Skip to main content

Βέλγιo: Παράταση Κομισιόν στην κατάθεση προσχέδιου του προϋπολογισμού

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εντείνει τις προσπάθειές του για γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι την Δευτέρα, κατάφερε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντείνει τις προσπάθειές του για γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή τα νέα δημοσιονομικά μέτρα του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρουν τα περισσότερα βελγικά μέσα ενημέρωσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των δεξιών κομμάτων CD&V και N-VA σε ό,τι αφορά την φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που επιθυμούν διακαώς οι πρώτοι προκειμένου να άρουν το βέτο τους, για την μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, που ζητούν οι δεύτεροι.

Έντονη κριτική στους χειρισμούς τόσο των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, ασκεί πάντως η εφημερίδα De Morgen στο κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζοντας «ανερμάτιστη», «ανεύθυνη» και «τυχοδιωκτική» την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η Αριστερά».

Τις εγγενείς δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο Βέλγος πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να συντονίσει τους υπουργούς και την συνακόλουθη αδυναμία του να επιβάλει την γραμμή του στους κυβερνητικούς εταίρους με αποτέλεσμα να έχει πλέον «σηκώσει τα χέρια ψηλά», καθώς η κυβερνητική κρίση βαίνει κλιμακούμενη, περιγράφει στο κύριο άρθρο της και η De Standaard.

Στάσιμες παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, σύμφωνα με την De Tijd, καθώς τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Φιλελεύθεροι έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και «δεν κάνουν πίσω», με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Σαρλ Mισέλ να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση και να καλεί όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους ευελπιστώντας ότι το Σαββατοκύριακο θα καταστεί δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο.

«Καταστροφικό» χαρακτηρίζει τέλος η De Tijd στο κύριο άρθρο της το ενδεχόμενο η Βαλλονία να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και διερωτάται, πώς θα καταφέρουν οι γαλλόφωνες αρχές να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στην διεθνή κοινότητα για τον λόγο που θέτουν προσκόμματα στο διεθνές εμπόριο, ενώ ταυτόχρονα δεν δείχνουν να έχουν το παραμικρό πρόβλημα να έχουν στην ιδιοκτησία τους εργοστάσιο παραγωγής όπλων.