Skip to main content

Παρέμβαση Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο δικαίωμα στέγασης λέγοντας πως αποτελεί προϋπόθεση για να δημιουργηθούν σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα.

«Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι αυτό «αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σχεδία», ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι «ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο».

Παράλληλα, μιλώντας για τον διαθρησκειακό διάλογο, είπε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί την πίστη του, αλλά να αλλάξει τη σκέψη ή τη στάση του έναντι του άλλου. Οι προκαταλήψεις και η επιθετικότητα προέρχονται από την παρερμηνεία της θρησκείας».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη θρησκευτική τρομοκρατία, λέγοντας ότι «επανειλημμένως έχουμε καταδικάσει κάθε μορφή βίας και κάθε πόλεμο που γίνονται εν ονόματι της πίστεως. Κάθε πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος ενάντια στην ίδια τη θρησκεία».

«Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Εάν, μάλιστα, ανεχτούμε κι εμείς οι ορθόδοξοι τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων στις ενορίες και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, τότε να ξέρετε ότι τα παιδιά μας στο μέλλον δεν θα μπορούν να βρουν και να συναντήσουν βιωματικά τον Θεό της ειρήνης».

Τέλος, ο Πατριάρχης μίλησε για το περιβάλλον και τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν, όπως έχει δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι ο οίκος μας, το σπίτι μας», κατέληξε.