Skip to main content

Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου ενόψει φορολογικού - ασφαλιστικού

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που περιλαμβάνει «καυτές» αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία.

Το κλίμα φαίνεται να βαραίνει πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ο εξής: αν για το "εύκολο" πακέτο των προαπαιτούμενων προβλήθηκε τόσο ισχυρή αντίσταση, όπως αυτή των προηγούμενων ημερών, τότε τι θα γίνει με το δύσκολο που ακολουθεί; Υπενθυμίζεται ότι αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Μια πρώτη σκέψη, που γίνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι να σπάσει το δύσκολο ασφαλιστικό σε δύο φάσεις. Στην πρώτη να "περάσει" το διαδικαστικό μέρος του και στη δεύτερη (κάποια στιγμή το Φεβρουάριο) το ουσιαστικό. Είναι άγνωστο όμως αν αυτή η πρόταση θα εγκριθεί από τους δανειστές, οι οποίοι, πάντως, στην πρώτη σχετική κρούση που τους έγινε, αντέδρασαν αρνητικά.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, ωστόσο, ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ από την τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή. Το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναγκάσθηκε να ζήτησει την παραίτηση του βουλευτή και πρώην στενού συνεργάτη του, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Σακελλαρίδης είναι μέλος της ομάδας των 53, που λειτουργεί ως ένα είδος εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. Το παράδοξο είναι ότι επιφανές μέλος της είναι ο... υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό όμως δεν φαίνεται να εμποδίζει άλλα μέλη της ομάδας να καταψηφίζουν τις συμφωνίες που επιτυγχάνει.