Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Απόπειρα κατά του αστικού καθεστώτος

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

*του Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Ο κ Τσίπρας είναι επικίνδυνος ... για την δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών». Προειδοποίησε ότι «όσοι συμμετέχουν σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση σύντομα θα λογοδοτήσουν» και ότι το «Κράτος Δικαίου πάντοτε επιβάλλεται στο παρακράτος». Ο Ε. Βενιζέλος μάλιστα τόνισε «Η Ελλάς δεν είναι πλέον κράτος Δικαίου».

Εν ολίγοις, ένας νυν και ένας τέως, κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της χώρας διαπιστώνουν ότι το αστικό δημοκρατικό καθεστώς ευρίσκεται εν κινδύνω. Η απόπειρα της Αριστεράς να διασύρει τον προηγούμενο Πρωθυπουργό, τον Έλληνα Επίτροπο και τον Κεντρικό Τραπεζίτη, μαζί με καμιά δεκαριά άλλους κορυφαίους υπουργούς των δυο μεγάλων αστικών κομμάτων γίνεται με τρόπους και μεθόδους, που αλλοιώνουν την φύση του πολιτεύματος.

Η αρχική υπόθεση είναι γνωστή και καθόλου πρωτότυπη. Μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία κατηγορείται, ότι χρησιμοποιούσε μαύρα ταμεία για να παρέχει άδηλες αμοιβές και υπηρεσίες σε λειτουργούς των υπηρεσιών υγείας, γιατρούς κατά το πλείστον, προς προώθηση των προϊόντων της. Παγκόσμιος πρακτική, που στα καθ´ ημάς είχε ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στην γνωστή κατασπατάληση. Η έρευνα που εγένετο από την τακτική Δικαιοσύνη, είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ κυρίως για λόγους φορολογικούς. Υπήρχαν και μάρτυρες, μία των οποίων απεκαλύφθη ως γραμματεύς του εδώ υπευθύνου της εταιρείας, από τον οποίον μάλιστα κατηγορείται και για οικονομικά θέματα. Η αίτηση συνδρομής της ελληνικής Δικαιοσύνης είχε οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές στην αναφορά ορισμένων ονομάτων, με την σαφή υπόμνηση, ότι δεν προκύπτει, προς το παρόν τουλάχιστον, καμμία ένδειξη ποινικής εμπλοκής τους. Ουδείς εξ αυτών ήτο πολιτικός, με την εξαίρεση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος και αναφέρετο όχι ως εκ της προσωπικής του ιδιότητος, αλλά εξ αντανακλάσεως, λόγω της δραστηριότητος της συζύγου του, που διατηρεί μία επιτυχημένη και πολύ γνωστή επιχείρηση δημοσίων σχέσεων. 

Και ενώ αυτά- και μόνον- περιέχοντο στην δικογραφία, αίφνης, εντός ολίγων εβδομάδων, εν μέσω των συλλαλητηρίων, η ιδία μάρτυς και άλλοι δυο ανώνυμοι εικάζουν, ότι η τότε ηγεσία της χώρας χρηματίζεται. Στελέχη της ελληνικής Δικαιοσύνης θεωρούν τις απλοϊκες γελοιότητες αποδεικτικά στοιχεία, άξια να σταλθούν στην Βουλή, δημιουργώντας εκ του μηδενός μία νέα υπόθεση, εντελώς ανεξάρτητη της πρώτης , που δίνει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό της Αριστεράς, να κατηγορήσει για ατιμωτικά αδικήματα τις ιστορικές ηγεσίες των δύο μοναδικών αστικών κομμάτων.

Θα μπορούσε να ήταν και διασκεδαστικό, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο.

Αποδεικνύεται πλέον, ότι όσοι θεωρούσαν, ότι η ελληνική Αριστερά θα έκανε μία τίμια προσπάθεια να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο, που η ίδια προκάλεσε, να προσπαθήσει βέβαια, να εδραιώσει την εκλογική της επιρροή αλλά και να αποχωρήσει από την εξουσία παραδεχομένη με αξιοπρέπεια την αναπόφευκτη ήττα της, είναι - επιεικώς ειπείν - αφελείς.

Η Αριστερά δεν δίνει δεκάρα τσακιστή, για το τι θα γίνει με την Ελλάδα. Κατηγορώντας τον εν ενεργεία Κεντρικό Τραπεζίτη και τον έλληνα Επίτροπο, αφήνοντας να λέγεται, ότι δωροδοκούνται οι ανώτατοι Ελληνικοί δεσμοί, στέλνει μήνυμα στον κόσμο, που θα αμαυρώνει την χώρα για χρόνους πολλούς. Της είναι παντελώς αδιάφορο. 

Τακτικός της στόχος της είναι να περιχαρακώσει του οπαδούς της, να τραβήξει και πάλι τις γραμμές του εμφυλίου μίσους, να χωρίσει τα καφενεία, να σώσει ότι μπορεί εκλογικά. 

Στρατηγικός της όμως και ουσιαστικός στόχος είναι να υπονομεύσει τους θεσμούς του αστικού κοινοβουλευτισμού. Όπως είπε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού στόχος τους είναι η πραγματική εξουσία. Να δημιουργήσουν θύλακες επιόρκων, που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και μετά την εκλογική ήττα.

Έχουν γνώση όμως οι φύλακες. Εκείνοι, που τώρα παραβαίνουν το καθήκον τους, τις περισσότερες φορές όχι επειδή είναι μαρξιστές, αλλά για λόγους ευτελείς, προαγωγές, θέσεις και τέτοια, είναι ευχερώς ανιχνεύσιμοι. Ο Συντονιστής τους υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές του. Η ηθική αυτουργία σε σοβαρότατα αδικήματα δεν είναι προφανώς μέσα σ´αυτές.

Τζάμπα χαίρονται λοιπόν και αδίκως προσπαθούν. Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, το Κέντρο και η Δεξιά θα κάνουν μετά τις εκλογές αυτό, που ξέρουν, να κάνουν οι αστοί: θα οδηγήσουν τους παραβάτες στον φυσικό τους δικαστή και θα στείλουν τον κατεργάρη στον πάγκο του, δηλ στην φυλακή.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης