Skip to main content

Βαρουφάκης: Λύση για τη ρευστότητα σε δύο εβδομάδες

Τρομερά επείγον το πρόβλημα της ρευστότητας παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Χαρακτήρισε κίνηση άμυνας το δημοψήφισμα.

Πασχίζουμε για μια λυτρωτική συμφωνία, η οποία είναι σήμερα πιο κοντά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup.

«Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία. Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση. Ψάχνουμε με τους εταίρους για τη λύση σε πολύ καλό κλίμα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση παλεύει να βρει κοινό τόπο μεταξύ του Μνημονίου και του μεταμνημονιακού προγράμματος που ενέκρινε ο λαός στις εκλογές. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «τρομερά επείγον» το θέμα της ρευστότητας, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι μπορεί να λυθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες. «Ο λόγος που το θέμα της ρευστότητας δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν είναι ότι αποφασίσαμε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο και την ανάγκη να συμφωνήσουμε γρήγορα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «το δημοψήφισμα είναι θέμα του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και εν τέλει με βάση το σύνταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», παίρνοντας θέση μάλλον κατά μίας τέτοιας κίνησης. «Νομίζω ότι η προσφυγή στο λαό είναι μια κίνηση άμυνας, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να την κάνουμε. Έχουμε τη λαϊκή εντολή, δεν χρειαζόμαστε άλλη εντολή», είπε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είπε πως η κυβέρνηση υπέβαλε στις 23 Φεβρουαρίου την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, «η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως την τεχνική δουλειά αλλά και την πολιτική διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και να περάσουμε στο επόμενο».

«'Εχουμε συγκεκριμένη θέση για τα εργασιακά η οποία δεν ταυτίζεται με αυτή των θεσμών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ρύθμισης και όχι της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και εστιάζουμε στην αποκάλυψη της μαύρης απασχόλησης», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την άλλη πλευρά, συμφώνησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και κόκκινα δάνεια.

Για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι είναι κομβικό ζήτημα αλλά τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύνατοι. «Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τόσο υψηλή ανεργία, τέτοια ύφεση και το ύψος της αδήλωτης εργασίας που υπάρχει», επεσήμανε.

Ρευστότητα και ΕΚΤ

Η ΕΚΤ  είναι ανεξάρτητη, ακολουθεί τους δικούς της  κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση, απάντησε στο ερώτημα για το εάν η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ξεκλειδώσει επιπλέον ρευστότητα. «Το waiver άρθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί Eurogroup. Πιστεύουμε ότι δεν έπρεπε τότε να αρθεί το waiver και τώρα πρέπει να δοθεί ρευστότητα. Αυτό όμως είναι άποψη που κατατίθεται υπό την παράλληλη αποδοχή της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή σε ενδεχόμενη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της ευρωπαϊκής ένωσης και κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Βαρουφάκης, απαντώτας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον κ.Σόμιπλε ήταν η πιο φιλική συζήτηση από όσες έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι δύο άνδρες. «Θεωρώ ότι έμαθα πράγματα από αυτόν, ελπίζω να έμαθε και αυτός κάτι από εμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά