Skip to main content

Βαρουφάκης: Φυσική καταστροφή ένα ευρώ δύο ταχυτήτων

Στις χώρες του Νότου, πιθανότατα, θα είχαμε πληθωρισμό και ανεργία σε φοβερά υψηλά επίπεδα, τονίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξή του

Στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης και όχι στη δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων βρίσκεται η λύση, όπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La 7. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «στην Ευρώπη παραχωρούμε τμήματα κυριαρχίας, τα οποία καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ευρώ δύο ταχυτήτων, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα ήταν φυσική καταστροφή. «Θα δημιουργούσαμε ρήγμα στις Άλπεις, σαν και αυτό που μπορεί να προκύψει από σεισμό, το οποίο θα συγκέντρωνε από την μια τις χώρες με εμπορικό πλεόνασμα, και το νόμισμα της περιοχής αυτής, το μάρκο, θα είχε τόση δύναμη που θα προκαλούσε μαζική πτώση των εξαγωγών και, κατά συνέπεια, της απασχόλησης. Και στις χώρες του Νότου, πιθανότατα, θα είχαμε, συγχρόνως, πληθωρισμό και ανεργία σε φοβερά υψηλά επίπεδα».

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, «η λύση βρίσκεται στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης», με «ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, πραγματική τραπεζική ένωση, ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας». Λύσεις που, όπως είπε, για να εφαρμοστούν, δεν απαιτείται να υπογραφούν νέες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις των κρατών μελών με τις Βρυξέλλες, ο ίδιος σχολίασε ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανώτεροι υπάλληλοι οι οποίοι καλύπτονται από σκιά. Και δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν τους εκλέγουμε, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί».