Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 3 έως 9 Δεκεμβρίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

7.12.2017: Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tкnјug ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν την μεταξύ τους ένταση, να αποφεύγουν την εκρηκτική ρητορική και να μη επιτρέψουν την εκδήλωση ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή. Επεσήμανε, επίσης, ότι κύρια ευθύνη φέρουν, κυρίως, οι χώρες της περιοχής, αλλά το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να τις υποστηρίξει και να τις βοηθήσει να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια εδώ και δεκαετίες, συνέβαλε στον τερματισμό δύο "εθνικών συγκρούσεων" και ότι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, εκτός της επικράτειάς του, έγινε στα Δυτικά Βαλκάνια - πρώτα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στη συνέχεια στο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΛΒΑΝΙΑ

3.12.2017: Με τη βοήθεια της "Turkish Airlines" η Αλβανία δημιουργεί μια εθνική αεροπορική εταιρεία που φέρει το όνομα "Air Albania". Η πρώτη πτήση αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2018. Ο Έντι Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τούρκο ομόλογό του και τον εκτελεστικό διευθυντή της "Turkish Airlines" για την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία της αλβανικής επιχείρησης.

4.12.2017: Οι τζιχαντιστές του ISIS καλούν τους Αλβανούς να αιματοκυλίσουν την Ευρώπη κατά τις γιορτές: «Έχετε αρκετό χρόνο για να πάρετε ένα αυτοκίνητο για τα πατήσετε τα πλήθη ή να αγοράσετε ένα μαχαίρι για να μαχαιρώσετε ή να γεμίσετε το τουφέκι σας με σφαίρες», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του ISIS στα αλβανικά, στους περίπου 400 οπαδούς του, ζητώντας από αυτούς αιματηρές γιορτές στο τέλος του χρόνου.

4.12.2017: Νέο Scaner X-pay στο τελωνείο Κακαβιάς. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μηχανήματα που παρέλαβε η ΑΑΔΕ, μαζί με αυτά για τα τελωνεία των Κήπων, του Α΄ Θεσσαλονίκης και του Γ΄ Πειραιά.  Όπως δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής, «με τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος, επιχειρούμε -και πιστεύω ότι το επιτυγχάνουμε- να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την Κακαβιά, που αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα σημεία - για πολλούς λόγους, τους οποίους όλοι καταλαβαίνετε και γνωρίζετε».

4.12.2017: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ  Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε την Αλβανία, όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Mehmet Akif Ersoy. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας: «Θα εργαστούμε από κοινού για την προώθηση των σχέσεων υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Ένας από τους τομείς της συνεργασίας μας είναι ο πολιτισμός και η παιδεία. Η αλβανική κουλτούρα είναι συστατικό της τουρκικής κουλτούρας, έτσι όπως η τουρκική κουλτούρα είναι συστατικό της αλβανικής κουλτούρας».

6.12.2017: Σε τηλεοπτική συζήτηση κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η Αλβανία, όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντιτάν Ντεμιράι, δήλωσε: «Είμαστε επίσημα στρατιωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουμε αεροσκάφη, άρματα μάχης, ούτε φρεγάτες». Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται ο εξοπλισμός του στρατού της Αλβανίας, ο πρώην υπουργός Γιασμίν Πασκάλ Μίλο, είπε ότι διαλύθηκε μετά τον καταστροφικό πόλεμο του εμφυλίου του 1997. Η Αλβανία δεν επιβουλεύεται κανένα κράτος, είμαστε στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε. Και ο Ντεμιράι διαπίστωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν στοχεύουμε κανέναν, όταν οι Ρώσοι έχουν εξοπλίσει με MIG 20 και με σύστημα S-300 τους Σέρβους γείτονές μας . Εμείς έχουμε μόνο πέντε τάγματα τυφεκιοφόρους».

9.12.2017: Ένα σημαντικό στοιχείο προέκυψε  από τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς η υπηρεσία αυτή έχει συγκεντρώσει δεκάδες πληροφορίες για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων σε υπηρεσιακά άτομα του υπουργείου Εσωτερικών[Αστυνομία] για τη συμμετοχή τους στην καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης κατά την περίοδο 2015 έως Δεκέμβριο του 2017.

ΒΟΣΝΙΑ

4.12.2017: Δεκατρείς Βόσνιοι μουσουλμάνοι συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εναντίον Σέρβων στην περιοχή του Κόνιτς κατά της διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95). Πρόκειται για πρώην στελέχη του στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών της Βοσνίας που κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και άλλα εγκλήματα σε βάρος αμάχων πολιτών.  Ένα πρώην μέλος των βοσνιακών δυνάμεων, ο Έντεμ Ζίλιτς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών από δικαστήριο του Σαράγεβο για εγκλήματα πολέμου. Ο Ζίλιτς ήταν υπεύθυνος για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Σέρβων στο Κόνιτς.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

4.12.2017: Αυξάνεται το κόστος ταξιδιού για τους Βουλγάρους με τους τέσσερις νέους σταθμούς διοδίων που θα ανοίξουν στην εθνική οδό Εγνατία, την Ελλάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, και υπάρχουν διαμαρτυρίες στον βουλγαρικό Τύπο. Σημειώνει ότι θα υπάρξει αύξηση του κόστους ταξιδιού για κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα για την προγραμματιζόμενη μεγάλη ροή των Βουλγάρων που έχουν αποφασίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

4.12.2017: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, θα φιλοξενήσει μια συνάντηση στις 6 Δεκεμβρίου, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσει το μέλλον του Διαδρόμου 8. Κυρίαρχο θέμα που θα συζητηθεί είναι ασφαλώς ο Διάδρομος 8, ο οποίος θα συνδέει τη Βουλγαρία με την Αλβανία μέσω των Σκοπίων.

7.12.2017: Η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις πρόσφατες επιμονές του Ερντογάν στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία καθιερώνει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, διότι το επόμενο πιθανό αίτημα του Τούρκου προέδρου είναι για τη Βουλγαρία, δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου, Πλάμεν Παβλόφ. Το θέμα αφορά άμεσα και τη Βουγαρία, είπε, επειδή στις δηλώσεις του ο Ερντογάν αναφέρει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν παρέχει λύσεις στα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης τους οποίους χαρακτηρίζει ως Τούρκους συμπατριώτες του.

8.12.2017: Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την δήωση Ερντογάν για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. «Η Βουλγαρία πιστεύει ότι μια συζήτηση για τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα υπάρχοντα σύνορα δεν είναι επωφελής για τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οποιαδήποτε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των χωρών, βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας Αθήνα και Άγκυρα «να συνεχίσουν στον δρόμο του διαλόγου».

8.12.2017: Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε. «Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αν και απάντησε ήδη ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να πω ότι η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια. Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε», ανέφερε.

9.12.2017: «Πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βοηθήσουμε τις Βρυξέλλες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να μην εκδοθούν τελεσίγραφα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στο Βελιγράδι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε.

«Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί και να περιμένουμε για το τι θα κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις για εμάς. Θέλουμε, επίσης, φθηνό αέριο, συνδεσιμότητα, ψηφιακή υποδομή, να έχουμε όλα όσα υπάρχουν στη Δύση. Είμαι πολύ αισιόδοξος και είμαι μπορώ να πω βέβαιος ότι ο συνάδελφός μου, Αλέξης Τσίπρας, θα βρει τους τρόπους για όλα τα θέματα, ώστε να  επιλυθεί  το θέμα των Σκοπίων, επειδή αυτό είναι ένα θέμα από τους πιο σημαντικούς πυλώνες - όπως επίσης και τα θέματα μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων, πρέπει να επιλυθούν».

9.12.2017: Μετά τους πειραματισμούς των τελευταίων ετών για την υποστήριξη των μαχητικών MiG-29 που διατηρεί χωρίς την εμπλοκή ρωσικών εταιριών, η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια της RSK MiG. Σύμφωνα με το δημόσιο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου και έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την RSK MiG, η βουλγαρική κυβέρνηση ζητά από τη ρωσική εταιρία την παροχή σειράς ανταλλακτικών και υπηρεσιών ώστε να επιμηκυνθεί ο επιχειρησιακός βίος των αεροσκαφών.

9.12.2017: Κυκλοφόρησε ένα ειδικό βιβλίο - μεγάλης κλίμακας αφήγηση, στηριζόμενη σε έγγραφα και προσωπικές μαρτυρίες, που αποκαλύπτει την πιο πλήρη εικόνα του εγκλήματος "Μπέλενε» - το νησί που σκότωσε τον ελεύθερο άνθρωπο".  Ο συγγραφέας Μπορισλάβ Σκότσεφ σχεδόν δέκα χρόνια εξερευνούσε βουλγαρικά και ξένα αρχεία, για να παρουσιάσει περίπου σε 1.000 σελίδες την πιο ολοκληρωμένη μελέτη της δομής και της τερατώδους καταπίεσης και προσβολής των προσωπικοτήτων στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βουλγαρία την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

3.12.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον επικεφαλής του υπουργείου της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, Ρουστέμι Μπερίσα, να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βοηθήσει το αλβανικό κράτος και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Διαθέτω στη Δημοκρατία της Αλβανίας, την ολοκληρωμένη βοήθεια των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου μετά την πλημμύρα της έντονης βροχής η οποία δημιούργησε προβλήματα στην Αλβανία».

4.2.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι αφαιρέθηκε από τον κατάλογο εγκληματιών πολέμου, οι οποίοι καταζητούνται από την Ιντερπόλ. Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν 18 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Φλαμούρ Σεφάι και του διευθυντή της Αστυνομίας Σπεντ Μαντζούνι στην έδρα της Ιντερπόλ στη Λυών. Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη іndоkѕаnlіnо, η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήσεως των αρχών του Βελιγραδίου, οι οποίες παραιτήθηκαν από τη διεθνή αναζήτηση αυτών των προσώπων.

5.12.2017: Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, συνολικά 196 μουσουλμάνοι Αλβανοί Κοσοβάροι παραμένουν στα εδάφη του "χαλιφάτου". Από αυτούς τα 95 είναι παιδιά, οι 41 γυναίκες και οι 60 άνδρες. Τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι από τα παιδιά τα 51 ταξίδεψαν με τους γονείς τους από το Κοσσυφοπέδιο στη Μέση Ανατολή και τα 40 γεννήθηκαν εκεί, στο "χαλιφάτο" που είχε ανακηρύξει το Ισλαμικό Κράτος.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

7.12.2017: Οι ρουμανικές αρχές έστειλαν στην Τουρκία αίτηση, με την οποία ζητούν την επανεισδοχή 60 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνστάντζα, διασχίζωντας τη Μαύρη Θάλασσα με πλοίο, που έπλεε με τουρκική σημαία. Η νέα συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, προβλέπει μια περίοδο απάντησης 72 ημερών. Οι ρουμανικές αρχές πιστεύουν ότι μόνο η καλή διασυνοριακή θεσμική συνεργασία μπορεί να προσφέρει μια λύση για την εξάλειψη αυτής της σχετικά νέας οδού για τη διακίνηση μεταναστών.

ΣΕΡΒΙΑ

3.12.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, προσέφερε βοήθεια προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την αποκατάσταση των συνεπειών από μεγάλες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Αλβανία. Η Αλβανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες καθώς έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, ενώ μια σειρά από σπίτια  έχουν πλημμυρίσει και εκκενώθηκαν οικογένειες από αυτά ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

4.12.2017: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει δίκη εναντίον εκείνων που το 1999 διέταξαν και πραγματοποίησαν τον βομβαρδισμό της Σερβίας, επειδή εγκλημάτησαν εναντίον του σερβικού λαού. Ο βομβαρδισμός της Σερβίας, σύμφωνα με τον Ντάτσιτς, βασίστηκε σε ψευδείς ειδήσεις, σχετικά με μια υποτιθέμενη σφαγή στο Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για μια ψευδή διασπορά ειδήσεων, που έφεραν το έγκλημα κατά του σερβικού λαού.

4.12.2017: Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων στο διάστημα των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 139 ατόμων με τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή. Κατασχέθηκαν 129 κιλά ναρκωτικών, 56 τουφέκια και αυτόματα όπλα, 36 πιστόλια, χειροβομβίδες και τυφέκια ρήψης χειροβομβίδων, και 14,5 κιλά εκρηκτικών υλών. Οι συλληφθέντες για λαθρεμπόριο και αποθήκευση ναρκωτικών είναι 96 και για παράνομη οπλοκατοχή και αποθήκευση οπλισμού 43.

7.12.2017: Το σερβικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων (VS: Vojska Srbije) είναι η μία προτεραιότητα, αλλά εντυπωσιάζει και μια άλλη, αυτή της επένδυσης τουλάχιστον του 10% σε επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες. Η επένδυση στην αξιόλογη -για τα δεδομένα της Σερβίας- αμυντική βιομηχανία της χώρας δείχνει την κατεύθυνση μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, το οποίο θα άξιζε να προσεχθεί και από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

7.12.2017: Η Σερβία έχει μπει σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία, όμως δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Πριν από εννέα ημέρες ήμουν στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, και ενώπιον των 29 ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ δήλωσα πως η Σερβία δεν φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε στο TASS ο Βούτσιτς, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα. «Η Σερβία θα διαφυλάξει τη στρατιωτική ουδετερότητά της, αυτή ήταν και θα είναι η πολιτική της Σερβίας», πρόσθεσε.

7.12.2017: Στις 11 Δεκεμβρίου, η Σερβία θα ανοίξει, στις Βρυξέλλες, δύο νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια στις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το κεφάλαιο 6 για τα δικαιώματα των επιχειρήσεων και το κεφάλαιο 30 για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η πρόοδος για τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν το κράτος δικαίου, και το κεφάλαιο 35, που εξετάζει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΣΚΟΠΙΑ

4.12.2017: Τρεις ημέρες αφότου ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος, ανακοινώθηκε ότι το κόμμα θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 23 Δεκεμβρίου. Ο πιο πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος είναι ο Ηλία Ντίμοφσκι, ένα από τα πιο αξιόπιστα πρόσωπα του σημερινού επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής. Ο Ντίμοφσκι είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του έργου "Σκόπια 2014" και της, αποκαλούμενης, "αρχαιοποίησης της Μακεδονίας".

4.12.2017: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, μιλώντας σε διάλεξη στη Σχολή Ασφάλειας, αφιερωμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς, έδωσε ένα παράδειγμα που οδηγεί στην αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεσίας, των ιδρυμάτων και των μέσων ενημέρωσης, που υποτίθεται ότι ελέγχουν τη διαφθορά. «Άκουσα ότι τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ψήφισαν έναν πρόσθετο μισθό για τους τέσσερις επιπλέον μήνες της εργασίας τους, για τις εκλογές του Οκτωβρίου που μόλις έληξαν. Έχουν λάβει προηγούμενα πρόσθετους μισθούς πέντε μηνών, μετά τις εκλογές του 2016. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή ήταν ομόφωνη, ενώ όλα τα κόμματα, οι εθνοτικές ομάδες και το προσωπικό της Επιτροπής έλαβαν μικρότερα επιδόματα».

5.12.2017: Τα Σκόπια προτίθενται να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Αλβανίας. Αυτό αποφασίσθηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι πληροφορίες από την πρεσβεία των Σκοπίων στα Τίρανα, σχετικά με την κατάσταση των πλημμυρισμένων περιοχών στην Αλβανία. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στη διεύθυνση προστασίας και διάσωσης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα αρμόδιο όργανα να υποβάλλουν σχέδιο απόφασης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός τριών ημερών.

6.12.2017: «Η οικογένεια Γκρούεφσκι κυβερνούσε και η εξουσία που ασκούσε ήταν καλύτερη από αυτή των κομμουνιστών. Έλεγχαν την εκλογική διαδικασία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όλες οι κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν δικές τους καθώς κέρδιζαν όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Με μία λέξη η διαχείριση του Γκρούεφσκι και του Σάσο ήταν συγκρίσιμη με τη Μαφία, αλλά ήταν μια Μαφία καλύτερα οργανωμένη από αυτήν του Αλ Καπόνε. Αυτά είπε ο Λούμπτσιο  Τόπτσεφ, μέλος της λεγόμενης "μακεδονικής πατριωτικής οργάνωσης" των ΗΠΑ.

7.12.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δήλωσε ότι επί πολλά χρόνια το κράτος του προκαλούσε την Ελλάδα, και τόνισε: «Θέλουμε να αλλάξουμε την τρέχουσα διεθνή ονομασία, ΠΓΔΜ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τρόπο που να μπορεί να είναι αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά και από τη "Μακεδονία".  "Γεννήθηκα ως "Μακεδόνας", ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν επίσης ("Μακεδόνες"). Αυτό δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα τα δικά μου και των συμπατριωτών μου», αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας στη συνέχεια πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών.

9.12.2017: Σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε από το Βελιγράδι, για τους Σκοπιανούς: «Αν παραιτηθούν από τη ρητορική και τις δηλώσεις ότι είναι οι μοναδικοί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς τους, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινή λύση. Στην περίπτωση αυτή, θα είμαι ο πρώτος που θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική, τη ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας αυτής». Αν πράγματι ειπώθηκε η φράση "μοναδικοί απόγονοι", σημαίνει αναγνώριση ότι είναι κι αυτοί Μακεδόνες.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi