Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17 έως 23 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

17.4.2017: Παρά το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τα επισκέφθηκε την Δευτέρα -πρώτα στα Τίρανα- ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στόχος της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή είναι να διαβεβαιώσει το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία ότι η Γερμανία «κρατά ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων».

19.4.2017: Σε ένα από τα εκατομμύρια έγγραφα της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) υπάρχει αυτό της 5ης Ιουνίου του 1947 με τίτλο "Μακεδονία και Ομοσπονδία των Βαλκανίων". Το έγγραφο αναφέρει ότι το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμφώνησε να παραχωρήσει την περιοχή του Πιρίν, εφόσον ηγέτης της νέας Βαλκανικής Ομοσπονδίας θα ήταν ο Βούλγαρος Γκεόργκι Ντιμιτρόφ και όχι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, ήταν έτοιμο το 1947 να παραχωρήσει την περιοχή της "Μακεδονίας του Πιρίν", ως μέρος της λύσης στο Βαλκανικό πρόβλημα. Ως παραχώρηση σε αυτό, η Βουλγαρία ήθελε να βγει στο Αιγαίο, αλλάζοντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στη Νοτιοσλαβία που θα ήταν μέρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας
Υπήρξε και μια μυστική συνάντηση με τον Νίκο Ζαχαριάδη, αρχηγό των Ελλήνων Κομμουνιστών εκείνη την εποχή και τον επικεφαλής των Αλβανών Κομμουνιστών, στο Καϊμακτσαλάν.

ΑΛΒΑΝΙΑ

17.4.2017: Η Κίνα και η Αλβανία συνομίλησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τομείς υποδομών, παραγωγής, τουρισμό και γεωργία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης, ενός σύγχρονου "Δρόμου του Μεταξιού". Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ζανγκ Γκάολι, τόνισε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Αλβανίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη: Η Κίνα θα επεκτείνει περαιτέρω την εισαγωγή των αλβανικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία κινεζικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.

18.4.2017: Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές και δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές χαρακτηρίζεται από πολλούς ως χαώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί, και ότι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος.

19.4.2017: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείσει τη θύρα στο Κοσσυφοπέδιο, στη συνέχεια όλοι οι Αλβανοί στην περιοχή θα ζήσουν σε έναν ενιαίο χώρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συμφωνώντας με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος είπε ότι η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν οι προοπτικές της ΕΕ για τα Βαλκάνια παρουσιάσουν κάμψη. Σε αντίθεση με τον Θάτσι, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, χαρακτήρισε ως λαϊκίστικες τις δηλώσεις του ομολόγου του από τα Τίρανα, Έντι Ράμα.

19.4.2017: Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο παρά το ότι το κόμμα του Ράμα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 84 βουλευτών. Δεν όρισε καν υποψήφιο διότι διακηρύσσει ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής!
Από την άλλη, η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την λειτουργία του Κοινοβουλίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, ζητώντας την παράδοση της εξουσίας από τον Ράμα σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε ψηφοφορίες, τότε το Κοινοβούλιο διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Είναι άγνωστο αν μετράει ως ψηφοφορία το ότι δεν υπήρξε υποψήφιος, άρα δεν υπήρξε ψηφοφορία, σε έναν έμμεσο εκβιασμό του κυβερνώντος κόμματος στην αντιπολίτευση να επανέλθει στο Κοινοβούλιο.

20.4.2017: Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Αλβανία είναι η χώρα με την πιο αναπτυγμένη δημοκρατία (!) στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι αποτελεί φράγμα στην ρωσική επιρροή που εξαπλώνεται στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, τη Βοσνία και την Κροατία.

21.4.2017: Το βουλγαρικό focus-news δημοσιεύει ότι οι δύο δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας και του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου για Μεγάλη Αλβανία έχουν διαφορά μεταξύ τους μόνο 48 ώρες και σίγουρα πρόκειται για συγχρονισμένη δράση μεταξύ τους σε μια προ-αναπτυχθείσα στρατηγική. Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ντέιαν Μίροβιτς, πιστεύει ότι η προσδοκία για αλλαγή των συνόρων θα επηρεάσει ασφαλώς και άλλες βαλκανικές χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας). Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ενέργειες του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια έχουν συμφωνηθεί τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον.

22.4.2017: Ηχηρή αμερικανική παρέμβαση και ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα να ξεχάσει τα όνειρα για "Μεγάλη Αλβανία" έγινε από τους Αμερικανούς πρεσβευτές σε Τίρανα και Πρίστινα. Ο Ντόναλντ Λου στα Τίρανα είπε ότι κάθε συζήτηση για ένωση ζημιώνει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντέλαβι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις "απρόσεκτες". Πάντως, πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι ο Έντι Ράμα εξυπηρετεί σχεδιασμούς της Άγκυρας στα Βαλκάνια, μέσα από την επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής.

ΒΟΣΝΙΑ

24.3.2017: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε 24 τζιπ "Humvee" στο στρατό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την αύξηση των τεχνικών δυνατοτήτων της. Ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα αυτή δήλωσε ότι είναι μια απόδειξη της βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Β-Ε για την πορεία της προς το ΝΑΤΟ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.4.2017: Σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα έμπειροι απόστρατοι του βουλγαρικού στρατού, κυρίως από τον τεχνικό κλάδο, έχουν ενταχθεί στο συριακό στρατό έναντι αμοιβής που φθάνει μηνιαία τις 4.000 δολ. Οι Σύροι θέλουν κυρίως μηχανικούς και εκπαιδευτές, που μπορούν να χειρισθούν τον ρωσικό εξοπλισμό και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα. Οι Βούλγαροι που εκπαιδεύθηκαν στα ρωσικά όπλα, αφού ο βουλγαρικός στρατός έχει ρωσικό εξοπλισμό, είναι περιζήτητοι στο συριακό στρατό.

18.4.2017: Η Βουλγαρία έμεινε χωρίς πράκτορες και κατασκόπους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ζητούνται πόροι και έμπειρο προσωπικό. «Η τεχνική υποστήριξη του επιχειρησιακού έργου είναι ένα μεγάλο θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες και οικονομικοί πόροι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού έχει στο ενεργητικό της -κατά το 2016- τεχνικές δραστηριότητες σε 26 Πρεσβείες της Βουλγαρίας σε όλο τον κόσμο.

20.4.2017: Οι διωκτικές Αρχές της Βουλγαρίας συνέλαβαν πέντε άτομα γερμανικής υπηκοότητας στα σύνορα, που ταξίδευαν με τρένο από το Βουκουρέστι στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρικτές του ISIS. Οι γερμανικές αρχές είχαν υποβάλει τα άτομα αυτά σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

20.4.2017: Σε Συνέδριο Εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε η ριζοσπαστικοποίηση νέο- προσήλυτων Ρομά στον ισλαμισμό. Διαπιστώθηκε, ότι τα παιδιά από τις παραδοσιακές για τη Βουλγαρία μουσουλμανικές κοινότητες δεν επέτρεψαν τη διείσδυση ριζοσπαστικών τάσεων στην Βουλγαρία. Αλλά τώρα εγκυμονεί κινδύνους ο πρόσφατος εξισλαμισμός ομάδων Ρομά, που δεν έχουν ιστορικά ένστικτα αυτοσυντήρησης.
Οι πατέρες τέτοιων μαθητών κατηγορηματικά αρνούνται να έρθουν και να συζητήσουν με τον διευθυντή του σχολείου εάν είναι γυναίκα. Για πρώτη φορά πέρυσι σε χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο, τα παιδιά από οικογένειες, που ασπάστηκαν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, έσπασαν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στο σχολείο με την εξήγηση, ότι αυτή η γιορτή δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και άρα πρέπει να ματαιωθεί. Κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές οι μαθητές ήταν σε κατασκήνωση στην Τουρκία για την εκμάθηση του Ισλάμ. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται αυτές οι κατασκηνώσεις και με τι ακριβώς ασχολούνται τα παιδιά εκεί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

20.4.2017: Το 2016 οι εξαγωγές όπλων της Ρουμανίας αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας στα 180 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η ρουμανική εφημερίδα Gкndul.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος πελάτης, απορροφώντας, περίπου, το 40% του συνόλου των ρουμανικών εξαγωγών, αξίας 67.300.000 ευρώ. Η Βουλγαρία ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος πελάτης του περασμένου έτους με το ποσόν των 19,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ρουμανία εξήγαγε όπλα για 19,4 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία, για 15,26 εκατ. ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για 14,9 εκατ. ευρώ στο Ισραήλ.


ΣΕΡΒΙΑ


18.4.2017: «Η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι κοινή πλατφόρμα όλων των Αλβανών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Αναρωτιέμαι, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι, πόσο καιρό θα παραμείνουν σιωπηλοί όταν κάποιος απειλεί τη Σερβία; Ή μήπως η σιωπή τους αποτελεί έγκριση;» πρόσθεσε.

20.4.2017: Οι σερβικές αρχές συνέλαβαν συμμορία που διακινούσε μετανάστες από τη Βουλγαρία στη Σερβία. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι τα μέλη της συμμορίας που συνέλαβε η Μονάδα Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, έπαιρναν 250 ευρώ από κάθε παράνομο μετανάστη για την μεταφορά του από τη Βουλγαρία μέχρι το Βελιγράδι και στη συνέχεια στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα και ότι αναζητούνται ακόμα δύο μέλη της συμμορίας.

21.4.2017: Ένταση δημιούργησαν οι δηλώσεις του Γιονούζ Μουσλίου, δημάρχου στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, ότι «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας». Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσοβο»

ΣΚΟΠΙΑ

17.4.2017: Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Σκοπιανών συγχαίρει τους Εβραίους των Σκοπίων και σε όλον τον κόσμο, για τις γιορτές του Πέσαχ και περιμένει από το Ισραήλ να συμβάλει στη δημιουργία ενός "μακεδονικού" μοναστηριού στην Ιερουσαλήμ, στο λόφο του Γολγοθά, όπου σταυρώθηκε ο Χριστός.

17.4.2017: Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων DUI, διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, ότι ένα υποτιθέμενο τηλεφώνημα στάθηκε αφορμή για να μην γίνει συνασπισμός με το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι- VMRO-DPMNE. Το DUI, του Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ιβάνοφ ως "συκοφαντίες" και τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι κανένας παράγοντας από το εξωτερικό δεν επηρέασε την απόφασή του.

18.4.2017: Ακραίοι Σκοπιανοί, προσκείμενοι στον Γκρούεφσκι, ποζάρουν με σημαίες και όπλα, απειλώντας όποιον διεκδικεί την "Μακεδονία". Στις σημαίες που παρουσιάζουν με την καλούμενη "Ενωμένη Μακεδονία", τα… σύνορα της καρδιάς τους εκτείνονται έως τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τη Θάσο. Αγκαλιάζουν ακόμη και κομμάτια της ανατολικής Αλβανίας αλλά και της δυτικής Βουλγαρίας. Στην διακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Ενημερώνουμε το κοινό ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως χώρα καταγωγής των Μακεδόνων».

18.4.2017: Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, ο Αλεξαντάρ Γκάιτς, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Βελιγράδι, δήλωσε στο Sputnik, ότι τα Σκόπια ως ενιαίο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απλά αγοράζει χρόνο από τη Δύση, η οποία τώρα θέλει, όχι τόσο να τιμωρήσει τα Σκόπια για την ανυπακοή τους, αλλά να ανταμείψει τους πιστούς συμμάχους τους, τους Αλβανούς.
«Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί θέλουν να επανεξετάσουν τα σύνορα των κρατών της περιοχής, ξεκινώντας με το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν την Ιλλυρίδα στο έδαφος των Σκοπίων και την Τσαμουριά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να προσαρτήσουν μέρος του Μαυροβουνίου, όπου έχουν επίσης εδαφικές διεκδικήσεις», είπε ο Γκάιτς. Χαρακτήρισε τα Σκόπια ως θύμα, που θυσιάζεται για χάρη μεγαλύτερων στρατηγικών σκοπών.

21.4.2017: Ο σλαβικός Τύπος επικαλείται στοιχεία από τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες δημοσιεύει ότι 3.000 ένοπλοι Αλβανοί εισήλθαν στο έδαφος των Σκοπίων. Την σχετική ηρεμία στην χώρα, την εξηγεί ότι είναι πριν από την καταιγίδα.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ