπως η επιρροή της Ρωσίας, που αποσταθεροποιεί συνεχώς την περιοχή». Προς στήριξη αυτού του τελευταίου ισχυρισμού ο Χοτζάι ανέφερε την παρουσία ρωσικού κέντρου πληροφοριών στη Νις της Σερβίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, «για τη εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες στο δρόμο προς την ΕΕ και ειδικά η Σερβία, και τα Δυτικά Βαλκάνια».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

2.7.2018: Η Ουγγαρία αποφάσισε να χορηγήσει στο Μαυροβούνιο συνοριακό φράχτη 25 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών από την Αλβανία. Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιάρτο, προσφέρει τη βοήθεια στην Ποντγκόριτσα, αφού οι επικεφαλής της Αστυνομίας έχουν συμφωνήσει για την περίφραξη 25 χιλιομέτρων σε ευάλωτα περάσματα των συνόρων Μαυροβουνίου - Αλβανίας για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.

6.7.2018: Στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Τούζι του Μαυροβουνίου, απορρίφθηκε η πρόταση τριών αλβανικών κομμάτων, για τοποθέτηση αγάλματος του ήρωα της Αλβανίας Γκιέργκι Καστριότ Σκεντέρμπεη, στο κέντρο της πόλης. Η αλβανική μειονότητα του Δήμου, προσπάθησε με τις τρεις πολιτικές παρατάξεις που την εκφράζουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, να περάσει το ψήφισμα, αλλά το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα απείχε.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

5.7.2018: Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και μερικά χωριά εκκενώθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στη Ρουμανία τις τελευταίες ημέρες. Σπασμένο ανάχωμα του νομού Κοβάσνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, προκάλεσε πλημμύρες σε μερικά χωριά. Έγινε κινητοποίηση πυροσβεστών και χωροφυλάκων. Οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια.

ΣΕΡΒΙΑ

4.7.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, στη Θεσσαλονίκη, κατά την 4η Τετραμερή Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής, ότι ζήτησε από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι οποίες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν στις θέσεις τους. «Δύο από τις τρεις χώρες (που συμμετέχουν στη συνάντηση) δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και θα επιδιώξω να παραμείνουν στη θέση τους. Και στους Βούλγαρους φίλους μας θα προσπαθήσω και πάλι να εξηγήσω τις θέσεις μας», δήλωσε ο Βούτσιτς.

5.7.2018: Με την παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Επίτροπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, η υπουργός της Σερβίας, Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Sem Fabrizi υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία για παροχή 41.2 εκατ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια. Τα χρήματα προορίζονται για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δικαιοσύνης. Η συνολική βοήθεια που έλαβε η Σερβία από την ΕΕ ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια ευρώ. «Ο τρόπος χρήσης της - για την ανακαίνιση σχολείων και νοσοκομείων, για αποκατάσταση μετά τις πλημμύρες - έδειξε στο κοινό ότι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός της Σερβίας», δήλωσε ο Βούτσιτς.

ΣΚΟΠΙΑ

1.7.2018: Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων πρότεινε να διαγραφεί από τον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το (προπαγανδιστικό) Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) και του Μακεδονικού Αγώνα. Διαπιστώθηκε ότι ευνοούσε μυθεύματα του κόμματος και παραβίαζε πολλούς νόμους. Η απόφαση για την κατασκευή του Μουσείου ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης το 2008 και ήταν έτοιμο τρία χρόνια αργότερα, αφού δαπανήθηκαν 17 εκατομμύρια ευρώ.

2.7.2018: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι προέτρεψαν τις Αρχές των Σκοπίων να εφαρμόσουν πλήρως την υπόσχεση της αλλαγής του ονόματος της οδού που φέρει το όνομα του μεγάλου Μακεδόνα πολεμιστή, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πέρυσι στην Αθήνα», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Τα επίσημα έγγραφα των Σκοπιανών εξακολουθούν να αναφέρουν τον αυτοκινητόδρομο που είπαν ότι μετονομάζεται σε "Φιλία", ωστόσο εξακολουθούν να τον αναφέρουν ως "Μέγας Αλέξανδρος".

2.7.2018: «Η Συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την εθνικότητα των κατοίκων της "Μακεδονίας", πήγε ένα βήμα πίσω για εμάς τους Αλβανούς. Εμείς έχουμε τη δική μας ταυτότητα, μέχρι στιγμής, που υπάρχει η "Δημοκρατία της Μακεδονίας", δεν έχουμε μακεδονική εθνικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού κόμματος Besa, Φαντίλ Ζεντέλι.

2.7.2018: Ο διευθυντής της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Μάρτιν Κοστόφσκι, δήλωσε ότι δεν θα δημοσιευθούν οι νόμοι για το όνομα και τη χρήση των γλωσσών, χωρίς την υπογραφή  του προέδρου του Κράτους, Γιόργκε Ιβάνοφ, εάν αυτές οι δύο διατάξεις έχουν μόνο την υπογραφή του προέδρου  του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι. Ωστόσο, ο Κοστόφσκι πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι σχεδόν βέβαιο, εάν ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράψει το διάταγμα που αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα, όταν για δεύτερη φορά ψηφιστεί από κοινοβούλιο.

3.7.2018: Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε ότι η "Μακεδονία" την επόμενη εβδομάδα θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία της επικύρωσης των πρωτοκόλλων. Η Σεκερίνσκα σημείωσε ότι κατά την κυβερνητική συνεδρίαση εγκρίθηκε η αναθεώρηση της Στρατηγικής Άμυνας, η οποία, όπως είπε, θα καθοριστεί  σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

4.7.2018: Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ορκωμοσία 125 επαγγελματικών στρατιωτών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την ΠΓΔΜ ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.  «Το να είσαι στρατιώτης ενός μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι εργάζεσαι στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με βάση τα επίπεδα των νατοϊκών συμμάχων», είπε. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, φαίνεται πως ξέχασε ήδη τη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για "Μακεδονία", "μακεδονικό στρατό" και "μακεδονικό υπουργείο Άμυνας", παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε "Βόρεια Μακεδονία" ή "βορειομακεδονικό".

4.7.2018: Με 69 ψήφους υπέρ και έναν βουλευτή να απουσιάζει, η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για τη "Βόρεια Μακεδονία" πέρασε, για δεύτερη φορά, από τη Βουλή των Σκοπίων. Και αυτή τη φορά, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) αποχώρησαν από την αίθουσα, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Μετά το δεύτερο "ναι" της Βουλής, ο Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει.

5.7.2018: Μηνύσεις κατά του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ για εσχάτη προδοσία κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και κατά του προέδρου του κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι και κατά όλων των βουλευτών που στήριξαν με την ψήφο τους την συμφωνία. Τα ανωτέρω πρόσωπα κατηγορούνται για τέσσερα ποινικά αδικήματα: της εσχάτης προδοσίας, της διακύβευσης της ανεξαρτησίας, της σύμπραξης για την τέλεση εχθρικών πράξεων και της κατάχρησης εξουσίας.

5.7.2018: Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Ερντογάν, στις 9 Ιουλίου, μεταξύ των ηγετών των χωρών που θα τον τιμήσουν θα είναι και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Θα παραστούν, εκτός από τον Ζάεφ και οι πρόεδροι άλλων 16 χωρών, μεταξύ των οποίων της Βενεζουέλας, Καζακστάν, Γκάνας, Σομαλίας, Ζάμπιας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Πακιστάν, Κιργιζιστάν, Ουκρανίας, κ.α. Εντύπωση προκαλεί ότι εκτός από την Βουλγαρία και τον Ζάεφ, πιστό φίλο του Ερντογάν, καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εκπροσωπηθεί στην τελετή.

5.7.2018: Ο Ζόραν Ζάεφ μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στην ΕΡΤ δήλωσε: «Σήμερα, λαμβάνουμε ως μήνυμα ακόμα και από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση». Αυτή η φράση θεωρείται ότι εξόργισε τον Πρόεδρο και απάντησε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται κατηγορηματικά τα ψέματα που παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", Ζόραν Ζάεφ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ότι ο Πρόεδρος Ιβανόφ θα υποστηρίξει θερμά την συμφωνία με την Ελλάδα».

6.7.2018: «Με την άρνησή του να υπογράψει τη Συμφωνία με την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, μπλόκαρε τον σημαντικότερο θεσμό στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο Ιβάνοφ παραβιάζει το Σύνταγμα και θα πρέπει να φέρει ποινική ευθύνη». Αυτό είπε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI) Αλί Αχμέτι. «Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να εμποδίσει  τη Συνθήκη, γιατί οι πολίτες επιθυμούν ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία και κράτος δικαίου», δήλωσε ο Αχμέτι.

7.7.2018: Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ. Εάν δεν υπογράψει και πάλι τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα τότε υπάρχει και το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή στις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν . «Οι πολιτικοί θα πρέπει να σέβονται τη γνώμη του λαού», είπε ο Ζάεφ και τόνισε: «Αυτός που πρέπει να ψηφίσει, θα ψηφίσει και αυτός που πρέπει να υπογράψει, θα υπογράψει, γι’ αυτό υπηρετούμε τους πολίτες».

7.7.2018: Επίσημες ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η διεύρυνση και η ένταξη των βόρειων γειτόνων δεν αποτελεί μέρος της ατζέντας. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα Σκόπια μπορούν να ελπίζουν στο τελικό κοινό ανακοινωθέν των κρατών μελών, που θα λέει για «προσωρινή στήριξη για την ένταξη της  πΓΔΜ, αφού εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της» και όχι στην κλασική πρόσκληση.

7.7.2018: Ο Χριστιάν Μίτσκοσκι ζητά επανειλημμένα τη σύλληψη του προέδρου του φιλορωσικού κόμματος "Εντίνστβενα Μακεντόνια", επειδή κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης  μπροστά από το Κοινοβούλιο στις 17 Μαΐου, είχε ανεβεί σε όχημα της αστυνομίας κρατώντας τη ρωσική σημαία. Το (φιλο)ρωσικό κόμμα υποστηρίζει ότι «η επιβίβαση σε ένα όχημα της Αστυνομίας και η ύψωση της ρωσικής σημαίας δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, δυνάμει οποιουδήποτε νόμου στη χώρα».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi