Skip to main content

Βανδαλισμοί στο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία

Άγνωστοι κατέστρεψαν το γλυπτό «Τρεις κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία.

Ντροπή προκαλεί η εικόνα καταστροφής του γλυπτού «Τρεις κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών στη νέα παραλία.

Άγνωστοι αφαίρεσαν τον ένα κύκλο από το έργο και τον πέταξαν λίγα μέτρα μακριά από το γλυπτό. Ο βανδαλισμός του γλυπτού έγινε αντιληπτός από διερχόμενο την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος ενημέρωσε τον αρχιτέκτονα της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Πρόδρομο Νικηφορίδη.  

Χθες Κυριακή οι δύο αρχιτέκτονες κκ Νικηφορίδης και Κουόμο πήγαν στον «Κήπο των Γλυπτών» και περισυνέλεξαν τον κύκλο, προκειμένου να μη κλαπεί. «Τον πήραμε και τον μεταφέραμε σε ένα μέρος για να μη κλαπεί. Ευτυχώς που δεν το πήρε κανένας για να το πουλήσει, είναι από ανοξείδωτο χάλυβα» τόνισε στη Voria.gr ο κ.Νικηφορίδης.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γλυπτό έχει δοθεί στο δήμο από το Ίδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου» μέσω χρησιδανείου, με την υποχρέωση η δημοτική αρχή να συντηρεί και να προστατεύει το έργο.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή φροντίδα για την παραλία. Το γλυπτό αυτό δεν λειτούργησε ποτέ (είναι υδροκίνητο αλλά ποτέ συνδέθηκε στο ρεύμα) και η δεξαμενή νερού στον περιβάλλοντα χώρο είναι σε απελπιστική κατάσταση, άδεια και βρόμικη» υπογράμμισε ο κ. Νικηφορίδης και πρόσθεσε: «για τα αυτονόητα είναι ανίκανοι. Όταν γίνεται μια ζημιά, αν το προλάβεις και το διορθώσεις, έχει καλώς, αν το αφήσεις, καταστρέφεται ακόμα περισσότερο και η κάθε παρέμβαση θα κοστίζει περισσότερο».

Οι «Τρεις κύκλοι» είναι έργο του διακεκριμένου γλύπτη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1978. Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο συνεργασίας του κεντρικού δήμου με το ίδρυμα Γιώργου Ζογγολόπουλου.