Skip to main content

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Τα SMS του Τσίπρα για το Grexit του Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στον Γιάννη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του «τάιμ άουτ» με τον κ. Τσίπρα τελικά να συναινεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγο πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στον Γιάννη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του «τάιμ άουτ» που θα έθετε την Ελλάδα – έστω προσωρινά – εκτός ευρωζώνης, με τον κ. Τσίπρα τελικά να συναινεί να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ευρω-ομάδας ενημέρωνε με γραπτά μηνύματα τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι «ο Σόιμπλε σου στέλνει μήνυμα για τάιμ άουτ». Ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε ζητώντας διευκρινίσεις για το εάν η γερμανική πλευρά «προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος».

Ο τότε υπουργός Οικονομικών φέρεται να απάντησε στον πρωθυπουργό πως ο κ. Σόιμπλε ζητά το πρώτο μέσω του δεύτερου.

Στις 16:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με sms φέρεται να λέει στον Γιάννη Βαρουφάκη: «Τότε πες του, ότι αν το εννοεί, ας το συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους, χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση».

Αναλυτικά η ανταλλαγή των μηνυμάτων μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην ΥΠΟΙΚ

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης  [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης  [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τα sms που ακολούθησαν  

Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».