Skip to main content

Βαρουφάκης: Η Δανάη βιντεοσκοπούσε τηλεφωνικές μου συνομιλίες

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν εξομολογήσεις όπως, λόγου χάριν, ότι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου βιντεοσκοπούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

Ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με το βιβλίο του Ανίκητοι Ηττημένοι, την ελληνική έκδοση του ήδη πολύκροτου για τις αποκαλύψεις του Adults in the room.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν εξομολογήσεις όπως, λόγου χάριν, ότι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου βιντεοσκοπούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις κατά την καυτή εκείνη περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός, ήτοι το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν και εξελίχθηκε η δραματική -και αποτυχημένη όπως παραδέχεται στο βιβλίο του ο Γιάννης Βαρουφάκης- διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr, στο Ανίκητοι Ηττημένοι και στο προκαταρκτικό κεφάλαιο "Περί πηγών και αναφορών" ο Βαρουφάκης γράφει ότι "σ' ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το 'τι είπε ποιος σε ποιον και πότε' κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ".

Στο αντίστοιχο χωρίο από το πρωτότυπο κείμενο του αγγλόφωνου βιβλίου δεν γινόταν καμία αναφορά σε βιντεοσκοπημένες συνδιαλέξεις. Αποτελεί εντελώς νέο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο το ότι η κα Στράτου κατέγραφε τον Βαρουφάκη ενόσω εκείνος συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τρίτους, προφανώς με πρόσωπα που εμπλέκονταν υπό διάφορες ιδιότητες στην κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δια του λόγου το αληθές, το αντίστοιχο απόσπασμα του Adults in the room αναφέρει επί λέξει: "A Note on Quoted Speech - In a book of this nature, in which so much depends on who said what to whom, I have made every effort to ensure the accuracy of quoted speech. To this end, I have been able to draw on audio recordings that I made on my phone, as well as on notes I made at the time, of many of the official meetings and conversations that appear in this book".

Ο Βαρουφάκης προσθέτει, ωστόσο, και άλλη μία διευκρινιστική παράγραφο σχετικά με τις πολυσυζητημένες ηχογραφήσεις του: "Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως 'αλήθειες', να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων".

Ο Γιάννης και το Grexit

Εκτός από το ζήτημα των ηχογραφήσεων για το οποίο ο Βαρουφάκης εμφανώς νιώθει υποχρεωμένος να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις -προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο ντόρο, το Ανίκητοι Ηττημένοι περιέχει πλήθος ενδιαφερόντων στοιχείων, καθώς στο αρχικό κείμενο του Adults in the room έχουν γίνει προσθήκες και παρεμβάσεις. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές, είναι αυτή στην οποίαν ο Γιάννης Βαρουφάκης κάνει ευθεία αναφορά στην άποψή του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως εξής: "Το μέγα λοιπόν ερώτημα ήταν, και παραμένει, το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο τον Ιούλιο του 2015; Ένα Grexit, το οποίο δε θέλαμε; Ή το 3ο μνημόνιο, εναντίον του οποίου εξεγερθήκαμε; Η απάντηση απλή: Το Grexit! Ναι, το κόστος θα ήταν μεγάλο. Το 2012 είχα μάλιστα χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, λέγοντας ότι ένα Grexit θα μας πήγαινε πίσω στη νεολιθική εποχή. Όμως και τότε επέμενα: Αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πούμε "όχι" σε νέα μνημονιακά δάνεια, ακόμα και υπό την απειλή του Grexit, η τρόικα θα συνέτριβε τη χώρα αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα μελλοντικό Grexit το οποίο θα ερχόταν όταν θα συνέφερε τους δανειστές, και με τη χώρα σμπαραλιασμένη.

Όπερ και εγένετο!" Επ' αυτού ο Βαρουφάκης γράφει στο Ανίκητοι Ηττημένοι ότι "από την πρώτη μέρα που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμά μου ήταν ότι, για να αξίζει τον κόπο να πάρει τα κλειδιά του Μαξίμου, έπρεπε να φοβάται τη μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) περισσότερο απ’ ό,τι φοβόταν το Grexit: Μόνο έτσι υπήρχαν πιθανότητες για την πολυπόθητη βιώσιμη συμφωνία χωρίς Grexit! Μόνο έτσι δε θα μπλόφαρε λέγοντας στους δανειστές ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Γιατί; Επειδή αν πραγματικά προτιμάς το Grexit από το 3ο μνημόνιο, δεν είναι μπλόφα να λες ότι, βρέξει χιονίσει, δεν υπογράφεις 3ο μνημόνιο! Κι οι δανειστές; Θα ενέδιδαν ποτέ στην απαίτηση για σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους (προαπαιτούμενο για βιώσιμη συμφωνία); Ναι, εφόσον ταυτόχρονα: (α) γνώριζαν ότι, αντιμέτωποι με το δίλημμα Grexit ή συνθηκολόγηση (και αποδοχή της χρεοδουλοπαροικίας), εμείς προτιμούσαμε το Grexit· (β) έκριναν ότι ένα Grexit θα τους κόστιζε τελικά (σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους) πιο πολύ από το να ενδώσουν στη σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους την οποία απαιτούσε η επιθυμητή βιώσιμη συμφωνία".

Τι μας κόστισε ο Γιάννης;

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες που του καταλογίζονται προσωπικά, ο Γιάννης Βαρουφάκης αντεπιτίθεται σε όσους τον εγκαλούν εξηγώντας ότι "όσο για το 'κόστος' της Ελληνικής Άνοιξης, απλώς δεν προέκυψε ποτέ τέτοιο κόστος! Σε όρους συνολικού εισοδήματος, αν μη τι άλλο, από τις αρχές του 2015 παρατηρούμε μια διαρκή σταθεροποίηση. Μήπως όμως το 2015 αυξήθηκε το χρέος; Όχι, δεν αυξήθηκε ούτε το χρέος. Όταν παρέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ήταν στα 317 δισ., ενώ το παρέδωσα, έξι μήνες μετά, στα 307 δισ., δηλαδή επί της ουσίας στο ίδιο, κατά τι χαμηλότερο, μη βιώσιμο επίπεδο. Μήπως το νέο χρέος που μου καταλογίζουν προστέθηκε λίγο αργότερα; Ούτε αυτό στέκει: Από το τέλος του 2014 έως την 1η Απριλίου 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο κατά 1,5 δισ. Τότε, τα 86 και 100 δισ. που μου χρεώνουν οι κ. Στουρνάρας και Ρέγκλινγκ πώς προέκυψαν; Πολύ απλά: Πήραν το μη βιώσιμο μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έλεγα ότι αν δεν κουρευτεί θα πρέπει να μετακυλιστεί με νέα μη βιώσιμα δάνεια, και αφού βοήθησαν να εμποδιστεί το κούρεμά τους (κάτι που απαιτούσε την απομάκρυνσή μου από το Υπουργείο Οικονομικών και την ήττα της Άνοιξης), εξασφάλισαν όχι μόνο ότι θα μετακυλιστεί με νέα μνημονιακά δάνεια αλλά και θα χρεωθεί σ’ εμένα! Δεν είναι εντυπωσιακό; Το μη βιώσιμο χρέος που εκείνοι συσσώρευσαν πριν από το 2015 αποφάσισαν και διέταξαν να χρεωθεί στην Ελληνική Άνοιξη, στην εξέγερση ενός λαού εναντίον του συγκεκριμένου μη βιώσιμου χρέους! Ο Γιόζεφ Γκέμπελς θα ήταν περήφανος που η τέχνη της θεμελίωσης μιας προπαγάνδας σε γιγαντιαία ψεύδη ζει και βασιλεύει". Το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη Ανίκητοι Ηττημένοι το οποίο εκδίδουν στα ελληνικά οι Εκδόσεις Πατάκη θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 19:00 στην Τεχνόπολη (Γκάζι) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, με ομιλητές τους Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλη Βασιλικό και Νίκο Θεοχαράκη, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Πουλή, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.