Skip to main content

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ

Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο αγγλόφωνο πρόγραμμα της DW.

Αιχμές κατά της στάσης του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του 24ωρου αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της DW.

«Ανακάλυψα ότι η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός, εθλίβη από το 'όχι', το οποίο είχαμε καλέσει τους Έλληνες να μας δώσουν. Και το μετέτρεψε σε 'ναι', ως εκ τούτου παραιτήθηκα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε να διαπραγματευθεί άλλο. «Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται «συνένοχος» για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η ισχύς και η ενέργεια που μας έδωσαν οι γενναίοι Έλληνες ψηφοφόροι». Χαρακτηρίζοντας «εκπληκτικό» το γεγονός ότι 62% των ψηφοφόρων ψήφισε «όχι», είπε χαρακτηριστικά ότι «απλά το πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η παραιτηθείσα ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της, διευκρίνισε ότι «αθετήσαμε την υπόσχεσή μας, διότι υπήρχε μόνο μία υπόσχεση. Ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να παρατείνουμε και να προσποιούμαστε. Να παρατείνουμε την κρίση (...) αποδεχόμενοι κι άλλο δάνειο, το οποίο θα προσθέταμε στο ήδη υπάρχον μη βιώσιμο χρέος και να προσποιούμαστε ότι επιλύουμε την κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ συνετές, πολύ μετριοπαθείς» τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο Γιούρογκρουπ, συμπληρώνοντας ότι «δεν ήταν καν αριστερές, ήταν απλά κοινή λογική». Όπως εκτίμησε η μέθοδος που ακολουθεί η τρόικα καθιστά «απολύτως βέβαιο ότι οι πιστωτές μας δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα που «επέβαλε» τα τελευταία πέντε χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα έκανε τη χώρα «μη μεταρρυθμίσιμη και βάθυνε το χρέος».