Skip to main content

Το μυστικό του ανεπανάληπτου βάλτου που λέγεται Ελλάς

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει σιωπηλά πίσω στις μεταρρυθμίσεις», το Bloomberg επισημαίνει, ότι η μπορεί η ανάπτυξη στη χώρα μας να δείχνει, ότι έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό βαθμό και κάποιοι να το βλέπουν ως σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά «το πρόβλημα με αυτή την αισιοδοξία είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προκύψουν οι μελλοντικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει κάπως ανακάμψει, αλλά με μια μέση ανάπτυξη 0,65% το 2017, παραμένει αδύναμη. Και με τις σχεδιαζόμενες πρόσθετες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων, είναι δύσκολο να δει κανείς περιθώρια επιπλέον επιτάχυνσης». Επισημαίνει παραπέρα, ότι η αστάθεια της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής και η ιδεοληψία των περιβαλλοντικών νόμων αποτρέπουν τις σοβαρές ξένες επενδύσεις.

Άρα αποτελμάτωση σε μία συνεχή μιζέρια.

Μετά από επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον της την ώρα, που έκανε μάθημα, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κα Μαίρη Μπόση εδήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό:

«Δεν με χτύπησαν, ευτυχώς δεν χτύπησε κανείς. Η αίθουσα έγινε χάλια με τις μπογιές και χρειάστηκε να διακόψουμε το μάθημα. Ηταν μια μικρή ομάδα που εισέβαλε, δεν μας είπαν ποιοι ήταν, ήταν μία από τις συνηθισμένες επιθέσεις».

Ας προσέξουμε λοιπόν, πως διατυπώνει κομψά μία επιφανής ελληνίδα Ακαδημαϊκός τις συνθήκες, που επικρατούν στα εντόπια ΑΕΙ: "Ήταν μία από τις συνηθισμένες επιθέσεις". 

Εν ολίγοις όχι μόνον στην οικονομική της καθημερινότητα αλλά ακόμη και στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής προετοιμασίας των επερχομένων γενεών της η Ελλάς ευρίσκεται σε έναν ανεπανάληπτο και μοναδικό στην Ευρώπη βάλτο. 

Πού οφείλεται άραγε αυτή η μοναδικότης; Ποιο είναι το μυστικό της; 

Χωρίς ούτε κατ´ ελάχιστον να θέλω, να αμφισβητήσω την πολυπαραγοντικότητα και το δύσβατον τέτοιων προσεγγίσεων, ας προσπαθήσουμε, να κατανοήσουμε τουλάχιστον τα βασικά δομικά στοιχεία του προβλήματος:

Για να υπάρχει τέτοια κανονικότητα στην κοινωνική σήψη, αυτή δεν μπορεί, παρά να στηρίζεται σε νόμους. Αυτούς τους νόμους τους φτιάχνουν νομοθέτες. Αυτούς τους νομοθέτες τους επιλέγει ο λαός με κριτήρια και τρόπο, που προσδιοριπζουν καθοριστικά και το αποτέλεσμα της επιλογής. 

Εφ´ όσον λοιπόν το αποτέλεσμα είναι προβληματικό, κατά σειράν είναι προβληματικοί οι νόμοι, άρα οι νομοθέτες, άρα ο λαός, που τους επιλέγει. Η βιολογία και η ιστορία διδάσκουν, ότι χωρίς καμμία εξαίρεση δεν υπάρχουν εκ κατασκευής προβληματικοί λαοί, άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των νομοθετών.  

Η περιγραφή ιδανικών συστημάτων επιλογής του πολιτικού προσωπικού σίγουρα δεν είναι η απλή, είναι όμως εξαιρετικά εύκολο , να ανατρέξει κανείς σε παραδείγματα λαών με αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερη κρατική δομή, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται βέβαια σε αδιάψευστους δείκτες, βλ το εθνικό προϊόν, εκπαιδευτικές και προνοιακές παροχές κοκ. 

Ένα τεράστιο θέμα προκύπτει εν προκειμένω: ποιός είναι σε θέση, να κάνει αυτή την αναδρομή, να συνάγει τα δέοντα συμπεράσματα και να συμπεριφέρεται αναλόγως; Η εύκολη απάντηση είναι: οι νέοι κυρίως άνθρωποι, που χάρις στα σύγχρονα μέσα έχουν την δυνατότητα αλλά και την διάθεση, ιδίως την δεκτικότητα, και της ενημέρωσης και της σύγκρισης. 

Αυτοί σίγουρα μπορούν, να διακρίνουν την διαφορετική προέλευση και εξέλιξη, που καθορίζουν απόλυτα και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις, ηγετών όπως η Μέρκελ, η Μέι, ο Ρούτε. Οι πιό ψαγμένοι αντιλαμβάνονται την διαφορά παραγωγής πολιτικού προσωπικού και πέραν της ηγετικής ομάδας, κάθε βαθμίδας, ανατρέχοντες στα καταστατικά και τους νόμους, που διέπουν την λειτουργία των ευρωπαϊκών λαϊκών πολυσυλλεκτικών κομμάτων. 

Πόσοι όμως είναι αυτοί; πόσοι αντίθετα είναι από την άλλη πλευρά, αυτών δηλαδή, που τόσα χρόνια πια μέσ´στον βάλτο έχουν την κατακλυσμιαία ψευδαίσθηση, ότι παντού βάλτος είναι;

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης